Krevní skupiny

MY A NAŠE KREVNÍ SKUPINA

Každý z nás nosí ve své krvi živoucí vzpomínku na historii člověka. Čtyři krevní skupiny zanechaly způsob, jakým lze vysvětlit mnohé paradoxy ve studiích o stravě a léčbě nemocí. Jestliže krevní skupina je klíčem k složení naší stravy, mohla by být i zároveň klíčem k tomu, jak bychom měli žít? Vaše krevní skupina má mnoho společného s tím jak trávíte jídlo, jak reagujete na stres a má rovněž vliv na váš duševní stav, výkonnost metabolismu a sílu imunitního systému.
Doporučená literatura: „Krevní skupiny“ nebo její nástavbové pokračování -„Žijeme správně“–napsal: dr. Peter J. D´Adamo.
Charakteristiky krevních skupin

KREVNÍ SKUPINA „0“
• KONZUMENT MASA
• ODOLNÝ TRÁVICÍ SYSTÉM
• NADMĚRNĚ AKTIVNÍ IMUNITNÍ SYSTÉM: Může napadat vlastní imunitní systém. Přirozená ochrana proti infekcím.
• NESNÁŠÍ ADAPTACI NA NOVOU STRAVU A ZMĚNY V PROSTŘEDÍ
• NEJLÉPE REAGUJE NA STRES INTENZIVNÍ FYZICKOU PRACÍ
• POTŘEBUJE ÚČINNÝ METABOLIZMUS K UDRŽENÍ ŠTÍHLOSTI A ENERGIE
• ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Poruchy srážlivosti krve, Zánětlivá onemocnění – artritida. Snížena funkce štítné žlázy. Vředová choroba. Alergie.
• POTRAVINOVÉ DOPLŇKY: vitamín K, B, vápník, jód, lékořice, řasy
• POTRAVINY:
• VÁHOVÝ ÚBYTEK: Řasy, mořské produkty, sůl, játra, červené maso, kapusta, špenát brokolice.
• PŘÍRŮSTEK: Pšenice, kukuřice, fazol obecný a modrý, čočka, zelí, růžičková kapusta, květák, listová hořčice.
• TĚLESNÁ AKTIVITA: intenzivní cvičení

KREVNÍ SKUPINA „A“
• PRVNÍ VEGETARIÁN
• SKLIDÍ CO ZASEL
• CITLIVÝ TRÁVICÍ SYSTÉM
• DOBŘE SE ADAPTUJE NA NOVOU STRAVU: imunitní systém uchovává a metabolizuje živiny snadněji.
• ZRANITELNÝ IMUNITNÍ SYSTÉM: otevřený invazím mikrobů.
• NEJLÉPE REAGUJE NA STRES UKLIDŇUJÍCÍ ČINNOSTÍ
• POTŘEBUJE ROSTLINNOU STRAVU K UDRŽENÍ ŠTÍHLOSTI
• APRODUKTIVITY
• ZDRAVOTNÍ RIZIKA: onemocnění srdce, rakovina, anémie, onemocnění jater a žlučníků, diabetes typu I
• POTRAVINY
• VÁHOVÝ ÚBYTEK: rostlinné oleje, výrobky ze sóji, zelenina, ananas
• PŘÍRUSTEK: maso mléčné výrobky, fazol obecný a měsíční, pšenice
• DOPLŇKY: vitamín B 12, kyselina listová, vitamín C a E, hloh, ostropestřec
• TĚLESNÁ AKTIVITA: uklidňující cvičení – Jóga . . .

KREVNÍ SKUPINA „B“
• VYROVNANÝ: nervový systém
• ODOLNÝ TRÁVICÍ SYSTÉM
• NEJPŘÍZPŮSOBIVĚJŠÍ NA ZMĚNU STRAVY
• KONZUMENT MLÉČNÝCH VÝROBKŮ
• NA STRES REAGUJE NEJLÉPE TVOŘENÍM
• POTŘEBUJE ROVNOVÁHO MEZI TĚLESNOU A DUŠEVNÍ AKTIVITOU K UCHOVÁNÍ ŠTÍHLOSTI
• ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Diabetes typu I, Chronický únavový syndrom, Roztroušená skleróza
• POTRAVINY:
• VÁHOVÝ ÚBYTEK: listová zelenina, vejce, zvěřina, játra, lékořice, čaj
• PŘÍRUSTEK: kukuřice, čočka, arašídy, sezamová semínka, pohanka, pšenice
• DOPLŇKY: Hořčík, Gingko, Lékořice, Lecitin
• TĚLESNÁ AKTIVITA: Mírné tělesné cvičení – pěší turistika, kolo, tenis, plavání

