Lívance, palačinky

LÍVANCE


Borůvkové lívance

Potraviny:
300g borůvek, 1/2 litru mléka, 2 vejce, 100g cukru, 300g polohrubé mouky, sůl, tuk na pečení

Postup:
Do mléka postupně zakvedláme žloutky, cukr, špetku soli, mouku a tuhý sníh. Na závěr přidáme borůvky a zamícháme.
Pečeme obvyklým způsobem.

Banánové smaženky Martinique

Potraviny:
150g hladké mouky, 1 vejce, 1 lžíce oleje, 150ml vody, sůl, 6 banánů, moučkový cukr, 100ml rumu, 1 lžička mleté skořice, olej, skořicový cukr na posypání

Postup:
Z mouky, vejce, soli a vody připravíme těstíčko a necháme je hodinu odpočinout.
Mezitím nakrájíme oloupané banány na kolečka, vložíme do mísy a posypeme podle chuti cukrem a skořicí. Přelijeme rumem a necháme 20 minut marinovat. Kolečka banánů pak máčíme v připraveném těstíčku a smažíme v rozehřátém oleji. Okapané posypeme skořicovým cukrem.

Lívance z kysané smetany

Potraviny:
2 žloutky, 4 bílky, 40g cukru, špetka soli, 250ml kysané smetany, na špičku nože prášku do pečiva, 100-150g hladké mouky

Postup:
Žloutky ušleháme s cukrem a smetanou, přidáme mouku s práškem do pečiva, nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Malé lívanečky sypeme moučkovým cukrem.

Lívanečky s jablky

Potraviny:
500ml mléka, 3 lžíce bílého vína, lžička cukru, špetka soli, 250g polohrubé mouky, 3 vejce, 3-4 jablka, olej na smažení, skořicový cukr, šlehačka

Postup:
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na drobné kostičky. Ze všech přísad uděláme těstíčko, do kterého nakonec vmícháme jablka. Na horkém oleji opečeme po obou stranách lívanečky, které pocukrujeme skořicovým cukrem a ozdobíme šlehačkou.

Lívanečky jinak

Potraviny:
250ml acidofilního mléka, 3 vejce, 130g hladké mouky, 100g cukru písek, 70g strouhaného kokosu, 2 lžičky rumu, špetka soli, 2 lžíce másla, jablka, skořicový cukr

Postup:
Z mléka, vajec, mouky, cukru, kokosu, rumu a soli uděláme těsto na lívance. Než je začneme smažit, přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla. Smažíme na lívanečníku. Nalijeme trochu těsta, přidáme nakrájená jablka a zase těsto. Sypeme skořicovým cukrem.

Palačinky s broskvemi

Potraviny:
palačinkové těsto z polohrubé mouky, mléka a žloutku, několik broskví, šlehačka, čokoládová poleva, strouhaný kokos

Postup:
Broskve spaříme, oloupeme a nasekáme na malé kousky. Smícháme je s ušlehanou a slabě oslazenou šlehačkou. Směsí plníme upečené palačinky, které navrch polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
Podáváme teplé.

Svítky

Potraviny:
polohrubá mouka, 2 vejce, puclák mléka, kypřící prášek, cukr, sůl, vanilkový prášek

Postup:
Do mísy dáme 2 vejce, kypřící prášek a mléko. Při šlehání přidáváme mouku tak dlouho dokud z toho nebude palačinkové těsto. Nakonec přidáme špetku soli a hodně cukru (dle chuti). Na prudkém oleji osmažíme (stejně jako palačinky). Pomažeme marmeládou a můžeme ozdobit např. šlehačkou, pacholíkem atd.

Svítky II.

Potraviny:
na osobu: 1 vejce, 60g krupice, sůl, 250ml mléka, tuk na pekáč, cukr na posypání

Postup:
Ze žloutku, krupice, soli a části mléka (100ml) připravíme řidší těstíčko, přidáme ušlehaný sníh, lehce promícháme a vlijeme na vymaštěný pekáček. Upečeme z obou stran.
Vyjmeme z pekáčku a vložíme do rendlíku, svítek přelijeme zbytkem studeného mléka a vaříme 15 minut. Sypeme moučkovým cukrem.

Tvarohové palačinky

Potraviny:
75g hladké mouky, 50g solamylu, 5 vajec, sůl, 75g cukru, 425ml mléka, 2 lžíce oleje, 50g másla, 1 lžička vanilkového cukru, citrónová kůra, 300g nízkotučného tvarohu, 50g rozinek, moučkový cukr

Postup:
Smícháme mouku, solamyl, 1 vejce, špetku soli, 1 lžičku cukru, 300ml mléka a 50ml vody. Necháme 30 minut odpočívat. Na oleji usmažíme 8 tenkých palačinek.
Náplň: žloutky, měkké máslo, 50g cukru, vanilkový cukr, špetku soli a citrónovou kůru utřeme do pěny. Přidáme tvaroh a rozinky. Z bílků ušleháme sníh a vše opatrně smícháme.
Ochuceným tvarohem potřeme palačinky, zavineme a naskládáme do zapékací mísy.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Zbývající vejce, 125ml mléka a 20g cukru ušleháme a palačinky přelijeme. V troubě pečeme asi 30-40 minut. Posypeme moučkovým cukrem a teplé podáváme.

Tvarohový trhanec

Potraviny:
500g tvarohu, 100g hrubé mouky, 2 lžíce másla, 3 lžíce cukru, 1 balíček vanilkového cukru, sůl, 3 vejce, 4 lžíce mléka, tuk na vymaštění pekáče, moučkový cukr dle potřeby

Postup:
Máslo s cukrem a žloutky utřeme v míse. Mírně osolíme, vmícháme tvaroh, mouku a sníh ušlehaný z bílků.Těsto vlijeme na rozpálený tuk v pekáči a v troubě upečeme do růžova.
Upečeme trhanec roztaháme ho vidličkou, pocukrujeme a podáváme s jahodami rozmačkanými s cukrem nebo ovocným salátem.

Přílohy:
ovocný salát s jogurtem: libovolné sezónní ovoce pokrájíme na kousky, případně doplníme banánem, pomerančem nebo kiwi a promícháme s mírně oslazeným jogurtem.

Vanilková omeleta s jablky

Potraviny:
100g mouky, 1/8 l mléka, 4 vejce, sůl, 3 navinulá jablka, 80g másla, 50g cukru, 1 sáček vanilkového cukru

Postup:
Mouku smísíme s mlékem, se žloutky a špetkou soli. Oloupeme jablka, vykrojíme jádřince a jablka nakrájíme na tenká kolečka. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vpracujeme do těsta.
Asi 20g másla necháme rozpustit na pánvičce, nalijeme do ní 1/6 těsta a na ně položíme 1/6 jablečných plátků. Posypeme cukrem a vanilkovým cukrem, omeletu obrátíme a pečeme 1-2 minuty.
Hotové omelety uchováme v troubě při teplotě 160 stupňů. Ostatní omelety pečeme stejně a servírujeme s vanilkovým krémem.