Moučníky

PUNČOVÉ KOKOSOVÉ ŘEZY

150 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce vařící vody, čokoládová poleva,

punčová nádivka:
2 balíčky piškotů, rum, trochu citronové šťávy, 1 malá rybízová marmeláda
Piškoty rozdrtíme a zvlhčíme rumem, citronovou šťávou a marmeládou tak, abychom nádivku mohli natřít na piškot.

kokosový krém:
1 balíček kokosu (asi 200 g), 1 sklenka mléka, 250 g másla, 200 g moučkového cukru
Kokos spaříme horkým mlékem. Máslo utřeme s cukrem a vmícháme vychladlou kokosovou hmotu.

POSTUP:
Žloutky ušleháme s polovinou cukru za postupného přilévání vařící vody. Sníh z bílků ušleháme se zbytkem cukru a přidáme ke žloutkům společně s moukou. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech
a upečeme. Piškot potřeme punčovou nádivkou, kokosovým krémem
a polijeme čokoládou.

DOMAŽLICKÝ KOLÁČ

500 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 125 g hery (rozpustíme), 100 g moučkového cukru, 30 g droždí, 3 žloutky, 1/2 vanilkového cukru, 1 lžíce rumu, asi 2 dl vlažného mléka
povidla: švestková povidla ochutíme rumem a skořicí, můžem přisladit
mák: 100 g máku, 1 lžíce medu, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr
mák svaříme s mlékem, medem a cukrem
tvaroh: 3 tvarohy (1 z papíru tužší, 2 z kelímku), 2 vejce, 100 g moučkového cukru, rum
tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a rumem a vmícháme sníh z bílků. Tvaroh nesmí být moc hustý.

POSTUP:
Vzešlým kváskem zaděláme těsto a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně a z pečícího papíru vystřihneme 5 kol o průměru 25 cm(obkreslíme talíř). Papíry potřeme tukem. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 bochánků o váze asi 180 g. Z každého vytvarujeme na připravený papír koláč, jeho okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pak natřeme celý koláč nejdříve tvarohovou náplní. Potom tvoříme z máku a povidel různé vzory podle nálady:). Posypeme drobenkou (polohr. mouka, máslo, cukr) a pečeme každý koláč 15 - 20 min.


NETRADIČNÍ MAKOVEC

100 g mletého máku, 100 g polohr. mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva, 150 g ovesných vloček, 300 g syrové jemně nastrouhané mrkve, 6 lžic pomerančové šťávy, 130 g cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g oleje,
4 vejce

POSTUP:
Ovesné vločky, mrkev, pomerančovou šťávu, mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva promícháme a přidáme cukr a vanil. cukr ušlehaný s olejem a vejci. Nalijeme do vymazané formy na bábovku a upečeme. Po vychladnutí rozkrojíme vodorovně na 3 části. Obě dvě pomažeme marmeládou a na ni namažeme ještě pudinkový krém (1 uvařený hustší vanil. pudink, máslo, cukr). Krémem pomažeme i celý vršek a strany bábovky, nakonec posypeme kokosem.

PIŠKOT S PUDINKOVÝM KRÉMEM A ŠLEHAČKOU

200 g polohr. mouky, 4 vejce, 200 g cukru, 4 lžíce horké vody,
1 šlehačka v prášku, strouhaná čokoláda
krém:
1/2 l mléka, 2 jahodové pudinky, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 tvaroh, 250 g hery
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Do vychladlého zašleháme vanil. cukr, tvaroh a heru.

POSTUP:
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Plech vymažeme a vysypeme moukou. Upečený piškot potřeme krémem a na krém dáme vrstvu šlehačky ušlehané podle návodu na sáčku. Povrch posypeme nastrouhanou čokoládou.

JABLKOVÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMEM

250 g polohr. mouky, 150 g másla, 100 g cukru, 1 vejce, špetka soli
náplň: 1 kg jablek, 2 vanil.pudinky, 750 ml jablečného džusu, 200 g cukru, 400 ml smetany (33%), 1 lžička citron. kúry, citronová šťáva

POSTUP:
Ze surovin zpracujeme těsto a dáme na 1 hodinu do ledničky. Jablka oloupeme nakrájíme, nastrouháme a pokapeme citronem. Pudinky smícháme s trochou džusu a šlehačkou. Dáme vařit zbytek džusu
s cukrem a citron. kúrou a za stálého míchání přiléváme pudink, uvaříme. Nakonec do pudinku vmícháme jablka. Vymažeme pekáč, rozprostřeme těsto, na ně dáme pudinkovou vrstvu a pečeme asi 40 min.

TVAROHOVÝ BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

200 g polohr. mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g hery, 170 g moučkového cukru, 4 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 100 g rozinek, 100 g vlašských ořechů, 2 lžíce rumu

POSTUP:
Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme tvaroh, rozinky a rozkrájené vlašské ořechy a promícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané a moukou vysypané formy (srnčí hřbet nebo dortová rozepínací forma) a pečeme asi 45 min.

LITÝ KOLÁČ S REVENÍ A DROBENKOU

2 hrnky polohr. mouky, 3/4 hrnku cukru, 1/2 hr. oleje, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, mléko podle pořeby

náplň: různé ovoce (800 g) (reveň, jablka, meruňky, rybíz)

drobenka: máslo, cukr, polohr. Mouka

POSTUP:
Ze surovin zpracujeme lité těsto a zaděláme ho mlékem. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Nahoru poklademe ovoce, reveň prosypeme cukrem a nakonec posypeme drobenkou. Pečeme asi 40 min.

LITÝ KOLÁČ S OVOCEM

2 hrnky polohr. mouky, 3/4 hrnku cukru, 1/2 hr. oleje, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, mléko podle pořeby

POSTUP:
Ze surovin zpracujeme lité těsto a zaděláme ho mlékem. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Nahoru poklademe ovoce. Pečeme asi 40 min. Chvilku po upečení nalijeme nahoru přes ovoce 2 vanilkové pudinky uvařené v 850 ml pomerančového džusu.

SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S JAHODAMI

3 hrnky polohr. mouky, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 1 skořicový cukr. Vše smícháme dohromady.
+ 1 hera

náplň: 2 měkké tvarohy, 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, jahodový kompot

POSTUP:
Na plech rozetřeme 125 g hery, na ní nasypeme polovinu sypké směsi, polijeme ochuceným tvarohem na který poklademe jahody. Nahoru nasypeme druhou polovinu sypké směsi na kterou rozvrstvíme 125 g hery nakrájené na plátky. Pečeme asi 40 min. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.

PRAŽSKÝ KOLÁČ 1

250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 droždí, 1 vejce + 1 na potření, 4 lžíce cukru, 1-2 dcl mléka, 2 dcl kysané smetany, špetka soli
náplň: 1 šlehačka, 1 ztužovač do šl., 1 tvaroh, 1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka, cukr dle chuti

drobenka: polohr. mouka, hera, cukr, skořice

POSTUP:
Z mléka, droždí a 1 lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Ten pak přidáme do mísy kde jsme smíchali obě mouky. Vmícháme zbylý cukr, smetanu, vejce, sůl a mléko. Zpracujeme těsto a necháme kynout, během kynutí 1 krát propracujeme (kyne asi 1 hod.). Z vykynutého těsta uděláme 4 koláče (placky) a necháme ještě kynout. Dáme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme 20-25 min. Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme (do studeného pudinku vmícháme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a tvaroh s vanil. cukrem). Povrch koláče pocukrujeme moučkovým cukrem.

PRAŽSKÝ KOLÁČ 2

250g hl. mouky, 250g polohr. mouky, 2 dcl kysané smetany, droždí(30-40g),1-2 dcl mléka, 4lžíce cukru, 1 vejce(+1 vejce na potření),špetka soli
náplň: 1 šlehačka(+1ztužovač šlehačky), 1 tvaroh(ve vaničce, měkký),
1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka
Šlehačku ušleháme, osladíme, přidáme ztužovač, tvaroh a vychlazený pudink a promícháme. Osladíme podle vlastní chuti.

Postup:
Necháme vzejít kvásek(mléko,droždí, lžička cukru promíchejte). Mouku smícháme se zbytkem cukru, přidáme kvásek, smetanu, vejce a sůl a propracujeme těsto, necháme kynout min 1hod. Během kynutí propracujeme těsto znovu. Z vykynutého těsta vytvoříme 4 menší placaté koláče a dáme je na pomaštěný plech, necháme chvilku kynout. Pak potřeme vejcem a posypeme buď drobenkou se skořicí a nebo jen skořicovým cukrem. Pečeme 20-25 min. Po vychladnutí podélně rozkrojíme a naplníme, nakonec posypeme moučkovým cukrem.

