Moučníky 2

Péřová buchta
*****************
Ingredience
20 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
1 prášek do pečiva
1 dcl oleje
4 vejce
2 zakysané smetany
2 skořicové cukry
horký pudink (z 1 litru mléka a dvou vanilkových pudinků
Postup přípravy
Utřeme celá vejce s moučkovým cukrem, přidáme olej a mouku s práškem do pečiva. Toto těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Uvaříme pudink a ještě horký ho nalijeme na syrové těsto. Troubu rozpálíme na 250o C. Těsto dáme do předehřáté trouby a stáhneme na 200oC. Takto se peče 15 minut. Na horkou buchtu namažeme zakysanou smetanu a posypeme skořicovým cukrem. Buchtu nepečeme déle než 15-20 minut, jinak začne utíkat
Odhadovaná doba přípravy
30 (v minutách)

Drobenková buchta s pudinkem
************************************
60 dkg polohrubé mouky
25 dkg Hery
25 dkg moučkového cukru
1 vejce.
Krém: 1 l mléka
2 vanilkové pudinky
1 vanilkový cukr
4 lžíce mletého cukru
Příprava:
Z uvedených surovin uděláme drobenku. Polovinu nasypeme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymaštěný, na to nalijeme horký pudink. Zasypeme druhým dílem drobenky a dáme péct.

Buchta s pudinkem
***********************
Potřebujeme: 4 vejce, 20 dkg cukr moučka + zvlášť 3 lžíce do pudinku, 3 vanilkové cukry, 1dcl vody, 1 dcl oleje, 20 dkg polohr. mouky, 1 prášek do pečiva, citr. kůru, 0,8 l mléka, 2 bal. vanilk. pudinku, 2 ks zakysané smetany

Utřeme žloutky, cukr, 1 vanilkový cukr, citr. kůru, vodu, olej, mouku a prášek do pečiva. Vylejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech (ještě lépe na pečící papír) a na syrové těsto nalijeme pudink uvařený z mléka, 2 vanilkových pudinků a 3 lžic cukru. Pečeme ve vyhřáté troubě 200°C asi 20 minut. Upečený moučník ihned (ještě horký) potřeme zakysanou smetanou oslazenou 2 vanilkovými cukry.

Prošívaná deka
******************
Potřebujeme: Těsto: 2 hrnky polohr. mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek vlažné vody, 1/2 hrnku oleje, 3 vejce, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva
Náplň: 2 vaničky tvarohu, 1 sáček kokosového pudinku, 2 žloutky, 3 lžíce cukru, sníh ze 2 bílků.

Z uvedených ingrediencí umícháme těsto (nejlépe v mixéru) a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Utřeme náplň, vmícháme ušlehané bílky a dáme do zdobícího pytlíku. Tím tvoříme šikmo na plechu mřížku (viz obrázek). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Po vychladnutí krájíme užší řezy.

Raffaelo řezy
****************
Potřebujeme: 2 vejce, 1 hrneček cukru, 2 vanilkové cukry, 1 hrneček mléka, 2 hrnečky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 20 dkg sekaných mandlí, 1 hrneček kokosu, 1 šlehačku, 1 čokoláda na vaření

Vejce utřeme s cukrem, přidáme vanilkový cukr, mléko, hladkou mouku a prášek do pečiva. Vše vylijeme na plech a posypeme sekanými mandlemi. Z kokosu a vanilkového cukru uděláme směs a vysypeme na buchtu. Pečeme při 170°C dozlatova a ještě teplé polijeme (neušlehanou) šlehačkou a pokapeme čokoládou.

