Maso

M A S O

Americký řízek
Vepřové řízky mírně osolíme, opepříme a naklepeme. Pak je rozložíme do zapékací misky a pokapeme olejem.
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky silné asi 1 cm (mohou být i neoloupané se slupkou řádně vydrhnutou) a promícháme s trochou oleje.
Z takto připravených brambor vyskládáme v zapékací misce kolem masa „věneček“. Na každý kousek masa dáme půlku kompotované broskve, nastrouháme tvrdý sýr a poprášíme troškou mleté papriky.
Takto připravené řízky necháme odležet dva dny v chladu a pak teprve upečeme (asi 25 min.).
Podáváme se zeleninovou oblohou, různými zeleninovými saláty a zapíjíme dobrým vínem.

Hradní jídlo
Do pekáče rozložíme vedle sebe silnější plátky vepřového masa, osolíme, opepříme a na to navrstvíme asi centimetrovou vrstvu cibule nakrájené na kolečka a druhou centimetrovou vrstvu nastrouhaného eidamu. Na každý plátek masa dáme kousek másla a mírně posypeme paprikou.
Připravíme si vývar ze ¼ l vody a 1 kostky masoxu, vývarem maso podlijeme a necháme hodinu péci. Podáváme teplé.
Příloha: hranolky, brambory atd.

Jizerský plněný vepřový kotlet
Osmažíme cibulku na anglické slanině, na ni dáme houby, pak přidáme vejce. Do hotové směsi přidáme pórek a petrželku.
Vepřové kotlety (asi 20 dkg - 1 porce) rozkrojíme tak, že ze strany od kosti prořízneme kapsu a tu naplníme připravenou směsí a sešpendlíme. Takto připravené kotlety zprudka orestujeme na rozpáleném tuku, aby se maso zatáhlo, pak mírně podlijeme, přidáme nové koření, bobkový list a dáme do trouby. Dle potřeby podléváme. Děláme pod pokličkou. Je možno každou kapsu propíchnout, aby mohla šťáva ven. Nakonec šťávu zahustíme Solamylem a přecedíme.
Příloha: bramborové placky nebo špalíčky z bramborového těsta.

Kočičí výkřik
75 dkg vepřového nebo hovězího masa, 1 cibule, máslo, sůl, kmín drcený, citrónová kůra, zázvor, ocet, hovězí vývar, zakysaná smetana, mouka
Cibuli zpěníme na tuku, přidáme maso nakrájené na nudličky, osolíme, okořeníme zázvorem a drceným kmínem a dusíme doměkka. Pak přidáme trochu octa, zakysanou smetanu, kterou jsme promíchali s trochou mouky a podlijeme troškou hovězího vývaru. Znovu zakryté ještě chvíli dusíme.
Příloha rýže.

Klášterní guláš (jako minutka z roštěnky)
roštěnky, olej, cibule, sůl, kari koření, pepř, hrášek sterilovaný, žampiony, kapie, feferonky, česnek, kečup, eidam (20 g na porci)
Roštěnky odblaníme, nakrájíme na nudličky (asi jako na čínu), naložíme do soli, pepře a zakapeme olejem. Když nenaložíme, je možno přidat Solamyl, který urychlí. Na oleji zprudka maso orestujeme, pak vyndáme a dáme cibuli, kterou jen zpěníme, česnek, feferonky, kapie, žampiony na nudličky, hrášek, zamícháme, přidáme kari a kečup(asi ½ skleničky), zamícháme a za chvilku (asi za 2 minuty) přidáme maso. Maso necháme vysmahnout - tento guláš neplave v omáčce.
Příloha: bramborák, rýže nebo krokety.

Kotlety v alobalu Stáňa
Libové kotlety naklepat, osolit, opepřit, opaprikovat. Na každou kotletu položíme: 2 plátky salámu, cibuli na kolečka, pokapeme kečupem. Zabalíme do alobalu, dáme do trouby péci asi ¾ hodiny.
Možno připravit předem a nechat proležet.
Příloha: brambory ve všech podobách.

Maso po čínsku
Rozpis na ½ kg vepřového masa: Maso nakrájíme na kostky 2 x 2 cm a necháme 24 hodin uležet v chladu v následující směsi: 2 lžičky soli, 2 lžičky pepře, 2 lžičky Kari koření, 2 lžíce oleje, 2 lžíce Maggi, 2 lžíce Maizeny, 2 cibule nakrájené na proužky, 2 žloutky. Uleželé maso osmahneme zprudka 3 min. po každé straně v hodně rozpáleném tuku.
R ý ž e se k jídlu podává n e s o l e n á , aby vynikla chuť masa a koření.