ŠALAMOUN

1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 1 hera, 2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva, 2 hrnky polohr. mouky, 4 vejce, rum, kokos na posypání
vše odměřujeme na čtvrtlitrové hrnky

POSTUP:
Vodu, cukr, tuk, kakao dáme do hrnce a zahříváme až se směs spojí-NEVAŘÍME! Odebereme 3/4 hrnku směsi a dolijeme ho rumem.
Do zbytku směsi přidáme mouku, prášek do pečiva, vejce. Na vymazaný a vysypaný plech nalijeme těsto a pečeme 45 min. Horké ihned poléváme odebranou směsí s rumem. Nakonec posypeme kokosem.

PROPADLÁ BUCHTA

3 vejce, 2 hrnky(250 ml) polohr.mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek vlažné vody, 1/2 hr. oleje, 3 lžíce kakaa (i víc), 1 prášek do pečiva
náplň - 2 tvarohy, 2 žloutky, 1 vanil.cukr, 1/2 sáčku vanilkového pudinku + cukr dle chuti

POSTUP:
Vše na těsto smícháme a vlijeme na vymazaný a polohr.moukou vysypaný plech. Vše na náplň také smícháme (lze ředit mlékem) a lžící tvarujeme na těsto. Pečeme asi 55 min.

BÍLKOVÉ ŘEZY

7 bílků, 150 g cukru, 150 g hrubé mouky, 50 g rozinek, 50 g strouhané čokolády, 50 g kokosu, 50 g strouhaných vlašských ořechů, 80 g rozpuštěného másla

náplň:1 šlehačka v prášku, 120 g tvarohu, 3 lžíce kokosu, 3 lžíce medu, 2 nastrouhaná jablka, 30 g strouhaných vlaš. ořechů, 50 g rozinek

POSTUP:
Bílky šleháme do tuha a postupně přidáváme cukr. Potom lehce vmícháme mouku, rozinky, čokoládu, kokos, ořechy a prochladlé rozpuštěné máslo. Nalijeme na vymazaný, vysypaný plech a pečeme asi 20 min. Po vychladnutí překrojíme v půlce a naplníme. Náplň - šlehačku ušleháme dle návodu(s vodou) a přidáme zbylé přísady. Natřeme i horní vrstvu a pocákáme 50 g rozpuštěné čokolády.

OBLÍBENÉ KIWI ŘEZY

250 g hladké mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 4 vejce, 250 g cukru, 10 lžic vlažné vody, 10 lžic oleje, 5 kiwi (zralejší)

krém: 1 šlehačka, 2 kysané smetany, 100 g cukru
šlehačku ušleháme s cukrem a pak zamícháme kysanou smetanu

poleva: 1 vanil.pudink, 1/2 l vody, 1dl šťávy z kiwi (nebo celé kiwi
rozmačkat a dát ho do polevy místo šťávy), 1 lžíce cukru uvaříme

POSTUP:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vlažnou vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva, dobře rozmícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme. Vychladlý moučník potřeme krémem, poklademe oloupanými nakrájenými kiwi a polijeme ještě teplou (ne horkou polevou). Pečeme 25-30 min.

OBLÍBENÉ OVOCNÉ ŘEZY (BANÁN, MANDARINKA)

Stejný recept jako oblíbené kiwi řezy ale místo kiwi jsou tam banány a mandarinky.

OŘECHOVÝ COP

500 g polohr. mouky, 50 g moučkového cukru, 1/4 l mléka, 20 g droždí, trochu cukru do kvásku, 60 g másla, 2 žloutky, sůl, vejce na potření

ořechová nádivka: 200-250 g mletých vlašských ořechů, 2 dl mléka,
150 g moučkového cukru, 150 g másla

Ořechy spaříme vařícím mlékem a necháme vychladnout. Cukr utřeme s máslem a vmícháme vychladlou ořechovou hmotu.

POSTUP:
Do části mléka dáme droždí a lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mouky dáme sůl, cukr, žloutky, kvásek a zbylé mléko a zaděláme těsto. Necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý mírně rozválíme a naplníme ořechovou nádivkou. Každý díl stočíme a všechny 3 spleteme do copu. Cop na vymazaném plechu stočíme do věnce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme asi 50 min.

LITÝ KOLÁČ DĚROVANÝ S POLEVOU A CITRON. PUDINKEM

450 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g cukru, 1 vejce, 1/3 l mléka, 10 oleje

poleva:
250 g hery, 250 g cukru, 3 lžíce kakaa, 6 lžic mléka, 1 kakaový pudink
Vše smícháme a uvaříme (necháme vše rozpustit a spojit v polevu).

1 citronový pudink
Uvaříme dle návodu.

POSTUP:
Uvedené suroviny promícháme, těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme asi 25 min. Do vlahého moučníku uděláme obrácenou vařečkou hodně děr a zalijeme ještě horkou polevou. Na tuto polevu ještě nalijeme uvařený citronový pudink (být tam ale nemusí).I bez něj je to výborné.

LITÉ PERNÍKOVÉ ŘEZY

350 g hladké mouky, 1 prášek do perníku, 100 g moučkového cukru,
70 g másla, 2 lžíce medu, 1 vejce, vejce na potření
1 vanil. pudink, 400 ml mléka na pudink, 3 lž. cukru - uvaříme pudink

náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce marmelády, 1 sáček rozemletých perníčků (př. rumové perníčky)
Vše rozmícháme s trochou vody a rumu na hustou kaši.

POSTUP:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, rozdělíme je na 2 díly a oba rozválíme. Na tukem vymazaný pekáček (menší plech) položíme jednu placku, potřeme náplní a zakryjeme druhou plackou. Potřeme vajíčkem a pečeme asi 35 min. Po upečení na vlahý koláč nalijeme uvařený vanilkový pudink.

KRÉMOVÉ MAKOVÉ ŘEZY

5 vajec, 250 g cukru, 5 lžic vlažné vody, 200 g mletého máku, 150 ghladké mouky, 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva

náplň: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 200 g másla, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, trochu rumu
Pudinky uvaříme v mléce. Máslo utřeme s cukrem a vanil. cukrem a vmícháme studený pudink, přidáme rum a vymícháme na hladký krém.

poleva: 250 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce horké vody, 1 lžička oleje
Moučkový cukr zalijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu, olej a vymícháme polevu.

POSTUP:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme za stálého šlehání cukr, vodu a žloutky. Potom postupně přimícháme mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto upečeme (asi 50 min.) na plechu vyloženém mastným papírem. Vychladlý koláč rozřízneme po délce na 2 pruhy a každý pruh vodorovně prořízneme na dva pláty. Připravenou náplní potřeme 3 pláty a povrch 4 polijeme citronovou polevou.

ŘEZY S KOKOSOVÝMI PILINAMI

300 g polohr. mouky, 180 g cukru, 250 g hery, 50 g kakaa, 1 kysaná smetana, 3 vejce, 1 prášek do pečiva

krém: 2 uvařené vanilkové pudinky, 200 g kysané smetany, 1 tvaroh (měkký). Vše promícháme.

piliny: 100 g kokosu, 100 g másla, 50-100 g moučkového cukru
Vše upražíme dorůžova.

POSTUP:
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které pečeme asi 30 min. Vychladlé těsto potřeme krémem a posypeme vychladlými pilinami, které trochu přitlačíme. Necháme vychladit asi 2 hodiny.

MAKOVEC S KRÉMEM

2 dcl celého máku, 4 dcl hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 6 vajec,
6 lžic studené vody, 3 dcl cukru

krém: 1vanilkový pudink s 1 vanil cukr. uvaříme v 500 ml mléka. Po vychladnutí pudink ušleháme s 250 g másla a cukru dle chuti.

ořechové sypání: 120 g strouhaných vlašských ořechů, 2 lžíce cukru,
1 lžíce másla. Vše opražíme na pánvi a necháme schladnout.

POSTUP:
Žloutky ušleháme s vodou a cukrem, přidáme mouku smíchanou s mákem a práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme. Zchladlý moučník potřeme krémem a posypeme ořechovým sypáním.

KARAMELOVÉ ŘEZY

3 vejce, 2 hrnky(250 ml) polohr.mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek vlažné vody, 1/2 hr. oleje, 3 lžíce kakaa (i víc), 1 prášek do pečiva

náplň: 1 kondenzované mléko (salko), 250 g másla
Salko si nejlépe den předem uvaříme ve vodě aby mléko vevnitř zkaramelizovalo. Vaříme 2 hodiny. Dlouho chladne a proto vaříme den předem. Studené už uvařené salko rozmixujeme s máslem.

