Hlíva ústřičná

Obrazek

Poznámka: Plodnice hlívy ústřičné mají všestranné využití. Jsou vhodné do polévek, omáček, pod maso ale i do salátů. Třeně bývají tužší a proto je vhodné je nasušit a rozemlít (rozdrtit) na houbový prášek, který se přidává jako koření s léčebnými účinky. Další z možností jak třeně využít je přidávat k masu - viz hovězí na houbách. Vaření hlívy doporučujeme bez soli (zkrátí se čas).

1. Grilovaná hlíva ústřičná 

500g hlívy ústřičné, 3 svazky petrželky, 1 malý svazek bazalky, 5 pol. lžic oleje, 3 kávové lžičky jemného octa, 4 malá rajčata, 170 g (8 plátků) prorostlé slaniny, mletý bílý pepř, sůl 

Hlívu ústřičnou očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo opláchneme, petrželku a bazalku propláchneme, osušíme. Petrželku a polovinu bazalky jemně nasekáme, smícháme se solí, čerstvě mletým bílým pepřem a stolním olejem. Kloboučky hub asi 30 minut marinujeme v připravené směsi a zakapané v jemném octě.

Rajčata umyjeme, osušíme a křížem nakrájíme. Rajčata, hlívu ústřičnou a slaninu narovnáme na alobalem vyložený plech, dáme do předehřátého grilu a pečeme tak dlouho, dokud slanina nezhnědne a nevytvoří kornoutky (asi 5-10 minut). Grilovanou hlívu ústřičnou, rajčata a slaninu upravíme na plochou mísu, snítkami bazalky ozdobíme.

2. Kapr s omáčkou z hlívy ústřičné

1 velký nebo 2 malí kapři, 200g hlívy ústřičné, 3 šalotky, 1 pol. lžíce sekané petrželky, 200ml suchého bílého vína, 75g smetany, 75g šlehačky, 1 pol. lžíce hladké mouky, mletý černý pepř, sůl

Vykuchanou rybu umyjeme pod tekoucí studenou vodou, vysušíme, naporcujeme, osolíme, vložíme do vymazané ohnivzdorné formy. Hlívy ústřičnou očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nakrájíme na plátky. Šalotku sloupneme, nakrájíme na kostičky, obě přísady přidáme k rybě, posypeme sekanou petrželkou a pepřem. Zalijeme 200 ml suchého bílého vína, formu přikryjeme vymazaným pergamenovým papírem, dáme péct do trouby na 40-45 minut při 200-220°C (v předehřáté troubě), horkovzdušná trouba 180-200 °C (v nepředehřáté troubě), plyn stupeň 4-5 (v předehřáté troubě).

Hotovou rybu přendáme na vyhřátou mísu, postavíme na teplo, omáčku přivedeme k varu. V rozšleháme smetanu, šlehačku, 1 pol. lžící hladké mouky a vlijeme do omáčky, přivedeme opět k varu, osolíme, opepříme. Omáčkou přelijeme rybu, ihned podáváme.

3. Krůtí prsíčka na hlívě ústřičné se zeleninou

80g másla, 200g dlouhozrnné rýže, 400ml zeleninového vývaru, 250g hlívy ústřičné, 1 středně velká mrkev, 2 celerové natě, 1 krůtí prsíčko {asi 400 g), 1 pol. lžíce hladké mouky, mletý černý pepř, sůl

Rozpustíme 30g másla, přisypeme 200g dlouhozrnné rýže, podusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, 15 minut vaříme v hrnci přikrytém pokličkou.

Hlívu očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo omyjeme, velké kloboučky rozpůlíme nebo rozčtvrtíme Mrkev očistíme, oloupeme, umyjeme, celerové natě očistíme, propláchneme, odstraníme vnější drsná vlákna, spolu s mrkví nakrájíme na tenká kolečka.

Krůtí prsíčko umyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, osolíme, opepříme. 20g másla rozpustíme na pánvi, asi 15 minut na něm maso po obou stranách opékáme, necháme stát na teple. 30g másla rozpustíme na pánvi, houby a zeleninu krátce podusíme, osolíme, opepříme. Rýži ochutíme špetkou drceného kmínu, vmícháme zeleninu a houby.

Rýži se zeleninou dáme na mísu, krůtí maso nakrájíme na silnější plátky a položíme na rýži.