Tvarožník
***********
Potřebujeme: Těsto: 250 g polohr. mouky, 125 g studeného másla (Hery), 2 lžíce ml. cukru, 1 vejce, 1 lžíce vlažné vody.
Náplň: 500 g tvarohu, 125 g ml. cukru, 40 g škrobu (lépe 2 vanilk. pudinky), 3-4 celé vejce, dle velikosti, 250 ml šlehačky (ušlehat)

Suroviny na těsto zpracujeme, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut odpočinout do lednice. Pak smícháme ostatní ingredience, nakonec ušlehanou šlehačku. Těsto vyválíme na průměr 26 cm a dáme do dortové formy na pečící papír. Na těsto rozprostřeme náplň a v předehřáté troubě pečeme 1 hod. na 180°C. Troubu vypneme, necháme ještě 10minut dojít. Pak necháme vychladit. Do náplně můžeme vmíchat dle chuti rozinky, suš. ovoce, citr. kůru, rum, strouhanou čokoládu, podle toho kdo má co rád. Já dala okapané kompotované meruňky. Tenhle moučník je opravdu výborný a ještě lepší druhý den, když vydrží...

Makovo-tvarohový koláč
***************************
Potřebujeme: Těsto: 45 dkg polohrubé mouky, 20 dkg másla, 1/2 bal. prášku do pečiva, 20 dkg cukru, 2 celá vajíčka, špetka citr. kůry
Maková náplň: 13 dkg mletého máku, 220 ml mléka, 5 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, trochu skořice. Svařit do zhoustnutí a míchat!
Tvarohová náplň: 2 tvarohy ve vaničce, žloutek, 1 vanilkový pudink (prášek), cukr podle chuti

Všechny přísady dáme do mísy, vypracujeme těsto. Asi třetinu dáme do lednice. Zbývající 2/3 namačkáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme makovou náplní, na to tvarohovou a navrch nastrouháme zbytek těsta. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C. Když povrch zrůžoví, je hotovo. Krájíme až po úplném vychladnutí a ještě lepší je až druhý den (na noc do ledničky, krásně zvláční)

FANTAstický FANTAmoučník
***********************************
Potřebujeme: Těsto: 4 vejce, 250 g cukru, 1 bal. vanilkového cukru, 125 ml oleje, 150 ml Fanty, 250 g polohr. mouky, 3 čajové lžičky prášku do pečiva
Krém: 2 velké plechovky broskví, 600 ml šlehačky, 3 balíčky ztužovače šlehačky, 5 bal. vanilkového cukru, 500 g zakysané smetany
Skořice (skořicový cukr) na posypání

Vajíčka, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny, přidáme olej a Fantu. Smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme k ostatnímu. Vymastíme plech, vysypeme strouhankou a těsto na něj vylejeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Upečené necháme vychladnout. Broskve necháme okapat a nakrájíme je na malé kousky. Šlehačku vyšleháme se ztužovačem a 3 balíčky vanilkového cukru. Zakysanou smetanu smícháme se zbylým vanilkovým cukrem, přidáme broskve a opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku. Krém namažeme na korpus a posypeme skořicovým cukrem.

Tribitka
*********
Potřebujeme: Těsto: 2 vejce, 10 dkg cukr krupice, 100 ml oleje, 250 ml mléka, 300 g hladké mouky, 3 káv. lžičky kakaa, 1 prášek do pečiva
Krém: 500 ml mléka. 2 vanilkové pudinky, 2 vanilkové cukry, 80 g moučkového cukru, 125 g másla
Poleva: 1 plechovka Salka (2 hodiny povařená den předem ve vodní lázni - vznikne karamel), 100 ml smetany ke šlehání (33%), 200 g pomazánkového másla
A dále: 250 g máslových sušenek obdélníkového tvaru, čokoládová poleva

Žloutky utřeme s cukrem, kakaem, přidáme olej a další přísady do těsta a dobře vyšleháme. Nakonec přidáme ušlehaný sníh z bílků a těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Troubu předehřejeme a pečeme při 180°C asi 20 minut. Na krém si uvaříme hustý pudink, vlažný rozmixujeme, přidáme cukr a máslo pokojové teploty. Natřeme na vychladlou buchtu. Na krém poskládáme těsně vedle sebe sušenky a lehce přimáčkneme. Nakonec umixujeme pomazánkové máslo se šlehačkou, přidáme Salko a ještě všechno promícháme. Poleva je tekutá, ale ztuhne! Tu nalijeme na sušenky a pocákáme čokoládovou polevou. Dáme ztuhnout do lednice nejlépe přes noc.