POSTUP:
Vše na těsto smícháme a vlijeme na vymazaný a polohr.moukou vysypaný plech a upečeme. Studený koláč potřeme karamelovou náplní a polijeme rozpuštěnou čokoládou.

Piškotová buchta s pudinkem(mun)
Suroviny:
Piškot:
5 žloutků
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
100 ml oleje
100 ml studené vody
sníh z 5-ti bílků

Pudink:
800 ml mléka
2 vanilkové pudinky
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr

Smetana:
700 g zakysané smetany s cukrem

Pracovni postup:
Nejdříve si připravíme pudink (postupujeme podle návodu na obalu) a dáme ho trochu zchladnout.
Piškotové těsto připravujeme standardním způsobem. Zvlášť ušleháme žloutky s cukrem a také zvlášť si ušleháme tuhý sníh z bílků. Poté promícháme žloutkovou směs s ostatními surovinami na piškot a nakonec lehce zamícháme tuhý sníh. Asi 3/4 těsta nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Do zbylého těsta přidáme kakao, promícháme a nalijeme cikcak na těsto světlé. Ještě na syrové těsto dáváme po lžících vlahý pudink - opět cik cak - jak to vyjde. Poté vše dáme upéct.
Poté ještě na teplou buchtu rozetřeme zakysanou smetamu a povrch posypeme kakaem. Vše necháme pořádně ztuhnout v ledničce a můžeme nakrájet a podávat.


Rebarborová buchta
***********************
Suroviny:
1kg rebarbory (očištěné)
300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
420 g cukru
125 g tuku (Hera)
160 g strouhanky (2 hrsti)
1 vajíčko
2 vanilkové cukry
200 ml mléka (asi)
1 kypřící prášek
rozinky
skořice

Pracovni postup:
Z rebarbory sloupneme vrchní slupku, pak rebarboru pokrájíme asi na 3 – 5 milimetrové plátky, které namočíme asi do 70°C teplé vody. Mezi tím připravíme vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál, z hladké a polohrubé mouky, 200g cukru, hery, vajíčka, kypřicího prášku, mléka a 1 vanilkového cukru. Těsto rozdělíme na 1/3, 2/3 a necháme odležet. Rebarboru vyndáme z vody, necháme okapat, pak přidáme strouhánku a společně promícháme. 2/3 těsta rozválíme na vále a dáme na vymazaný plech tak, že musí být těsto i na stranách ( na celý plech by se to špatně rozvalovalo proto se vyvalují dva pláty které se uprostřed spojí ). Na těsto rozprostřeme rebarboru ze strouhánkou a zasypeme 220 g cukru, vanilkovým cukrem, rozinkami, skořicí. Na vrch rozválíme 1/3 těsta a kraje spodního a vrchního těsta společně uzavřeme. Pečeme asi 30 – 40 minut.
Můžeme také plnit jablky, tvarohem, makovou a oříškovou náplní.
( tuto buchtu pekla už moje prababička a říkala jí – americky koláč ).


Řezy se zakysanou smetanou
***********************************
Suroviny:
Těsto:
6 vajec
1 vanilkový cukr
150 g moučkového cukru
150 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva

Náplň:
2-3 kelímky kysané smetany
1 šlehačka

Poleva:
2 balíčky jahodového pudinku
8 lžiček cukru
750 ml vody
1 lžíce citr.šťávy

Pracovni postup:
Smícháme ingredience na těsto (žloutky do těsta, nakonec sníh z bílků) a upečeme na středním plechu do růžova.

Náplň: vyšlehanou šlehačku smícháme se zakysanou smetanou, natřeme na vychladlý upečený plát a dáme do ledničky.

Na polevu svaříme vodu a pudinky, přidáme cukr, popř. trošku citrónové šťávy a nalijeme na moučník. Pěkně urovnáme a necháme ztuhnout. Krájíme na řezy.
Poznámka: Na fotografii je jiná varianta tohoto moučníku - bez jahodové polevy. Povrch tvořený náplní ze zakysan smetany a šlehačky je posypán Grankem a řezy jsou ozdobeny půlkou kuličky hroznového vína.


Lahodné jablečné řezy s kokosem
****************************************
Suroviny:
Těsto:
8 vajec
380 g moučkového cukru
350 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
6 lžic horké vody

Jablečná hmota:
500 g očištěných jablek
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rumu

Kokosová hmota:
100 g kokosu
¼ l mléka
200 g másla
150 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
čokoláda na vaření

Pracovni postup:
Nejdříve si upečeme piškotové těsto. Oddělíme bílky a žloutky. Žloutky ušleháme s cukrem a 6 lžícemi horké vody. Do mouky dobře rozmícháme prášek do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku a sníh potom postupně a lehce vmícháváme do žloutkové hmoty. Těsto rozdělíme na dvě části, z nichž každou rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech (alespoň jeden z nich vy měl mít vyšší okraj) a upečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Zatím si oloupeme jablka a odstraníme z nich jádřince. Nakrájíme je na kousky a pokapeme je citronovou šťávou. Vložíme je do hrnku, podlijeme několika lžíce studené vody, posypeme trochou cukru, přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí (jablka se však nemusí úplně rozvařit). Hotová dušená jablka necháme vychladnout.

Zatím můžeme pracovat na kokosové vrstvě. Kokos vsypeme do hrnku s mlékem, zahříváme a mícháme, až vznikne hustá hmota. Tu odstavíme a také necháme zchladnout.

Jakmile jsou upečené a zchladlé oba piškoty, ten na plechu s nižším okrajem rozkrájíme na kousky a rukama rozdrobíme na drobečky. Do nich přidáme dušená jablka spolu se šťávou, rum a promícháme, až suroviny spojí vytvoří stejnorodou hmotu. Při přípravě jablečné vrstvy můžeme samozřejmě experimentovat a přidat třeba i mleté oříšky nebo tekutý karamel. Rum můžeme nahradit punčem. Hotovou jablečnou hmotu rozetřeme rovnoměrně na piškot a uhladíme.

Cukr a máslo vyšleháme a potom do něj zamícháme zchladlou kokosovou hmotu. Touto polevou potřeme jablečnou vrstvu a povrch posypeme strouhanou čokoládou. Necháme chvíli odležet v chladnu, vrstvy se lépe „propojí“. Krájíme na kostky a pochutnáváme si.

Poznámka:
Moučník je poměrně pracný a je ho i velké množství. Vyplatí se ho připravit, když čekáte více hostů, kteří mají rádi sladké. Nebo ho můžete připravit jen z polovičních dávek, potom stačí na pečení větší dortová forma.


Drobenka - koláč s ovocem a pudinkem
**********************************************
Suroviny:
600 g polohrubé mouky
250 g krupičkového cukru
1 Hera (250g tuku)
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 l mléka
2 vanilkové pudinky
2 lžíce cukru
libovolné ovoce

Pracovni postup:
Z mléka, pudinků a 2 lžic cukru se uvaří klasický pudink. Z ostatních ingrediencí se užmoulá drobenka. Na plech poklademe 3/4 drobenky, na ni rozetřeme uvařený pudink, poklademe ovocem a přikryjeme zbytkem drobenky. Pečeme asi 30 - 40 minut podle trouby.


