Koláče

KOLÁČE


Alsaské jablkové koláče

Potraviny:
na 6 koláčů: 160g mouky, 60g mletých vlašských ořechů, sůl, 100g cukru, 130g másla, 1 lžíce mléka, 1 vejce, 1 kg jablek, 2 lžíce rozinek, několik vlašských jader, 5 lžic meruňkové marmelády, 2 lžíce medu, 1 lžíce citrónové šťávy

Postup:
Mouku, ořechy, sůl, cukr, máslo ve vločkách, mléko a vejce uhněteme do hladkého těsta. Zabalíme do folie a uložíme na 60 minut do chladu. Oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky. Dva plechy vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Těsto vyválíme do 6 kulatých placek o průměru 15 cm, pokryjeme plátky jablek a položíme na plech. Pečeme asi 20 minut. Ještě horké koláče posypeme rozinkami a ořechy. Marmeládu, med a citrónovou šťávu ohřejeme a polevou potřeme jablkové koláče.

Angreštový koláč

Potraviny:
20 g Hery, 2 dcl mléka, 150 g cukru, 2 vejce, sůl, 2 lžíce rumu, 300 g polohrubé mouky, angrešt

Postup:
Do vlahého mléka dáme rozpustit tuk, přidáme ostatní přísady, mimo angreštu, a dobře zamícháme. Koláčovou formu vymažeme tukem, těsto do ní nalijeme, poklademe angreštem a posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut do růžova. Drobenka: 1 hrnek hrubé mouky, 1/2 hrnu cukru krupice, 4 lžíce másla Cukr smícháme s moukou, přidáme tuk a prohněteme.

Babiččin borůvkový koláč

Potraviny:
250g polohrubé mouky, 150g tvrdého nastrouhaného tvarohu, 1/8 l mléka, 1 žloutek, 30g másla, 10g práškového cukru, 10 g droždí, sůl

Postup:
Uděláme si kvásek. Do zadělávací mísy dáme mouku, trochu osolíme, žloutek, cukr a rozpuštěné máslo, přidáme vykynutý kvásek a mléko a zapracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Mezitím nastrouháme tvrdý tvaroh a opláchneme borůvky, které necháme dobře okapat. Připravíme si rendlík (jako malá dortová forma), ten vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vykynuté těsto na pomoučněném válu vyválíme tenkou placku. Dáme ji do rendlíku, připlácneme ke stěnám a zbytek, který visí přes okraj, zatím necháme tam kde je. Na dno nasypeme rozstrouhaný tvaroh, který jsme před tím pocukrovali a pokapeme máslem. Borůvky, které zatím oschly, také pocukrujeme a navršíme až k okraji rendlíku. A teď přijde na řadu převislé těsto, jímž borůvky překryjeme tak, že necháme volný jen střed velký asi jako posvícenský koláček. Dáme péct. Před koncem pečení, když okraj pěkně zrůžoví, pomažeme máslem. Také se může pomazat rozkvedlaným žloutkem.

Borůvkový koláč

Potraviny:
50 g tuku, 1 vejce, 140 g cukru, 160 g polohrubé mouky, 4 lžíce mléka, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 300 g borůvek, vanilkový puding připravený ze 1/4 litru mléka podle návodu na obalu

Postup:
Tuk, cukr a vejce utřeme v míse, přidáme mléko a mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Těsto upečeme v dortové formě se snímatelným okrajem. Do horkého pudingu přimícháme borůvky a část jich necháme stranou na ozdobu. Puding nalijeme na koláč tak, aby povrch byl rovný a posypeme zbylými borůvkami.

Borůvkový koláč II.

Potraviny:
300g hladké mouky, 150g Hery, 3 lžíce moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, sůl, 2 vejce (nebo 1 vejce zředit mlékem), ovoce (možno použít i meruňky nebo třešně), drobenka

Postup:
Směs vypracujeme ve vláčné těsto, plech vymažeme tukem a rukou těsto vytvarujeme po celé ploše. Poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme asi 30 min.

