Nápoje

Alžírská káva
****************
Potraviny:
6 porcí mleté zrnkové kávy, 9dcl vody, 1/8 l smetany ke šlehání, 12 lžic vaječného likéru

Postup:
Kávu vsypeme do odměřeného množství studené vody do konvice na vaření kávy. Pomalu přivedeme k varu a odstraníme z plotýnky. Za dvě minuty kávu zalijeme dvěma lžícemi vody a po dalším dvouminutovém stání kávu přecedíme do šesti skleněných pohárků, ozdobíme šlehačkou, přelijeme vaječným likérem a posypeme špetičkou mleté kávy. Hned podáváme.

Mražená káva s likérem
****************************
Potraviny:
1 porce vanilkové zmrzliny, 3 lžičky instantní kávy, 3 lžíce mandlového likéru, lžíce šlehačky

Postup:
Kávu si připravíme běžným způsobem a necháme vychladnout. Do šálku nebo sklenice dáme vanilkovou zmrzlinu a zalijeme kávou a likérem. Ozdobíme čepičkou šlehačky a podáváme.

Mexická káva
****************
Potraviny:
4 šálky silné překapávané kávy, 0,1 l kávového likéru, 0,05 l Tequily, šlehačka ve spreji kakao

Postup:
Do vysokých sklenic nalijeme postupně vrstvu kávového likéru, kávy a Tequily tak, aby se tekutin nesmísily. Nápoj ozdobíme šlehačkou a poprášíme kakaem.

Vatikánská káva
********************
Potraviny:
7 g mleté kávy, 1 sklenice mléka, cukr

Postup:
Mléko a cukr přivedeme k varu, přisypeme kávu a necháme přejít varem. Přecedíme a podáváme.

Lutyšská káva
*****************
Potraviny:
4 porce silné instatní kávy, 400 ml vanilkové zmrzliny, 150 ml smetany ke šlehání, cukr a čokoládová kávová zrna na ozdobu

Postup:
Připravíme kávu obvyklým způsobem - extrakt zalijeme 4-6 dl téměř vařící vody a necháme vychladit. Rozdělíme do vyšších sklenic, přidáme zmrzlinu a ozdobíme šlehačkou, posypeme čokoládovými kávovými zrny.

Advokátská káva
********************
Potraviny:
100 ml překapávané kávy, 3 lžíce vaječného koňaku, cukr, šlehačka na ozdobení, 1 lžička strouhané čokolády

Postup:
Kávu nalijeme do šálku, přidáme vaječný koňak, podle chuti cukr a zamícháme. Ozdobíme šlehačkou a posypeme strouhanou čokoládou.

Mražená káva
*****************
Potraviny:
200 ml vody, 7 g mleté kávy, 1 kopeček vanilkové zmrzliny, 1 lžička cukru, šlehačka na ozdobu

Postup:
Do vroucí vody zavaříme kávu, stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Do skleněného poháru dáme kopeček vanilkové zmrzliny, přelijeme přecezenou kávou, přidáme cukr a ozdobíme šlehačkou.


Ananasový koktejl
*********************
Potraviny:
na jednu sklenici: 300ml ananasové šťávy, 200ml šťávy z manga, kousky ananasu

Postup:
Šťávy promícháme v mixéru nebo šejkru, nalijeme do sklenice a ozdobíme kousky ananasu.

Broskvový koktejl
********************
Potraviny:
na dvě sklenice: 1 broskev, skořice, hroznový cukr, 500ml kefíru

Postup:
Broskev krátce ponoříme do vařící vody, vyjmeme a stáhneme slupku. Broskev rozmixujeme a vmícháme do kefíru s dvěma lžícemi cukru. Rozdělíme do sklenic a posypeme skořicí.

Nektarinková bowle pro děti
********************************
Potraviny:
3 lžíce dětské směsi ovocného čaje, 700ml jablečno-třešňové šťávy, 300ml pomerančové šťávy, 3 lžíce citrónové šťávy, 500g nektarinek nebo 2 konzervy broskví, 2 lžíce medu, 1l minerální vody

Postup:
Ovocný čaj přelijeme 3 l vařící vody a necháme v konvici asi 10 minut vyluhovat. Pak ho přecedíme a necháme vychladnout. Čaj smícháme s ovocnými šťávami. Nektarinky omyjeme, pak je rozpůlíme a zbavíme pecek (broskve necháme okapat). Ovoce rozkrájíme na malé kousky a vložíme do bowle. Necháme zhruba 30 minut táhnout. Nakonec nápoj ochutíme medem a zředíme minerálkou.

Ovocný nápoj
****************
Potraviny:
175ml ananasové šťávy, 175ml broskvové šťávy, 150ml podmáslí, kousek čerstvého ananasu

Postup:
Rozmixujeme ananasovou šťávu s broskvovou šťávou. Pak přidáme podmáslí a znovu mixujeme. Dáme do 4 sklenic a ozdobíme čerstvým ananasem.

Slavnostní džus
*******************
Potraviny:
4 vypeckované pomeranče, 40dkg mrkve, 10 l vody, 1-1,5kg krystalového cukru, 1 vrchovatá lžička kyseliny citrónové

Postup:
Uvaříme mrkev a studenou ji rozmixujeme spolu s pomeranči ve 2 litrech vody. Svaříme ve 2 litrech krystalový cukr, dále svaříme ještě 6 litrů vody s lžičkou kyseliny citrónové. Pak vše přecedíme do 10-12 litrové nádoby a promícháme. V chladu vydrží více než týden. Stejně se dělá citrónový džus, ale místo pomerančů se dají 2 citrony.

Třešňový sen
*****************
Potraviny:
250g višní, 500ml mléka, 1 vanilkový cukr, 100g smetany, 350ml jablečného moštu

Postup:
Rozmixujeme višně bez pecek. Dobře promícháme studené mléko s vanilkovým cukrem a přidáme k višním. Vše smícháme se smetanou a jablečným moštem. Okraje sklenic navlhčíme a vtlačíme do talířku s cukrem. Nalijeme nápoj a podáváme zdobené plátky jablek.

Vitamínový koktejl
*********************
Potraviny:
na dvě sklenice: 1/4l pomerančového džusu, 200ml jakékoli sladké šťávy, 4 lžíce kokosové zmrzliny, kousky pomeranče a strouhaný kokos

Postup:
Zmrzlinu smíchat s džusem a sladkou šťávou. Dobře promíchat. Rozdělit do sklenic, ozdobit kokosem a pomerančem.


Vaječný koňak
******************
Potraviny:
6 žloutků, 20 dkg cukrové moučky, 1/4 l svařeného vychlazeného mléka, 1/2 l koňaku


Postup:
Žloutky a cukr třeme půl hodiny, pak pomalu vmícháme mléko a koňak.

Kávový likér
***************
Potraviny:
1/2 kg cukru, 1/2 l vody, 5 dkg mleté kávy, 2 dl vody, 1/2 l lihu


Postup:
Cukr svaříme s vodou, kávu spražíme s dvěma decilitry vory a přikrytou necháme vychladnout; potom ji přecedíme do studeného cukru a smícháme s lihem. Necháme asi týden v lahvi ustát a pak přefiltrujeme.

Višňovka
**********
Potraviny:
1 l lihu, 2 l višní, hrstka hrubě tlučených višňových pecek, 5 dkg kandované pomerančové kůry, 2 menší kousky skořice, 5 hřebíčků, 1/2 kg moučkového cukru


Postup:
Dáme do velké lahve od okurek, dobře zazátkujeme a necháme 4 týdny stát na slunci, potom přecedíme a slijeme do lahví.

Ananasový punč
********************
Potraviny:
Ananasový sirup, citrónová šťáva, šumivé víno (sekt), kousky ananasu, led

Postup:
Naplníme sklenici do poloviny ledem, vlijeme lžíci ananasového sirupu, stříkneme ananasovou šťávou, dolijeme sektem, zamícháme a ozdobíme drobnými kousky ananasu.

Ananasová bowle
********************
Potraviny:
Šťáva ze šesti pomerančů a šesti citrónů, 1 kg ananasu, 1 vinná sklenka rumu, bílé víno nebo šumivé víno (sekt).

Postup:
Šťáva z citrónů, pomerančů, ananasů (1kg) a rum se promíchá a nechá se v lednici zmrznout. To se vloží do bowle (třeba ovocného) a dolije se bílým vínem nebo sektem.

Grog
******
Potraviny:
Rum, cukr, vřelá voda

Postup:
Do skleniček dáme pískový cukr, nalijeme dle chuti rumu a dolijeme vařící vodou.

Vanilkový likér
*****************
Potraviny:
40 dkg cukru, 1 l vody, 2 lusky vanilky, 2 dl lihu nebo koňaku

Postup:
Cukr v vanilkou a vodou dobře povaříme, odstavíme a za ustavičného míchání vlijeme 2 dl lihu nebo koňaku.

Bezinkový likér
******************
Potraviny:
2 l bezinek, 1 kg cukru, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce mleté zrnkové kávy, 1/2 l rumu

Postup:
2l čistých bezinek se svaří s 1l vody a scedí. Do šťávy se přidá se 1kg cukru a vaří se 5 min. Dále se přidají vanilkové cukry a vaří se 3 min. Dále 2 lžíce mleté zrnkové kávy a vaří se 2 min. Do vychladlého se přidá 0,5l rumu.
Malá rada: silnou kávu uvařit zvlášť a pak slít a přidat do šťávy. Jednodušší by to bylo s instantní kávou, ale chutnější je zrnková.

Hruškový likér
****************
Potraviny:
0,25 l hruškové šťávy připravenou ze zcela měkkých hrušek, 0,25 l vody, 350 g cukru, 0,3 l lihu, 2 cl vinného destilátu, 4 cl rumu

Postup:
0,25 litru hruškové šťávy smícháme s 0,25 litru vody a zahřejeme na 85 stupňů. Rychle ochladíme a přefiltrujeme. Přidáme 350 g cukru, 0,3 litr čistého lihu, 2 cl vinného destilátu a 4 cl rumu. Zamícháme, nalijeme do lahví, uzavřeme a uložíme.

Koktejl z černého piva
**************************
Potraviny:
na jednu sklenici: 100ml bílé hroznové šťávy, 1 lžička medu, troška vanilkového cukru, černé pivo

Postup:
Ve vysoké sklenici promícháme šťávu s medem a vanilkovým cukrem. Podle chuti doplníme černým pivem.

Pomeranče v rumu
**********************
Potraviny:
3 větší pomeranče, 1 citron, 150g pískového cukru, kousek celé skořice a vanilky, několik hřebíčků, badyán, 500ml bílého rumu

Postup:
Ovoce opláchneme, kousek pomerančové a citrónové kůry odkrojíme a důkladně omyjeme. Cukr zalijeme vodou, přidáme kůru, koření a svaříme na sirup. Dva pomeranče a citron vymačkáme. Ze zbylého oloupaného pomeranče vykrájíme výseče, zalijeme je sirupem, vymačkanou šťávou a rumem. Naplníme do vhodných lahviček a v chladnu a temnu necháme 2-3 týdny odležet.

Punč
******
Potraviny:
500ml červeného vína, 500ml pomerančového džusu, 1 čerstvý pomeranč, 4 hvězdičky badyánu, 2-3 celé skořice, cukr

Postup:
Víno svaříme společně s džusem a kořením, odstavíme a podle chuti přisladíme cukrem, doplníme plátky pomeranče s dobře omytou kůrou. Punč chutná ještě lépe, když džus nahradíme čerstvou pomerančovou šťávou.

Red kiss
***********
Potraviny:
2cl jamaica rumu, 2cl cherry brandy liquere, 4cl ananasového džusu, 10cl červeného sektu

Postup:
Rum, brandy a džus rozmixujeme důkladně s ledovou tříští. Nalijeme do vychlazené sklenice a dolijeme sektem.

Svařák
**********
Potraviny:
víno bez ohledu na barvu 1 l, 10 kostek cukru, celá skořice - 2 kousky, 4 kousky hřebíčku, citron

Postup:
Cukr karamelizujeme v kastrolku na sucho. Rozpuštěný a mírně zahnědlý zalijeme nejlépe teplými 2 deci vody. V roztoku asi 5 minut povaříme koření. Vlijeme víno. Jen ohřejeme. Nevařit! Do každé skleničky vkládáme plátek citronu.

Tequila Východ slunce
***************************
Potraviny:
1,5 dílu tequily, 6 dílů pomerančové šťávy, 0,5 dílu ovocného sirupu

Postup:
Tequilu smícháme s pomerančovou šťávou a nalijeme do sklenice. Pak pozvolna přidáváme sirup.

Trnkový likér
***************
Potraviny:
1kg trnek, 1l vodky, cukrový sirup z 500g cukru a 500ml vody, kousek skořice, 5 hřebíčků, půl lžičky muškátového oříšku

Postup:
Trnky rozmačkáme, dáme do skleněné láhve, zalijeme vodkou, přidáme koření a necháme asi 10 dní louhovat pod zátkou. Potom scedíme, přidáme vychladlý cukrový sirup, promícháme, necháme 1 den odstát a slijeme do lahví.