4. Hlíva smažená jako vídeňský řízek

400 g kloboučků hlívy ústřičné, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhanky, tuk na smažení, pepř a sůl

Umyté a oloupané kloboučky hlívy nasolíme a mírně opepříme. Výhodné je kloboučky ze spodní strany potřít rozetřeným česnekem se solí.Kloboučky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na tuku pomalu dozlatova.

5. Hlíva ústřičná jako chuťovka

500g hlívy ústřičné (podle možností a dostupnosti), sádlo (olej), sůl, pepř

Oddělit klobouky. Omýt, osušit. Smažíme klobouky hlívy na sádle bez jakýchkoli úprav. Když na spodní straně houby vzniká zlatový nádech, otočíme. Nepřesmažit!!! Křupavý efekt s udržením šťávy v houbě dává nezapomenutelný chuťový zážitek podobný jako u smažených ryzců. Nakonec opepříme, přisolíme (dle vlastní chuti). Snad trochu chleba zážitek nezkazí.

6. Hlíva ústřičná po italsku
500 g hlívy ústřičné, 200 g anglické slaniny, rajský protlak nebo kečup (asi 2 lžíce), 100 g šunky, 2 rajčata, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, mouka, sůl, pepř, majoránka, špetka cayenského pepře

Anglickou slaninu nakrájíme na proužky a na oleji zvolna osmažíme, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zezlátnout. Přidáme na proužky nakrájenou a propláchnutou hlívu (krájíme přes vlákna), mírně osolíme, přidáme protlak a dusíme. Podle potřeby podléváme. Hlíva zůstane poloměkká.

Přidáme na čtvrtky nakrájená, oloupaná rajčata, majoránku a zaprášíme polohrubou moukou. Na závěr přidáme na nudličky nakrájenou šunku a podle chuti dosolíme a okořeníme cayenským pepřem.

Podáváme s těstovinami (špagety, tagliatelle, penne a pod.) a sypeme strouhaným sýrem.

7. Hlíva na divoko

250 g hlívy, 120 g cibule, 70 g tuku, 100 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru, 10 g mouky, 15 g 8% octa, sůl, pepř, tymián, 1,25 dl vody, cukr

Na tuku podusíme cibulku a přidáme na drobno rozsekanou hlívu, sůl a chvíli dusíme. Potom přidáme jemně nakrájenou zeleninu a koření. Dusíme za potřebného podlévání vodou až je všechno měkké. Potom vydusíme na tuku, přidáme mouku, vodu a případně dochutíme kořením. Přidáme ocet a cukr.

Podáváme s houskovým nebo kynutým knedlíkem.

8. Hlíva na víně

250 g hlívy, 120 g cibule, 70 g tuku, 100 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru, 10 g mouky, sůl, pepř, 1,25 dl bílého vína, cukr

Na tuku podusíme cibulku a přidáme na drobno rozsekanou hlívu, sůl a chvíli dusíme. Potom přidáme jemně nakrájenou zeleninu a koření a vše dusíme do měkka. Necháme vydusit na tuk, přidáme mouku a víno, popřípadě dochutíme špetkou cukru.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

9. Hlíva jako salát

250 g hlívy, 100 g cibule, 20 g soli, 20 g cukru, 20 g oleje nebo majonéza popřípadě tatarská omáčka, 1 dl vody, pepř, ocet

Kloboučky hlívy povaříme ve vodě, pokrájíme na drobno, smícháme s nasekanou cibulkou a zalijeme nálevem z vody, soli, cukru a oleje. Můžeme dochutit octem. Směs salátu necháme alespoň hodinu uležet. Místo oleje můžeme použít majonézu nebo tatarskou omáčku.

Podáváme jako salát k hlavnímu jídlu nebo jako předkrm s topinkou.

10. Hlíva na jehle

250 g kloboučků hlívy, 1 vejce, 2 lžíce mouky, 1/2 dcl mléka, plátkový sýr, 100 g salámu, 70 g oleje, koření, sůl

Kloboučky hlívy povaříme ve vodě, pokrájíme na větší kousky, nasolíme a kořeníme. Na jehlu střídavě navlékáme plátek hlívy, plátek sýra, kolečko salámu. Plnou jehlu obalíme v těstíčku z vejce, mléka a mouky a smažíme na tuku do zlatova.

11. Hlíva ústřičná na česneku podle Kruse

250 g klobouků hlívy, 2 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 50 g tuku na smažení 

Oprané a vysušené klobouky hlívy na spodu natřeme dobře rozetřeným česnekem se solí, obalíme v mouce, popřípadě přisolíme a pomalu osmažíme na tuku do měkka.

