Puškvorec

Puškvorec obecný (Acorus calamus) z čeledi árónovitých má krásná lidová jména: proškorec, šiškorec, prsní koření, nejedlík, tatarák nebo prskořen. Pochází z jižní Číny a z Indie. Je to bažinná, vytrvalá bylina se silným plazivým a větveným oddenkem.

Listy jsou čárkovité, podobné orobinci. Roste na okrajích rybníků, na bažinatých březích, kolem tůní a ve vlhkých příkopech.

Puškvorec u zahradního jezírka, krásný i užitečný
Puškvorci svědčí dostatek slunce a vody, půda musí být trvale mokrá
Pěstování pučkvorce je velmi jednoduché a také důležité, protože po intenzivních sběrech v minulých desetiletích porosty puškvorce z přírody postupně mizí. vyšlechtěn yjsou dokonce variety s okrasnými listy. Rostlině se bude dařít i u malého zahradního jezírka.

K rozmnožování použijeme kousek oddenku s listovým pukem.
Puškvorec můžeme vysazovat do mokřin kolem zahradních jezírek nebo do nádoby se zeminou, kterou ponoříme do jezírka.
Pokud nemáme jezírko, puškvorcový oddenek můžeme zasadit i do větší skleněné nádoby či menšího akvária, nebo těsnícího dřevěného soudku a podobně.


Léčivý puškvorec
Nejdůležitější obsahové látky sestávají z 2 % silic, hořčiny akorin a akoretin, třísloviny, cholin, fytoncidy, slizy a pryskyřice.

Rostlina se jako čaj užívá při žaludečních a střevních potížích, k léčení žaludečních vředů a při chorobách jater.
Sušený kořen se podává v kouscích ke žvýkání při odvykacích kúrách u kuřáků.
Puškvorcová lihová tinktura, nakapaná do vody, se využívá k osvěžujícím koupelím.
Velké využití má puškvorcový kořen v likérnictví.

Sběr a sušení
Na podzim do listopadu, kdy obsahuje nejvíce látek, se sbírá kořen (Radix calami), nejlépe z tříletých rostlin.
Kořen se dobře očistí, omyje a rozřeže na kusy, silný se rozpůlí i podélně.
Suší se ve stínu nebo v sušárně do teploty 40 °C. Dobře usušený materiál musí „praskat“ a velmi silně vonět.
Ukládá se do sáčků nebo do láhví s uzavíratelným víčkem.
Žaludeční puškvorcové kapky
Potřebujeme

60 g natě pelyňku pravého
20 g pomerančové kůry
20 g kořene puškvorce obecného
5 g skořicové kůry
1000 ml 40% alkoholu
Jak na to

Směs necháme nejméně měsíc macerovat v alkoholu v dobře uzavíratelné láhvi, kterou postavíme do chladna na tmavé místo.
Po měsíci extrakt slijeme a přes plátno přefiltrujeme.
Při žaludečních obtížích užíváme 3x denně 20 kapek.
Puškvorcový likér
Potřebujeme

7,5 g puškvorcového kořene
1000 ml 40% lihu
400 ml vody
cukerný sirup dle chuti
5 hřebíčků
kůru z 1 pomeranče
jak na to

Suroviny vložíme do lihu a necháme macerovat nejméně na dva měsíce na chladné a tmavé místo v dobře uzavíratelné láhvi.
Poté macerát slijeme a přefiltrujeme.
Podle chuti osladíme cukrem rozvařeným ve vodě.
Uložíme dobře zazátkované.