Citrónový koláč

Potraviny:
na linecké těsto: 160g hrubé mouky, 100g másla, 30g pískového cukru a jednoho žloutku na krém:3/8 l vody, jeden balíček pudinku , citrónová šťáva a nastrouhaná kůra z jednoho omytého citronu, dvě lžíce másla, dva žloutky, 1/8l pískového cukru

Postup:
Vypracujeme linecké těsto z mouky, másla, cukru a jednoho žloutku. Tím těstem vyložíme vymaštěnou a hrubou moukou vysypanou dortovou formu a v mírné troubě upečeme do růžova. Nepřepečte ho, půjde ještě jednou do trouby. Těsto se musím propíchat vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo. Mezitím si uvaříme pudink, ve vodě rozmícháme pudinkový prášek, přidáme citrónovou šťávu, kůru, máslo, žloutky a pískový cukr. Zbylé tři bílky, které ušleháme se 180g cukru. Na do růžova upečené těsto nalijeme citrónový pudink a navršíme ušlehaný bílek. To celé nechte ještě zasušit v mírné, ale doopravdy mírné troubě. Po vystydnutí se podává.

Dýňový koláč

Potraviny:
250g mouky, 190g margarínu, 175g cukru, sůl, 1 vejce, 4 žloutky, 800g dýně, špetka skořice, muškátu a zázvoru, 4 bílky, 50g škrobu, moučkový cukr

Postup:
Mouku, 125g margarínu, 75g cukru, sůl a vejce zpracujeme. Těstem naplníme formu a předpečeme 10 minut při 200 stupňů. Žloutky, cukr, koření a 60 g margarínu umícháme do krému. Vmícháme bílkový sníh, škrob, 700g rozmixované dýně a směsí potřeme těsto. Pečeme 40 minut. Posypeme cukrem a 100g nakrájené dýně.

Engadinský ořechový koláč

Potraviny:
200g másla, 430g cukru, kůra z jednoho citronu, 2 žloutky, 1 vejce, 400g hladké mouky, 300g smetany, 4 lžíce medu, 400g sekaných lískových oříšků, 1 lžíce mléka, trochu moučkového cukru

Postup:
Máslo ušleháme do pěny se 180g cukru a citrónovou kůru. Přidáme žloutek a vejce a postupně přimícháme mouku. Těsto zabalené do fólie vložíme na 30 minut do chladničky. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Zbylý cukru rozpustíme, vmícháme smetanu a med a povaříme. Přidáme lískové oříšky. 1/3 těsta vyválíme a dáme do vymazané formy. Potřeme oříškovou náplní. Druhou třetinu těsta rovněž rozválíme a dáme na ořechový povrch. Ze zbytku těsta vykrojíme 1.5 cm široký pruh a z něj vytvoříme na povrchu koláče mřížku. Žloutek rozšleháme s mlékem a potřeme těsto. Pečeme 45 minut. Před podáváním bohatě pocukrujeme.

FOFR koláč

Potraviny:
1 máslo nebo Hera, 2 čtvrtlitrové hrnečky moučkového cukru, 1 hrneček vody, 3 vrchovaté lžíce kakaa, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 hrnečky polohrubé mouky, ořechy nebo kokos na posypání

Postup:
Rozpustíme máslo, přidáme cukr, vodu a kakao. Zamícháme až se přísady spojí. Odebereme stranou 1 hrneček směsi. Do zbylého základu přidáme vejce a mouku s práškem do pečiva. Promícháme a vlijeme na vymaštěný, moukou vysypaný pekáč. Upečeme ve středně teplé troubě. Po upečení necháme 5 minut stát a potom na koláč po lžících lijeme směs, kterou jsme odebrali při přípravě těsta. Politý moučník ihned sypeme kokosem nebo sekanými ořechy. Necháme vychladit a krájíme na řezy, které můžeme zdobit šlehačkou.

Jablečné koláčky se skořicí

Potraviny:
4 jablka, 3 lžíce cukru, 200g hladké mouky, špetka soli, 250ml mléka, 2 vejce, 1 lžíce přepuštěného másla, 3 lžíce skořicového cukru, 500g vanilkové zmrzliny

Postup:
Jablka oloupeme a vypíchneme jádřinec. Nakrájíme je na kolečka, posypeme cukrem a přikryjeme utěrkou. Šlehačem promícháme mouku s mlékem a špetkou soli. Oddělíme vejce a vmícháme do těsta nejdřív žloutky a nakonec dotuha ušlehané bílky. Na pánvi rozehřejme máslo, vidličkou napichujeme kolečka jablek, namáčíme je do těstíčka a na každé straně osmažíme dozlatova. Vyjmeme z pánve a necháme okapat. Kolečka rozdělíme na talíře, posypeme skořicovým cukrem a přidáme zmrzlinu.

