Proskurník lékařský

Je jen málo bylin, které lze v domácí lékárně využít vlastně bezezbytku. Patří mezi ně půvabná květina, které se lidově říká slézová růže či vysoký sléz. Proskurník lékařský hojí zanícené průdušky při kašli a nachlazení, a zrovna tak příznivý účinek má na podrážděný žaludek i střeva.

Proskurník lékařský (Althaea officinalis) je vytrvalá, někdy až 1,5 m vysoká rostlina, která se nese jako vznosný svícen. V Česku se planě vyskytuje jen v nejteplejších oblastech, nejčastěji v pobřežních houštinách. Pro farmaceutické účely se však také pěstuje v polních kulturách.

Už ve starém Řecku připravovali chudí vesničané z divokých slézů kašovité pokrmy. Odvary z kořene a nati jim již tehdy sloužily ke zmírňování nejrůznějších bolestí a zánětů.

Proskurník pomáhá proti kašli, zánětům i střevním nemocem
Proskurníkovým čajem kloktáme při zánětu dásní, onemocnění sliznice dutiny ústní, hrtanu a jazyka.
Květy (flos), listy (folium) a kořen proskurníku (radix althaeae) obsahují velké množství slizů, které mají zvláčňující, ochranné a protizánětlivé účinky na sliznice celého těla.

Kořen se (podobně jako listy) používá do prsních čajů a sirupů. Doporučují se při kašli, kataru průdušek, bronchiálním astmatu, černém kašli, po zápalu plic, při střevních onemocněních, onemocněních močového měchýře, žaludku a dvanácterníku.

Teplé obklady přikládáme na zánětlivá kožní onemocnění, tvrdnoucí otoky nebo třeba ječné zrno.

Sběr
Pětičetné, bílé, narůžovělé či nafialovělé květy se sbírají v červenci a v srpnu, listy (je důležité, aby nebyly napadeny rzí) v červnu a v červenci a kořen v říjnu a ještě i v listopadu.

Příprava a sušení kořene
K léčebným účelům je využíván nejvíce kořen. Obsahuje 25 až 35 % slizů, dále glycidy s amidonem, pektin, cukry a minerální soli.

Před sušením kořen zbavíme žlutohnědého korku a kůry.
Rozpůlíme ho či rozčtvrtíme.
Po usušení by měl mít bílou barvu a na lomu by měl bíle prášit.
Užívání
Nálev připravíme ze 2 lžic řezaných sušených listů či květů (nebo 1+1), přelijeme dvěma sklenicemi vroucí vody a necháme 10 minut luhovat, nebo téměř vřít na horké plotně. Popíjíme teplý po celý den.

Z kořene připravujeme macerát či odvar:

Macerát se připravuje ze 4 lžiček drobně řezaného sušeného kořene, který zalijeme 2 sklenicemi horké vody a necháme přes noc vylouhovat. Ráno jej přecedíme, přihřejeme a opět popíjíme po celý den.
Odvar připravím vložením řezaného kořene do skutedé vody, přivedeme k varu a 5-10 minut povaříme, poté ještě necháme alespoň 15 minut luhovat.

Proskurník se dobře uplatní též ve směsích
Prsní čaj na odkašlávání

40 g kořene proskurníku
15 g kořene lékořice
10 g semen anýzu
10 g květu divizny
20 g listu podbělu
5 g oddenku kosatce
Léčivé sladkosti a další zajímavosti
Proti kašli se také podává cukroví nazývané „ajbišky“, což je vlastně na kostičky rozkrájený kandovaný kořen proskurníku.

Proskurník je rovněž používán v kosmetice jako zjemňující a zvláčňující prostředek. Jako pleťovou vodu i masku lze použít i domácí nálev či odvar.

Podle japonských vědců dokonce výtažek z proskurníku, použitý přímo na kůži, tlumí aktivitu melanocytů, které vlivem ultrafialových paprsků vyvolávají tmavnutí pokožky. Zvláčňující účinek rostliny tedy doplňuje ještě její účinek bělící, který lze využít například u pigmentových skvrn.