Bábovky a buchty

Třená bábovka
*****************
25 dkg hrubé mouky, 18 dkg cukru, 12 dkg tuku, 3 vejce, mléka dle potřeby, citr. kůra, vanilka, prášek do pečiva.

Bábovka
**********
20 dkg másla, 1/4 kg cukru moučky, 1/2 kg výběr. mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 vejce,
1/4 l mléka, citr. kůra.

Bábovka z oleje
*******************
25 dkg polohrubé mouky, 25 dkg cukru, 10 dkg oleje, 10 dkg vody, 3 žloutky, vanilka, citr. kůra, 1/2 prášku do
pečiva, sníh ze 4 bílků (vymazat + vysypat).

Bábovka DIA
***************
4 dkg Sorbitu, 10 dkg másla, 20 dkg hladké mouky, 1 dkg kypřícího prášku, 16 dkg čerstvého mléka (1/4 l),
4 dkg lískových oříšků, 10 dkg rozinek, citr. kůra.
Máslo vyšleháme se Sorbitem, postupně zašleháme mléko a citrón. Zlehka zamísíme mouku s kypřícím práškem
a strouhané lískové oříšky. Nakonec promísíme rozinky. Vzniklou hmotu vlijeme do bábovkové formy. Máslo
na vymazání a mouku na vysypání formy vezmeme se shora uvedené dávky. Pečeme pozvolna při nižší teplotě.

Maková bábovka
********************
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek mletého máku (skořice, hřebíček), 1 hrnek cukru moučka, 1 hrnek mléka,
1/2 hrnku másla, 1 prášek do pečiva, 2 vejce.

Mramorová bábovka
************************
140 g másla, 80 g mletého cukru, 80 g pískového cukru, 4 žloutky, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do
pečiva, 50 g ořechů, 4 bílky, 1 lžíce kakaa, vanilkový cukr.
Máslo utřeme s oběma cukry a přidáváme žloutky, potom mouku s práškem a mleté ořechy a mléko. Nakonec sníh. Do části dáme kakao a vanilkový cukr. Do vymazané a vysypané formy lijeme střídavě bílé a hnědé těsto.
Upečeme v předehřáté troubě.

Bábovka z pomazánkového másla
****************************************
1 pomazánkové máslo, 4 vejce, 20 dkg cukru, 20 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr.
Formu vymazat a vysypat kokosem.

Bábovka
***********
2 vejce, 20 dkg cukru, 40 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 sklenka oleje, 1 sklenka mléka.

Bábovka bez vajec
**********************
30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg mletého cukru, 10 dkg rozpuštěného másla, 1 vanilkový cukr, 1/2 hrnku mléka,
1 prášek do pečiva (oříšky, rozinky atd.).

Bílková bábovka
*******************
1 hořčicová sklenka bílků + 1 bílek – ušlehat sníh. Přidat 15 dkg cukru + 1 žloutek a 1/2 hořčicové sklenky oleje.
15 dkg polohrubé mouky, trochu prášku do pečiva. Může se přidat hrst namletých ořechů, rozinky i kandované ovoce. Pečeme pozvolna na 150°C.

Černá buchta
****************
40 dkg cukru, 10 dkg másla, 1 vejce, 1/4 l mléka, 4 dkg kakaa, 40 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva,5 dkg ořechů.

Buchta z kefíru
*******************
1 hořčicová sklenka oleje, 30 dkg cukru, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1/2 l kefíru, 35 dkg hladké selské mouky,2 lžičky jedlé sody. Polevu nahoru.

Bramborová buchta
***********************
15 dkg vařených brambor, 1/4 kg polohrubé mouky, 10 dkg cukru, 10 dkg tuku, 1 vejce, 1 prášek do pečiva.
Vyválí se menší placka a předělá se na vymazaný plech (trhá se). Rukou se to ještě rozdělá, pomaže marmeládou a dělají se mřížky.

Tvarohová buchta
*********************
4 vejce, 25 dkg tvarohu, 25 dkg cukru, 18 dkg másla, 30 dkg polohrubé mouky, 1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva.
Může se přidat kakao, postrouhaná čokoláda, nakrájené rozinky.

Mokrá buchta
****************
1 hořčicová sklenka vody, 1 Hera, 1 hořčicová sklenka cukru, 2 lžíce kakaa. Dobře promíchat a převařit. Jednu hořčicovou sklenku odlijeme bokem. Do vychladlého zbytku dáme 4 žloutky, 2 hořčicové sklenky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, ze 4 bílků sníh a zamíchat. Vylijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech a pozvolna pečeme. Upečený povrch popícháme vidličkou a pokapeme rumem. Odloženým zbytkem ještě za tepla polijeme. Potom posypeme kokosem nebo ořechamy. Dáme vychladit.

Kefírová buchta
******************
1 sklenka oleje, 3 sklenky polohrubé mouky, 1/2 l kefíru, 2 sklenky mletého cukru, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce sody.

Angreštová buchta
**********************
24 dkg cukru moučka, 38 dkg hladké mouky, 1,5 lžičky sody, 1 lžíce skořice, 1 lžíce kakaa, 15 dkg rozpuštěného
másla, 1 celý kompot angreštu i se šťávou (0,7 l), vše zamíchat a dát péci.

Buchta z cukety
*******************
3 celá vejce, 30 dkg cukru, 1 lžíce kakaa – utřít.
40 dkg polohrubé mouky, 1,5 prášku do pečiva, 5 lžic oleje, 60 dkg nahrubo nastrouhaných cuket.
Plech vymažeme a vysypeme a pečeme ve vyhřáté troubě. Nahoru dáme citrónovou polevu.

Koblihy
**********
50 dkg hladké nebo polohrubé mouky, 3 dkg cukru, 3 dkg tuku, 3 žloutky, 3 dkg droždí, špetka soli, 3 lžíce rumu, asi 1/3 l mléka nebo smetany, citr. kůra.

Koblihy 2
**********
3 žloutky, 1/2 kg polohrubé mouky, 5 dkg cukru, 3 dkg tuku, droždí za 30 haléřů, špetka soli, lžička rumu,
mléko.

Jablkový závin
*****************
25 dkg hladké mouky, 15 dkg Hery, 3/4 hořčicové sklenky mléka, trochu soli.
Večer udělat těsto, nechat odpočinout v celofánu do druhého dne. Pak to vyválíme, posypeme strouhankou,pokapeme máslem (tukem), poklademe strouhanými jablky, posypeme cukrem a skořicí. (asi 3 záviny)

Tažený jablečný závin
*************************
25 dkg hladké mouky, hrníček vlažné vody, lžičku másla (rozpuštěného ve vodě), 1 žloutek, špetku soli.
15-20 minut propracujeme v řidší těsto, aby se nelepilo. 1 hodinu necháme odpočinout. Postrouháme jablka.
Rozválíme a vytáhneme na pomoučeném ubruse, pokapeme rumem, posypeme opečenou strouhankou, poklademe jablka, dáme skořici a cukr a srolujeme. Konec podehneme a potřeme rumem. Pečeme ve vyhřáté troubě 45 minut.

Jablečník
**************
50 dkg hladké mouky, 1 máslo, 5 lžic mletého cukru, 2 celá vejce, 1 žloutek, 1 prášek do pečiva, špetka soli,
1 kg jablek.
Zpracujeme těsto, rozdělíme na půl, jednu polovinu obarvíme kakaem. Vyválet placku, přenést na vymaštěný
plech. Z jablek udělat pyré, namazat placku, posypat skořicovým cukrem a přikrýt tmavou plackou. Kraje ohnout (spojit).

Jablkový závin
*****************
50 dkg hladké mouky, 1 vejce, na špičku nože sůl, voda, 1 lžíce octu, 20 dkg másla na pokropení.
Z mouky, vejce, soli a vlažné octové vody vypracujeme hladké těsto, přikryjeme zahřátým hrncem a necháme
25 minut stát. Potom lehce pokropíme máslem a na pomoučeném ubruse vytáhneme. Pokropíme máslem,posypeme opraženou strouhankou, dáme jablka, posypeme skořicí a cukrem a srolujeme. Během pečení občas potřeme máslem.

Bublanina
************
24 dkg polohrubé mouky, 10 dkg másla, 3 vejce, 15 dkg cukru, 3/4 prášku do pečiva, asi 1/8 l mléka, 26 dkg ovoce.
V míse utřeme do pěny máslo s cukrem, pak přidáváme žloutky. Potom střídavě vmícháváme mléko a mouku s práškem. Nakonec do těsta jen lehce vmícháme sníh. Těsto dáme na dobře vymazaný pekáč a poklademe ovoce, které jsme omočili v mouce. Pečeme 30 minut.

Bublanina ze školy
**********************
20 dkg tuku (Hera), 20 dkg mletého cukru, 4 vejce, 20 dkg hladké mouky, 20 dkg hrubé mouky, 3/4 prášku do pečiva.
Tuk, cukr a žloutky třeme v mixéru, přidáme mouku a sníh. Dáme na vysypaný a pomazaný plech a poklademe ovoce. Potom pocukrujeme.

Bublanina Kunerád
**********************
4 celá vejce + 23 dkg cukru – ušlehat. 25 dkg polohrubé mouky, 1/2 hořčicové sklenky oleje, 1/2 hořčicové sklenky vlažné vody, 1/2 prášku do pečiva.

Medovník
**************
15 dkg cukru moučka, 10 dkg másla, 1 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka, 1 lžička sody, 45 dkg hladké mouky.
Na 3 plechy se to vyválí. Přemazuje a skládá 3x nádivka (jakákoliv).

Berani
**********
4 vejce, 24 dkg mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 26 dkg polohrubé mouky, 3/4 prášku do pečiva, hořčicová sklenka oleje a vody.
Hmota do beránka a dvou oveček.

Makový moučník
********************
8 dkg másla, 24 dkg mletého cukru, 4 vejce, citr. kůra, 1 vanilkový cukr, 16 dkg máku, 1 hrnek mléka, 32 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva.
Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr a citr. kůru utřeme v mixéru, přidáme umletý mák, mléko, mouku s práškem a sníh ze 4 bílků. Dáme na vymazaný, vysypaný, vyšší plech. Vrch pocukrujeme.

Prošívaná deka
******************
Smíchá se dohromady: 2 vejce, vanilkový cukr, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 3 lžíce kakaa.
Potom přidáme: 1/2 hrnku mléka, 1/2 prášku do pečiva, 2 hrnky polohrubé mouky.
Nalijeme na vymazaný, vysypaný, vysoký plech. Nahoru uděláme mřížky pytlíkem – 2 tvarohy, 2 vejce a trochu mletého cukru.

Lívance
**********
1/2 l mléka, 40 g krupice, 1 žloutek, 1 lžíce cukru, 2 jablka, na špičku nože prášku do pečiva, sníh ze 2 bílků, polohrubá mouka na zahuštění, tuk na smažení.
Mléko zahřejeme a nasypeme do něj krupici. Když zchladne přidáme žloutek a nastrouhaná jablka. Hmotu
zahustíme moukou s práškem, zamícháme sníh a pečeme do zlatova. Povrch sypeme cukrem se skořicí.

Tvarohový chlebíček
***********************
120 g másla nebo Hery, 120 g cukru, 120 g měkkého tvarohu, 120 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva,
30 g rozinek, 30 g lískových oříšků, 50 g kandovaného ovoce, 2 vejce.
Tuk se utře s cukrem a žloutky, přidá tvaroh, mouku, prášek, rozinky atd. (trochu mléka). Nakonec sníh. Dáme do vymazané, vysypané formy, pečeme do růžova.

Vánočka
************
1 kg polohrubé mouky, 20 dkg cukru moučka, 1 vanilkový cukr, na špičku nože soli, 4 žloutky, 18 dkg másla, 4 dl mléka, 2 dkg rozinek, 2 dkg mandlí, 1 žloutek na potření.
Kvásek: 50 g droždí, hladká mouka, trochu mléka a cukru.

Perník
********
30 dkg polohrubé mouky, 30 dkg cukru písek, 2 kávové lžičky skořice, 2 kávové lžičky kakaa, 2 celá vejce, 1/4 l mléka, 1 perníkový prášek, 1 velká lžíce povidel nebo marmelády, 2 lžíce rozpuštěného másla, oříšky, rozinky.

Tvarohové knedlíky
**********************
25 dkg tvarohu, 20 dkg polohrubé mouky, hrstku dětské krupice, 5 dkg másla, 1 vejce.Vařit v osolené vodě 10 minut.
1 tvaroh, 2 rohlíky na kostky, sůl, 1 vejce, nechat odležet, vaří se až vyplavou. Pocukrují se a pomastí.

Smažená jablka
*******************
1 kg jablek, tuk na smažení.
Těstíčko: 2 vejce, 3 lžíce bílého vína, sůl, hladká mouka, 0,2 dl mléka.
Jablka oloupeme, jaderníky vykrojíme, pokrájíme na menší kousky. Obalujeme v těstíčku a ihned smažíme na tuku do růžova.
Příprava těstíčka: Žloutky utřeme s bílým vínem, solí a hladkou moukou. Postupně přidáváme za stálého míchání mléko a nakonec sníh.

.