KREVNÍ SKUPINA „AB“
MODERNÍ SPOJENÍ KREVNÍ SKUPINY A a B
• PROMĚNLIVÁ ODPOVĚĎ NA ZMĚNY PROSTŘEDÍ A STRAVOVACÍ PODMÍNKY
• CITLIVÝ TRÁVICÍ TRAKT
• PŘÍLIŠ ODOLNÝ TRÁVICÍ SYSTÉM
• NA STRES ODPOVÍDÁ NEJLÉPE DUCHOVNĚ, S TĚLESNÝM ELÁNEM A TVOŘIVOU ENERGIÍ
• EVOLUČNÍ TAJEMSTVÍ
• ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Onemocnění srdce, Rakovina, Anémie
• POTRAVINY:
• VÁHOVÝ ÚBYTEK: Tofu, Mořské produkty, Mléčné výrobky, Listová zelenina, Řasy, Ananas
• PŘÍRUSTEK: Červené maso, Fazol obecný a měsíční, Semínka, Kukuřice, Pohanka
• DOPLŇKY: Vitamin C, hloh, třepetka, kozlík lékařský, ostropestřec
• TĚLESNÁ AKTIVITA : uklidňující cvičení se soustředěním – Jóga, pěší turistika, kolo, tenis


PRAVIDLA NA TALÍŘI

• Sled chodů u stolu pod francouzským názvem MENU, začíná ovocem a končí moučníkem. Není nutné sníst všechny chody postupně navazující na sebe. Můžeme si vybírat a přeskakovat, ale nikdy nesmíme jejich pořadí zaměnit. Žaludeční šťávy nejsou schopny v jiném pořadí trávit potraviny, které sníme. Následkem jsou nevolnosti, velká únava, nadýmání a celkově špatná nálada.
• Základní pravidla řazení potravin v menu.
• • ovoce nebo ořechy před salátem a syrovou zeleninou
• • mléčné výrobky a chleba (pokud patří tyto potraviny do vašeho jídelníčku)
• A nyní o něco obtížněji stravitelná jídla
• • maso v pořadí: ryby, drůbež, zvěřina, hovězí (maso nejezte společně se saláty - špatně se tráví)
• • vařená zelenina, vejce a sýry
• • sladké pokrmy, káva atd. patří až nakonec
• Jednoduché rozdělení
• Nadzemní i podzemní plodiny by měly být na talíři zastoupeny ve vyváženém poměru. Tedy brambory se špenátem nebo mrkev se salátem. Každá nerovnováha (např. brambory s cibulkou nebo rajčata s fazolemi) má dalekosáhlé následky, které se projeví na celém organizmu včetně nálady. Vyzkoušejte.
• Bílé zelí, červené zelí a červená řepa jsou samotáři. Měly by se kombinovat opatrně. Při vaření zelí nešetřete kmínem. Brambory bohatě sypeme zelenými bylinkami.
• Nevhodné kombinace
• • petržel s hlávkovým • cibule s fazolemi salátem • cibule se zelím,
• • červená řepa s rajčaty kapustou
• • červené zelí s rajčaty • cibule s bramborami
• • rajčata s okurkem • cibule s hrachem
• • rajčata s hrachem • hrách s fazolemi