Jablečný koláč

Potraviny:
linecké těsto: 150g cukru, 300g másla, 450g mouky, půl lžičky kypřícího prášku, 1 vejce, půl lžičky strouhané citrónové kůry
náplň: 1 kg kyselých jablek, 100ml bílého vína, 3 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce cukru, 100g mletých mandlí, 50g rozinek, 1 lžička skořice na ozdobení: 100g moučkového cukru, 2 lžičky citrónové šťávy, 40g sekaných pistácií

Postup:
Všechny suroviny na těsto zapracujeme. Jemné těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na 30 minut do chladničky. Vymastíme koláčovou formu. Ještě jednou krátce propracujeme těsto. Oddělíme 2/3 a vyválíme placku. Zbývající těsto vrátíme zpět do chladničky. Plackou vyložíme formu. Povytáhneme okraje, vysoké asi 3 cm.
Náplň: troubu rozpálíme na teplotu 180 stup. Oloupeme jablka a rozčtvrtíme je. Vykrojíme jádřince a ovoce nakrájíme na menší kousky. Svaříme bílé víno s citrónovou šťávou a přidáme cukr. Počkáme, až se rozpustí, a přisypeme jablka. Asi 10 minut je dusíme. Nakonec přisypeme mandle, rozinky a skořici. Směs necháme vychladnout.
Jablečný kompot slijeme a necháme ho úplně vykapat. Ovoce rozprostřeme na těsto a urovnáme do stejnoměrné vrstvy. Šťávu odložíme stranou. Nebudeme ji používat. Zbývající těsto vyválíme do tenké placky. Přes plát překlopíme přesahující okraje spodního korpusu. Koláč dáme do trouby a pečeme asi 50 minut. Vyjmeme ho a necháme ve formě vychladnout. Potom ho opatrně přeneseme na velký talíř. Připravíme si polevu. Moučkový cukr smísíme s citrónovou šťávou a přelijeme jí zcela vychladlý koláč. Rychle ještě než poleva ztuhne ji posypeme nasekanými pistáciemi.

Jablečný koláč na plechu s ovocem

Potraviny:
400g hladké mouky, 150g moučkového cukru, 250g másla, špetka osli, kůra a šťáva z 1 citronu, 6 vajec, 2kg jablek, 150g zakysané smetany, 1 lžička solamylu, půl lžičky skořice, 150g cukru, 3 lžíce mléka, 1 lžíce medu, 175g mandlových lupínků, 75g sultánek, kandované třešně

Postup:
Zpracujeme mouku, moučkový cukr, 150g másla, sůl, citrónovou kůru a 3 vejce. Těsto zabalíme do fólie a chladíme 1 hodinu. Do oloupaných jablek uděláme zářezy. Zakapeme je citronem. Rozšleháme vejce, zakysanou smetanu, solamyl, skořici a 50g cukru. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Mléko, med, mandle, máslo a cukr vaříme 2 minuty. Přimícháme rozinky a kandované třešně. Těsto vyválíme na vymazaném plechu. Utvoříme okraje. Poskládáme jablka, zalijeme je vaječnou směsí a přidáme mandlovou směs s kandovaným ovocem. Pečeme zhruba 40 minut.

Jablečný linecký koláč

Potraviny:
250g hladké mouky, 120g cukru, 130g másla, 1 vejce, 4 velká jablka, sůl, citrónová šťáva

Postup:
Máslo nakrájíme na kousky do mouky a přidáme jedno vejce. Uhněteme těsto, které necháme asi 15 minut v chladu. Ze dvou třetin těsta rozválíme plát, větší než je dortová forma. Do vymazané formy položíme těsto, potom nastrouhaná jablka ochucená citrónovou šťávou. Ze zbytku těsta nakrájíme proužky, které položíme na jablka. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při 180 stupních.