Řezy mrož
*************
náplň:
• 30 dkg másla
• 1/2 kg měkkého tvarohu (ne ve vaničce)
• 35 dkg jahod (čerstvých nebo zmražených)
• 2 až 4 lžíce smetany
• moučkový cukr podle chuti
těsto:
• 5 středně velkých vajec
• 5 lžic cukru krystal
• 3 lžíce oleje
• 1 lžička prášku do pečiva
• 7 lžic polohrubé mouky
• máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Hodně změklé máslo vyšleháme s tvarohem, jahodami, moučkovým cukrem podle chuti a smetanou podle potřeby. Dáme do lednice ztuhnout a mezi tím si upečeme spodek řezů.Žloutky cukr vyšleháme do pěny, přidáme mouku rozmíchanou s práškem do pečiva, olej a vyšlehaný sníh z bílků. Zamícháme a vylijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný vysoký plech o rozměru 30×40 cm. Těsto roztáhneme do stran a dáme péct na 170 st. Pečeme dozlatova. Na vychladlé těsto natřeme náplň a polijeme želatinou (1/2l). Těsto se po upečení trochu zmenší a tak si buďto udělejte při polívání želatiny kolem něho okraj z alobalu, nebo přebytečnou želatinu potom odřízněte. Podávejte až druhý den, kdy náplň krásně ztuhne.

Míša řezy
************
6 žloutků, 6 lžic moučk.cukru, 2 lžíce oleje, 6 lžic polohrubé mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva, sníh ze 6 bílků.Žloutky, moučk.cukr a olej dobře zamícháme. Přidáme mouku, prášek do pečina a sníh. Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme na 180 stupňů. Upečené odlepíme od plechu a na vychladlé natřeme tvarohovou náplň.
Náplň: 1/4 kg másla nechat rozpustit, 20 dkg moučk. Cukru, 1 vanilkový cukr, 3 měkké tvarohy. Vše dobře ušleháme a natřeme na těsto.
Tvaroh ještě polijeme čokoládou a studené krájíme teplým nožem. DO ČOKOLÁDY PŘIDÁME ztužený tuk, podle toho jak ji chceme mít řidkou.

Řezy Míša II
***************
Suroviny
Těsto:
6 vajec
6 lžic cukru krupice
6 lžic polohrubé mouky
3 lžíce oleje
trochu prášku do pečiva
2 lžíce kakaa

Náplň:
500 g tvarohu
250 g másla (Hery)
200 g moučkového cukru

Poleva:
1 čokoláda na vaření
80 g ztuženého tuku
80 g cukru moučka
2 lžíce kakaa
Začínáme přípravou těsta. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, do mouky přidáme na špičku nože prášku do pečiva a kakao a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do mouky přidáme olej a žloutkovou pěnu a společně promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků a těsto rozetřeme na tukem vytřený a moukou vysypaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Jakmile se korpus začne oddělovat od okrajů plechu, vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout.
Změklé máslo, tvaroh a cukr společně vyšleháme a hmotou rovnoměrně potřeme upečený korpus. Do hrnečku nad párou rozlámeme čokoládu na vaření, přidáme ostatní suroviny a zahříváme, až se vše rozpustí. Polevu rovnoměrně rozetřeme na povrch moučníku a celý moučník dáme do ledničky, aby se dobře vychladil. Poté krájíme na řezy a podáváme.