• BARVY NA TALÍŘI

• Během jednoho dne by jsme měli vystřídat v potravě všechny barvy duhy - modrá, zelená, žlutá, oranžová, červená, fialová. Můžeme si vybrat, kterou barvu mají mít potraviny a kterou nápoje, ovoce nebo zelenina.
• Barvy, kterými se denně obklopujeme ovlivňují naše pocity a náš tělesný a duševní stav. Barvy nás ovlivňují i v noci, když spíme. Některé nemocné orgány - zvláště vnitřní, se často uzdraví až tehdy, když je léčebná terapie podpořena příslušnými barvami - také i v potravě. Ráda využívám možnosti barev, nic to nestojí a dobře poslouží.
• Červená:
• • podněcuje tvůrčí, vitální, zemité energie
• • podporuje vášeň a spontánní odvážné chování
• • povzbuzuje, přináší sílu k realizaci plánů
• • v potravě aktivuje játra
• • podporuje produkci červených krvinek
• • je to barva detoxikující, uvolňuje zácpu a zahlenění
• • je vhodná při nedostatku železa
• • nadmíra červené může vyvolat neklid, nervozitu, člověk se snadno rozptýlí, nemá výdrž, působí povrchně, neklidně
• Oranžová:
• směs červené a žluté, má na tělo uklidňující vliv
• je velmi vhodná proti nervozitě, strachu a depresím
• dobře působí na systém žláz a plíce
• má dobrý vliv na problémy se zažíváním
• na problémovou pleť
• na pravidelnou stolici
• povzbuzuje chuť k jídlu - vhodná při léčbě anorexie
• teplé působení oranžové zbavuje křečí a uvolňuje
• Žlutá:
• • podněcuje při tvorbě žaludečních šťáv a pomáhá při poruchách trávení a únavě střev
• • působí uklidňujícím dojmem na nervy a proti duševnímu vyčerpání
• • působí jako uklidňující prostředek na slezinu



Domácí müssli
200 g ovesných vloček, 30 g rozinek, 30 g sušených švestek, 30 g pražených vlašských ořechů, půl lžičky ječného sladu (práškový).
Připravíme si porcelánovou misku, do které vložíme rozinky, nakrájené sušené švestky. Na pánvi
nasucho opražíme nasekané oříšky a vločky, přidáme ječný slad. Prohřejeme a vysypeme do připravené misky. Vše promícháme. Müssli můžete vylepšit karubovými pecičkami, doplnit sójovým jogurtem.


Ovocný talíř
600 g doporučeného ovoce (jablka, hrušky, švestky, blumy, hroznové víno, broskve, meruňky, ananas a jiné).
Vybereme si vždy 3 - 4 druhy ovoce, které očistíme a nakrájíme na libovolné tvary. Podle potřeby zakapeme citrónem. Můžeme přidat jogurt a mleté pražené mandle.


Kaše z vloček
400 g ječných vloček, 8 dl rýžového (dle krevní skupiny i sojového nebo pohankového mléka),med, sůl, skořice, máslo
Vločky vaříme v osolené vodě. Uvařené můžeme scedit, přidáme rýžové nebo jiné mléko a rozmíchané ve vodě. Nebo vločky necedíme a přímo do nich zamícháme sypké rýžové mléko. Prohřejeme, osladíme medem a můžeme podávat. Na talíři sypeme skořicí a poléváme rozpuštěným máslem.


Římský salát s krůtím masem a vajíčky
Potřebujeme 2 hlávky salátu, lžíci olivového oleje,
lžíci citrónové šťávy, 2 natvrdo uvařená vejce nakrájená na
čtvrtky, 4 plátky pečeného, na kostičky nakrájeného krůtího
masa, 4 lžíce strouhané mozzarelly.
Listy salátu můžeme nechat celé nebo natrhat, na ně rozprostřeme nudličky krůtího masa. Měsíčky natvrdo vařených vajíček klademe na maso. Vše zalijeme zálivkou a sypeme parmazánem.
Zálivka na salát s citrónem:
1 dl panenského olivového oleje (extra virgin), šťáva ze 2 citrónů, půl lžičky hořčice (můžeme nahradit hořčičným kořením NAHRIN), půl lžičky soli, půl lžičky javorového sirupu(nebo medu). Vše důkladně vymícháme.


Krůtí toast
300 g krůtího masa, 1 malá cibule, 50 g olivového oleje,
stroužky česneku, hořčičné koření „NAHRIN“, sůl, půl malého
pórku, 2 kapie, půl malé lžičky solamylu, 40 g strouhané
mozzarelly, cereální toasty.
Na olivovém oleji orestujeme maso a jemně nakrájenou cibuli. Dochutíme solí, hořčičným kořením nahrin a přidáme česnek. Lehce zaprášíme půlkou lžičky solamylu, přidáme pórek a kapii. Důkladně podusíme a klademe na cereální toast. Zdobíme strouhaným sýrem a zelenou petrželí


