Houby

Smažené syrovinky
4 větší syrovinky, střední cibule,1 lžíce sádla, sůl, pepř, kmín, 2 vejce. Cibuli osmažíme do zlatova na sádle přidáme na drobno /2x2cm/ nakrájené houby, 5 min. smažíme, přidáme sůl pepř, kmín, vejce a doděláme podle své chuti.

Houby vařené jako ovar
60 dkg malých hříbků nebo žampionů, 1 a půl vývaru z kostky, nastrouhaný křen, a máslo.
Hříbečky očistíme, ty větší překrojíme, omyjeme a vložíme do vařícího vývaru. Vaříme přesně 25 minut. ( žampiony samozřejmě oloupeme) Uvařené vyjmeme na talíř a podáváme se strouhaným křenem a přelijeme horkým máslem nebo s hořčicí s tmavým pečivem nebo s topinkami. (vývar použijeme jako bujón se syrovým žloutkem.)

Houby na smetaně
80 dkg hub, 8 dkg másla, 8 dkg cibule, a sůl.
Na omáčku: 5 dkg másla, 4 dkg hl. mouky, lžičku cukru, trochu octu, 1/4 l kysané smetany a 1/4 l vývaru z kostky. Petrželka nebo pažitka.
V kastrole na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme na nudličky nakrájené houby a dusíme. Připravíme světlou jíšku, kterou postupně podléváme studenou smetanou a vývarem a za stálého míchání ji uvaříme. Do hotové omáčky vložíme houby a podle chuti osolíme, okyselíme a přisladíme. Na talíři ozdobíme pažitkou nebo petrželkou a podáváme s vařenými brambory.

Žampiony jako minutka
60 dkg čerstvých malých kloboučků ze žampionů, 20 dkg oleje nebo sádla, sůl mletý pepř a citron.
Kloboučky oloupeme, slabě opepříme, vložíme do rozehřátého oleje a pečeme až kloboučky začnou růžovět. Upečené osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Podáváme se slanými rohlíky.

Brokolice s houbami
1 velká brokolice, 30 dkg hub podušených, olej cibulku, 5 dkg slaniny, 3 vejce, 1/4 l mléka, 10 dkg balkánského sýry, sůl a česnek podle vlastní chuti, strouhanku 4 lžíce hladké mouky.
Houby pokrájíme a podusíme, v kastrůlku podusíme slaninu s cibulkou, na to dáme pokrájenou brokolici, posolíme a pod pokličkou mírně dusíme. Do měkké brokolice dáme lisovaný česnek, promícháme a poklademe do připraveného pekáče. Na takto připravenou brokolici poklademe podušenými houby, nastrouháme sýr a nakonec zalijeme palačinkovým těstem (1/4 l mléka, trochu soli, 3 vajíčka a 4 lžíce hladké mouky). Dáme zapéct do trouby a podáváme se salátem.

Houbové karbanátky
Na másle zpěním cibulku, přidáme nadrobno pokrájené houby. Necháme vychladnout. Kousky žemle namočíme v mléce, lehce vymačkáme a přidáme k houbám spolu s česnekem a dvěma vejci. Zahustíme hladkou moukou promícháme s trochou strouhanky. Musí vzniknout hmota, která se dá snadno tvarovat. Karbanátky obalíme v trojbalu a na oleji usmažíme. Podáváme s vařenými brambory.

Houbové šišky
Použijeme výhradně čerstvé houby, ale ne žampiony. Houby se nakrájí,osolí a okmínují a podusí na sádle a cibuli. Potom podlijeme a až se voda vydusí tak je z pánve překlopíme do mísy. Rohlík nebo dva pokrájíme na kostky pokropíme mlékem, a přidáme k houbám. Dále přidáme nasekanou čerstvou zelenou petrželku, dvě vejce, osolíme a opepříme a dobře promícháme. Z této hmoty tvarujeme šišky, které obalíme ve strouhance a smažíme na sádle.

Rýže s masem a s houbami
2 1/4 l hrnky rýže. 30 dkg mletého masa nebo lančmítu, několik čerstvých hub nebo žampionů, dvě cibule, 5 dkg slaniny, 1/4 l vývaru z masoxu, sůl, pepř, mletou papriku.
Rýži uvaříme. Na rozškvařené slanině osmahneme nakrájenou cibuli, a očištěné houby, přidáme mleté maso nebo lančmít, posypeme pepřem a paprikou, maso trochu osolíme, a za častého míchání osmahneme. Podlijeme vývarem a asi 1/2 hodiny dusíme. Lančmít podlijeme jen velmi málo a také jen krátce dusíme. Pak vmícháme uvařenou rýži a podle chuti ještě přisolíme. Na talíři můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a obložit dílky rajčete.

Plněné žampiony
8 velkých žampionů, 6 brambor, sůl, bílý pepř, jednu cibuli, 40 dkg brokolice, 10 dkg anglické slaniny, kelímek (2 dcl) smetany na šlehání, 1/8 l mléka, dvě lžíce solamylu, jednu lžíci instantní polévky nebo práškového polévkového koření, svazek zelené petrželky, dvě lžíce másla, strouhaný muškátový oříšek a dvě lžíce parmazánu.
Brambory oloupeme a uvaříme asi 20 minut. Opereme brokolici, rozebereme ji na malé růžičky, a asi 5 minut pře dovařením brambor je přidáme k bramborám. Na omáčku nakrájíme slaninu na kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno, očistíme a opláchneme žampiony, opatrně z nich vykroutíme nožky a ty nadrobno nakrájíme. V kastrolku dokřupava osmahneme slaninu, přidáme cibuli a nakrájené nožky žampionů. Krátce podusíme podlijeme smetanou a mlékem a ještě povaříme. Solamyl rozmícháte ve studené vodě a omáčku s ním zahustíme. Za stálého míchání necháme přejít varem. Dochutíme polévkovým kořením a pepřem. Brambory s brokolicí slijeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme tua a okořeníme solí, pepřem a muškátem. Promícháme až vznikne pyré které naplníme do sáčku a ozdobně nastříkáme do hlaviček žampionů. Do ohnivzdorné nalijeme omáčku, do které jsme ještě zamíchali zelenou petrželku. Na ni vložíme žampiony a posypeme je strouhaným sýrem. Zapékáme je asi 5 - 8 minut v předehřáté troubě.

Houbový nákyp
1 větší cibuli, 2 lžíce másla, 1 a půl hrnku čerstvých hub, nebo 1 hrnek hub sušených, 4 housky, 1 hrnek mléka, 4 stroučky česneku, 5 vajec, tuk a strouhanku na vymazání formy.
Na másle osmažíme nadrobno krájenou cibuli, přidáme houby a dusíme do poloměkka. Směs necháme vychládnout. Potom přidáme žloutky, sůl prolisovaný česnek a v mléce namočené housky. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy a zvolna pečeme.

Žampionová pochoutka
Asi 3/4 kg žampionů, čtyři červené papriky, 3 dkg slaninky, dvě středně velké cibule, jeden stroužek česneku, svazek petrželky, dvě lžíce másla, pět lžic zakysané smetany, sůl, pepř, osmina litru vývaru z masa.
Žampiony pokrájíme na slabé plátky, papriky podélně rozkrájíme, , odstraníme jadérka a propláchneme vodou. Slaninu pokrájíme na tenké plátky, cibuli, česnek a petrželku nasekáme nadrobno. V pánvi na rozehřátém másle osmažíme slaninu a vyjmeme ji. Cibuli s česnekem krátce osmahneme na vypečeném tuku, přidáme žampiony, zamícháme a asi 5 minut dusíme. Do smetany vmícháme sůl, pepř a nasekanou petrželku. Půlky paprik naplníme připravenými žampiony, dáme do ohnivzdorné misky, podlijeme vývarem, náplň přelijeme smetanovou omáčkou a poklademe slaninkou. Misku přikryjeme a vše dáme na 30 minut zapéct do trouby. Podáváme s vařenými nebo pečenými brambory.

Hlíva ústřičná v čínském karamelu
30 dkg hlívy ústřičné, dvě polévkové lžíce cukru, dvě polévkové lžíce octa, sójová omáčka, dvě polévkové lžíce stolního oleje, jedno balení čínských bezvaječných nudlí, 30 dkg rajčat, 20 dkg paprik, 20 dkg brokolice, 30 dkg čínského zelí, dva pórky.
Zeleninu nakrájíme na drobné kousky a nudle uvaříme podle návodu. Na čínské pánvi rozpálíme olej přidáme ocet a cukr. Vytvoří se karamel do kterého přidáme na proužky nakrájenou hlívu, promícháme a zvolna opékáme, potom přidáme nakrájenou zeleninu, opět promícháme a dále dusíme. Prolíváme sójovou omáčkou. a po 10 minutách přidáme umařené nudle. Znovu lehce promíchámea opečeme. Podáváme v miskách s čínskými hůlkami.

Bedly na víně
1/2 kila bedel, 1 dcl bílého vína, lžíci oleje, 5 dkg anglické slaniny, šťávu z poloviny citronu, pepř, sůl a máslo na vymazání ohnivzdorné misky.
Hlavičky bedel sloupneme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je narovnáme zapékací misky vymazané máslem. Osolíme je a opepříme (nešetříme). Nožičky bedel a slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme na zbylém oleji. potom podlijeme vínem a povaříme. Ochutíme citrónovou šťávou a nalijeme na bedle. Pečeme ve středně teplé troubě asi půl hodinky. Přílohou je vhodné bílé pečivo.

Bedly v celestýnském těstíčku
8 větších kloboučků bedel, sůl, tuk na smažení
Celestýnské těstíčko: 4 lžíce polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, asi 1/2 l mléka, 1 lžíce jemně posekané petrželky
Osolenou mouku promícháme s vejcem. Přidáme mléko, dobře promícháme a necháme asi 1/2 hodiny odpočinout. Těstíčko dobře prošleháme a je li husté naředíme mlékem. Nakonec v mícháme petrželku a v těstíčku obalujeme osolené kloboučky bedli a na horkém tuku po obou stranách osmažíme.

Pýchavky s paprikami
4 hrnky oloupaných a na kousky nakrájených mladých pýchavek, 2 zelené papriky, 4 lžíce tuku, 1 cibule, 1 lžička papriky, sůl, vývar z masoxu, 1 kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky.
Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme papriku, pýchavky a za občasného podlévání vývarem dusíme asi 15 minut. Poté vmícháme na nudličky pokrájené papriky, osolíme a dusíme, až papriky změknou. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku, a ještě krátce povaříme.

Nudle zapečené s houbami
1 balíček širokých nudlí (500 g), 2 hrnky pokrájených hub, 2 cibule, 5 stroučků česneku, 2 lžíce tuku, mletý kmín, sůl, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 2 lžíce jemně pokrájené petrželky, tuk na vymazání pekáče
Nudle uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a necháme okapat. Houby osmahneme na rozehřátém tuku, osolíme, posypeme kmínem a dusíme, a se přebytečná voda odpaří. Promícháme s nudlemi, přidáme jemně pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a petrželku. Směsí naplníme tukem vymazaný pekáč, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, a v dobře vyhřáté troubě upečeme dozlatova.

Houbovec s uzeným masem
30 dkg uzeného bůčku, nebo uzeného masa z žebírek, 5 dkg sušených hub, máslo, 4 žemle, 6 dkg krupice, asi 3 dcl mléka, 3 vejce, 5 dkg sádla, sůl, česnek, pepř
Žemle nakrájíme na plátky a namočíme v mléce. Také sušené houby namočíme do mléka. Mléko slijeme a přidáme ho k houskám. Houby ve slané vodě trochu povaříme, pak rozkrájíme na menší kousky. Přidáme je k namočené housce, pak přidáme česnek, rozkvedlané vejce, na kostičky pokrájené maso, krupici, solíme, opepříme. Směs přendáme do vymaštěného pekáčku a pečeme v troubě. Poklademe kousky másla.

Nudle s houbami
60 dkg širokých nudlí, 20 dkg hub, 1 cibule, 1 lžíce rajského protlaku, petrželka, 1 lžíce sádla, 5 dkg strouhaného sýra, trochu másla, kmín, pepř, sůl
V kastrolu rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme kmín, houby, které jsme pokrájeli. Všechno mírně podlijeme vodou a dusíme do měkka asi půl hodiny. Přidáme rajský protlak, pepř a zelenou petrželku. Nudle dáme vařit do osolené vody. Když jsou nudle uvařené, přendáme je do máslem vymaštěného pekáče, přidáme houby a vše promícháme. Zasypeme strouhaným sýrem, zakapeme máslem a dáme zapéci do předem vyhřáté trouby asi na 15 minut. Podáváme s naloženou červenou řepou.

Guláš z václavek
1/2 kg čerstvých kloboučků mladých václavek, 1 cibule, asi 3 dl masového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce másla, 3 stroučky česneku, 1/2 lžičky drceného kmínu, mletá sladká paprika, sůl
Kloboučky hub spaříme vařící vodou, necháme vyluhovat, slijeme a nakrájíme. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme houby, osolíme, okmínujeme, ochutíme mletou paprikou a dusíme asi 20 minut. Pak odstraníme pokličku a necháme odpařit šťávu. Houby poprášíme moukou, přidáme kečup a po troškách vývar a za stálého míchání povaříme. Podáváme s pečivem nebo s bramborem.

Segedinský guláš z masáků (růžovek)
1/5 kg masáků (růžovek), 1 cibule, 1/4 kg kysaného zelí, 2,5 dl kysané smetany, olej, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, kmín, mletý pepř, sůl
Nasekanou cibuli zesklovatíme na oleji. Přidáme nakrájené houby, lehce je osolíme a podusíme 10 minut. Přidáme zelí, papriku a kmín a dusíme dalších 15 minut. Guláš zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, krátce povaříme a odstavíme z ohně. Vmícháme smetanu, případně ještě dochutíme cukrem, octem, pepřem nebo solí a již nevaříme. Podáváme s knedlíkem, noky nebo těstovinami.

Polévka z růžovek
Houby očistíme, nakrájíme a povaříme v osolené vodě. Do cibulky zpěněné na másle dáme mouku a papriku a osmahneme. Do připravené jíšky nalijeme vývar z hub, přidáme mletý pepř, třený česnek, majoránku a necháme asi půl hodiny vařit. Po uvaření přidáme nakrájené houby a povaříme. Nakonec přidáme nadrobno nasekaný libeček.

Houby na česneku
Očištěné čerstvé houby, buď pravé hřiby, nebo žampiony, ryzce, syrovinky nebo ružovky (masáky), sádlo nebo olej, česnek a sůl
Silnější klobouky naplocho rozkrojíme, potřeme česnekem utřeným se solí a v rozpáleném tuku rychle opečeme tak, aby křupaly. Podáváme s černým chlebem.

Houby zapečené
Asi 1/2 kg rajčat, nadrobno nakrájené tvrdé houby, sůl, pepř, česnek, máslo, asi 5 vajec
Rajčata rozkrájíme naplocho, osolíme, opepříme a poklademe na tenké plátky nakrájeným česnekem. Na másle podusíme nadrobno nakrájené houby na kmíně a cibulce. Na pekáček dáme rajčata, která proložíme podušenými houbami. Dáme do horké trouby a asi deset minut dusíme. Poté zalijeme rozšlehanými vejci a vrátíme do trouby dokud vejce neztuhnou. Podáváme s vařenými brambory a salátem.

Guláš z hříbků a masa
30 dkg libového vepřového nebo hovězího masa, 3 lžíce sádla, 1 menší cibule, sůl, mletý pepř, 1 lžíce hladké mouky, kousek masoxu, 30 dkg hřibů, petrželka
Maso nakrájíme na kostky a osmahneme na sádle, až se šťáva vydusí, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme , zalijeme vodou, rozmícháme, přidáme kousek masoxu a na kousky nakrájené hříbky a vše dusíme doměkka. Před podáváním přidáme petrželku. Podáváme s vařenými brambory, a nebo s rýží.

Guláš s hub a paprik
5 lžící sádla, 2 větší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, sůl, kmín, talíř houbové směsi, kousek masoxu, 6 zelených paprik, , 4 stroučky česneku, 1/8 l zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu.
Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme mletou sladkou papriku, mírně osmahneme. Přidáme sůl, kmín a nakonec na větší kousky nakrájené houby. Podlijeme vřelou vodou, přidáme kousek masoxu a dusíme. K houbám přidáme opečené nebo spařené sloupnuté papriky ( nemusíme loupat, pokud nám to nevadí), nakrájené na hrubší kousky nebo plátky. Část paprik může být pálivá. Když jsou houby a papriky měkké přidáme utřený česnek a zalijeme kysanou smetanou do které jsme rozmíchali lžíci mouky. Ještě chvíli podusíme. Můžeme přidat rajčatový protlak nebo kečup. Podáváme s chlebem.

Houbový guláš s paprikou a rajčaty
1/2 kg hub, 1 cibule, 3 lžíce sádla, sůl, 1 lžička sladké mleté papriky, 3 rajčata, 4 zelené papriky
Na sádle zpěníme na kroužky nakrájenou cibuli, přidáme mletou sladkou papriku, očištěné a oprané houby, na proužky nakrájenou papriku, a na čtvrtku nakrájená rajčata. Osolíme a dusíme asi čtvrt hodiny. Ke guláši můžeme přidat také pokrájené, předem podušené maso a společně dohotovit. Dusíme pokud možno bez přilévání vody. Podáváme s chlebem.

Guláš z pýchavek
4 lžíce sádla, 1 menší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 23 menší zelené papriky, 40 dkg mladých pýchavek, sůl, vývar z kostí nebo voda, 1 dl kysané smetany, 1 - 2 lžíce hladké mouky
Na sádle osmažíme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme sladkou mletou papriku, na nudličky nakrájené papriky a dusíme. Potom přidáme sloupnuté nakrájené pýchavky, osolíme , zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme kysanou smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, a krátce podusíme. Podáváme s pečivem nebo vařenými brambory.

Houbový guláš obložený
Uzené koleno, bobkový list, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, šalvěj, 2 cibule, 1/2 kg hub, 5 dkg slaniny, koření kari, kmín, mletý pepř, sůl, kostka masoxu, 1 feferonka, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 - 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 2 papriky, 2 rajčata, olivy, vývar
Uzené koleno s přidáním bobkového listu, pepře, nového koření, šalvěje a s půlkou cibule uvaříme doměkka. Mezitím očištěné houby pokrájíme na větší kousky a udusíme doměkka na rozškvařených kostičkách slaniny s kořením kari, kmínem, masoxem, mletým pepřem a solí. Při dušení je podléváme vývarem z uzeného masa. maso obereme z kostí , pokrájíme na kousky a přidáme k houbám. Potom vmícháme nadrobno nasekanou feferonku, na oleji osmaženou cibuli se sladkou mletou paprikou, zahustíme hladkou moukou rozšlehanou ve vodě, podusíme a přisolíme. Houbový guláš před podáním zdobíme na kolečka nakrájeným vejcem, pokrájenou zelenou paprikou a cibulí a na plátky nakrájenými, na slanině osmaženými rajčaty. Hotový houbový guláš obložíme olivami.

Houbový guláš s paprikou a rajčaty.
Suroviny:
1/2 kg hub, 1 cibule, 3 lžíce sádla, sůl, 1 lžička sladké mleté papriky, 3 rajčata, 4 zelené papriky.
Postup:
Na sádle zpěníme na kroužky nakrájenou cibuli, přidáme mletou sladkou papriku, očištěné a oprané houby, na proužky nakrájenou papriku, a na čtvrtku nakrájená rajčata. Osolíme a
dusíme asi čtvrt hodiny. Ke guláši můžeme přidat také pokrájené, předem podušené maso a společně dohotovit. Dusíme pokud možno bez přilévání vody. Podáváme s chlebem.

Guláš z pýchavek.
Suroviny:
4 lžíce sádla, 1 menší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 2 menší zelené papriky, 40 dkg mladých pýchavek, sůl, vývar z kostí nebo voda, 1 dl kysané smetany, 1 - 2 lžíce hladké
mouky.
postup:
Na sádle osmažíme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme sladkou mletou papriku, na nudličky nakrájené papriky a dusíme. Potom přidáme sloupnuté nakrájené pýchavky, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme kysanou smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, a krátce podusíme. Podáváme s pečivem nebo vařenými brambory.

Houbový špíz.
Suroviny:
200 g hřibů borových, 200 g masa (kuřecího, vepřového), 200 g kuřecích jater, 4 cibule, grilovací koření.
Postup:
Maso, játra a houby nakrájíme na stejné kousky. Střídavě je napichujeme na špejle společne s cibulí a vytvoříme si tak špízy. Špízy okořeníme grilovacím kořením a osmažíme na oleji ze všech stran. Podáváme s hranolky nebo vařenými bramborami.

Hřibový perkelt.
Suroviny:
500 g hřibů borových, 2 cibule, 50 g špeku, 2 papriky, 1 l vývaru, rajský protlak, 2 rajčata, hladká mouka, olej, sůl, kmín, pepř, sladká paprika.
Postup:
Špek na drobno nakrájíme a vyškvaříme, přidáme cibuli a zpěníme ji. Přidáme nakrájenou papriku a dusíme 15 minut. Podlejeme vývarem, přidáme houby a nakrájená rajčata. Osolíme, okořeníme, můžeme přidat i trochu sladkého kečupu a vaříme asi 15 minut. Zahustíme moukou. Podáváme s knedlíkem a vařeným hovězím masem.

Guláš z hříbků a masa.
Suroviny:
30 dkg libového vepřového nebo hovězího masa, 3 lžíce sádla, 1 menší cibule, sůl, mletý pepř, 1 lžíce hladké mouky, kousek masoxu, 30 dkg hřibů, petrželka.
Postup:
Maso nakrájíme na kostky a osmahneme na sádle, až se šťáva vydusí, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme , zalijeme vodou, rozmícháme, přidáme kousek masoxu a na kousky nakrájené hříbky a vše dusíme doměkka. Před podáváním přidáme petrželku. Podáváme s vařenými brambory, a nebo s rýží.

Guláš s hub a paprik.
5 lžící sádla, 2 větší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, sůl, kmín, talíř houbové směsi, kousek masoxu, 6 zelených paprik, , 4 stroušky česneku, 1/8 l zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu.
Postup:
Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme mletou sladkou papriku, mírně osmahneme. Přidáme sůl, kmín a nakonec na větší kousky nakrájené houby. Podlijeme vřelou vodou, přidáme kousek masoxu a dusíme. K houbám přidáme opečené nebo spařené sloupnuté papriky ( nemusíme loupat, pokud nám to nevadí), nakrájené na hrubší kousky nebo plátky. Část paprik může být pálivá. Když jsou houby a papriky měkké přidáme utřený česnek a zalijeme kysanou smetanou do které jsme rozmíchali lžíci mouky. Ještě chvíli podusíme. Můžeme přidat rajčatový protlak nebo kečup. Podáváme s chlebem.

Houby na česneku.
Očištěné čerstvé houby, buď pravé hřiby, nebo žampiony, ryzce, syrovinky nebo ružovky(masáky), sádlo nebo olej, česnek a sůl.
Postup:
Silnější klobouky naplocho rozkrojíme, potřeme česnekem utřeným se solí a v rozpáleném tuku rychle opečeme tak, aby křupaly. Podáváme s černým chlebem.

Houby zapečené.
Suroviny:
Asi 1/2 kg rajčat, nadrobno nakrájené tvrdé houby, sůl, pepř, česnek, máslo, asi 5 vajec.
Postup:
Rajčata rozkrájíme naplocho, osolíme, opepříme a poklademe na tenké plátky nakrájeným česnekem. Na másle podusíme nadrobno nakrájené houby na kmíně a cibulce. Na pekáček dáme rajčata, která proložíme podušenými houbami. Dáme do horké trouby a asi deset minut dusíme. Poté zalijeme rozšlehanými vejci a vrátíme do trouby dokud vejce neztuhnou.

Guláš z kovářů.
Suroviny:
400 g hřibů kovářů, 4 cibule, 2 spařená a oloupaná rajčata, 50 g slaniny, sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika.
Postup:
Slaninu rozkrájíme na kostičky a vyškvaříme. Přidáme nakrájenou cibuli, až zesklovatí přidáme nakrájené houby. Zalejeme vodou, přidáme nakrájená rajčata, osolíme, okořeníme. Zahustíme chlebem. Podáváme s pečivem.

Hřibové řízky.
Suroviny:
500 g hřibů hnědých, vajíčko, mouka, strouhanka, sůl, olej.
Postup:
Hřiby rozkrájíme na řízky. Jednotlivé řízky osolíme a obalíme v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). Obalené řízky smažíme do zlatova na oleji. Osmažené řízky podáváme s

Zapečené dutonožky se zelím.
Suroviny:
500 g hřibů dutonohých, 500 g sterilovaného zelí, 100 g kyselých okurek, kečup, máslo, strouhanka, 2 cibule, pepř.
Postup:
Houby uvaříme v mírně osolené vodě na nakrájíme na plátky. Na másle zpěníme cibuli a přidáme houby, nakrájené okurky a kečup. Krátce povaříme. Do zapékací misky rozložíme polovinu odkapaného zelí, na odkapané zelí přidáme upravené houby a přikryjeme druhou polovinou zelí a posypeme strouhankou. Zapečeme ve vyhřáté troubě.

Koloděje s křenem.
Suroviny:
600 g hřibů kolodějů, 100 g strouhaného křenu, 50 g másla, masox, sůl pár kuliček nového koření, bobkový list.
Postup:
Uděláme vývar z masoxu, nového koření a bobkového listu. Celé houby rozřízneme podélně na poloviny a přidáme do do vody. Houby vaříme, dokud nezměknou. Houby vyjmeme, rozložíme na talíře, posypene strouhaným křenem a pokapeme rozpuštěným máslem. Podáváme s brambory nebo pečivem.

Saměťáčci s rajčaty.
Suroviny:
600 g hřibů sametových, 500 g rajčat, 3 stroužky česneku, sůl, 3 vejce, olej, pepř, sůl prášek do pečiva, olej.
Postup:
Houby pokrájíme a podusíme na oleji. Rajčata si připravíme tak, že je ponoříme do vařící vody a oloupeme. Oloupaná rajčata opečeme na rozpáleném oleji, přidáme česnek a oslíme. Podušená rajčata smícháme s podušenými houbami a zahustíme vejci. Osolíme a okořeníme. Podáváme s chlebem.

Kovářské lívance.
Suroviny:
250 g hřibů kovářů, 1 cibule, 250 g hladké mouky, 200 ml mléka, máslo, 2 vejce, sůl, drcený kmín, prášek do pečiva, olej.
Postup:
Z mouky, vajec a prášku do pečiva připravíme těsto. Na másle zpěníme cibuli a přidáme pokrájené houby. Ochutíme kmínem, solí a pepřem. Když jsou houby hotové, necháme vychladnout. vychladlé houby přidáme do těsta a prohněteme. Vytvoříme lívance, které smažíme do zlatova.

Guláš z václavek.
Suroviny:
1/2 kg čerstvých kloboučků mladých václavek, 1 cibule, asi 3 dl masového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce másla, 3 stroučky česneku, 1/2 lžičky drceného kmínu, mletá sladká paprika, sůl.
Postup:
Kloboučky hub spaříme vařící vodou, necháme vyluhovat, slijeme a nakrájíme. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme houby, osolíme, okmínujeme, ochutíme mletou paprikou a dusíme asi 20 minut. Pak odstraníme pokličku a necháme odpařit šťávu. Houby poprášíme moukou, přidáme kečup a po troškách vývar a za stálého míchání povaříme. Podáváme s pečivem nebo s bramborem.

Segedinský guláš z masáků.
1/5 kg masáků, 1 cibule, 1/4 kg kysaného zelí, 2,5 dl kysané smetany, olej, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, kmín, mletý pepř, sůl.
Postup:
Nasekanou cibuli zesklovatíme na oleji. Přidáme nakrájené houby, lehce je osolíme a podusíme 10 minut. Přidáme zelí, papriku a kmín a dusíme dalších 15 minut. Guláš zahustíme
moukou rozmíchanou v trošce vody, krátce povaříme a odstavíme z ohně. Vmícháme smetanu, případně ještě dochutíme cukrem, octem, pepřem nebo solí a již nevaříme. Podáváme s knedlíkem, noky nebo těstovinami. Podáváme s vařenými brambory a salátem.

Houbovec s uzeným masem.
Suroviny:
30 dkg uzeného bůčku, nebo uzeného masa z žebírek, 5 dkg sušených hub, máslo, 4 žemle, 6 dkg krupice, asi 3 dcl mléka, 3 vejce, 5 dkg sádla, sůl, česnek, pepř.
Postup:
Žemle nakrájíme na plátky a namočíme v mléce. Také sušené houby namočíme do mléka. Mléko slijeme a přidáme ho k houskám. Houby ve slané vodě trochu povaříme, pak
rozkrájíme na menší kousky. Přidáme je k namočené housce, pak přidáme česnek, rozkvedlané vejce, na kostičky pokrájené maso, krupici, solíme, opepříme. Směs přendáme do vymaštěného pekáčku a pečeme v troubě. Poklademe kousky másla.

Nudle s houbami.
Suroviny:
60 dkg širokých nudlí, 20 dkg hub, 1 cibule, 1 lžíce rajského protlaku, petrželka, 1 lžíce sádla, 5 dkg strouhaného sýra, trochu másla, kmín, pepř, sůl.
Postup:
V kastrolu rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme kmín, houby, které jsme pokrájeli. Všechno mírně podlijeme vodou a dusíme do
měkka asi půl hodiny. Přidáme rajský protlak, pepř a zelenou petrželku. Nudle dáme vařit do osolené vody. Když jsou nudle uvařené, přendáme je do máslem vymaštěného pekáče,
přidáme houby a vše promícháme. Zasypeme strouhaným sýrem, zakapeme máslem a dáme zapéci do předem vyhřáté trouby asi na 15 minut. Podáváme s naloženou červenou řepou.

Strakošové karbanátky.
Suroviny:
200 g strakošů, 200 g vepřového bůčku, 2 vejce, 200 g hovězího masa, 2 housky, 1 cibule, 0,5 l mléka, 5 stroužků česneku, hladká mouka, sůl, pepře, majoránka.
Postup:
Housku necháme rozmočit v mléce a společně s masem, česnekem a cibulí ji semeleme na masovém strojku. Houby podusíme na másle a až změknou, přidáme je k rozemletým houskám a masu. Přidáme vejce, osolíme a okořeníme. Vytvarujeme karbanátky a osmažíme. Podáváme s bramborovým salátem.

Suchohřiby po zálesácku.
Suroviny:
500 g hřibů hnědých, 80 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, petrželová nať, citron.
Postup:
Kloboučky hřibů osolíme, obalíme v mouce a opečeme po obou stranách na rozehřátém másle. Opečené vyjmeme, do másla přidáme drobně nakrájenou petrželovou nať a citronovou šťávu. Zamícháme a prohřejeme. prohřátou šťávou zelejeme opečené kloboučky hřibů. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Pýchavky s paprikami.
Suroviny:
4 hrnky oloupaných a na kousky nakrájených mladých pýchavek, 2 zelené papriky, 4 lžíce tuku, 1 cibule, 1 lžička papriky, sůl, vývar z masoxu, 1 kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky.
Postup:
Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme papriku, pýchavky a za občasného podlévání vývarem dusíme asi 15 minut. Poté vmícháme na nudličky pokrájené papriky, osolíme a dusíme, až papriky změknou. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku, a ještě krátce povaříme.

Nudle zapečené s houbami.
Suroviny:
1 balíček širokých nudlí (500 g), 2 hrnky pokrájených hub, 2 cibule, 5 stroučků česneku, 2 lžíce tuku, mletý kmín, sůl, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 2 lžíce jemně pokrájené petrželky, tuk na vymazání pekáče.
Postup:
Nudle uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a necháme okapat. Houby osmahneme na rozehřátém tuku, osolíme, posypeme kmínem a dusíme, a se přebytečná voda odpaří.
Promícháme s nudlemi, přidáme jemně pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a petrželku. Směsí naplníme tukem vymazaný pekáč, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, a
v dobře vyhřáté troubě upečeme dozlatova.

Bedly na víně.
Suroviny:
1/2 kila bedel, 1 dcl bílého vína, lžíci oleje, 5 dkg anglické slaniny, šťávu z poloviny citronu, pepř, sůl a máslo na vymazání ohnivzdorné misky.
Postup:
Hlavičky bedel sloupneme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je narovnáme zapékací misky vymazané máslem. Osolíme je a opepříme (nešetříme). Nožičky bedel a slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme na zbylém oleji. potom podlijeme vínem a povaříme. Ochutíme citrónovou šťávou a nalijeme na bedle. Pečeme ve středně teplé troubě asi půl hodinky. Přílohou je vhodné bílé pečivo.

Bedly v celestýnském těstíčku.
Suroviny:
8 větších kloboučků bedel, sůl, tuk na smažení Celestýnské těstíčko: 4 lžíce polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, asi 1/2 l mléka, 1 lžíce jemně posekané petrželky.
Postup:
Osolenou mouku promícháme s vejcem. Přidáme mléko, dobře promícháme a necháme asi 1/2 hodiny odpočinout. Těstíčko dobře prošleháme a je li husté naředíme mlékem. Nakonec v
mícháme petrželku a v těstíčku obalujeme osolené kloboučky bedli a na horkém tuku po obou stranách osmažíme.

Zapečené plstňáky s pórkem.
Suroviny:
300 g hřibů plstnatých, 200 g pórku, 300 ml mléka, 50 g másla, 4 vejce, pepř, sůl.
Postup:
Pórek povaříme v osolené vodě. Vychladlý pórek nakrájíme na kousky, opepříme a osolíme a vrstvičku umístíme do zapékací misky. Vrstvu pórku překryjeme vrstvou hub, na které opět naklademe vrstvu pórku, až máme zapékací misku zaplněnou. Zalijeme osoleným mlékem, ve kterém jsme rozvedlali vejce. Zapečeme v troubě do zlatova. Podáváme s brambory.

Hřibové pikantní topinky.
Suroviny:
400 g hřibů plstantých, 8 topinek, 1 chilli paprička, 100 g anglické slaniny, 2 cibule, olej, sůl, pepř.
Postup:
Cibuli pokrájíme na kostičky a osmahneme společně se slaninou. Přidáme houby a podusíme do měkka. Dochutíme chilli papričkou, solí a pepřem. Houbovou směs mažeme na připravené topinky.

Hřiby s masem.
Suroviny:
Miska nakrájených hřibů, 300 g vepřového nebo telecího masa, sůl, asi 3 lžíce tuku (olej nebo sádlo).
Postup:
Maso nakrájíme na kousky asi jako na guláš, dáme do hrnce s horkým tukem, přidáme nakrájené hříbky, sůl a dusíme do měkka. Během dušení přídáváme horkou vodu. Šťávu nezahušťujeme moukou ani nepřidáváme žádné koření, aby si zachovala přírodní chuť.
Jako přílohu podáváme rýži, těstoviny nebo pečivo.

Omáčka ze sameťáků.
Suroviny:
400 g hřibů sametových, 100 ml mléka, 50 g másla, sůl, mouka, pepř, 2 vejce.
Postup:
Houby pokrájíme, osolíme a podusíme ve vlastní šťávě. Současně si připravíme jíšku z másla a mouky. Jíšku postupně zředíme mlékem a připravíme si tak základ omáčky. Do omáčky přidáme podušené houby a krátce povaříme. Nakonec do omáčky rozšleháme dva žloutky. Jako přílohu podáváme houskový knedlík.

Houbové karbanátky.
Suroviny:
500 g mletého masa (hovězí a vepřové), 1 miska nakrájených hub (nejlépe hříbky - asi 300 g), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 rohlíky namočené v mléce, 2 vejce, pepř, kmín, majoránka, sůl, strouhanka na zahuštění, asi 3 lžíce sádla na osmažení hub, olej nebo sádlo na smažení.
Postup:
Nejprve zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, sůl, kmín a pepř a za stálého míchání smažíme až houby změknou. V míse smícháme houby s mletým masem, přidáme vymačkané rohlíky nakrájené na kolečka, třený česnek, sůl, vejce a trochu majoránky. Podle potřeby zahustíme směs strouhankou. Pak tvoříme karbanátky a smažíme je po obou stranách.

Houbové rizoto s kuřecími drůbky.
Suroviny:
Drůbly z 1 kuřete, miska nakrájených hub - směs (300 g), 1 cibule, 4 lžíce sterilovaného hrášku, pepř, sůl, 3 lžíce másla, 1 varný sáček rýže, petrželová nať a strouhaný sýr na posypání.
Postup:
Drůbky uvaříme v osolené vodě, poté je nadrobno nakrájíme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené houby, pepř, sůl a osmažíme do měkka. K hotovým houbám přidáme drůbky a sterilovaný hrášek. Směs promícháme s uvařenou rýží, přidáme trochu vývaru z drůbků a dáme krátce prohřát do trouby. Po nandání na talíř posypeme strouhaným sýrem a petrželkou.

Houbařský bramborák.
Suroviny:
200g čerstvých hub, 700g brambor, 20g másla, sůl, kmín, 2 vejce, 100g hladké mouky, 3 stroužky česneku, tuk na smažení.
Postup:
Na másle se solí a kmínem dusíme doměkka nadrobno nakrájené houby. Jakmile se všechna šťába odpaří, přimícháme je do nastrouhaných brambor. Přidáme prolisovaný česnek, vejce, sůl a mouku a dobře promícháme. Pečeme jako obyčejný bramborák.
Podáváme se zeleninovým salátem a červeným vínem nebo pivem.

Houbové lečo.
Suroviny jako na lečo - papriky, rajčata, cibule (poměr jak je kdo zvyklý). Dále čestvé houby, tuk, vejce (podle množství), sůl, pepř, paprika. Dobrá je také hotová směs koření Adžika.
Na tuku mírně osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme houby, papriky, rajčata, osolíme, okořeníme a vše podusíme. Na závěr přidáme vajíčka. Podáváme s pečivem.

Špenátové smaženky s houbami.
Suroviny:
750g syrového špenátu, 300g čerstvých hub, sůl, pepř, 1-2 cibule, česnek, 3-4 vejce, 1/4 l mléka, 30g mouky, tuk na smažení.
Postup:
Opraný špenát nadrobno rozsekáme. Z mouky, mléka a žloutků připravíme hustší tekuté těsto. Mezitím houby podusíme na cibulce a česneku. Těsto osolíme, opepříme, smícháme se špenátem a dušenými houbami. Přidáme sníh z bílků a promísíme. Lžící vykrajujeme kousky těsta, které vytvarujeme jako karbanátky a osmažíme po obou stranách. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Mrkev s houbami.
Suroviny:
800g mrkve, 250g čerstvých hub, 50g tuku, (50g slaniny), 1 velká cibule, sůl, šťáva z 1 citronu, špetka cukru, petrželová nať.
Postup:
Mrkev nakrájíme na kolečka, očištěné houby na plátky. Na pánvi rozehřejeme tuk (a příp. i slaninu), zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou mrkev i houby, osolíme, přiklopíme a na mírném ohni asi 20 minut dusíme. Hotový pokrm zalijeme citrónovou šťávou smíchanou se špetkou cukru, solí a jemně pokrájenou petželkou. Podáváme jako samostatný pokrm s vařenými brambory. Můžeme však podávat i jako přílohu k masu.

Přírodní houbové řízky.
Suroviny:
Klobouky čerstvých hub (nejlépe bedly, masáci; i hříbky jsou dobré, ale ty lépe vyniknou sušené), sůl, kmín, pepř, tuk (olej nebo napůl olej a sádlo).
Postup:
Kloboučky vložíme na pánev do rozpáleného tuku, osolíme, posypeme kmínem a trochu pepřem, po chvíli otočíme a opět trochu osolíme a pokmínujeme. Pokud to nepřežeme se solí je toto jídlo opravdová lahůdka. Podáváme s chlebem.

Kapusta dušená s rýží a houbami.
Suroviny:
1 kapusta, 150g čerstvých nebo 30g sušených hub, 80g tuku, 1-2 cibule, sůl, pepř, česnek, majoránka, (1 dl mléka, masox).
Postup:
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme do ní nakrájenou kapustu. Osolíme, okořeníme a přidáme očištěné a pokrájené čerstvé houby. (Sušené houby předem povaříme v mléce.) Zároveň přidáme vypranou a spařenou rýži a celé to zalijeme vodou (s masoxem nebo vývarem). Na šálek rýže dáme 2 a 1/2 šálku tekutiny. Vše v zakrytém hrnci nebo varném sklu dusíme v troubě doměkka. Podáváme se zeleninovým salátem.

Houby na smetaně.
Suroviny:
80 dkg hub, 8 dkg másla, 8 dkg cibule, a sůl.
Na omáčku:
5 dkg másla, 4 dkg hl. mouky, lžičku cukru, trochu octu, 1/4 l kysané smetany a 1/4 l vývaru z kostky. Petrželka nebo pažitka.
Postup:
V kastrole na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme na nudličky nakrájené houby a dusíme. Připravíme světlou jíšku, kterou postupně podléváme studenou smetanou a vývarem a za stálého míchání ji uvaříme. Do hotové omáčky vložíme houby a podle chuti osolíme, okyselíme a přisladíme. Na talíři ozdobíme pažitkou nebo petrželkou a podáváme s vařenými brambory.

Žampiony jako minutka.
Suroviny:
60 dkg čerstvých malých kloboučků ze žampionů, 20 dkg oleje nebo sádla, sůl mletý pepř a citron.
Postup:
Kloboučky oloupeme, slabě opepříme, vložíme do rozehřátého oleje a pečeme až kloboučky začnou růžovět. Upečené osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Podáváme se slanými rohlíky.

Brokolice s houbami.
Suroviny:
1 velká brokolice, 30 dkg hub podušených, olej cibulku, 5 dkg slaniny, 3 vejce, 1/4 l mléka, 10 dkg balkánského sýry, sůl a česnek podle vlastní chuti, strouhanku 4 lžíce hladké mouky.
Postup:
Houby pokrájíme a podusíme, v kastrůlku podusíme slaninu s cibulkou, na to dáme pokrájenou brokolici, posolíme a pod pokličkou mírně dusíme. Do měkké brokolice dáme lisovaný česnek, promícháme a poklademe do připraveného pekáče. Na takto připravenou brokolici poklademe podušenými houby, nastrouháme sýr a nakonec zalijeme palačinkovým těstem (1/4 l mléka, trochu soli, 3 vajíčka a 4 lžíce hladké mouky). Dáme zapéct do trouby a podáváme se salátem.

Houbové karbanátky.
Na másle zpěním cibulku, přidáme nadrobno pokrájené houby. Necháme vychladnout. Kousky žemle namočíme v mléce, lehce vymačkáme a přidáme k houbám spolu s česnekem a dvěma vejci. Zahustíme hladkou moukou promícháme s trochou strouhanky. Musí vzniknout hmota, která se dá snadno tvarovat. Karbanátky obalíme v trojbalu a na oleji usmažíme. Podáváme s vařenými brambory.

Houbové šišky.
Použijeme výhradně čerstvé houby, ale ne žampiony. Houby se nakrájí,osolí a okmínují a podusí na sádle a cibuli. Potom podlijeme a až se voda vydusí tak je z pánve překlopíme do
mísy. Rohlík nebo dva pokrájíme na kostky pokropíme mlékem, a přidáme k houbám. Dále přidáme nasekanou čerstvou zelenou petrželku, dvě vejce, osolíme a opepříme a dobře promícháme. Z této hmoty tvarujeme šišky, které obalíme ve strouhance a smažíme na sádle.

Rýže s masem a s houbami.
Suroviny:
2 1/4 l hrnky rýže. 30 dkg mletého masa nebo lančmítu, několik čerstvých hub nebo žampionů, dvě cibule, 5 dkg slaniny, 1/4 l vývaru z masoxu, sůl, pepř, mletou papriku.
Postup:
Rýži uvaříme. Na rozškvařené slanině osmahneme nakrájenou cibuli, a očištěné houby, přidáme mleté maso nebo lančmít, posypeme pepřem a paprikou, maso trochu osolíme, a za
častého míchání osmahneme. Podlijeme vývarem a asi 1/2 hodiny dusíme. Lančmít podlijeme jen velmi málo a také jen krátce dusíme. Pak vmícháme uvařenou rýži a podle chuti ještě
přisolíme. Na talíři můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a obložit dílky rajčete.

Žampionová pochoutka.
Suroviny:
Asi 3/4 kg žampionů, čtyři červené papriky, 3 dkg slaninky, dvě středně velké cibule, jeden stroužek česneku, svazek petrželky, dvě lžíce másla, pět lžic zakysané smetany, sůl, pepř, osmina litru vývaru z masa.
Postup:
Žampiony pokrájíme na slabé plátky, papriky podélně rozkrájíme, , odstraníme jadérka a propláchneme vodou. Slaninu pokrájíme na tenké plátky, cibuli, česnek a petrželku nasekáme
nadrobno. V pánvi na rozehřátém másle osmažíme slaninu a vyjmeme ji. Cibuli s česnekem krátce osmahneme na vypečeném tuku, přidáme žampiony, zamícháme a asi 5 minut dusíme.
Do smetany vmícháme sůl, pepř a nasekanou petrželku. Půlky paprik naplníme připravenými žampiony, dáme do ohnivzdorné misky, podlijeme vývarem, náplň přelijeme smetanovou
omáčkou a poklademe slaninkou. Misku přikryjeme a vše dáme na 30 minut zapéct do trouby. Podáváme s vařenými nebo pečenými brambory.

Hlíva ústřičná v čínském karamelu.
Suroviny:
30 dkg hlívy ústřičné, dvě polévkové lžíce cukru, dvě polévkové lžíce octa, sójová omáčka, dvě polévkové lžíce stolního oleje, jedno balení čínských bezvaječných nudlí, 30 dkg rajčat, 20 dkg paprik, 20 dkg brokolice, 30 dkg čínského zelí, dva pórky.
Postup:
Zeleninu nakrájíme na drobné kousky a nudle uvaříme podle návodu. Na čínské pánvi rozpálíme olej přidáme ocet a cukr. Vytvoří se karamel do kterého přidáme na proužky nakrájenou hlívu, promícháme a zvolna opékáme, potom přidáme nakrájenou zeleninu, opět promícháme a dále dusíme. Prolíváme sójovou omáčkou. a po 10 minutách přidáme umařené nudle. Znovu lehce promíchámea opečeme. Podáváme v miskách s čínskými hůlkami.

Plněné žampiony.
Suroviny:
8 velkých žampionů, 6 brambor, sůl, bílý pepř, jednu cibuli, 40 dkg brokolice, 10 dkg anglické slaniny, kelímek (2 dcl) smetany na šlehání, 1/8 l mléka, dvě lžíce solamylu, jednu lžíci instantní polévky nebo práškového polévkového koření, svazek zelené petrželky, dvě lžíce másla, strouhaný muškátový oříšek a dvě lžíce parmazánu. Brambory oloupeme a uvaříme asi 20 minut. Opereme brokolici, rozebereme ji na malé růžičky, a asi 5 minut pře dovařením brambor je přidáme k bramborám. Na omáčku nakrájíme slaninu na kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno, očistíme a opláchneme žampiony, opatrně z nich vykroutíme nožky a ty nadrobno nakrájíme. V kastrolku dokřupava osmahneme slaninu, přidáme cibuli a nakrájené nožky žampionů. Krátce podusíme podlijeme smetanou a mlékem a ještě povaříme. Solamyl rozmícháte ve studené vodě a omáčku s ním zahustíme. Za stálého míchání necháme přejít varem. Dochutíme polévkovým kořením a pepřem. Brambory s brokolicí slijeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme tua a okořeníme solí, pepřem a muškátem. Promícháme až vznikne pyré které naplníme do sáčku a ozdobně nastříkáme do hlaviček žampionů. Do ohnivzdorné nalijeme omáčku, do které jsme ještě zamíchali zelenou petrželku. Na ni vložíme žampiony a posypeme je strouhaným sýrem. Zapékáme je asi 5 - 8 minut v předehřáté troubě.

Houbový nákyp.
Suroviny:
1 větší cibuli, 2 lžíce másla, 1 a půl hrnku čerstvých hub, nebo 1 hrnek hub sušených, 4 housky, 1 hrnek mléka, 4 stroučky česneku, 5 vajec, tuk a strouhanku na vymazání formy.
Postup:
Na másle osmažíme nadrobno krájenou cibuli, přidáme houby a dusíme do poloměkka. Směs necháme vychládnout. Potom přidáme žloutky, sůl prolisovaný česnek a v mléce namočené
housky. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy a zvolna pečeme.

Houbový prejt.
Suroviny:
80 dkg hub, 4 housky, 3 vejce, 1 dl mléka, 15 dkg strouhanky, 1 cibule, česnek, majoránka, drcený kmín, pepř, sůl.
Postup:
Na rozpuštěné slanině osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájené houby a dusíme doměkka. Přitom je osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Na kostičky nakrájené housky namočíme v mléce a necháme 20 minut stát. Vmícháme do podušených hub, přidáme vejce, strouhanku, utřený česnek, majoránku a dochutíme. Na tukem vymazaném pekáčku zapékáme asi 30 minut.

Houbové ragú.
Suroviny:
70 dkg hub, 4 rajčata, 4 zelené papriky, 2 cibule, 5 dkg slaniny, 1/4 l smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mletého kmínu, mletý pepř, sůl, petrželka.
Postup:
Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Na rozškvařené slanině osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a na větší kousky nakrájené houby a společně s cibulí chvíli dusíme. Pak doplníme pokrájenými rajčaty a paprikami, ochutíme solí, pepřem a kmínem, podle potřeby podlijeme vodou. Za občasného promíchání dusíme doměkka. Před dokončením vlijeme do směsi smetanu smíchanou s moukou a krátce povaříme za stálého míchání. Hotový pokrm sypeme sekanou petrželkou.

Houby se zelím.
Suroviny:
500 g bílého zelí, 750 g čerstvých hub nebo dvě hrsti hub sušených, 100 g anglické slaniny, 2 cibule, sůl, pepř, kmín
300 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce světlého piva, 1-3 lžíce tmavé jíšky a olivový olej.
Postup:
Zelí zbavte košťálu, nakrájejte na nudličky a opečte na olivovém oleji ve velké pánvi. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu, na kolečka pokrájenou cibuli, na plátky nakrájené houby a společně poduste. Zalijte vývarem, pivem a dále duste. Nakonec vmíchejte tmavou jíšku a krátce povařte. Dochuťte solí, pepřem a kmínem.

Houbové flíčky.
Suroviny:
250 g hub, 2 lžíce másla, 1 cibule, sůl, pepř, 250 g širokých nudlí, 4 vejce, pažitka
Postup:
Uvaříme těstoviny. Cibuli nasekáme nadrobno a houby na plátky. Na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přidáme houby a dusíme doměkka. Osolíme, opepříme, přidáme scezené a studenou vodou propláchnuté těstoviny a dobře promícháme. Dáme do vymaštěného pekáčku a zalijeme rozšlehanými vejci. Zapečeme v troubě.

Houbový nákyp.
Suroviny:
1 větší cibuli, 2 lžíce másla, 1 a půl hrnku čerstvých hub, nebo 1 hrnek hub sušených, 4 housky, 1 hrnek mléka, 4 stroužky česneku, 5 vajec, tuk a strouhanku na vymazání formy.
Postup:
Na másle osmažíme nadrobno krájenou cibuli, přidáme houby a dusíme do poloměkka. Směs necháme vychládnout. Potom přidáme žloutky, sůl, prolisovaný česnek a v mléce namočené housky. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy a zvolna pečeme.

Bedly v těstíčku.
Suroviny:
10 menších bedel, 6 stroužků česneku, sůl, trochu oleje, drcený kmín
Těstíčko:
2 vejce, 5 lžic piva, 4-5 lžic hladké mouky, sůl.
Postup:
Očištěné kloboučky bedel potřeme touto směsí: česnek utřeme se solí, zakápneme olejem. Pak kloboučky posypeme kmínem a namáčíme do polotuhého těstíčka. Smažíme na oleji.

Bedly zapečené se sýrem.
Suroviny:
1 kg bedel, 1 dl bílého vína, 1 lžíce oleje, 50 g anglické slaniny, šťáva z půlky citronu, pepř, sůl, máslo a 100 g strouhaného sýra.
Postup:
Hlavičky bedel oloupeme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je zarovnáme do zapékací misky vymazané máslem. Bedly pěkně osolíme a opepříme. Nožičky bedel a anglickou slaninu nakrájíme na malé kousky a osmahneme na zbylém oleji. Potom podlijeme deckou bílého vína a povaříme. Tuto směs ochucenou ještě citronovou šťávou přelijeme přes hlavičky bedel a posypeme strouhaným sýrem. To všechno pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny.

Hříbky se šunkou.
Suroviny:
300 g tvrdších hříbků, 100 g šunky, 50 g másla, 150 ml smetany, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, pepře.
Postup:
Houby nakrájíme na plátky, šunku na nudličky a podusíme na másle. Z ostatních surovin připravíme omáčku, kterou zalijeme houby, zamícháme a ještě 20 minut dusíme za občasného míchání.

Houbový guláš.
Suroviny:
1 kg pokrájených čerstvých hub (směs), 4 rajčata, 4 papriky, 4 brambory, olej, 3 větší cibule, sladká mletá paprika, drcený kmín, pepř, šálek smetany, hladká mouka, sůl, vegeta.
Postup:
Osmažíme na oleji jemně pokrájenou cibuli do sklovata, přidáme oprané houby, podusíme a potom přidáme pokrájená rajčata a papriky, brambory na kostičky a koření. Podlijeme vodou -asi 0,5 l. Dusíme pod pokličkou asi 40 minut. Do smetany vmícháme mouku, kterou vlijeme do podušených hub a povaříme ještě asi 15 minut. Dle chuti dosolíme a dochutíme vegetou.

Zapečené houby s nudlemi.
Suroviny:
250 g širokých nudlí, 100 g slaniny, 250 g hub, máslo sůl, pepř, oregáno, 100 g strouhaného sýra a 3 vejce.
Postup:
Uvaříme nudle a necháme okapat. Na másle podusíme houby se slaninou do změknutí. Vmícháme nudle, okořeníme, zalijeme šlehanými vejci a posypeme sýrem. Dáme na 20 min. zapéct do trouby.

Houbová směs na topinky.
Suroviny:
400 g čerstvých hub, 200 g papriky, 150 g rajčat, 150 g cibule, 1 palička česneku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce hořčice, 1 kostka masoxu, 200 g šunky, 2 lžíce sádla, pepř, sůl, chléb.
Postup:
Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriky a kostku masoxu. Za častého míchání dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Před dokončením přidáme kečup, hořčici, sojovou omáčku a dochutíme. Topinky opečené nasucho potřeme česnekem a hořčicí, položíme plátky šunky, pokryjeme a směsí a podáváme.

Houby v alobalu.
Suroviny:
1 kg pokrájených hub, 1 cibule, 100 g anglické slaniny, sůl, pepř, kmín, tuk na potření alobalu, 2 lžíce jemně posekané petrželky.
Postup:
Houby osolíme, opepříme a rozložíme na plát alobalu potřený tukem. Poklademe je cibulí nakrájenou na kolečka a slaninou na nudličky. Posypeme kmínem a petrželkou. Alobal dobře uzavřeme, houbovou směs vložíme do vyhřáté trouby a pečeme.

Houbové měšce z listového těsta.
Suroviny:
500 g listového těsta, 150 g čerstvých hub, 50 g strouhaného sýra, 1 cibule, sůl, pepř, olej, 1 vejce na potření.
Postup:
Cibuli nadrobno nakrájíme a orestujeme na oleji. Přidáme nakrájené houby, osolíme a podusíme do měkka. Necháme vychladnout, přidáme strouhaný sýr a promícháme. Dosolíme, opepříme. Těsto vyválíme a vykrájíme kruhy s průměrem 15 cm. Do středu koleček dáme náplň a okraje zdvihneme a přitlačíme k sobě jako měšec. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.

Houbové halušky.
Suroviny:
200 g anglické slaniny, sušené houby, máslo, brambory, polohrubá mouka, sůl.
Postup:
Sušené houby povaříme v osolené vodě do poloměkka. Potom je scedíme. Scezené houby opražíme na másle s kostičkami slaniny. Oloupané a nastrouhané brambory smícháme s moukou a v osolené vodě uvaříme. Scezené halušky smícháme s houbami. Podáváme samotné nebo jako přílohu k masu.

Houbové lečo s klobásou.
Suroviny:
400 g hub, 4 paprikové klobásy, 4 papriky, 6 rajčat, sůl, 3 lžíce másla, kmín, 6 vajec.
Postup:
Očištěné houby nakrájíme na plátky, přidáme kmín a dusíme ve vlastní šťávě. Během dušení je podle potřeby podléváme vodou. Po chvíli přidáme na kolečka nakrájené klobásy, cibuli, očištěné na proužky nakrájené papriky a dusíme. Nakonec přidáme na kostičky nakrájená rajčata. Když se šťáva vydusí, přidáme máslo, osolíme, zalijeme rozvedlanými vejci, zlehka promícháme a necháme mírně vydusit do řidší konzistence.

Houbové pečenáče ve víné.
Suroviny:
Čerstvé tvrdé hříbky, strouhanka, 2-3 vejce, olej na smažení, cibule
Nálev:
0,75 l vody, 1 l bílého vína, 1/4 l octa, 10 lžiček cukru, 5 lžiček soli, 4 ks nového koření, 3 bobkové listy, 3 ks hřebíčku, 2 lžíce hořčičného semínka.
Postup:
Čisté houby nakrájíme na silnější plátky a dáme na 1 minutu do horké vody. Obalíme ve strouhance, ve vajíčkách a opět ve strouhance a opečeme do zlatova. Dáme do sklenice, kde střídáme vrstvu cibule a vrstvu hub. Nálev smícháme všechny uvedené přísady a vaříme asi 5 minut, pak necháme vychladnout a pak nalijeme do sklenice s houbami a cibulí. Necháme proležet 2 dny v lednici.

Houbový perkelt.
Suroviny:
1 kg čerstvých křemenáčů, 1 větší brambor, 1 paprika, 1 větší cibule, 1 lžička mleté papriky, sůl, pepř, hořčice, smetana, kousek másla.
Postup:
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a nákrájené houby, na kostky nakrájený brambor a na kousky nakrájenou papriku. Osolíme, opepříme podlejeme vodou, nebo vývarem. Dusíme do měkka. Zalejeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali trochu polohrubé mouky. Dochutíme lžící hořčice a povaříme.