Krémy

Žloutkový krém
1/10 l mléka, 7,5 dkg jemného pískového cukru, 3 žloutky, 1 dkg škrobové moučky, nepatrné množství vanilky a 12 dkg másla.
V kastrolu utřeme žloutky, cukr a škrobovou moučku do pěny, přilijeme mléko, postavíme na oheň a za stálého míchání vaříme 2-3 minuty a necháme vychladnout. V misce utřeme máslo a postupně přidáváme krém uvařený. Hotový krém postavíme do chladničky a za chvíli vyšleháme.

Oříškový krém
12 dkg vlašských ořechů, 1/2 dl mléka, 8 dkg cukru, 18 dkg másla nebo rostlinného másla Juno, vanilkový cukr.
Jemně umleté ořechy, cukr a mléko povaříme za stálého míchání, sejmeme z plotýnky a vychladíme. Krém šleháme ve šlehači, po částech přidáváme změklé máslo, ochutíme vanilkovým cukrem a šleháme.

Krém z vajíček
3 vejce, 15 dkg cukru moučka se šlehá v páře. Po vychladnutí se vešlehá 25 dkg másla. Může se přidat rum nebo káva nebo kakao.
Karamelový krém
V trošce vody rozpustíme 1,5 lžíce cukru, necháme upražit do zlatova. Z 1/2 l šlehačky na karamel trochu odlijeme a za stálého míchání rozpustíme. Dolijeme zbytek smetany a přivedeme do varu. Čtyřikrát necháme přejít varem. Odděláme z ohně a mícháme do vychladnutí, aby se neutvořil škraloup. Dáme do druhého dne do ledničky. Ušleháme a plníme roládu.

Krém na jugoslávské oplatky
20 dkg cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 2 lžíce kakaa – vše se smíchá. 12,5 dkg Ivy roztopit a vyšlehat.
Poleva
5 dkg másla, 2 lžíce kakaa, 5 dkg cukru, 2 lžíce vody, 1 žloutek, 2 lžíce rumu.
Spojit ve vodní lázni.

Ořechová náplň (laskonky)
10 dkg másla, 4 dkg mletého cukru, 1 žloutek, 4 dkg mletých opražených ořechů, 2 bílky, 4 dkg mletého cukru, 1 vanilkový cukr.
Máslo, cukr a žloutek umícháme do pěny, přidáme ořechy a zamícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a vanilkový cukr a nad párou ušleháme. Vychladlý sníh smícháme s umíchaným máslem.

Mandlová nádivka
14 dkg másla, 14 dkg cukru moučka, 14 dkg loupaných mletých mandlí, 1/8 l mléka, kousek vanilky, 4 žloutky.
Do mléka dáme vařit vanilku, žloutky rozšleháme a po trošce do nich vmícháváme vychladlé mléko. Máslo mícháme do pěny, přidáváme lžíci cukru, mleté mandle a žloutky smíchané s vařeným mlékem.

Bílá nádivka
150 g mletých ořechů spaříme vařícím mlékem (1 dl). Přidáme 150 g mletého cukru, 100 g másla a mícháme tak dlouho, až je nádivka bílá.
Kávová náplň
2 dl černé kávy, 60 g cukru, 20 g maizeny, 180 g másla, 180 g cukru moučka, 1 dl rumu.
Silnou černou kávu s cukrem a maizenou uvaříme na hustou kašičku. Máslo a cukr umícháme a přidáváme vychladlou kašičku a nakonec rum.

Náplň z maizeny
3 dl mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 30 g maizeny, (10 g kakaa), 200 g másla, 170 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu.
V mléce rozmícháme vanilkový cukr, maizenu, kakao a za stálého míchání uvaříme hustou kašičku. Máslo s cukrem dobře umícháme a po trošce přidáváme vychladlou kašičku. Nakonec přidáme rum.

Moučná kaše na nastavování krému
1/2 l mléka, 5 lžic hladké mouky.
Uvaříme, vychladíme, vmícháme do ušlehaného másla s cukrem. Másla asi 0,50 kg.

Sněhová čokoláda
1/4 kg ceresu se na páře rozpustí, přidá se 1/4 kg mletého cukru, 10 dkg kakaa, 2 lžíce hladké mouky, 1 balíček vanilkového cukru, kůra z 1 citrónu. Vše se v nádobě, která je postavena na hrnci s vřelou vodou, míchá až je hmota hladká. Lije se do formiček a na sněhu nechá chladnout. Formičky nemastit ani nemočit. Můžou se také přidat krájené ořechy.

Bílá čokoláda
5 dkg kokosu, 25 dkg ceresu, 10 dkg sušeného mléka, 10 dkg cukru.

Mléčná čokoláda
50 dkg Ivy, 25 dkg sušeného mléka, 25 dkg cukru moučka, 1 kakao.
1 Ivu, 10 dkg sušeného mléka, 15 dkg mletého cukru, 5 dkg kakaa.

Nugátová čokoláda
1 dl mléka, 25 dkg Ivy, 2 balíčky BB pudinku, 2 dkg kakaa, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr.
Všechny přísady smícháme ve větším hrnci a vaříme na mírném ohni. Když se tuk začne rozpouštět mícháme rychleji, aby nevznikly hrudky. Když je krém hladký, vylijeme ho na plech, který jsme pokryli mastným papírem a rychle pokrájíme na malé čtverečky. Plech odložíme na chladné místo.

Jablková pěna
20 dkg syrových jablek, z 1/2 citrónu šťáva, 10 dkg cukru, 1 bílek.
K nastrouhaným jablkům přidáme citr. šťávu, cukr a bílek a šleháme do zpěnění.

Rybízová pěna
2 žloutky, 8 dkg cukru, 2 dl mléka, 15 g želatiny v prášku, 3 lžíce vody, 60 dkg rybízu, 1 lžička ovocného likéru, 2,5 dl smetany.
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme horké mléko a ve vodní lázni našleháme. Želatinu rozpustíme ve studené vodě, umícháme do horkého krému a necháme mírně vychladnout. Potom vmícháme rybíz protřený sítem, ovocný likér a ušlehanou smetanu. Upravíme do poháru a dáme vychladnout.

Agar
1 l vody, 1,5 dkg agaru, 1/2 kg cukru, 1/4 l ovocné šťávy, malinko kyseliny citrónové.
Agar přes noc namočit.
Želé na piškot nebo dort
1. 60 g vody a 250 g cukru krystal uvedeme do varu, přidáme 30 g citr. šťávy + 80 g petosy – nesmí vařit.
2. 15 g želatiny, 3 dl pomerančové šťávy.
3. 40 g želatiny v prášku, 2 dl vody na zalití želatiny, 100 g cukru krystal, 2 dl vody, 1 dl ovocného sirupu.
Příprava: Želatinu zalijeme 2 dl vody a necháme stát. Mezitím uvaříme sirup, cukr zalijeme vodou a uvaříme dokud se cukr nerozpustí. Potom přilijeme ovocný sirup, chvíli povaříme a odstavíme. Do horkého sirupu přidáme namočenou želatinu a mícháme dokud se nerozpustí. Necháme vychladnout a když začne tuhnout, nalijeme ji na moučník. Jestliže je více ztuhlá, utvořila rosol, znovu ji ohřejeme nad párou.
1/4 l želé: 1 dl ovocné šťávy nebo sirupu, 1-1/2 dl vody a 10 g želatiny.