Punčové řezy
****************
Suroviny:
Piškot:
1 hrnek hladké mouky
½ hrnku cukru
3 vejce
2 lžíce másla
pár kapek vanilky

Směs na namáčení:
¼ hrnku vody
¼ hrnku cukru krupice
3 lžíce rumu (nebo rumová esence)
4 kapky červeného potravinářského barviva
rybízová zavařenina

Poleva:
½ hrníčku moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy

Forma o šířce 9 cm a výšce minimálně 6 cm

Pracovni postup:
Den až dva před podáváním moučníku si upečeme piškot jako na roládu – asi 2 cm vysoký.
Jakoukoliv formu nebo nádobu o šířce asi 9 cm a výšce asi 6 cm (na délce nezáleží), vyložíme ji potravinářskou fólií, kterou si samozřejmě ustřihneme o něco větší, než jsou rozměry nádoby. Fólie nám dobře poslouží při vyjmutí řezů z formy.
Do mělké misky si odměříme ¼ hrníčku vody a ¼ hrníčku cukru a rum, promícháme. Z toho ¼ oddělíme do jiné mělké misky nebo na hluboký talíř, přidáme 4 kapky červeného potravinářského barviva a promícháme. Do těchto dvou směsí budeme namáčet části piškotového plátu a rovnat je do připravené formy.
Z upečeného piškotového plátu nakrájíme nejdříve dva pláty o velikosti dna formy a dále podlouhlé pláty 3 x 3 x délka vaší formy (v této chvíli vyložené fólií).
Nejprve namočíme 1. velký plát, vložíme ho na dno formy a pomažeme slabě rybízovou zavřeninou. Dále namočíme 2 kvádříky do nebarveného roztoku a přiložíme je ke stranám formy. Doprostřed dáme kvádřík namočený v červeném roztoku a opět pomažeme zavařeninou. Totéž můžeme opakovat ještě jednou vrstvou, ale kvádříky obarvíme obráceně tj. červené přijdou na stranu formy. Ukončíme druhým velkým plátem namočeným v bezbarvém roztoku. Potom už jen přehneme fólii přes vršek, zatížíme a dáme alespoň na 4 hodiny (ale nejlépe na noc) do ledničky. S pomocí fólie vyklopíme z formy a potřeme citrónovou polevou, kterou připravíme utřením cukru a citrónové šťávy.
Popis je sice dlouhý a vypadá složitě, ale ve skutečnosti není příliš pracný. Jde prakticky vtipně nakrájený a hezky poskládaný piškot, namáčený v cukrovém (a obarveném) roztoku.
Poznámka:
Recept zaslala p. Hanušová. Když jsem tento recept zkoušela, upekla jsem si piškot dle vlastního receptu a ze 4 vajec, protože ho umím skoro zpaměti a mám s ním dobré zkušenosti. Jinak jsem postupovala podle návodu a občas narazila na nějaké to úskalí. Roztoky (bílý i červený) je třeba dát do mělkého talíře, aby se nakrájené hranolky či pláty daly dobře namáčet z obou stran a nepolámaly se. Pokud máte tvrdší rybízovou marmeládu, předem si ji rozetřete, aby se dala dobře natírat (případně rozehřejte s kapkou vody a romíchejte). Narazit můžete i u červeného barviva - já jsem použila potravinářské barvivo v prášku, které jsem koupila v obchodním domě TESCO. A do polevy na potření jsem dala 3 lžíce citronové šťávy, jedna se mi zdála hodně málo. Výsledek viz fotografie.


Valašský frgál (lopaťák)
****************************
Suroviny:
Těsto:
500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
170 g cukru krupice 4 žloutky
250 g másla
sůl
500 ml mléka
70g droždí

Posýpka:
200 g másla
200 g hladké mouky
150 g cukru

Na potření okrajů:
250 g másla
rum
smetana
Pracovni postup:
Z vlahého mléka, trochy cukru, trochy mouky a kvasnic uděláme kvásek. Než vykyne, utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky. Do této směsi přidáme kvásek, zbytek mléka, sůl a mouku a vypracujeme středně husté těsto.

Mezitím co bude těsto kynout, si připravíme nádivku. Předem si uvaříme sušené hrušky, ty pak pomeleme na masovém mlýnku, přidáme rozinky namočené v rumu, trochu rozpuštěného másla, trochu cukru, badyán. To předcházející nemusí být, protože hrušky, to bývala výborná nádivka chudých.
Dále si uděláme posýpku - máslo, hladkou mouku a cukr mneme rukou tak dlouho, až se nám v prstech dělají drobné kuličky. V kastrolku si rozpustíme 250 g másla do voňava, po zchladnutí do něj přimícháme rum. Tuto směs použijeme k natírání upečených koláčů.

Vykynuté těsto rozdělíme na 250-300 g těžké bochánky a necháme je opět
vykynout. Potom rozválíme bochánky malým válečkem, rozetřeme na ně nádivku, posypeme sypáním a zase necháme vykynout. Před tím, než je dáme do trouby, propícháme je vidličkou. Po upečení - kraje musí být pěkně červené - je potíráme šlehačkou nebo smetanou a pak máslem s rumem.

Nádivka může být tvarohová, povidlová, maková či zelná - všechny jsou výborné, ale hrušková je přeci jen ta nej...

Tvarohová nádivka:
Tvaroh smícháme s vejci a máslem, přidáme muškátový květ, špetku mletého nového koření, špetku tlučeného hřebíčku, strouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.


Makovec
**********
Suroviny:
140 g moučkové cukru
140 g máku
6 vajec
30 g strouhané čokolády
citronová kůra
šťáva z jednoho citronu
100 g slunečnicových semínek
2 tlučené hřebíčky
na špičku nože skořice
citrónová poleva

Pracovni postup:
Nejdříve si umeleme mák, jemně nastrouháme slunečnicová semínka, čokoládu a citronovou kůru, utlučeme hřebíček. V misce utřeme cukr se žloutky, citronovou kůrou a čokoládou. Jakmile vznikne hladká hmota, přimícháme lehce citronovou šťávu, hřebíček a skořici. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a přidáváme ho postupně a střídavě s umletým mákem a strouhanými slunečnicovými semínky. Takto připravenou hmotu vlijeme do formy, kterou jsme vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme zvolna asi 30 minut. Jakmile se okraje makovce začínají oddělovat od formy, ozkoušíme špejlí, zda je dobře propečený i uvnitř. Poté ho vyjmeme, vyklopíme z formy a necháme na mřížce zchladnout. Povrch polijeme citrónovou polevou.


Řezy Míša
*************
Suroviny:
Těsto:
6 vajec
6 lžic cukru krupice
6 lžic polohrubé mouky
3 lžíce oleje
trochu prášku do pečiva
2 lžíce kakaa

Náplň:
500 g tvarohu
250 g másla (Hery)
200 g moučkového cukru

Poleva:
1 čokoláda na vaření
80 g ztuženého tuku
80 g cukru moučka
2 lžíce kakaa

Pracovni postup:
Začínáme přípravou těsta. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, do mouky přidáme na špičku nože prášku do pečiva a kakao a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do mouky přidáme olej a žloutkovou pěnu a společně promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků a těsto rozetřeme na tukem vytřený a moukou vysypaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Jakmile se korpus začne oddělovat od okrajů plechu, vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout.
Změklé máslo, tvaroh a cukr společně vyšleháme a hmotou rovnoměrně potřeme upečený korpus. Do hrnečku nad párou rozlámeme čokoládu na vaření, přidáme ostatní suroviny a zahříváme, až se vše rozpustí. Polevu rovnoměrně rozetřeme na povrch moučníku a celý moučník dáme do ledničky, aby se dobře vychladil. Poté krájíme na řezy a podáváme.
Poznámka:
Je osvěžující, velmi připomíná oblíbeného nanuka Míšu. Ale pozor, je také velmi kalorický.


Pudinkové knedlíčky
************************
Suroviny:
250 g tvarohu (nejlépe v balíčku než ve vaničce)
1 pudinkový prášek(vanilkový,jahodový nebo kakaový)
1 vejce
máslo na polití cukr na posypání
Pracovni postup:
Pudinkový prášek smícháme s tvarohem,vejcem a vypracujeme těsto.V ruce vyvalujeme menší knedlíčky(3-4 cm) a vhazujeme do vařící vody,kterou nesolíme. Vaříme 5 minut. Na talíři sypeme cukrem a poléváme rozpuštěným máslem nebo použijeme k posypání strouhanku osmahnutou na másle, případně kakao.
Knedlíčky můžeme udělat z více dávek a k obarvení použít jinak barevný pudink a na talíři je pak zkombinovat. Vypadá to velice pěkně. Z jedné dávky je 12 -14 knedlíčků.


Nepečený punčový dort
***************************
Suroviny:
150 g moučkového cukru
100 g změklého másla
3 žloutky
150 g mléka
100 g rumu
150 g mletých ořechů
50 g rozinek
300 g dětských piškotů
rybízová zavařenina
100 g čokolády na vaření
šlehačka a čerstvé ovoce na ozdobení
Pracovni postup:
Žloutky, změklé máslo a cukr ušleháme do pěny. Přidáme mléko, mleté ořechy a rum. Přidáme také dětské piškoty pokrájené na poloviny a propláchnuté rozinky. Vše spolu řádně promícháme. Dortovou formu vyložíme alobalem a připravenou hmotu do ní natlačíme (aby nikde nevnikly mezery) a urovnáme. Povrch můžeme i zatížit. Vložíme do ledničky a necháme vychladit do druhého dne. Poté dort vyjmeme z formy, odstraníme alobal a přesuneme ho na rovný dortový tác. Povrch potřeme trochu rozehřátou rybízovou zavařeninou a polijeme rozpuštěnou čokoládou – uhladíme a necháme ztuhnout. Ozdobíme kopečky šlehačky a kousky čerstvého ovoce podle sezony.