Ferrero rocher na plechu
*****************************
Ingredience: Piškot: 5 vajec, 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic cukru, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mléka, 2 lžíce kakaa
Náplň: 1 kondenzované mléko - neslazené, 200 g másla, 5 3D tatranek (dle komentáře lze nahradit tatrankami +Siesta premium,horalky+Siesta premium, v nouzi tatranky), cca 100 g nugety, cca 100 g sekaných nesolených arašídů, čokopoleva

Postup přípravy: Kondenzované mléko svaříme (cca 2 hodiny). Mezitím utřeme žloutky s cukrem, přidáme olej, mléko, kakao, mouku. Zpracujeme a lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme cca 20 minut. Do zchladlého mléka, přidáme máslo a vyšleháme. Poté lehce vmícháme strouhané tatranky, nugetu a sekané arašídy. Krémem potřeme piškot, polijeme čokoládou a hustě zasypeme posekanými arašídy. Dáme alespoň na 4 hodiny do lednice. Nejlépe přes noc.
Místo mléka lze použít i vanilkový pudink.

Eskymo řezy
****************
Ingredience: Těsto: 12 vrchovatých lžic hrubé mouky, 9 lžic krystalového cukru, 4 vejce, 50 g kakaa, 1/2 prášku do pečiva
Krém: 3/4 l mléka, 2 kokosové pudinky (musí být kokosové-prodává např. Kaufland), 1/2 másla, 2-3 lžíce cukru, 1 zakysaná smetana

Postup přípravy: Celá vejce ušleháme s cukrem do zhoustnutí, pak přidáme ostatní. Na vymazaném a vysypaném a hlubším plechu upečeme. Do uvařeného vlažného pudinku zašleháme ostatní ingredience. Natřeme na piškot a pocákáme čokoládou.

Duplo mls
*************
Ingredience: 1 listové těsto, balíček lískových oříšků (250g), nutela, nugeta nebo podobný krém může být i ten dvoubarevný, čokoláda na vaření

Postup přípravy: Listové pláty rozválíme do tenka, potřeme nugetou, hustě poskládáme vedle sebe lískové oříšky, přikryjeme druhým listovým plátem, potřeme mlékem a upečeme: cca 30 minut. Poté polijeme čokoládou a necháme ztuhnout. Krájíme na pásky po pěti oříšcích.
Děti vás budou milovat.
Komentáře - toto také dělávám jen uvařím 2 vanilkové pudinky+700-750ml mléka a do nich přidám 5 lžic nugety(englicka).
- rozválené těsto posypu mletými ořechy - vlašské s lískovými, kakaem s cukrem (může být i strouhaná čokoláda) a pokapu máslem(Jana z VM).

Cocacolák
*************
Ingredience: 500 g hladké mouky, 350 g cukru, 250 g másla, 50 g hořkého kakaa, 100 ml mléka, 250 ml Coca Coly, 2 vejce, 1 kypřící prášek
Krém: 250 g tvarohu, 250 ml šlehačky, 100 g másla, 100 g cukru
Čokoládová poleva: 6 lžic Coca Coly, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce vody, 1 tabulka hořké čokolády, povidla(nebo marmeláda)

Postup přípravy: Do kastrolku dáme máslo a cukr - rozpustíme a stáhneme z ohně, přidáme vejce, mléko, colu a mouku smíchanou z kypřícím práškem a kakaem. Vlijeme na plech a pečeme cca 1 hodinu. Necháme vychladit. Poté korpus rozkrojíme na půl a na spodní díl namažeme povidla a náplň: tvaroh utřeme s máslem a práškovým cukrem a nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhým plátem a polijeme polevou: tabulku čokolády smícháme s kakaem colou a vodou. Necháme rozpustit a vymícháme v hladkou hmotu.
Jednou jsem koupila colový bonbóny, nahrubo nasekala a nakonec vmíchala do těsta. (Při pečení se nerozpustí. Děti to přímo milují).

Řezy Margot
****************
Těsto: 300g polohrubé mouky,3 žloutky,1 prášek do pečiva,150g cukru krupice,100ml oleje,200ml mléka, sníh ze tří bílků.
Náplň: 1/2l mléka, 1 čokoládový pudink,2 větší čokolády Margot,2 zakysané smetany,1 vanilkový cukr.
Postup:
Uděláme těsto a vlijeme na vymazaný a vysypaný hlubší plech.
Uvaříme čokoládový pudink bez cukru a ještě teplý ho vlijeme cik cak na syrové těsto a upečeme.
Ještě teplou buchtu potřeme zakysanou smetanou (smíchanou s vanilkovým cukrem) a posypeme nahrubo nastrouhanou čokoládou Margot.
Necháme 24 hodin uležet.

Bounty řezy
***************
Ingredience: Těsto: 350 g hladké mouky, 200 g hery, 2 lžíce kakaa, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva
Kokosová náplň: 6 bílků, 100 g moučkového cukru, 250 g strouhaného kokosu
Krém: 6 žloutků, 3-4 lžíce hladké mouky, 400 ml mléka, 50 g moučkového cukru, 200 g změklého másla
Ozdoba: čokoládová poleva

Postup přípravy: Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, nakrájený tuk, kakao, moučkový cukr a mléko. Zpracujeme v těsto. Polovinu těsta nastrouháme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem (30x40). Z bílků ušleháme sníh a za stálého šlehání přisypáváme cukr a nakonec zlehka vmícháme kokos. Náplň rozetřeme na nastrouhané těsto. Druhou půlku těsta nastrouháme na kokosovou náplň a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C, cca 25-30 minut. Necháme vychladnout.
Krém: ze surovin kromě másla uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Vyšleháme máslo a po lžících přidáme kaši a vyšleháme v krém, který natřeme na moučník a pocákáme polevou.

Řezy Bounty II
******************
Rozpis na korpus: 5 vajec, 50 g pískového cukru, 60 g mletých ořechů, 30 g hladké mouky, 30 g kakaa
Čokoládový krém: 3 vejce, 150 g pískového cukru, 100 g čokolády na vaření, 250 g másla
Kokosový krém: 100 ml mléka, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g strouhaného kokosu
Postup: Při přípravě korpusu ušleháme tuhý sníh z bílků a pískového cukru. Zlehka do něho vmícháme žloutky a mouku smíchanou s mletými ořechy a kakaem. Těsto nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Na vychladlý korpus natřeme polovinu čokoládového krému. Na něj celý kokosový krém a pak zbytek čokoládového krému. Řezy můžeme ozdobit čokoládovou polevou nebo strouhaným kokosem či ořechy.
Čokoládový krém: Nad párou ušleháme vejce s pískovým cukrem. Přidáme změklou čokoládu a šleháme dokud směs nezhoustne. Necháme ji vychladnout a vešleháme do ní změklé máslo.
Kokosový krém: Mléko s cukrem svaříme, vmícháme do něj kokos a necháme vychladnout.

Kinder mléčný řez
*********************
Těsto:
Ušleháme 7 celých vajec do pěny, pak přidáme 8 lžic krupicového cukru, 4 lžíce kakaa, 2 lžíce oleje,10 lžic polohrubé mouky a 1/2 kypřícího prášku.
Na 2 plechy dáme pečící papír, vymažeme, vysypeme
moukou,rozetřeme těsto a pečeme na horkovzduch 5 minut při 180°C.
Krém: 2 kostky tvarohu (ne vaničky), 125g másla, trochu smetany, cukr podle chuti.
Z vychladlých placek sundáme pečící papír, jednu placku potřeme krémem, přiklopíme druhou plackou a dáme do lednice vychladit.
Pak ostrým nožem krájíme na velikost kupovaných řezů, zabalíme do potravin. folie- řezy tak neoschnou a je to výborná svačina.