Podáváme s tatarskou omáčkou a opečenými brambory.

12. Hlíva jako vídeňský řízek

400 g klobouků hlívy ústřičné, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhanky, 2 vejce, tuk na smažení, sůl, pepř

Umyté a okapané kloboučky hlívy nasolíme a mírně opepříme po obou stranách a obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na tuku pomalu do zlatova.

Podáváme s bramborovou kaší, bramborami a tatarskou omáčkou či salátem.

13. Hlíva v těstíčku

400 g kloboučků hlívy ústřičné, 3 vejce, 2 lžíce hladké mouky, sůl, tuk na smažení, 1 dcl mléka

Umyté a odkapané kloboučky hlívy ústřičné posolíme po obou stranách a obalíme v hladké mouce a těstíčku a smažíme na tuku na mírném ohni. Těstíčko si připravíme ze žloutků, mléka, hladké mouky, soli a sněhu ze 3 bílků.

Podáváme s bramborem nebo bramborovým salátem.

14. Hlíva dušená na másle

150 g hlívy, 50 g cibule, 50 g másla, sůl, trochu kmínu

Cibulku zpěníme na másle, přidáme jemně nakrájenou hlívu, osolíme, okmínujeme a dusíme pod pokličkou do měkka. Nakonec vydusíme na tuku.

Podáváme s bramborovou kaší nebo topinkou, zdobíme kapkou kečupu.

15. Celozrnné těstoviny s hlívou ústřičnou

300 g celozrnných těstovin, 300 g hlívy ústřičné, 3 rajčata, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 3 stroužky česneku, petrželka

Rajčata nakrájíme na proužky. Česnek utřeme. Těstoviny uvaříme doměkka v osolené vodě. Na pánvi na oleji podusíme hlívu ústřičnou nakrájenou na proužky, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Přidáme česnek, rajčata, čerstvou pokrájenou petrželku a ještě chvíli podusíme. Nakonec promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.

16. Hlívová majonéza se šunkou

250g hlívy naložené v octě, l00g šunky, 2 vejce,olej, 1 brambor, okurka, cibule, mletý pepř, sůl

Uvaříme brambor, oloupeme jej a rozšleháme s vejci, pepřem, olejem a solí. Poté přidáme nakrájené hlívy, šunku, cibuli, okurku, řádně promícháme a necháme 10 hodin uležet. Podáváme k masu,bramborám, nebo samostatně.

17. Hlíva se žampiony po čínsku

250g hlívy, 250g žampionů, 50g másla, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce sojové omáčky a 1 čajová lžička moučkového cukr

Drobně nakrájené houby podusíme na másle, dáme na pánev do rozpáleného oleje, krátce orestujeme, zaprášíme solamylem a cukrem, opět orestujeme a na závěr vmícháme sojovou omáčku. Podáváme s pečivem.

18. Hlívová kulajda

300g hlívy, 4-5 brambor, 2 vejce, 0,5l kysané smetany, 2 lžíce octa, 1 lžíce hladké mouky, 5 zrnek celého pepře, 2 bobkové listy, kmín, sůl

Nakrájenou hlívu uvaříme společně s bramborami a kořením v jednom litru slané vody. Poté co hlíva změkne, zahustíme záklechtkou připravenou ze smetany a mouky, přidáme ocet s vejci a na závěr, když vejce ztuhnou, kulajdu odstavíme.

19. Dršťková polévka z hlívy

500g hlívy, 60g sádla, 30g mouky, 3 stroužky česneku, majoránka, paprika, mletý pepř, sůl
Nakrájenou hlívu na nudličky podusíme společně s nakrájenou cibulí na části sádla. Po změknutí dáme do hrnce s vroucí vodou, přidáme česnek utřený se solí, mletý pepř a zahustíme jíškou připravenou z části sádla a mouky. Poté přidáme na zbytku sádla lehce zpěněnou papriku s majoránkou a na závěr dle chuti dosolíme.

20. Dušené hovězí na hlívách

4 plátky z hovězí kýty, 200g hlívy, 80g sádla, 20g hladké mouky, 1 cibule, 3dcl vývaru (Masox), 4 lžíce kečupu, mleíý pepř, sůl

Nejdříve naklepeme plátky, osolíme a zprudka opečeme na 50g sádla. Na zbytku sádla osmahneme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu a 10 minut podusíme. Poté přidáme hlívu k masu, zaprášíme hladkou moukou a zlehka opékáme. Po chvíli vše zalijeme vývarem, ochutíme solí, pepřem a dusíme do změknutí. Na úplný závěr přidáme kečup a krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo s chlebem.