Strouhaný tvarohový koláč
******************************
Suroviny:
Těsto:
400 g hladké mouky
200 g tuku (Hera)
2 žloutky
1 prášek do pečiva
3 lžíce mletých ořechů
3 lžíce kakaa
několik lžic mléka

Tvarohová náplň:
500 g měkkého tvarohu
300 g cukru
3 lžíce vanilkového pudinku
2 bílky
asi 250 ml mléka

Pracovni postup:
V misce rozmícháme mouku s práškem do pečiva, nakrájíme k tomu změklý tuk, přidáme žloutky, kakao, mleté ořechy a mléka. Mléko přidáváme postupně po lžících a dáme ho jen tolik, aby se hmota spojila. Těsto dobře rukama vypracujeme a dáme do mrazáku ztuhnout alespoň na jednu hodinu, aby se dalo dobře strouhat.
Zatím si připravíme tvarohovou náplň. Vše kromě bílků společně ušleháme, mléka dáme tolik, aby se tvarohová náplň dala nalít. Bílky ušleháme v tuhý sníh a lehce přimícháme do tvarohu. Hlubší plech si vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Polovinu ztuhlého těsta nastrouháme na okurkovém struhadle na plech a zalijeme tvarohovou hmotou. Na to nastrouháme druhou polovinu těsta. Dáme do trouby vyhřáté asi na 200 stupňů C a upečeme. Po vychladnutí krájíme na řezy a podáváme.


Hraběnčin moučník
**********************
Suroviny:
500 g hladké mouky
300 g hery
180 g moučkového cukru
5 vajec
1 prášek do pečiva
100 g strouhanky
1 kg jablek
hrst vlašských ořechů
hrst rozinek
1 lžička skořice

Pracovni postup:
Odvážíme si mouku a moučkový cukr, přidáme prášek do pečiva a tuto sypkou směs dobře promícháme. Potom oddělíme žloutky a bílky. Žloutky dáme do těsta, bílky necháme zatím stranou. Odvážíme si i heru a přidáme ji do těsta. Rukama zpracujeme hladké těsto, jednu třetinu z něj oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku. Vymastíme si velký "koláčový" plech, zbývající těsto rozválíme na vále a opatrně ho na plech přeneseme. Válečkem ještě upravíme tak, aby rovnoměrně pokrývalo celý plech. Oloupeme si jablka, odstraníme jádřince a jablka nakrájíme je na plátky. Těsto na plechu posypeme rovnoměrně strouhankou. pokryjeme nakrájenými jablky, posypeme skořicí, ořechy a propláchnutými rozinkami. Z odložených bílků našleháme tuhý sníh a rozetřeme jej po povrchu moučníku. A nyní přijde "zlatý hřeb" hraběnčina moučníku. Z mrazáku vytáhneme ztuhlé těsto a nastrouháme ho na hrubém struhadle rovnoměrně na povrch koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Koláč je velmi jemný a hned se po něm zapráší.


Jablečný koláč
*****************
Suroviny:
200 g jablečného pyré
150 g másla
150 g cukru krupice
2 vejce
200 g polohrubé mouky
½ lžičky skořice
1 lžička jedlé sody
špetka soli
60 g rozinek
60 g kandovaného ovoce (třešně)
nastrouhaná kůra z poloviny citronu
1 lžička moučkového cukru na posypání
tuk a mouka na vymazání formy

Pracovni postup:
Nejdříve si připravíme jablečné pyré, protože ho do těsta můžeme přidávat až vychladlé. Na jeho přípravu lze použít i méně kvalitní jablka – ta oloupeme, nakrájíme na kousky, podlijeme 2 lžícemi vody, poprášíme skořicí a necháme podusit, až se jablka změknou. Potom je odstavíme ze zdroje tepla, přimícháme šťávu z poloviny citronu a citronovou kůru a necháme vychladnout.
Na těsto třeme nejdříve změklé máslo s cukrem. Když je směs hladká, postupně zatřeme jedno vejce po druhém. Do mouky promícháme špetku soli a jedlou sodu a přidáme k utřené směsi. Dále přimícháme rozinky (mohou být namočené v rumu) a kandované ovoce (větší kousky nakrájíme) a opět promícháme. Nakonec vmícháme zchladlé jablečné pyré. Těsto rovnoměrně rozetřeme do formy vytřené tukem a vysypané moukou. Pečeme v troubě rozpálené na 200 stupňů C po dobu asi 45 minut. Moučník musí být dostatečně propečený, měl by se oddělovat od okrajů formy. Po vyjmutí z trouby ho necháme zchladnout na drátěné mřížce. Před podáváním jeho povrch můžeme ozdobně pocukrovat.
Poznámky:
Moučník je kyprý, vláčný a má jemně aromatickou chuť ovoce.
Tento recept pochází ze sbírky starých anglických receptů, mírně jsem jej upravila na naše poměry. Vynechala jsem ½ lžičky směsi koření (ground mixed spice), protože netuším, o jakou směs by mohlo jít. Koření do perníku? Umí někdo poradit


Kokosová buchta Margot
*****************************
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 kokosovou čokoládu Margot

Poleva:
80 g másla
200 g moučkového cukru
3 lžičky rumu
3 lžičky kakaového prášku

Pracovni postup:
Odměříme si suroviny na buchtu, kypřící prášek zamícháme do mouky a teprve potom přidáme vejce, olej a mléko. Čokoládu Margot nastrouháme a přimícháme ke hmotě. Vše nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech nebo větší pekáč. Pečeme v troubě zahřáté na 200 stupňů. Jakmile dáme péci, začneme s přípravou polevy. Všechny suroviny na polevu dáme do kastrolku, mírně zahříváme a mícháme. Vznikne poměrně hustá poleva, kterou potřeme již upečenou, ale ještě horkou buchtu. Poleva se s horkou buchtou pěkně spojí.
Poznámka:
Jde o velkou kokosovou čokoládu Margot. Pokud ji v obchodě nenajdete, lze místo ní použít tři kokosové tyčinky Margot.


Žluté řezy
************
Suroviny:
Těsto:
220 g polohrubé mouky
100 g Ramy
120 g moučkového cukru
1 vejce
2 žloutky
1 lžička kypřícího prášku
Náplň:
500 ml mléka
500 g tvarohu (polotučného)
150 g moučkového cukru
1 vanilkový pudink
150 ml oleje
1 vejce
3 žlutky
1 vanilkový cukr
Sníh:
5 bílků
5 lžic pískového cukru

Pracovni postup:
Z polohrubé mouky, tuku, cukru, vajec a kypřícího prášku vypracujeme těsto (stačí ho dát do šlehače a ušlehat). Potom ho necháme chvíli odstát. Zatím si plech na pečení vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou a těsto na něj rovnoměrně rozetřeme. Je nutné si s tím trochu pohrát, protože těsto je poměrně tuhé a roztírá se poměrně špatně. Potom ušleháme všechny suroviny na náplň a tvarohovou hmotu na těsto nalijeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 180 stupňů) po dobu zhruba 40 - 45 minut. Ke konci pečení si ušleháme zbylé bílky s krupicovým cukrem a tuhý sladký sníh z bílků natřeme na téměř upečený moučník. Povrch můžeme ozdobit tahy vidličkou. Od této chvíle už moučník potřený sněhem v troubě pouze sušíme při mírné teplotě. Vrchní sněhová vrstva by měla být křupavá a neměla by zhnědnout (což se stane při vyšší teplotě).
Poznámky:
Úskalí tohoto moučníku jsou dvě - první je volba vhodného plechu na pečení. Plech by měl být vyšší a ne příliš velký, protože základního těsta je poměrně málo. Druhým úskalím je "sušení" sněhové polevy. I když se Vám to povede, do druhého dne přece jen křupavý sněhový potah částečně od tvarohu provlhne a už to není ono. Tak snad rychle sníst. Budu přemýšlet o tom, zda tuto sněhovou čepičku nenahradit něčím bezpečnějším.


Buchta kombi
****************
Suroviny:
1. těsto
400 g hladké mouky
150 g tuku (Hera)
100 g moučkového cukru
8 lžic vody
1 vejce
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva

2. těsto
200 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
2 vejce
100 ml oleje
150 ml vody
1 prášek do pečiva

Náplň:
200 g jablek
1 tvaroh
100 ml mléka
4 lžíce cukru
1 lžička skořice

Pracovni postup:
Nejdříve si připravíme první těsto smícháním uvedených surovin a dobře jej rukama propracujeme, aby bylo hladké. Rozválíme je na lehce pomoučeném vále na velikost plechu na pečení. Plech si vytřeme tukem, těsto na něj s pomocí utěrky přeneseme a upravíme tak, aby dosahovalo až do krajů. Jablka si oloupeme a nastrouháme. Tvaroh rozšleháme s mlékem a 2 lžícemi cukru a tvarohovou hmotou potřeme spodní tmavý plát těsta, který už leží na plechu. Na to nasypeme nastrouhaná jablka, posypeme je zbylým cukrem a skořicí. Suroviny na druhé těsto si ušleháme ve šlehači a vzniklou napěněnou hmotu nalijeme na jablka. Rozetřeme ji tak, aby byla všude stejně vysoká a dosahovala až ke krajům. Pečeme v troubě vytopené na 200 stupňů dokud vrchní vrstva těsta nezačne růžovět. Vychladlý moučník krájíme na řezy.
Poznámka: Do tvarohovo-jablečné náplně můžeme samozřejmě přidat ořechy nebo rozinky.


Jemný tvarohový koláč
**************************
Suroviny:
200 g hladké mouky
130 g másla
1 žloutek
1 lžíce citrónové šťávy
hladká mouka na vyválení těsta

Náplň:
300 g měkkého tvarohu
2 lžíce rozinek
3 vejce
100 g moučkového cukru
2 lžíce citrónové šťávy
Pracovni postup:
Do mouky přidáme nasekané změklé máslo a žloutek a rychle vypracujeme hladké těsto, které necháme krátce vychladit (bude se nám s ním dále lépe pracovat). Potom je rozválíme na pomoučeném vále na kulatý plát ve velikosti koláčové formy (počítáme s tím, že těsto bude i na šikmých okrajích formy). Formu vytřeme tukem, těsto do ní za pomoci válečku přeneseme, vtlačíme do okrajů a přebytečné těsto odřízneme. Potom koláčový korpus v předehřáté troubě asi 10 minut zapečeme. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň - tvaroh rozetřeme ze žloutky, přidáme opláchnuté rozinky a podle chuti citrónovou šťávu a cukr. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Touto tvarohovou směsí naplníme předpečený korpus a dáme ho znovu dopéct do trouby.
Praktické poznámky:
Nemáme-li s pečením tohoto koláče zkušenosti, připravíme si tvarohovou náplň radši předem, abychom mohli korpus plnit hned po prvních 10 minutách zapečení. Zůstane-li nám kousek těsta, můžeme ho znovu rozválet a vykrojit z něj tvary, kterými ozdobíme povrch tvarohové náplně. Koláč bude samozřejmě na pohled zajímavější.


Jablkové řezy
****************
Suroviny:
Těsto:
150g Ramy
200 g cukru krupice
1 vejce
600g hladké mouky 1 prášek do pečiva 1 dcl mléka

Náplň:
hrubá mouka
cukr
skořice
1 kg jablek
rozinky
strouhanka
(strouhané oříšky)

Pracovni postup:
Jablka oloupeme a rozkrájíme na plátky. Opereme a namočíme si rozinky. Suroviny na těsto zpracujeme rukama až vznikne hladké tužší těsto. Připravíme si hlubší plech - vymastíme jej a vysypeme hrubou moukou. Z poloviny těsta vyválíme plát, položíme na plech a srovnáme jej tak, aby vyplňoval celou plochu. Posypeme jej strouhankou, na to položíme vrstvu nakrájených jablek, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a případně i nasekanými oříšky. Pokryjeme druhým plátem těsta, který přitiskneme i v krajích (rukou nebo malým válečkem). Vrchní plát těsta potřeme mlékem a řídce propícháme vidličkou. Pečeme v troubě do chvíle, kdy moučník začne od krajů červenat. Vychladlý krájíme na řezy.

Poznámka:
Jde o jakousi obdobu jablkového závinu. Tento způsob přípravy je vhodný pro zapřísáhlé odpůrce závinů a zároveň pěstitele jabloní. Výhodou je poměrně velké množství moučníku a méně pracná příprava proti závinu. Zůstane-li náhodou několik řezů do dalšího dne, krásně zvhlhne a získá tím novou chuť.


Ovocné řezy ze školky
***************************
Suroviny:
6 vajec
250 g cukru krupice
200 ml oleje
150 ml mléka
kůra z jednoho citronu
350 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 jahodový pudink
1 kg zmraženého ovoce

Pracovni postup:
Žloutky utřeme s obojím cukrem, přidáme olej, mléko, mouku promíchanou s práškem do pečiva a nastrouhanou pomerančovou kůru. Promícháme a nakonec ještě přidáme tuhý sníh ušlehaný ze 6 bílků. Lehce ho vmícháme do těsta a vše nalijeme na velký, vyšší a tukem vytřený a moukou vysypaný plech a rovnoměrně rozprostřeme. Vložíme do trouby rozehřáté na 200 stupňů C a upečeme.
Zatím si rozmrazíme ovoce – můžeme použít vše, co najdeme v mrazáku – jahody, rybíz, borůvky, ale i pokrájené meruňky či broskve. Můžeme použít i kompotované ovoce, protože kromě ovoce tady hraje důležitou roli šťáva. Okapané ovoce rozložíme rovnoměrně na povrch moučníku, šťávu doplníme na 400 ml (už nesladíme, bývá většinou dost sladká). Do části ovocné šťávy vsypeme pudinkový prášek a rozmícháme ho. Druhou část ovocné šťávy zahříváme v kastrolku za občasného míchání až k bodu varu. Poté vlijeme šťávu s pudinkem a stále směsí mícháme až začne probublávat a zhoustne. Ještě horkou ji nalijeme na pokladené ovoce a rovnoměrně rozetřeme. Necháme v chladnu ztuhnout, krájíme na kostky a můžeme ozdobit kopečkem šlehané smetany.
Poznámky:
Je to dobrá varianta pro všechny, kteří z jakéhokoliv důvodu bojují s přípravou želatinových polev. Tato se povede vždy a její příprava je jednoduchá. Podle druhu ovoce si samozřejmě zvolíme i vhodný pudink – na trhu je jich dostatečný výběr a jsou celkem levné.


Banánové řezy
*****************
Suroviny:
Těsto:
420 g hladké mouky
140 g tuku (Hera)
150 g moučkového cukru
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 lžíce tekutého medu

Náplň:
250 g másla
1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
3 rozšlehané banány

Poleva:
100 g čokolády na vaření
1 lžička tuku (Iva, máslo)

cukrářské piškoty
rum

Pracovni postup:
Řezy jsou složeny z pečeného těsta, na něm je nalitá náplň, do ní jsou zastrkány cukrářské piškoty pokapané rumem, na ně se nalije zbytek náplně a vše se přikryje druhou částí pečeného těsta. Povrch se polije čokoládovou polevou.
Příprava těsta: Všechny uvedené suroviny na těsto dobře rukama propracujeme a vyválíme z něj jednu nebo dvě placky velikosti plechu. Plech si vytřeme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Vyválenou placku na něj přeneseme, přizpůsobíme její velikost a dáme upéct do trouby předehřáté na 200 stupňů.V případě, že pečeme jednu placku, po vychladnutí moučníku ji rozkrojíme na dvě poloviny. Suroviny na náplň dáme do šlehače (máslo by mělo být změklé a pokrájené na kousky) a šleháme, dokud není náplň hladká. Asi dvě třetiny náplně natřeme na spodní plát těsta, zatlačíme do ní cukrářské piškoty pokapané rumem a zakryjeme zbytkem náplně. Potom přiložíme druhý plát, moučník zatížíme například prkénkem a necháme v chladu do druhého dne. Suroviny na čokoládovou polevu zahříváme nad párou (čokoládu si předem nalámeme na kostičky) a občas zamícháme. Jakmile se vytvoří hustá poleva, potřeme jí povrch banánových řezů. Před podáváním krájíme moučník na kostky či jiné tvary a pro slavnostní příležitosti zdobíme šlehačkou a čerstvým ovocem.


Řezy s dvojitou náplní
*************************
Suroviny:
Těsto:
4 vejce
200 g moučkového cukru
6 lžic vody
220 g hrubé mouky

Kakaová náplň:
3 žloutky
100 g moučkového cukru
1 lžíce kakaa
250 g másla

Ořechová náplň:
100 g másla
150 g moučkového cukru
300 g mletých jader vlašských ořechů
100 ml rumu

Čokoládová poleva:
150 g čokolády
100 g másla

Pracovni postup:
Žloutky ušleháme spolu s cukrem a vodou dohusta. Potom přimícháváme střídavě mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech, který jsme vymastili a vysypali hrubou moukou. Upečeme v troubě předehřáté na 220 stupňů a necháme vychladnout. Zatím si připravíme obě náplně.
Příprava kakaové náplně:
Žloutky, moučkový cukr a kakao mícháme v hrnečku nad párou až do zhoustnutí. Potom přidáme změklé máslo a dohromady ještě jednou promícháme.
Příprava ořechové náplně:
Rozpuštěné máslo utřeme s cukrem do pěny. Přidáme mleté ořechy, rum a promícháme.
Příprava čokoládové polevy:
Čokoládu rozehřejeme opět nejlépe v hrnečku nad párou. Potom přidáme máslo a dohromady opět dobře promícháme.
Vychladlé těsto potřeme kakaovou náplní, na ni rozvrstvíme ořechovou náplň a celý moučník potřeme čokoládovou polevou. Necháme v chladu ztuhnout a krájíme na řezy.
Poznámky:
Moučník je dost sladký, u oříškové náplně lze ubrat část cukru a také zhruba 100 g ořechů. Oříšková vrstva je tenčí, ale moučníku to na chuti neubere.


Řezy Rafaelo
***************
Suroviny:
Těsto:
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva
2 hrnky polohrubé mouky
¾ hrnku moučkového cukru
2 bílky
1/2 hrnku oleje

Na povrch:
¾ hrnku strouhaného kokosu
½ hrnku moučkového cukru
250 ml smetany ke šlehání

Pracovni postup:
Připravíme si hluboký plech, který vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Všechny suroviny na těsto dáme do šlehače a vyšleháme hladké těsto. To rozprostřeme na plech a povrch posypeme směsí strouhaného kokosu a cukru. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů C po dobu asi 20 minut. Nemělo by se péct zprudka, kokos na povrchu by měl zůstat bílý.
Po vyjmutí z trouby zalijeme ještě teplý moučník smetanou ke šlehání, necháme zchladnout a odležet.
Poznámka:
Tento moučník má několik výhod:
• Je rychlý a měřit na hrníčky umí každý.
• Je lehký.
• Když vydrží do dalšího dne, tak je stále chutný, ba ještě chutnější než hned po upečení.


Hrníčková litá buchta s ovocem
************************************
Suroviny:
2 a 1/2 hrníčku polohrubé mouky
1/2 hrníčku cukru
1/2 hrníčku oleje
1 prášek do pečiva
1 hrníček mléka
1/2 balíčku vanilkového cukru
2 vejce
ovoce (švestky, meruňky, borůvky, rybíz apod.)

Pracovni postup:
Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr, přidáme vlahé mléko, vejce a olej a vše dobře vařečkou promícháme. Hladkou hmotu nalijeme do formy vytřené tukem a vysypané hrubou moukou. Na povrch poklademe ovoce (větší ovoce pokrájíme a klademe slupkou nahoru). Můžeme (ale nemusíme) posypat drobenkou (kousek másla, trochu cukru krupice a trochu hrubé mouky rukama rozmačkáme). Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Hotovou a zchladlou buchtu můžeme před podáváním lehce pocukrovat.


Kávový dort
*************
Suroviny:
Těsto:
250 ml mléka
1 lžíce instantní kávy
1 lžička skořice
1 vejce
50 g másla
180 g cukru krupice
240 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
50 g mletých ořechů
1 lžička strouhané citronové kůry
Krém:
250 ml sladké smetany
2 žloutky
1 vanilkový pudink
1 lžíce hrubé mouky
2 lžičky instantní kávy
200 g másla
80 g moučkového cukru
čokoláda na ozdobení
ovoce (čerstvé, kandované) na ozdobení

Pracovni postup:
Mléko svaříme se lžící instantní kávy a lžičkou skořice a necháme vychladnout. V misce utřeme vejce se změklým máslem a cukrem do pěny. Postupně přidáváme mouku, ve které jsme předem rozmíchali prášek do pečiva, mleté ořechy, citronovou kůru a vychladlý kávový nápoj. Hmotou naplníme dortovou formu, kterou jsme předem vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů C. Zda je korpus hotový, zkoušíme dřevěnou špejlí.
Během pečení dortu si můžeme připravit krém. Ve sladké smetaně rozmícháme pudink a žloutky, přidáme instantní kávu a lžíci hrubé mouky a zvolna za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Poté sejmeme ze zdroje tepla a necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně vmícháme do studeného krému. Vychladlý dortový korpus dvakrát překrojíme (nejlépe dlouhým dortovým nožem) a jednotlivé části spojíme krémem. Poté natřeme krém na boční svislé stěny dortu, nakonec na povrch dortu. Zbylým krémem, rozpuštěnou čokoládou a ovocem dozdobíme povrch dortu. Můžeme-li, připravujeme dort s mírným předstihem před tím, než jej budeme podávat. V chladnu se krásně rozleží a celý voní po kávě.


Moučník Šalamoun
**********************
Suroviny:
1 Hera
2 skleničky moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 lžíce kakaa
1 sklenička vody
4 vejce
2 skleničky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
strouhaný kokos
3 lžíce rumu

Pracovni postup:
V hrnci rozpustíme Heru nakrájenou na kousky, zamícháme do toho moučkový a vanilkový cukr, skleničku vody a 3 lžíce kakaa. Vše dohromady asi 5 minut povaříme. Jednu třetinu uvařené hmoty oddělíme a přidáme do ní 3 lžíce rumu. V míse promícháme dobře mouku s práškem do pečiva, přidáme vejce a přilijeme zbývající dvě třetiny hmoty. Dobře promícháme do hladka a nalijeme do formy či na vymazaný plech. Pečeme ve středně teplé troubě. Ještě vlahý moučník polejeme odloženou třetinou tekutiny a posypeme hustě strouhaným kokosem.
U nás se tomuto moučníku říká také "vařená buchta". Je jemný a voňavý, ale bohužel také dost sladký a kalorický.


Kořeněné ovocné řezy
**************************
Suroviny:
200 g polohrubé mouky
půl sáčku kypřícího prášku
50 g škrobové moučky
1 lžička skořice
na špičku nože mletého hřebíčku
na špičku nože strouhaného muškátového oříšku
100 g čokolády
50 g proslazených višní
50 g sušených švestek
50 g sušených meruněk
50 g citronátu
50 g rozinek
rum
4 vejce
100 g pískového cukru
100 ml oleje
50 ml mléka
100 g čokoládové polevy

Pracovni postup:
Mouku promícháme s kypřícím práškem, škrobovou moučkou, kořením a nahrubo nastrouhanou čokoládou. Višně, meruňky, švestky a citronát nakrájíme na kousky, rozinky propláchneme a vše zalijeme rumem a necháme hodinu odležet. Vejce utřeme s cukrem, postupně přidáváme olej a utřeme do pěny. Po částech vmícháme mouku střídavě s mlékem a nakonec vmícháme ovoce. Těsto naplníme do vymaštěné a moukou vysypané formy (dortové, na biskupský chlebíček), vložíme do vyhřáté trouby a upečeme při teplotě 190 stupnů. Po vychladnutí vyklopíme na podložku a polijeme čokoládovou polevou. Použijeme některou z hotových polev, kterých je na trhu k dispozici dostatek.


Třešňová bublanina
**********************
Suroviny:
200 g másla (Hery)
200 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky
4 žloutky
vanilkový cukr
citrónová kůra
ze 4 bílků sníh
500 g třešní (višní)

Pracovni postup:
Změklé máslo, žloutky a cukr dáme do šlehače a ušleháme do pěny. V jiné nádobě si ušleháme tuhý sníh z bílků. Odvážíme si polohrubou mouku a postupně ji přidáváme střídavě se sněhem do těsta. Lehce promícháme. Opláchnuté třešně či višně necháme okapat a posypeme je asi jednou lžící hrubé mouky. S nádobou, ve které třešně máme, trochu zatřepeme, aby se třešně moukou obalily. Menší plech či větší pekáč vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo jemnou strouhanou houskou. Těsto rovnoměrně rozetřeme (mělo by být vysoké asi 2 cm). Povrch poklademe poměrně hustě ovocem. Dáme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů. Vychladlý moučník pocukrujeme, rozkrájíme a podáváme. Nejlepší je čerstvý.