Jablečný mřížkový koláč

Potraviny:
100g másla, 100g cukru, 1 vejce, 150g mletých mandlí, 150g hladké mouky, 600g jablek ,půl lžičky citrónové šťávy, 2 lžíce rumu, 20g rozinek, 30g piškotové strouhanky, 1 žloutek, moučkový cukr na posypání

Postup:
Máslo utřeme do pěny. Postupně zatřeme cukr a vejce. Přimícháme mouku a strouhané mandle. Těsto zabalíme do fólie a chladíme 30 minut. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme nap látky. Zakapeme je citrónovou šťávou a rumem. Přimícháme rozinky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Vymažeme formu. Z těsta vyválíme plát a polovinou vyložíme formu. Těsto posypeme strouhankou a naplníme jablky. Zbývající těsto přiložíme na koláč. Povrch potřeme rozšlehaným žloutkem. Ze zbytků těsta utvoříme mřížku a potřeme žloutkem. Pečeme zhruba 40 minut . Podáváme pocukrované.

Jablkový koláč

Potraviny:
těsto podle základního receptu, 1 kg jablek, 3 lžíce citrónové šťávy, vanilkový cukr, 70g rozinek, 1 žloutek

Postup:
Připravíme těsto podle základního receptu. Rozdělíme ne dvě části v poměru 2:1. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky. Pokapeme citrónovou šťávou, přidáme rozinky, vanilkový cukr a promícháme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Z 2/3 těsta vyválíme do placky, přeložíme do vymazané formy a pokryjeme jablky a rozinkami. Zbývající třetinu těsta rovněž rozválíme a jablka zakryjeme. Okraje přitiskneme. Potřeme žloutkem a pečeme 45 minut.

Máslový koláč

Potraviny:
těsto: 1 citron, 250g másla, 250g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 vejce, 250g krupičky
zdobení: 1 žloutek, 2 lžíce smetany

Postup:
Troubu předehřejeme na 175 stup. Celý citron pečlivě umyjeme a nastrouháme kůru. Do misky dáme změklé máslo. Přisypeme cukr i vanilkový cukr, malou špetku soli a citrónovou kůru. Vyšleháme do pěny. Je třeba, aby se cukr v másle úplně rozpustil. Potom do krému po jednom zašleháme celá vejce. Mouku po částech zašleháme do těsta a chvíli dál šleháme. Formu vymastíme máslem a vysypeme strouhankou. Nalijeme do ní připravené těsto a povrch uhladíme. Do malého hrnečku dáme žloutek a rozkvedláme se smetanou. Připravený koláč jím potřeme. Formu s těstem dáme do trouby a pečeme asi 55 minut. Pokud povrch začne rychle tmavnout a těsto je stále uvnitř mokré, překryjeme ho alobalem. Upečený koláč, přeneseme na mřížku a necháme vychladnout.

Meruňkový koláč

Potraviny:
na těsto: 100g hladké mouky, 30g cukru, špetku soli, 40g měkkého másla, 1 žloutek, 1 lžíce zakysané smetany na náplň: 350g čerstvých meruněk, 1 lžíce cukru, 50g surové marcipánové hmoty, 1 lžíce meruňkové zavařeniny, 40g mandlových lupínků, půl balíčku želatinové dortové polevy, 1 lžíce pomerančového likéru, 125ml meruňkové šťávy

Postup:
Z mouky, cukru, tuku, žloutku a zakysané smetany nebo jogurtu zpracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a chladíme zhruba 30 minut. Vymastíme formu. Troubu předehřejeme na 220 stup. Z těsta vyválíme plát. Vyložíme jím formu a vytvoříme okraje. Dno několikrát propíchneme vidličkou. Těsto vyložíme papírem na pečení, vyplníme luštěninami nebo rýží a pečeme asi 20 minut. Luštěniny a papír opatrně odstraníme a koláč necháme ve formě vychladnout. Náplň: Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. Zalijeme je vodou, přidáme cukr a dusíme 2-3 minuty. Rozmixujme marcipánovou hmotu, meruňkovou zavařeninu a 20g mandlových lupínků. Vše rozetřeme na dno upečeného koláče a navrch dekorativně poskládáme půlky meruněk. Svaříme želatinovou polevu, likér a meruňkovou šťávu. Meruňky polevou zakapeme a posypeme mandlovými lupínky

Ovocný koláč

Potraviny:
4 vejce, 10dkg cukru, 15dkg másla, 27dkg hrubé mouky, prášek do pečiva, 2-2,5dcl mléka, nastrouhaná jablka, 25dkg cukru

Postup:
Utřeme 4 žloutky, 10dkg cukru a 15dkg másla. Pak přidáme 27dkg hrubé mouky, prášek do pečiva a 2-2,5dcl mléka. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, hustě poklademe nastrouhanými jablky a chvíli pečeme. Pak nalijeme sníh ze 4 bílků s 25dkg cukru a dopečeme.