Salát Bast
ledový salát, 1 větší mrkev, 50 g sterilovaného celeru, 1 kedluben, 100 g salátové okurky, 200 g krabích tyčinek, 100 g jogurtu, 50 g majonézy, šťáva z citrónu, bílý pepř
nebo pepř citrónový, sůl, 10 cm bílé části pórku středně
velkého
Krabí tyčinky povaříme 2 minuty, vychladlé nakrájíme na menší kousky.
Zálivka: Jogurt a majonézu smícháme s pepřem, solí, nakrájeným pórkem a celerem a rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné vložíme nakrájené krabí tyčinky, které lehce zamícháme. Na talíře navrstvíme listy ledového salátu, přelijeme druhou polovinou zálivky. Povrch přikryjeme jedním listem salátu. Po obvodu talíře klademe další druhy zeleniny a druhou polovinu zálivky s krabími tyčinkami.



Zeleninový bujón
8 hrnků vody, 1/8 hlávkového zelí, 1 velká mrkev, 1 kedlubna
s malými listy, 1 petržel ( pastinák), 1 cibule, 2 snítky libečku,
1 stroužek česneku, 1 plátek řasy kombu, kousek celého
zázvoru, 1/2 lžičky mořské soli, 1 lžíce misa, 2 lžičky olivového
oleje, zelená nať ( petržel, pažitka, celer, řeřicha …).
Zeleninu vcelku, mořskou řasu a zázvor vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 45 minut. Po odstavení z ohně zeleninu a řasu vyjmeme a do vývaru přidáme miso rozmíchané v troše vývaru. Jemně nasekáme zelenou nať přidáme společně nejlépe s dýňovým olejem. Řasu nakrájíme a vrátíme do bujónu. Chceme–li polévku zahustit, uvaříme zvlášť některé z jemných nudliček například rýžové. Pokud vložíme do polévky i uvařenou zeleninu, vznikne zeleninová polévka bez zahuštění. Taky velmi dobrá. A nebo uvařenou zeleninu můžeme použít např. při přípravě zeleninových karbenátků a pomazánek.





Krůtí polévka s vaječnou sedlinou
Krůtí skelet nebo jiné maso, mrkev, cibule, sůl, libeček,
celerová nať, 125 g mraženého hrášku.
Všechny suroviny, bez hrášku, vložíme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem studené vody a dáme vařit. Uvaříme silný vývar. Scedíme přes hustý cedník. Dbáme, aby hotového vývaru zůstalo 1,2 litru. Dochutíme a nakonec vkládáme nasekané bylinky, rozmražený hrášek a vaječnou sedlinu.
Vaječná sedlina: 2 vejce, 1/8l mléka, sůl, mletý zázvor, strouhaný muškátový oříšek, 2 snítky tymiánu a petržele, lžička másla na vymazání. Vejce rozmícháme v mléce, ochutíme solí, zázvorem a muškátovým oříškem. Vymažeme formu, nalijeme směs a dáme pod pokličku asi na půl hodiny vařit do vodní lázně. Vychládlou sedlinu krájíme na malé kostičky.


Špenátová s brokolicí
300 g špenátu, 200 g brokolice, 1 cibule, 1 stroužek česneku,
4 lžíce oleje, 3 lžíce rýžové mouky, zázvor, 3 lžičky vegety, kari koření, mletý kmín.
Na oleji zpěníme cibulku, osmahneme mouku, přidáme koření, zalijeme potřebným množstvím vody. Provaříme, přidáme rozmražený špenát, opět zavaříme. Následně vkládáme nadrobno krájenou brokolici vařenou v páře. Prohřejeme a dochutíme. Podáváme teplé.

Cuketová polévka
2 středně velké cukety, 1 cibule, lžíce olivového oleje, sůl,
1/2 lžičky kari koření, 1/2 červené sladké papriky, 2 stroužky česneku, 1/2 polévkové lžíce rozetřeného čerstvého zázvoru.
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kari, zázvor, papriku, česnek a ještě chvíli opražíme. Přidáme cuketu nakrájenou na kostičky. Přilijeme 2dl vody a necháme dusit. Měkkou cuketu řádně rozmačkáme, přilijme asi litr vody, aby vznikla polévka. Provaříme a dochutíme.



Jehněčí kotlety plněné švestkami
600 g jehněčího masa, 16 švestek, sůl, chilli, 1dl červeného vína, 2 lžíce mouky, 4 lžíce olivového oleje (nebo másla), vývar z jehněčích kostí.
Jehněčí kotletky protkneme (prošpikujeme) švestkami, osolíme, opepříme, zprudka opečeme na oleji. Vložíme na osmaženou cibulku, zakapeme vývarem a podusíme. Před koncem úpravy lehce zaprášíme moukou a zalijeme 2dl vývaru. Povaříme a hustou šťávu rozředíme červeným vínem. Vhodnou přílohou brambory nebo špaldový knedlík.



Krůtí s mrkví a fazolovými lusky
400 g krůtího masa na kostky, 1 střední cibule, stroužek česneku, 4 mrkve, 250 g zelených fazolek, trochu mouky z pšenice špaldy, 2 lžíce olivového oleje, lžička mletého kmínu, 1 dl červeného vína.
Kostky krůtího masa lehce obalíme ve špaldové mouce a dáme
na pánev osmažit ( v několika vrstvách). Pak maso okořeníme, přidáme česnek a chilli. Vše dobře promícháme, přidáme víno, vývar nebo vodu a necháme pod pokličkou asi hodinu a půl dusit (případně podléváme vodou). Mezitím na druhé pánvi podusíme nakrájenou cibuli, mrkev a zelené fazolky. Přidáme k masu, prohřejeme a dochutíme. Podáváme s chlebem.


Krůtí medailónky na hořčičném koření
400 g krůtího masa, 2 lžíce olivového oleje, hořčičné koření Nahrin, sůl, sojová omáčka.
Krůtí medailónky naklepeme, osolíme a okořeníme hořčičným kořením Nahrin. Opečeme na olivovém oleji. Šťávu z masa zahustíme lžičkou špaldové mouky, orestujeme, přilijeme 5 cl vody a provaříme. Dochutíme sojovou omáčkou a kořením.

Cuketové karbanátky s krůtím masem
1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g krůtího mletého masa,
vejce, sůl, chilli, kmín, 2 velké cukety, 2 snítky tymiánu,
1 červená chilli paprička, 5 lžic olivového oleje.
Cukety podélně nakrájíme na tenké plátky a dáme do vřící vody, blanžírujeme (spaříme), scedíme a necháme vychladit. Maso smícháme s česnekem, cibulí, kmínem, solí, chilli a vejcem, tvoříme malé karbanátky, které balíme do cuketových plátků a spichujeme párátkem. Karbenátky potřeme ochuceným olejem s chilli papričkou a tymiánem, zabalíme do alobalu. V troubě pečeme 10 minut. Během pečení otáčíme.



Rybí filé se zeleninou
400g rybího filé, 2 větší mrkve, petržele, celeru, pórek, hrášek, sůl, kmín, koření na ryby Nahri, máslo
Rybí filé okořeníme, podle potřeby osolíme, necháme odležet. Mezi tím si připravíme zeleninu. Očištěnou zeleninu nakrájíme na proužky nebo použijeme „V“ krouhač ( nikdy obyčejné struhadlo). Na másle zeleninu orestujeme, přidáme pórek, a hrášek. Takto připravenou zeleninou vyložíme na dno pekáče, na ní klademe okořeněné filé, podlijeme asi 1dl vody a vložíme do trouby. Dusíme do měkka.


Steak z lososa s bazalkovou omáčkou
400-600 g lososa, 150 g másla, lžička špaldové mouky, 2 lžíce bazalky, 1 cibule, 2 dl bílého vína, kořenící směs na ryby, sůl, citrón
Porce lososa osolíme a okořeníme rybím kořením, pokapeme citrónovou šťávou. Necháme půl hodiny odležet v chladu. Porce na polovině másla velmi pomalu opečeme. Jemně krájenou cibuli zpěníme na druhé polovině másla, přidáme mouku, zalijeme vínem, rozšleháme a necháme provařit. Přidáme nasekanou bazalku, dochutíme solí a citrónovou šťávou.


Cuketové nebo kedlubnové zelí
500 g cukety neb kedlubny, 2 lžíce olivového oleje,
1 lžíce špaldové mouky, sůl, citron ( ocet), cukr, kmín.
Kedlubny nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky. Podusíme se solí a kmínem. Z tuku a mouky připravíme jíšku, zalijeme vodou
a provaříme. Přidáme k měkkým kedlubnám, zavaříme a dochutíme. Podáváme jako přílohu.

Karbanátky z jáhel a mrkve
250 g jáhel, 150 g mrkve, 2 lžíce olivového oleje, 50 g
mozzarelly, 50-100 g semínek nebo oříšků.
Jáhly uvaříme, vložíme do porcelánové mísy a necháme vychladit. Přidáme nastrouhanou mrkev a mozzarellu, drcená semínka a olej. Všechny přísady smícháme a vlhkýma rukama tvoříme karbanátky. Pečeme nasucho v troubě, až trochu zpevní.


Zeleninové rizoto
Rýže natural 360 g, sůl, grilovací koření, 1 malá cibule,
1 mrkev, 50 g hrášku, 50 g brokolice, 40 g olivový olej, máslo,
sójová omáčka, 120 g sýr eidam.
Rýži dusíme v poměru 1: 2 vody, lžíci oleje, sůl. Cibuli nakrájíme na půl kolečka a podusíme na másle, přidáme zeleninu, okořeníme, dochutíme sójovou omáčkou a dodusíme. Měkkou zeleninu přidáme k udušené rýži, podle potřeby dosolíme. Na talíři sypeme strouhaným sýrem.



Salát z fazolových lusků
0,5 kg fazolových lusků, šťáva z 1 citronu, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 čajové lžičky soli
Očištěné fazolky nakrájíme na kously asi 5 cm. Uvaříme v dostatečném množství vody. Měkké necháme okapat. Vložíme do hlubší salátové mísy. Ochutíme citrónovou šťávou, olivovým olejem, česnekem a solí.


Červená řepa jinak
3 větší bulvy řepy, sůl, olivový olej, vinný ocet, cukr, omáčka vinaigrette balzamico „Carapelli“.
Červenou řepu uvaříme ve slupce v osolené vodě. Vychladlou loupeme, nastrouháme na „V“ krouhači na tenké kolečka nebo na nudličky.
Připravíme si zálivku: olej, vinný ocet, lehce zakápneme omáčkou vinaigrette balzamico, sůl, popřípadě cukr.
Promícháme, až se vše spojí v emulzi. Vlijeme na nastrouhanou řepu, promícháme a necháme 2 hodiny odležet.



Rýžové placičky
400 g uvařené rýže, 2-3 vejce, lžička ječného sladu,
4 lžíce špaldové mouky, podle potřeby mléko, špetka solí,
olej na smažení, marmeláda, ovoce.
Rýži, vejce, mouku a slad dobře promícháme. Z hotové hmoty tvoříme lžíci malé lívanečky a smažíme je v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova (můžeme péci nasucho bez tuku). Hotové placičky potřeme marmeládou a zdobíme sezónním ovocem. Placičky můžeme jen tak posypat skořicovým cukrem.


Kaše z jáhel
1 sklenice přebraných umytých jáhel, 2 sklenice vody nebo sójového mléka, ˝ čajové lžičky skořice, 1 polévková lžíce medu, 2 polévkové lžíce másla. Je možno obohatit rozinkami, sekanými ořechy nebo datlemi
Jáhly uvedeme do varu a vaříme 15 minut přikryté pokličkou, až změknou. Uvařené jáhly rozmixujeme se sójovým mlékem nebo vodou. Na talíři kaši sypeme mletou skořicí, sladíme medem a přeléváme rozpuštěným máslem.


Rýžový ovocný salát
400 g uvařené rýže, 300 g čerstvého ovoce dle doporučených druhů, 200 – 250 g netučného živého bílého jogurtu, 1 lžička lněného oleje, 50 g strouhaných lískových oříšků, 2dl šťávy z ovoce
Do sypké vychlazené rýže zamícháme olej a na kousky nakrájené ovoce. Přelijeme šťávou a zamícháme. Podáváme zdobené jogurtovou čepičkou sypanou oříšky.


Pestrá vitamínová mísa
80 g neloupaných mandlí, 300 g švestek, 3 jablka, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce cukru, 2 lžíce medu
Polovinu jablíček nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme vychladit. Druhou polovinu nakrájíme na plátky, opět zakápneme citronem. Švestky nakrájíme na proužky, těsně před podáváním přidáme k strouhaným jablkům, sypeme sekanými mandlemi, ozdobíme krájenými jablky a pokapeme medem.



Brambory
Vaříme s kmínem. Při podávání vždy sypeme zelenou petrželí, pažitkou. Velmi dobře chutnají s nasekaným čerstvým koprem. Vyzkoušejte.

Špalda
Celá zrna špaldy namáčíme přes noc, aby nasála vodu. Pak vaříme ve větším množství vody až zrna rozpukají. Můžeme také smíchat s rýži a podávat jako přílohu.

Rýže natural
Neloupaná, pololoupaná - příprava 50 minut
1 díl rýže, 2 – 2,5 dílů vody, špetka soli.

Oves (eurorýže)
Příprava 90 minut
1 díl ovsa, 2,5 dílů vody, sůl
Oves důkladně propereme, zalijeme vodou a necháme namáčet alespoň 3 hodiny. Poté ho uvedeme do varu, sebereme pěnu, osolíme a uzavřeme tlakový hrnec. Ztlumíme oheň a vaříme.

Jáhly
Příprava 10-15 minut
1 díl jáhel, 1 díl vody, mořská sůl.


Špaldové knedlíky přílohové
12 g droždí (1/3 kostky), 1 l mléka (nebo rýžového mléka),
600 g špaldové mouky, 1 vejce, lžička másla, sůl, cukr
Připravíme si kvásek z vlažného mléka, kvasnic a malého množství cukru. Mouku smícháme se solí, přidáme rozpuštěné máslo, rozmíchané vejce v mléce a vykynutý kvásek. Zpracujeme v těsto necháme vykynout. Z vykynutého těsta tvarujeme knedlíky (2 kusy na porci). Opět necháme kynout a pak vaříme 10-12 minut. Během vaření knedlíky obracíme.



Špaldové máslové noky
6 dl mléka (nebo rýžového mléka), 40 g másla, sůl, 250 g špaldové mouky hrubé, muškátový květ, 2 vajíčka.
Mléko uvedeme do varu, přidáme máslo, sůl a za stálého mícháni sypeme mouku. Metličku vyměníme za vařečku a husté těsto mícháme, až se přestane lepit na stěny nádoby, potom je necháme za občasného promíchávání vychladit. Zchladlé těsto okořeníme muškátovým květem, postupně zamícháváme vajíčka. Z vymíchaného těsta vykrajujeme lžící noky a necháme zavařit 3-5 minut. Uvařené ponoříme do studené vody a vyjmeme.


Místecké rohlíčky s jablky
500 g špaldové mouky, 250g másla, 1-2 žloutky, špetka soli, 30g droždí, 2dl mléka. Nádivka: asi 1kg jablek, 70g rozinek, 50g sekaných vlašských ořechů, 2lžíce cukru, vanilkový cukr, citrónová kůra, mletá skořice.
Oloupaná jablka zbavená jadérek nastrouháme, ochutíme, přidáme ořechy, rozinky. Z poloviny vlažného mléka a kvasnic připravíme kvásek. V míse smícháme mouku se solí. Přidáme kvásek, mléko s rozmíchanými žloutky a půlkou rozpuštěného másla. Dobře propracujeme. Bez kynutí rozdělíme těsto na 5 dílů. Každý díl rozválíme na kulatou placku, kterou rozkrojíme na 8 dílů. Vzniklé trojúhelníčky plníme jablky a smotáme do tvaru rohlíčků. Opět bez kynutí dáme péci do trouby při 170°C. Upečené rohlíčky potřeme zbylým máslem, aby se zjemnily. Před podáváním lehce pocukrujeme.


Špaldový koláč se semínky
2 hrnky špaldové mouky hrubé, hrnku cukru krupice,
2 vajíčka, 2 dl mléka, hrnku oleje (není nutný), oříšky, sezamové semínko, (mandle, rozinky, sušené ovoce, skořice, kakao) 2 strouhaná jablka, prášek do pečiva, trochu soliojky
Všechny suroviny vložíme do misky, zamícháme. Na vymazaný
a vysypaný plech nalijeme těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Povrch koláče bez tuku bude jemně popraskaný a suchý.





Ukázka jídelníčku


NEDĚLE
snídaně 2 dl vody se šťávou z půlky citronu a
Domácí müssli A, B, AB
přesnídávka 2 broskve 0, A, B, AB
oběd Kerblíková polévka
Steak z lososa s bazalkovou omáčkou
Opékané brambory B, AB
svačina Místecké rohlíčky s jablky
Káva bez kofeinu 0, A, B, AB
večeře Krůtí toast
Zeleninový salát B