Maso v alobalu
Plátky vepřového masa naklepeme, osolíme, opepříme a okořeníme Vegetou nebo Kari kořením. Jednotlivé plátky balíme do alobalu: na plátek okořeněného masa dáme 2 čtvrtky oloupaného jablka, pokapeme kečupem přidáme kousek másla nebo trošku oleje. Důkladně zabalíme, dáme na plech a pečeme v troubě dobře vyhřáté ½ - ¾ hodiny.
Podáváme s brambory a oblohou.

Minutka se žampiony
Maso bez kostí naklepeme, nasolíme a mírně opepříme. Po jedné straně obalíme v mouce a na tuku zprudka osmažíme. Potom dusíme se žampiony s kečupem, podléváme vývarem. Nakonec zjemníme šlehačkou.
Příloha: rýže
Obměna: Když není alobal, může se dělat na pekáči, ale plátky masa nejprve po obou stranách, prudce orestujeme. Další postup je stejný.

Minutka na zázvoru
Plátky vepřového masa bez kostí naklepeme a necháme uležet do druhého dne (i déle) v připraveném nálevu. Maso už nesolíme, protože sojová omáčka v nálevu je slaná dost.
Nálev: šálek sojové omáčky, šálek bílého vína, cibule nakrájená nadrobno, 2-3 lžíce oleje, 2-3 stroužky utřeného česneku, 1-2 lžíce mletého zázvoru.
Příloha: brambory, hranolky, rýže, pečivo (dle chuti) + zeleninová obloha.

Naložené kotlety
1/2 kg vepřových kotlet naklepeme a nasolíme. V misce rozšleháme: vejce, strouhaný česnek, majoránku, sůl, vegetu speciál, kari nebo chilli, worchestr, drobně usekané feferonky.
Do našlehané směsi naložíme na 24 hodin kotlety a necháme proležet. Prudce osmažíme na rozpáleném tuku a podáváme s hranolky a zeleninovým salátem.

Vepřové kotlety v alobalu
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na čtverec alobalu potřený máslem. Na každou kotletu dáme zeleninu: rajčata, papriky nakrájené na kostičky, osolíme, zakapeme kečupem a zabalíme.
Pečeme na plechu 20 min.

Pekelná směs s bramboráčky a oblohou
Rozpis: vepřová kýta (150 g na osobu), olej, worchestr, sojová omáčka, sladký kečup, kapie, feferonky (sterilované), zeleninová směs, sůl, pepř, tvrdý sýr,
na oblohu: salát, rajčata, kapie
Maso naklepeme, nakrájíme na nudličky a smícháme se solí, pepřem, olejem, sojovou omáčkou, worchestrem a necháme chvíli odležet. Pak osmahneme na rozpáleném oleji a přidáme pórek nakrájený na kolečka, kapii na proužky, buráčky a dusíme do měkka (asi 15 minut).
Jako přílohu podáváme bramboráčky, doplníme zeleninovou oblohou.

Rošťáci
Nakrájíme silnější plátky z vepřové plece nebo kotlety a naklepeme. Na l kg masa: 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička Maggi, 1 lžička Worchestru, 2 plnotučné hořčice, 2 lžíce Solamylu, 2 velká vejce, 3 stroužky česneku
Maso obalíme ve směsi a necháme do druhého dne proležet. Připravujeme jako minutku.


Svíčková
Maso na svíčkovou odblaněné a zbavené šlach, prošpikované po vláknu, prudce osmažíme na tuku ze všech stran tak, aby vznikla kůrčička (maso takto připravené zůstává šťavnaté, protože z něj nevytéká při další úpravě šťáva). Osmažené maso vyndáme a místo něj vložíme kořenovou zeleninu : mrkev, petržel, celer osmažíme dočervena. K osmažené zelenině vložíme znovu maso, o s o l í m e . Přidáme koření: pepř celý, nové koření, bobkový list, trošku tymiánu (rada: ušetříme čas, když koření vložíme zavázané do kousku gázy). Za stálého míchání a podlévání vývarem dusíme (možno i v troubě), až maso změkne. Při zkoušení do masa moc nepíchat, aby nevytékala šťáva! Hotové maso vyjmeme, vyndáme koření, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme, zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce (když se mouka trochu nasucho opraží, má omáčka lepší chuť), povaříme.
Dochutíme: karamelem, citronovou šťávou a zjemníme šlehačkou. Už nevaříme.
Karamel: krystalový cukr upražíme nasucho dohněda, zalijeme troškou vody a rozvaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.


Řízky trochu jinak
Vepřové řízkové maso osolíme, obalíme ve strouhance, tu trochu paličkou zaklepeme, znovu obalíme ve strouhance a pak ve vejci po obou stranách. Osmažíme na pánvi v rozpáleném oleji.
Usmažené řízky rozložíme vedle sebe na plech, na každý řízek dáme kolečka cibule a plátky slaniny. Odkryté zapečeme v troubě.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, zeleninový salát (výborný je čočkový).