21. Hlívové rizoto

400g hlívy, 300g rýže, 2 zelené papriky, 1 cibule, 3 lžíce kečupu, olej, sůl

Nejdříve na vhodném oleji zpěníme cibulku, ke které po chvíli přidáme na drobno nakrájenou papriku. Po podušení přidáme hlívu (rovněž drobně nakrájenou), osolíme a dusíme do změknutí. Na závěr přidáme uvařenou rýži, kečup a promícháme. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.

22. Hlívy na smetaně

600g hlívy, 50g másla, 2dcl smetany, 3Og hladké mouky, 1 cibule, mletý muškátový oříšek, sůl
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou hlívu, muškátový oříšek, posolíme a minimálně 20 minut dusíme. Na závěr přidáme smetanu zahuštěnou hladkou moukou a necháme přejít varem. Podáváme s bramborami.

23. Vepřové s hlívou na černém pivu

600 g vepřové kýty, 200g hlívy, 0,5l černého piva, 1 cibule, stroužek česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 čajová lžička moučkového cukru, sojové omáčky a octa, mletý pepř, sůl

Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, obalíme v mouce a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Poté přidáme nakrájenou cibuli, česnek a hlívu. 0solíme, opepříme, zalijeme pivem a přidáme po jedné lžičce cukru, octa a sojové omáčky. Za občasného míchání dusíme doměkka, v případě potřeby podlijeme vodou. Podáváme s bramborami nebo s pečivem

24. Hlíva na jehle

250g hlívy (klobouky), 150g tvrdého sýra, 100g měkkého salámu, 1 vejce, 50ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, olej, pepř, sůl

Klobouky hlívy povaříme v osolené vodě, osolíme a okořeníme. Pokud jsou klobouky větší, rozpůlíme je a navlékáme střídavě na jehlu spolu s kouskem sýra a kolečkem salámu. Takto připravenou jehlu obalíme v těstíčku zhotoveném z vejce, mléka a mouky. Na závěr do zlatova usmažíme. Podáváme s pečivem nebo bramborami, můžeme doplnit zeleninovou oblohou.

25. Hlíva na hořčici

250g hlívy, 5Og sádla, 1 cibule, 1 čajová lžička moučkového cukru, hladká mouka, hořčice, citrón, pepř, sůl

Na sádle zpěníme cibuli, přidáme drobně nakrájenou hlívu, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Poté přidáme mouku, opražíme, přidáme hořčici, cukr a zakapeme citrónovou šťávou. Podáváme s rýží.

26. Hlíva s rajčatovou omáčkou

balíček hlívy ústřičné, hrst (i zmražených) žampionů, 2 cibule, slunečnicový olej, sůl, houbový prášek, sladká paprika, sojová omáčka, kousky nakrájených rajčat

Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme nadrobno nakrájenou hlívu, žampiony, nakrájená rajčata (lepší jsou oloupaná), podlijeme trochu vodou a podusíme. Osolíme, přidáme houbový prášek, sladkou papriku, sojovou omáčku a necháme část vody vyvařit. Podáváme s bramborem.

27. Vídeňský řízek

kloboučky hlívy, sůl, mléko, hladká nebo polohrubá mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení, sýr, šunka

Vídeňské houbové řízky můžeme připravit také různým způsobem. Klobouky osolíme, namočíme do mléka, obalíme v mouce, ve vejci a ve strouhance. Po obou stranách osmažíme. Kypřejší řízky získáme, když řezy z hub potřeme tuhým sněhem, posypeme strouhankou a osmažíme v rozehřátém tuku. Labužníci si mohou nastrouhat sýr a šunku (šunkový salám), přidat vejce, promíchat, směsí potřít klobouky, obalit ve strouhance a osmažit.

28. Hlíva v alobalu se slaninou

25 dkg hlívy, 12 dkg cibule, slanina, sůl, pepř, sladká paprika

Cibuli pokrájíme na kolečka, položíme na střed alobalu, na cibuli položíme po obou stranách posolené, popepřené a popaprikované kloboučky hlívy. Na povrch položíme plátky slaniny, obsah zabalíme. Necháme v troubě zapéci asi 45 minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem.