Kombucha

Starověký léčebný nápoj zvaný kombucha má pravděpodobně původ v Asii. Odtud putoval přes Rusko až do západní Evropy. Všude byl pokládán za chutný a zdravý nápoj s podivuhodnými léčivými účinky. Někdy se mu výstižně říká čajový kefír, ale také kombuchové víno.

Pití kombuchy se stalo populární léčebnou metodou již ve dvacátých a třicátých letech minulého století v Rusku, Československu, Německu a v Rakousku. V poválečných letech proslulost lahodného kvašeného nápoje téměř zanikla. Až v sedmdesátých letech se kombucha znovu stala hitem.

Čaj, cukr a houba
Oblíbený nápoj vzniká díky kombuchové houbě, která žije v roztoku čaje a cukru. V něm tuhý houbovitý terč postupně narůstá. Nejprve se rozprostře přes celou hladinu čaje a poté tloustne. Pokud je houba pěstována správně, prospívá a roste, může doprovázet svého majitele po celý život.

Jak připravit kombuchový nápoj
Pro začátek si obstaráme základní kulturu − násadu kombuchy. Běžně ji prodávají v prodejnách biopotravin. Mateční kultura kombuchy je známá též pod názvem scoby. Dále budeme potřebovat cukr nebo med a černý či zelený čaj. Druhy čajů můžeme libovolně kombinovat. Získáme tím téměř nekonečné spektrum chutí i vůní kombuchového nápoje.

Základní recept
Z 1 až 2 vrchovatých polévkových lžic volně sypaného čaje nebo ze 4 sáčků vyluhujeme 1 litr čaje. Můžeme použít i směs černých a zelených čajů.

Výluh osladíme 4 až 6 polévkovými lžícemi cukru nebo 2 lžícemi medu. Ke snížení obsahu cukrů je možno použít i lístky stevie, tzv. sladké trávy, přírodního rostlinného nekalorického sladidla. Při použití menšího množství cukru musíme počítat s tím, že kvašení bude trvat déle, nejméně 9 dnů.

Co je během přípravy nápoje zvláště důležité
Kvasinky potřebují pro svůj život řepný cukr, po vykvašení nebude méně slazený nápoj téměř obsahovat sacharidy. Vždy je nutné vyzkoušet optimální dávkování!
Skleněnou dvoulitrovou láhev dokonale vymyjeme (nepoužíváme saponáty!) a vypaříme vařící vodou.
Dbáme, aby kultura nepřišla do styku s kovy.
K uzavření láhve budeme potřebovat čisté přežehlené plátno nebo papírový ubrousek a gumičku.
Kombucha je živá mikrobiální kultura − vysoká teplota ji zabíjí! Nesmí přijít do styku s teplotou vyšší než 40 °C.
Jak postupujeme
Do vypařené sklenice nalijeme čajový výluh, rozpustíme cukr nebo med, případně osladíme spařenými listy stevie a necháme zchladnout na pokojovou teplotu (23 až 25 °C). Při nižších teplotách by houba špatně narůstala.
Přidáme zakoupenou kulturu kombuchy, hrdlo láhve uzavřeme plátnem a zavážeme. Houba vložená na hladinu někdy klesne ke dnu, jindy zůstává plavat. Každopádně se nahoře v průběhu kvašení vytváří houba nová. Někdy roste nová houba samostatně, jindy srůstá se starší houbou v jeden celek.
Plnou láhev postavíme na temné místo a necháme kvasit (fermentovat) týden až 10 dní. Po této době nápoj scedíme do zvláštních láhví a kal, který zůstane na dně sklenice, použijeme na další dávku kombuchového nápoje jako násadu.
Chuť můžeme kontrolovat brčkem
Hotový kombuchový nápoj bude mít kyselou chuť s perlivou jiskrou; připomíná jemné perlivé víno. S délkou kvašení můžeme experimentovat. Čím déle necháme nápoj kvasit, tím méně zbytkového cukru v hotovém "čajovém víně" zůstane a tím silnější a ostřejší chuť bude "kombuchové víno" mít.

Hotový vykvašený mok stahujeme hadičkou jako ovocné víno do plastových láhví. Pokud bude výsledný nápoj příliš sladké a nevýrazné chuti, necháme jej kvasit o několik dní déle. Kombuchový nápoj by měl v uzavřené láhvi vydržet nejméně měsíc.

Čím je kombucha zdravá
Kombuchové čaje podobně jako ostatní zákysové nápoje (kefíry, jogurty, acidofilní mléka) podporují přirozenou imunitu organizmu, regulují trávení pomocí životodárné mikroflóry působící ve střevním traktu. Pomáhají při dně, revmatismu, artróze, některých kožních onemocněních, regulují stolici. Doporučují se zejména jako prevence onemocnění ve stáří a lidem pracujícím v neustálém stresu.

Kombuchový nápoj obsahuje kyselinu glukoronovou, glukonovou, vitaminy B 1, B 2, B 6, B 12 a C, L-kyselinu mléčnou (+), kyselinu usinovou, šťavelovou, octovou, alkohol, oxid uhličitý.

Nápoj pijeme ráno na lačno (asi 2 dcl), pak sklenici po každém jídle nebo kdykoli podle chuti. Můžeme ho pít i při snižování tělesné hmotnosti. Navozuje pocit sytosti a je vhodnou součástí pitného režimu, a to i pro metabolismus diabetiků a nemocných trpících obezitou.

Nápoj se dobře uchovává a má poměrně dlouhou skladovací dobu. Obsahuje jen nepatrné množství alkoholu; je vhodný i pro děti. Pro ženy, které pečují o svoji pleť, se doporučuje kombuchovým čajem omývat obličej místo pleťovou vodou. Poslouží i jako podpůrná léčba proti akné.