Slavnostní vepřová roláda (plněná mletým masem a párky)
Vepřové maso z kýty rozklepeme na plát asi 30 x 30 cm (klepeme na mikroténu).
Připravíme si náplň směs z mletého masa, ke kterému přidáme: sůl, pepř, vejce, cibulku nasekanou nadrobno a česnek utřený se solí. Všechny suroviny promícháme a na plát vepřového masa navrstvíme asi do výše 1 cm, ale ne až do kraje, aby se směs nevytlačovala při svinování.
Tenké párky poklademe do středu plátu do řady za sebe a srolujeme. Potom celou roládu ovážeme provázkem a na rozpáleném tuku orestujeme. Ještě chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Asi po půl hodině dáme do trouby a pečeme asi 15 minut do změknutí. Před ukončením pečení přidáme bujón Maggi pro vylepšení chuti šťávy.

Špíz smažený
60 dkg vepřového masa, 10 dkg tvrdého sýra, 1 kapie, 1 cibule, šalvěj - nejlépe čerstvá, na obalení mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení
Maso nakrájíme na kousky, ty osolíme a naklepeme. Pak napichujeme na špejli střídavě se sýrem, kapií, cibulkou a šalvějí. Obalíme v trojobalu a usmažíme na rozpáleném oleji. Necháme okapat na ubrousku přebytečný tuk.
Podáváme se speciální omáčkou, připravenou z : jogurtu, kečupu, zakysané smetany, soli, bílého pepře, pažitky.

Špíz obalovaný ve slanině
60 dkg vepřového masa, 10 dkg anglické slaniny, 10 dkg drůbežích jater, pepř, sůl, tymián, rozmarýn, olej na smažení
Maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem a naklepeme. Drůbeží játra upravíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Kousky masa i kousky jater zabalujeme, každý zvlášť do plátku anglické slaniny, střídavě napichujeme na špejli a osmažíme na oleji.
Podáváme se speciální omáčkou z kečupu, jogurtu a zakysané smetany, do které přidáme pažitku, petrželku, estragon, bazalku - v množství dle chuti bílý pepř a sůl.

MLETÉ MASO

Bůčková roláda Marta
1 kg bůčku umeleme (měl by mít pokojovou teplotu) přidáme: 8 vajec, hrst česneku, 3 lžíce Vegety speciál.
Promícháme, dáme do tlačenkového střeva a vaříme. Pak odlijeme přebytečný tuk.
Podáváme teplou i studenou.

Bůčková roláda - „Dočolomanský“
½ kg bůčku mletého, ½ lžičky soli, ½ lžíce Vegety, 1 dcl mléka
Promícháme a necháme 3 hodiny odležet.
Náplň: Na pánvičce usmažíme cibulku, pak přidáme hlívu ústřičnou a podusíme. Na druhé pánvi usmažíme 3 vejce. Smícháme dohromady. Rozprostřeme si mikroténový ubrousek (namočený), na to rozetřeme uležené maso jako placku o průměru asi 30 cm, na ni navrstvíme náplň z vajec a hub a podle fantazie přidáme: hrášek, červenou kapii, petrželovou nať, ..) s pomocí mikroténu roládu svineme a mikrotén vytáhneme.
Nakonec položíme na pomaštěný alobal a zatočíme. Pečeme na plechu mírně podlité vodou. Chutná jak teplá, tak i studená.
Obměna: místo hub možno použít i párek.

Mletý dušený bůček
1 kg mletého bůčku, cibule, česnek, sůl, kmín
Zpěníme cibuli, přidáme mletý bůček a jen mírně prohřejeme, osolíme, okmínujeme a přidáme česnek podle chuti (je možno jej i vynechat). Pak podlijeme vodou a dusíme pod poklicí necelé ¾ hodiny. Voda se nesmí vydusit !!!!
Příloha: bramborové knedlíky, špalíky, (bosáky…), kysané zelí


Holandské řízky
½ kg mletého bůčku, 30 dkg tvrdého sýra, 2 dcl mléka, sůl, vejce
Mletý bůček zamícháme se všemi přísadami a necháme do druhého dne uležet v chladu. Druhý den uděláme ze směsi placičky, obalíme ve strouhance a potřeme rozšlehaným bílkem. Smažíme na tuku.
Příloha: brambory, bramborová kaše

D R Ů B E Ž Í M A S O

Kuře po čínsku
Rozpis: brokolice, olej, sojová omáčka, mrkev, pórek, bambusové výhonky, černé houby (namočené), paprika červená, zelená a žlutá, česnek nakrájený na podélné plátky, zázvor (pokud možno čerstvý, nakrájený na nudličky). Kuřecí prsíčka nakrájíme na tenké proužky, naložíme do marinády a dáme do chladna uležet.
Marináda: bílé víno, sojová omáčka.
Jako příloha rýže (nesolená!). Postup vaření rýže: do vařící vody vsypat rýži. Po uvaření scedit a prolít vlažnou vodou. Dát do peřin, aby nezchladla.

