Jablka

Jablka jsou ještě zdravější, než se doposud myslelo

Konzumace jablek má pro lidské zdraví ještě větší význam, než se dosud soudilo. Rčení, že jedno jablko zkonzumované každý den drží choroby i doktora dál od těla, bylo ověřeno v praxi. Ovšem odborníci dosud trochu podceňovali jablka, meruňky a broskve s ohledem na obsah látek blahodárně působících na zdraví - antioxidantů. Těch je v nich podle nejnovějších měření až pětkrát více, než se dosud uvádělo.

„V lidském těle jsou některé sloučeniny (z jablek) fermentovány střevními bakteriemi, tvoří nové metabolity, které mohou být opět prospěšné tělu, například mohou vykazovat antioxidační aktivitu," uvedl na vysvětlenou doktor Paul Kroon z Institutu pro výzkum potravin v anglickém Norwichi.

Zdraví, které chutná

Jablka ale také třeba broskve obsahují velké množství látek, které přímo náleží k polyfenolickým antioxidantům, nebo z nichž polyfenoly vznikají ve střevech.

Tyto antioxidanty mají velký vliv na odplavování nebezpečných látek z těla.

„Polyfenoly (obsažené v jablkách) jsou hlavními prvky lidského jídelníčku, který má důležité zdravotní účinky. Jejich výzkum ve výživě a epidemiologii může být užitečný pro další chápání účinků rostlinné potravy na lidské zdraví," dodal k závěrům profesor Fulgencio Saura-Calixto.

Výtažek z jablek dokáže zastavit růst zhoubného nádoru

Jablko patří z hlediska výživy a účinků na lidské zdraví k nejzázračnějšímu ovoci. Říká se, že kdo si dá jablko denně, nemusí vůbec k lékaři. A podle amerických odborníků tohle ovoce možná také pomůže v budoucnosti s bojem proti rakovině. Látky triterpenoidy obsažené ve slupce plodů totiž v laboratorních podmínkách dokáží zastavit růst nádoru či zabíjet jeho jednotlivé buňky

Docent Rui Hai Liu se svým týmem izoloval zmíněné látky z jablek a pak testoval jejich účinnost na laboratorních kmenech nádorových buněk.

„Zjistili jsme, že některé sloučeniny mají silný protirůstový účinek na nádorové buňky lidských jater, střeva a prsu a mohou být částečně zodpovědné za protirakovinné působení celých konzumovaných jablek," uvedl v závěru své studie docent Liu.

Podobná studie prokázala, že jablka mohou u hlodavců snižovat počet a velikost nádorů prsu. Podle všeho plní protirakovinnou funkci v jablkách právě triterpenoidy.

Jedno jablko denně ochrání před rakovinou

Jedno zkonzumované jablko denně může lidi ochránit před rakovinou. Výsledky vědeckého výzkumu publikované v časopisu Annals of Oncology plně potvrzují pravdu staré lidové moudrosti "Kousek jablíčka, krve kapička". Na výzkumu se podíleli vědci z několika italských institutů v Římě, Neapoli, Janově a Avianu a z francouzské Agentury pro výzkum rakoviny v Lyonu.

Vědci sledovali v Itálii v letech 1991 až 2002 celkem 8209 pacientů s různými formami rakoviny. Porovnávali skupinu osob, která jablka vůbec nejedla, se skupinou, která denně zkonzumovala jedno a více jablek.

Experti dospěli k závěru, že riziko nádoru se u těch pacientů, kteří jedli jablka, snížilo o 21 procent v případě rakoviny ústní dutiny, o 25 procent u rakoviny jícnu, o 20 procent u rakoviny tlustého střeva a konečníku, o 18 procent u rakoviny prsu, o 15 procent u rakoviny vaječníků a o devět procent u rakoviny prostaty.

Jablka chrání střeva před rakovinou

Alespoň jedno jablko denně. Tak zní jednoduchá rada lékařů těm, kteří se chtějí vyhnout rakovině střev. Jablka totiž nejen blahodárně působí na celý lidský organizmus, ale především udržují ve výborné kondici střeva.

Růst nádorů ve střevech omezuje látka nazvaná procyanidin, která je obsažena v plodech jabloní.

"Náš výzkum naznačil, že konzumace celého jablka i se slupkou může nabídnout účinnou protirakovinnou ochranu," prohlásila doktorka Francis Raulová, vedoucí výzkumu ze Štrasburku.

Testy zatím byly prováděny na laboratorních potkanech se střevními nádory. Těm vědci vstřikovali preparáty z jablek.

Podstatný ústup onemocnění

Výsledky byly pro odborníky více než potěšitelné. Po šesti týdnech speciální výživy, kdy byla potkanům podávána jen voda a jablečný procyanidin, se počet nádorů v jejich střevech snížil až na polovinu.

Děti, které pijí jablečný džus, trpí méně astmatem

Pokud si dítě zamiluje jablečné džusy a mošty, je to podle britských odborníků výhoda pro rodiče. Jejich ratolest se totiž preventivně chrání před astmatem. Experti z Londýna tvrdí, že děti pijící hodně jablečného džusu trpí dýchavičností způsobenou astmatem mnohem méně než jejich vrstevníci s averzí vůči tomuto nápoji.

Doktor Peter Bruney z britského Národního srdečního a plicního institutu sledoval desetileté školáky v jiholondýnské oblasti Greenwich. Nezjistil sice přímo, že by konzumace jablečného džusu vedla k menšímu počtu diagnózy astmatu, ale značný vliv byl spatřen při výzkumu dýchavičnosti. Jinými slovy, děti, které konzumovaly alespoň jednou denně jablečný džus měly až o polovinu méně často zkušenost s dýchavičností ve srovnání s těmi, které ho konzumovaly maximálně jednou do měsíce.

Ačkoli dýchavičnost nevede nutně k astmatu, je to stále klíčový faktor, který ukazuje, že dítě je ve zvýšeném riziku onemocnění touto chorobou. V testech bylo navíc prokázáno, že děti nemusejí konzumovat jen čerstvě vyrobené jablečné džusy, ale i ty z krabice a koncentrátů.

Podle všeho působí blahodárně na dýchací cesty látky obsažené v jablkách, především flavonoidy a fenolové kyseliny, které pomáhají tišit záněty v dýchacím aparátu. "Je potřeba provést další výzkum, abychom potvrdili ochranný účinek jablečného džusu z koncentrátu," potvrdil Peter Bruney.

Půllitr jablečného moštu denně nahradí veškeré lékaře

Jablečný mošt je podle posledních průzkumů hotovým elixírem zdraví. Odborníci z University of Glasgow tvrdí, že moštová jablka mohou poskytovat nápoj, jehož konzumace chrání tělo před infarktem, mrtvicí i nádory.

Šťáva z jablek obsahuje vysoké množství fenolických látek, které v těle člověka fungují jako antioxidanty. Tyto sloučeniny omezují vliv volných radikálů poškozujících buňky a tkáně. Působením volných radikálů může dojít k poškození cév, a to zase může vést k mrtvici či infarktu. Pokud naruší radikály buněčné jádro, může vzniknout nádorová buňka.

"Dosavadní výzkumy předpokládají, že pomocí fenolických látek lze chránit tělo před mnoha chorobami. A my teď sledujeme, jak tyto látky zařadit do naší stravy. Všimli jsme si, že fenolických sloučenin obsahují více moštová než klasická jablka, takže sledujeme právě tyto druhy ovoce," míní doktorka Serena Marksová, která účinky moštu na lidský organizmus zkoumá.

Podklady jejího bádání zajímají především výrobce moštu, ti by se napříště měli zaměřit na zpracování takových druhů ovoce, které je fenolickými látkami doslova nabito.

Jablka v těhotenství mohou omezit riziko astmatu u dětí

Děti, jejichž matky konzumují v těhotenství jablka, jsou podle vědců vystaveny menšímu riziku, že budou trpět astmatem. Tvrdí to výzkum skotské univerzity v Aberdeenu, která výsledky bádání představila na lékařské konferenci zabývající se hrudními onemocněními.

Škola zkoumala kulinářské návyky asi 2000 budoucích rodiček a poté sledovala vývoj jejich dětí v průběhu prvních pěti let života. Zjistila, že u dětí žen, které jedly čtyři jablka nebo více těchto plodů týdně, je jen poloviční pravděpodobnost rozvinutí astmatu ve srovnání s potomky matek, jež spotřebovaly méně než jedno jablko týdně.

Vědci také našli souvislost mezi vyšší konzumací ryb v těhotenství a menším výskytem kožních ekzémů u dětí. Opět se zjistilo, že budoucí matky, které snědly jednu rybí porci a více týdně, zajistily svým dětem dvojnásobnou šanci, že je nebudou sužovat alergie kůže, oproti potomkům žen vyhýbajících se rybím produktům.

Jasné vysvětlení, proč jablka a ryby mají blahodárné účinky na zdraví, chybí. O kladném vlivu jablek na funkci plic u dospělých se ovšem také hovoří s tím, že toto ovoce obsahuje hodně antioxidantů, tedy látek bránících vzniku a účinku volných radikálů. Za zdravotně přínosný je desítky let také považován rybí tuk obsahující nenasycené mastné kyseliny Omega-3.

Jednoduchá úprava jídelníčku může vést k ochraně dětí

Souvislost mezi stravováním nastávajících matek a zdravotním stavem dětí není samozřejmě zdaleka jediným kritériem vzhledem k tomu, že ovlivňovat zmíněné nemoci mohou stovky dalších příčin. Podle jednoho z výzkumníků Grahama Devereuxa není ale na škodu s podobnými výsledky přesvědčovat nastávající matky, aby konzumovaly větší množství ovoce.

Victoria Kingová, vedoucí pro výzkum a rozvoj v dobročinném fondu Asthma UK, který výzkum financoval, k tomu dodala, že studie naznačuje, že jednoduchá úprava stravování může vést k ochraně dětí před astmatem. "Výzkum podporuje naše doporučení, aby těhotné ženy jedly zdravou a vyváženou stravu," upozornila.