Rebarborový koláč

Potraviny:
300g hladké mouky, 150g moučkového cukru, 150g měkkého másla, špetka soli, 1 vejce, 2 kávové lžičky prášku do pečiva náplň: asi 750g rebarbory, 1 balíček vanilkového cukru, cca 10 g cukru krystal

Postup:
Mouku dáme do mísy, přidáme cukr, nakrájené máslo a ostatní suroviny. Těsto hněteme tak dlouho, až je hladké. Necháme asi 15 minut odpočívat. Poté ho vyválíme (jde to dobře i prsty) přímo ve formě - nejlépe ve formě kulaté s odnímatelným okrajem, kterou předem vysypeme strouhankou, na tenký plát a tvarujeme okraj cca 1 cm. Poklademe oloupanou, na malé kostičky nakrájenou syrovou rebarborou a posypeme cukrem krystal a vanilkovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut. Podáváme s ušlehanou šlehačkou.

Rozšlápnutý koláč

Potraviny:
400g hladké mouky, 150g moučkového cukru, 4 lžíce kakaa, 1 žloutek. Na náplň:750g tvarohu, 1 lžíce solamylu, 3 žloutky, 4 lžíce rozpuštěného másla, 250g cukru, 1 vanilkový cukr

Postup:
Připravíme si těsto s hladké mouky, cukru, kakaa a 1 žloutku. Z těsta utvoříme na plechu základ koláče, stranou si dáme kousek těsta o velikosti asi tenisáku. Tuto kouli dáme ztuhnout do lednice. A mezitím si vyrobíme náplň z tvarohu, solamylu,3 žloutků, rozpuštěného másla, cukru a vanilkového cukru. Do této hmoty nakonec vmícháme sníh ze 4 bílků. Na připravené těsto rozetřeme náplň, vejmeme s lednice ztuhlou kouli a nastrouháme na povrch koláče. Tím je připraven k pečení. Dáme péct do předem vyhřáté trouby

Rychlý koláč

Potraviny:
kostka droždí, mléko, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 250 g másla nebo Hery, ovoce (na které máme zrovna chuť), drobenku

Postup:
Připravíme si kvásek: kostka droždí se dá do hrnečku s trochou teplého mléka.Necháme asi 4 minuty kvasit. Pak nasypeme do mísy 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vejce, 1 prášek do pečiva. Máslo nebo Heru rozpůlíme, půlku rozehřejeme a vlijeme do mísy, kde je už kvásek. Promícháme a ze zbytku tuku uděláme drobenku (přidáme krystalový cukr a hrubou mouku). Vymažeme plech, vysypeme ho polohrubou moukou a těsto, které je trošku mazlavé, upravíme rukama zaprášenýma moukou. Poklademe ovocem a posypeme drobenkou a dáme péct do trouby.

Slavnostní ovocný koláč

Potraviny:
200g polohrubé mouky, 100g rostlinného tuku, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva, 4 lžíce strouhanky, 500g jahod, 0,1 l červeného vína, 20g maizeny, 250g meruněk, 100g meruňkového džemu

Postup:
Mouku, tuk, 60g cukru, žloutek a prášek do pečiva zpracujeme v hladké těsto. Přikryjeme a dáme asi na 1 hodinu odpočinout. Kulatou formu na koláč vymažeme tukem a vysypeme polovinou strouhanky. Na pomoučněném válu rozválíme těsto a vyložíme jím dno formy. Přitiskneme okraje, dno několikrát propícháme vidličkou a posypeme strouhankou. V předehřáté troubě pečeme asi 20 minut. Hotový korpus vyklopíme a necháme vychladnout. Mezitím pokrájíme polovinu jahod na dílky. Svaříme víno s 0,1 l vody a lžící cukru. Zahustíme maizenou rozmíchanou v trošce vody a krátce povaříme. Nakonec vmícháme pokrájené jahody. Prochladlou hmotu navrstvíme na korpus a dáme zatuhnout. Pak koláč ještě obložíme půlkami jahod a meruňkami, přelijeme rozehřátým a propasírovaným džemem a necháme ztuhnout. Pocukrujeme a ozdobíme zbylými jahodami.