Kinder mléčný řez II
************************
těsto:
• 6 velkých nebo 7 malých vajec
• 8 lžic krystalového cukru
• 4 zarovnané lžíce kakaa
• 2 lžíce oleje
• 1 lžička prášku do pečiva
• 10 lžic polohrubé mouky
náplň:
• 1/2 kg tvarohu (ne vaničkového)
• 25 dkg másla
• cukr moučka podle chuti
• až 12 lžic smetany (záleží na hustotě tvarohu)
Můžete dát jinou náplň:: 2 tvarohy vaničkové, 1 vanikový cuk, 1 zakysaná smetana, 4 lžíce medu.
• máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání peč. papíru
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny (mixerem cca 2 min.), přidáme kakao, olej a mouku do které jsme zamíchali prášek do pečiva a nakonec ušlehaný sníh. Budeme mít připravené dva plechy s máslem namazaným a hrubou moukou vysypaným pečícím papírem. Těsto rozdělíme na oba plechy a rozetřeme po papíře (plech 30×40 cm a nechala jsem asi 1 cm volné místo od okrajů). Těsto je hodně nízké. Pečeme v předehřáté troubě horkým vzduchem na 150 st. asi 10 minut, nebo na 170 – 180 st. v elektr. troubě asi 8 minut. Vršek těsta se Vám nebude zdát opečený. Upečené vyndáme a na papíře necháme vychladnout. Ušleháme si tvaroh s máslem, cukrem, smetanou a dáme do lednice ztuhnout. Namažeme na vychladlé těsto a dáme nahoru druhé upečené těsto. Krájíme ztuhlé. Uchováváme samozřejmě v lednici.

Řezy Ledňáček
******************
Ingredience: Těsto: 6 vajec, 2 lžíce oleje, 6 lžic moučkového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa
Náplň: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 500 g měkkého tvarohu, kompotované mandarinky (2 malé plechovky)
Poleva: 125 g ztuženého tuku, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa
Postup přípravy: Moučkový cukr, vanilkový cukr a žloutky utřeme do pěny, přilijeme olej a promícháme. Přidáme mouku, prášek do pečiva, kakao a nakonec vmícháme opatrně sníh z bílků. Směs nalijeme na plech a upečeme. Vychladlý korpus potřeme náplní. Ve vodní lázni rozpustíme tuk s cukrem a kakaem a touto polevou řezy potřeme. Necháme ztuhnout a pak krájíme na řezy.

Řezy Pribináček
********************
Ingredience: Na těsto: 4 vejce, 200 g cukru, 150 g polohrubé mouky, 40 g kakaa, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, 100 g oleje, 100 g vody, 80 g ořechů
Krém: 1 tvaroh, 1 šlehačka, 1 ztužovač, cukr, trocha mléka, okraje buchty
Postup přípravy: Ušleháme 4 vejce s cukrem, postupně na střídačku opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem, ořechy, prášek do pečiva a olej s vodou. Pečeme při 150 °C na vymaštěném a moukou vysypaném plechu. Po upečení necháme zchladnout. Potom ořežeme okraje buchty, které použijeme do krému.
Na krém ušleháme šlehačku se ztužovačem. Rozmícháme tvaroh s troškou mléka a pomalu vmícháme ušlehanou šlehačku. Nakonec ještě vmícháme drobky. Celou buchtu prokápeme rumem, lehce natřeme marmeládou a úhledně rozetřeme krém.
Kdo chce, může polít čokoládou. Necháme chvíli ztuhnout a nákrájíme na řezy nebo můžeme také na trojúhelníčky.

Řezy "Harlekýn"
*******************
Na piškotové těsto:4 žloutky, 4 lžíce horké vody, 20 dkg cukru, trochu rozehřátého másla, 20 dkg polohr. mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, z bílků sníh.
Na pařížskou šlehačku:.2 šlehačky na šlehání,4 rovné lžíce cukru, 2 lžíce kakaa.
Na dozdobení: 1 šlehačka na šlehání a čokoláda na vaření (stačí půlka)

HARLEKÝNKA
na plech dvojitou dávku
Ingredience: Těsto: 4 vejce, 4 lžíce moučkového cukru, 100 ml oleje, 2,5 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa
1. Náplň: 200 ml mléka, 125 g másla (příp. Hery), 70 g hořké čokolády
2. Náplň: 200 ml mléka, 125 g Lukany (příp. jiný 100% tuk, např. Omega), 50 g Hery, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce krystal. cukru, 1 žloutek
pár kapek rumu na dortový korpus (není to nutné, dle chuti) a asi 70 g horké čokolády, která se nastrouhá na dort