Koláče s rebarborou
***********************
Suroviny:
Těsto:
500 g polohrubé mouky
125 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
1/2 lžičky skořice
250 g rozpuštěného tuku (másla)

Obloha:
1 kg rebarbory
1 citrón
100 g másla
3 vejce
500 g měkkého tvarohu
1 balíček vanilkového pudinku

Pracovni postup:
Nejdříve si oloupeme řapíky rebarbory (reveně) a nakrájíme na kousky asi 1-2 cm dlouhé. Potom si dáme rozpustit máslo a necháme ho zchladnout. Do mísy si připravíme suroviny na těsto - máslo přidáme vlahé. Rukama zpracujeme drobenku, dvě třetiny jejího množství nasypeme na vymaštěný plech a lehce přimáčkneme. Dáme péci do trouby vyhřáté asi na 190 stupňů a pečeme asi 15 minut.
Citron důkladně omyjeme, osušíme a nastrouháme z něj kůru. Tu smícháme se změklým máslem a moučkovým cukrem a třeme. Postupně zapracujeme vejce a potom tvaroh, ve kterém jsme rozšlehali pudinkový prášek. Tvarohovou směsí potřeme rovnoměrně upečené těsto, poklademe nakrájenou rebarborou a posypeme zbytkem drobenky. Opravdu lehounce drobenku na povrchu přitlačíme (při konzumaci koláče nebude tolik padat). Dáme péci do trouby vyhřáté na 175 stupňů a při této teplotě pečeme v troubě dalších 45 minut. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout, potom teprve krájíme.


Biskupský chlebíček dle babičky S
*****************************************
Suroviny:
250 g Hery
250 g hladké mouky
250 g cukru (krupice)
5 vajec
prášek do pečiva
1 lžička citrónové šťávy
čokoláda
mandle
ořechy
rozinky

Pracovni postup:
Všechny suroviny na těsto šleháme najednou ve šlehači. Čokoládu, ořechy, mandle a spařené rozinky si nakrájíme na malé kousky a zamícháme do vymíchaného těsta. Vymažeme si tukem formu na biskupský chlebíček, vysypeme hrubou moukou a nalejeme těsto a rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme ve středně teplé troubě.
Poznámka:
Těsta je více, většinou do dvou forem na srnčí hřbet nebo do větší bábovky. Příprava je velmi jednoduchá.


Bábovka se studentskou směsí
************************************
Suroviny:
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
200 g studentské směsi (ořechy, kousky čokolády, sušené ovoce)
250 g Hery
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 žloutky
100 ml mléka (vlahého)
4 bílky

Pracovni postup:
Mouku promícháme s kypřícím práškem. Větší kousky ze studentské směsi pokrájíme. Tuk třeme s větší polovinou pískového cukru a s vanilkovým cukrem, postupně ke směsi přidáváme žloutky. Do našlehané směsi přidáváme střídavě mléko a mouku a nakonec studentskou směs. Z bílků a druhé části cukru ušleháme hustý sníh a lehce jej vmícháme do těsta.
Těsto vlijeme do formy na bábovku, kterou jsme nejdříve vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou. Rozhrneme ho směrem k okrajům a formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů C. Bábovku pečeme asi 20 minut, potom teplotu zvýšíme a bábovku dopečeme. Před koncem pečení se vpíchnutím špejle přesvědčíme, zda je bábovka skutečně upečená i uvnitř (špejle musí zůstat suchá).
Formu vyjmeme z trouby na drátěnou podložku. Až po 10-ti minutách ji obrátíme a vyklopíme. Vychladlou bábovku pocukrujeme. Na obrázku je bábovka ozdobena čárkami čokoládové polevy (nastříkané ještě na teplou bábovku).


Červnový dort
****************
Suroviny:
Těsto:
3 vejce
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
100 ml vody
100 ml oleje
1 lžíce citrónové šťávy
300 g polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
tuk a hrubá mouka na vymazání formy

Krém:
400 ml smetany ke šlehání
300 g měkkého tvarohu
5 lžic moučkového cukru
1 vrchovaté lžičky sypké želatiny
500 g čerstvých jahod

1 balení červené želatiny na dorty
kousek čokolády

Pracovni postup:
Nejdříve si upečeme dortový korpus – doporučuji toto jednoduché těsto, ale můžete použít jakékoliv jiné své oblíbené. Oddělíme bílky a žloutky a z bílků ušleháme tuhý sníh. V jiné nádobě ušleháme žloutky, cukr, vanilkový cukr a olej. Poté přilijeme vlahou vodu, přidáme citrónovou šťávu a kakao a nakonec přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a ušlehaný sníh z bílků. Dortovou formu si vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozetřeme pečlivě až do krajů a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů C. Ke konci pečení ozkoušíme špejlí, zda se těsto již nelepí, vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Rozpočet je určen na jednu větší dortovou formu nebo na dvě menší.
Zatímco se korpus peče, věnujeme se přípravě krému. Nejdříve si připravíme želatinu. Sypkou želatinu rozmícháme asi ve 100 ml vody a necháme ji asi 30 minut bobtnat. Vznikne docela hustá hmota, ale neděsíme se. Poté ji začneme zahřívat asi do teploty 60 stupňů C, samozřejmě stále mícháme, hustá kaše se rozpustí. Nesmíme v žádném případě dosáhnout varu, včas odstavíme ze zdroje tepla a za občasného míchání necháme zchladnout. Pokud se nám stane, že ztuhne dříve, než ji dáme do krému, znovu trochu přihřejeme a rozpustíme.
Smetanu ke šlehání ušleháme s moučkovým cukrem, přidáme jemný tvaroh (je důležité, aby byl opravdu jemný!) a došleháme. Nakonec vlijeme vlahou houstnoucí želatinu a krém uložíme do chladničky, kde by měl trochu ztuhnout. Stačí asi půl hodiny. Mezitím si očistíme jahody, opláchneme je ve vlahé vodě a necháme okapat. Několik těch nejlepších odložíme na ozdobení, ostatní překrájíme na polovinu.
Z upečeného korpusu sejmeme okraje formy a překrojíme ho podélně na poloviny. Spodní polovinu vložíme opět do formy a na ni navršíme asi polovinu krému. Poklademe rovnoměrně půlkami jahod, přikryjeme ještě trochou krému a urovnáme. Navrch položíme druhou část korpusu a potřeme zbývajícím krémem. Celý dort dáme do ledničky ztuhnout – stačí dvě hodiny, ale lepší je třeba přes noc. Po ztuhnutí si připravíme podle návodu na obalu červenou želatinu a rozetřeme ji na povrch dortu. Pracujeme rychle, protože při roztírání na chladný dort tuhne v několika vteřinách. Na okraj dortu rozmístíme jahody. Dozdobíme čokoládou nebo zbylým krémem.
Poznámka:
Tento dort se samozřejmě peče nejlépe v červnu, kdy zrají jahody. Jistě lze obdobným postupem připravit i dort broskvový, ananasový či jiný.



Kokosové řezy
*****************
Suroviny:
Těsto:
300 g hladké mouky
2 zarovnané káv.lžičky kypřícího prášku
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
2 vejce
125 g másla

Na potření korpusu:
3 – 4 pol.lžíce rybízové marmelády

Náplň:
50 g rozpuštěného másla
150 – 200 g zakysané smetany
75 g cukru
200 g strouhaného kokosu

Na zdobení:
2 Polevy tmavé Dr. Oetker

Pracovni postup:
Na přípravu těsta dáme na vál mouku, kypřící prášek do pečiva, cukr,
vanilkový cukr, sůl, vejce a nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto,
které dáme na chvíli odpočinout do lednice. Poté těsto na pomoučeném vále
vyválíme na placku velikosti plechu (30 x 40 cm) a pomocí válečku přeneseme
na vymazaný plech. Ručně těsto vymačkáme na plech.
Plát těsta potřeme rybízovou marmeládou. Lepší je silnější vrstva, chuť lépe vynikne.

Na přípravu náplně dáme do mísy všechny suroviny a důkladně promícháme.
Náplň opatrně natřeme na zavařeninu a trochu uhladíme. Dáme péci do
předehřáté trouby.

El.trouba:180 C, předehřátá, plynová trouba: stupeň 3 předehřátá,
horkovzd.trouba:160 C předehřátá
Doba pečení: 25 – 30 min.

Po upečení necháme moučník zcela vychladnout a nakrájíme na řezy.
Polevu rozpustíme dle návodu na obalu, vymačkáme do misky a každý řez v
polevě namočíme z obou konců. Poznámka: Trochu jsem si to zjednodušila a polevu rozetřela na povrch. Není to tak efektním, ale chutná to stejně.