Švestkový koláč

Potraviny:
200g hladké mouky, 100g másla, 1 vejce, 50g pískového cukru, špetka soli, máslo na vymazání plechu náplň:800g švestek, 2 žloutky, 125g smetany, 50g práškového cukru

Postup:
Z mouky, másla, vejce, cukru a soli pečlivě vypracujeme tuhé těsto. Je li třeba, přidáme něco vlažné vody. Utvoříme kouli a necháme ji půl hodiny uležet v chladničce. Mezitím vypeckujeme švestky. Na tukem vymazaném plechu uděláme z těsta koláč se zvýšeným okrajem a vyložíme ho švestkami, ty do těsta částečně vtlačíme. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. V míse našleháme žloutky, smetanu a cukr a směsí zalijeme švestky na koláči. Dopékáme ještě asi půl hodiny.

Tvarohový hrnkový koláč

Potraviny:
těsto: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, 1/2 tuku (Hera) náplň: 2 nízkotučné tvarohy, 1/2 l mléka, 3 celá vejce, cukr podle chuti + 1 vanilkový cukr, rozinky

Postup:
Pekáč vymažeme hodně máslem nebo herou. Na dno dáme polovinu těsta na to náplň a na ní zbytek těsta. Povrch poklademe hoblinkami másla a dáme upéct do trouby.

Tvarohový hrnkový koláč II.

Potraviny:
1 hrnek polohrubé mouky, 4 lžíce cukru, půlka Hery, 1 vejce, půl prášku do pečiva náplň: 2 tvarohy, 2 hrnky mléka, 1 vejce, 1/4 hrnku oleje, 1 vanilkový pudink, půl hrnku cukru

Postup:
Mouku dáme na vál. Heru rozkrájíme na malé kousky, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, kterým zaplníme středně velkou formu. Náplň umícháme nejlépe v mixéru a vlijeme na těsto. Pečeme v mírně rozehřáté troubě asi 3/4 hodiny.

Tvarohový koláč s malinami

Potraviny:
260g cukru, 230g másla, 300g hladké mouky, 5 vajec, 1 bílek, 750g netučného tvarohu, kůra z 1 citronu, 4 lžíce citrónové šťávy, 1 vanilkový pudink, 1 lžička kypřícího prášku, 75g dětské krupičky, 450g malin

Postup:
Z 80g cukru, 150g másla, mouky a 1 vejce vypracujeme křehké těsto. Zabalené do fólie je 30 minut chladíme. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Na vymazaném plechu vyválíme z těsta plát a předpékáme jej 15 minut. Poté plát vyjmeme z trouby a teplotu zvýšíme na 200 stupňů. U zbývajících vajec oddělíme žloutky od bílků. Utřeme tvaroh, zbývající cukr, žloutky, citrónovou kůru i šťávu. Rozpustíme máslo, a až vychladne, přimícháme je do tvarohu. Přidáme pudinkový prášek promíchaný s krupičkou a kypřícím práškem, ušlehaný bílkový sníh a maliny. Hmotu naneseme na předpečený plát a pečeme ještě asi 30 minut.

Voňavý koláč s kořením

Potraviny:
na křehké těst to :50g mouky, 1 žloutek, 20g cukru, 20g másla na ořechové těsto: 70g kandovaných třešní, 80g oříšků, 3 vejce, 100g másla, 100g cukru, 1 čajová lžička perníkového koření, 20g medu, 2 lžíce mléka, 70g mletých mandlí, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce kypřícího prášku, 40g citronátu na ozdobení:mandle, kandované ovoce, 70g cukru

Postup:
Z přísad rychle uhněteme těsto, které necháme asi hodinu odležet zavinuté do folie. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Usekáme kandované třešně a oříšky, oddělíme žloutky od bílků a ušleháme tuhý sníh. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme žloutky, perníkové koření, med, mléko. Přimícháme mleté mandle, mouku, kakao, kypřící prášek, kandované třešně, oříšky a citronát. Pak zlehka vmícháme sníh. Odleželé těsto vložíme do vymaštěné formy. Na tuto vrstvu rozdělíme ořechové těsto. Povrch ozdobíme mandlemi a kandovaným ovocem. Za stálého míchání necháme rozpustit cukr. K tekuté cukrové hmotě přilijeme 70ml vody a nepřestáváme míchat. Vaříme, dokud hmota neztuhne, a potřeme jí hotový dort.