Postup přípravy: Těsto: vyšleháme vejce s cukrem, postupně přidáváme olej, pak vmícháme mouku s kakaem a nakonec tuhý sníh z bílků. Pečeme ve vyhřáté troubě v dortové formě vymazané tukem (nejlépe sádlo) a vysypané hrubou moukou.
1.Náplň: na páře rozpustíme v mléku máslo (Heru) a čokoládu. Když je směs rozpuštěná, odstavíme a necháme ji vystydnout. Poté nalijeme do mixéru a mixujeme asi 3-4 min. na nejvyšších obrátkách. Umixovanou směs uložíme do ledničky najméně na 6 hodin, nejlépe však přes noc. Po vyjmutí z lednice nápň vyšleháme (nejlépe el. šlehačem) do hustého šlehačkového krému.(Vznikne nám tzv. "pařížská šlehačka")

2.Náplň: na páře v mléce rozpustíme: Lukanu, Heru, vanilkový cukr a krystalový cukr. Když je směs rozpuštěná, odstavíme jí z ohně a necháme vystydnout. Vystydlou směs pak vlijeme do mixéru, přidáme žloutek a mixujeme na nejvyšší rychlosti min. 3 minuty. Umixovanou náplň odložíme do ledničky min. na 6 hodin, nejlépe však přes noc. Po vyjmutí z lednice tuto nápň vyšleháme do hustého šlehačkového krému.
Vychladlý dortový korpus (nepůlíme jej) pokameme rumem a navrstvíme na něj 1. náplň ("pařížskou šlehačku"). Na první náplň pak navrstvíme Náplň č. 2 (bílou "šlehačku"). Na vrch dortu nastrouháme hustě čokoládu. Necháme chvíli ztuhnout v ledničce.

Poznámka: na tento dort je (rovněž, jako v příp. medových krémešů slavnostních) nejlépe připravit náplně den dopředu. Jde o vysoký moučník se dvěma krémy, které mají chuť pařížské a bílé šlehačky bez toho, že by jsme šlehačku použili. Velice důležité je dobře rozmixovat vychladlý krém před jeho uložením do ledničky = pozor, nepoužíváme šlehač. Ten použijeme až na vyšlehání v konečné úpravě "šlehačky". Tyto vařené šlehačkové náplně skýtají výhodu v pevnější konzistenci a delší vláčnosti krémů. Osobně jej do dortové formy dělám zřídka...častěji tenhle dort připravuji z dvojité dávky na plech jako řezy (pak se krájí na kostky, asi 4x4cm), protože jako dortu ho bylo málo.

Řezy "Miláček"
******************
Těsto- vyšleháme 5 žloutků+170g cukru krupice do husté pěny, přidáme 2 lžíce horké vody, 170g polohrubé mouky,půl pr. do peč., asníh z 5 bílků.Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech/vysypat kokosem/ a upečeme.
Náplň-1/2 l mléka + 1vanilkový + 1 jahodový pudink uvařit do husta a nechat vystydnout.Vyšlehat 250g Hery+200g moučkového cukru do hladka, postupně zašlehat vychladlý pudink a do toho ještě 500g měkkého tvarohu.
Upečené těsto potřít jahodovou marmeládou, na to natřít krém a na to 2 ušlehané šlehačky se ztužovačem.Vrch pocákat cik-cak čokoládovou polevou.
Druhá možnost-nedávat šlehačku a celý povrch řezů polít čokoládovou polevou.Obě možnosti jsou vynikající

Nanukové řezy
*****************
třeme 2 vejce, 30 dkg cukru, 10 dkg tuku, přidáme 18 lžic vlahého mléka, 25 hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 1 lžička peč. prášku, pečeme.
Krém: 1/4 kg másla, 25 dkg cukru, pak přidáme kaši z 1/2 l mléka, 3 lžic hrubé a 2 lžic hladké mouky, 1 žloutek, rum.
Poleva: 1 díl čokolády na vaření, 1 díl tuku Omega, rozpustit ve vodní lázni a potřít.