Kuře na žampionech
Kuře vykostíme, nakrájíme na kousky, posolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme asi ½ hodiny proležet.
Za stálého míchání opékáme na oleji. Po dvou minutách přidáme drobně nakrájené žampiony, cibuli a slaninu.
Podáváme s bílým pečivem nebo hranolky.

Kuřecí jehla s Nivou
Připravíme si plátky z kuřecích prsíček - naklepeme natenko, osolíme. Nivu nakrájenou na kostičky zabalíme do plátků šunky a tento balíček zavineme do plátku masa. Napíchneme na špíz nebo špejli, obalíme v hladké mouce, zakapeme sojovou omáčkou a usmažíme.

Kuře plněné
Kuře nasolíme, uvnitř vymažeme česnekem utřeným se solí a plníme ruličkami: rulička = plátek šunky nebo šunkového salámu a plátek Eidamu. Na středně velké kuře asi 16 ruliček.
Příloha: rýže
Kuře s jablky
1 kuře, 6 dkg másla, 1 cibule, 4 jablka, sůl, pepř, 2 hřebíčky, kousek skořice, 1 lžíce hladké mouky, šťáva z ½ pomeranče
Kuře rozdělené na 4 porce vložíme na zpěněnou cibuli, přidáme jablka a koření, podlijeme a dusíme. Šťávu zahustíme moukou a ochutíme pomerančovou šťávou.
Příloha: bramborová kaše

Kuře pro labužníka
Kuře vykostíme (aspoň částečně) a nasolíme, obalíme v mouce, a pak v těstíčku.
Těstíčko: 3 vejce, 3 lžíce vody, 3 lžíce hrubé mouky, sůl, pepř, 6 dkg strouhaného sýra
Takto obalené řízky osmažíme na tuku, narovnáme do zapékací misky, zalijeme šlehačkou s troškou soli a pepře a zapečeme. Hotové porce pokapeme citronovou šťávou.
Příloha: brambory, hranolky, bramborová kaše, bramborové krokety.

Kuřecí prsíčka v sýrové omáčce se zeleninovou rýží
Kuřecí prsíčka bez kůže nakrájíme na proužky a prosypeme Vegetou. Necháme chvíli odležet.
Na pánvi rozpálíme olej, na to rozprostřeme maso (neosolené, jen s Vegetou) a uděláme po jedné straně bez míchání. Pak teprve zamícháme a doděláme. Až je maso měkké, slijeme tuk, dáme zpět na plotnu a zalijeme šlehačkou (asi 2 mm po dně pánve), trochu necháme odpařit a přidáme nastrouhaný sýr (asi 1 hrst na jednu porci). Necháme rozpustit tak, aby vznikla omáčka hustoty kondenzovaného mléka.
Příloha: zeleninová rýže - uvaříme rýži běžným způsobem. Zeleninu sterilovanou i čerstvou (paprika, pórek, ...) krátce orestujeme na tuku, dochutíme Vegetou a promícháme s uvařenou rýží.



Řízky z kuřete
Maso z kuřete upravené na řízky naklepeme, zalijeme mlékem, přidáme 2 lžíce Vegety, 2 stroužky česneku.
Necháme v ledničce odležet. Pak jen uděláme na oleji.

Sekané řízečky z kuřete
Vykostíme kuře a maso nasekáme nebo nahrubo umeleme. (Postup vykosťování - nejdřív začínáme u prsní kosti, pak stehna,...). Maso osolíme a přidáme k němu: žemle nakrájené na kostičky namočené trochou vývaru, celá vejce, eidam nastrouhaný nahrubo, bazalku, rozmarýn, zelenou cibulku, kopřivy nebo špenát, bílé víno. Promícháme, hmotu dochutíme a děláme z ní placičky, které klademe na vymazaný plech a pečeme v troubě. (Z jednoho kuřete asi 9 placiček).
Podáváme s paprikovou omáčkou a blanžírovanou zeleninou (na másle). Prvně naservírujeme omáčku a do ní posadíme 2 řízečky.
Papriková omáčka: zpěníme cibulku, přidáme papriku na nudličky a zalijeme vývarem (možno přidat i trochu bílého vína). Omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme a zjemníme zakysanou smetanou.
Možné obměny podle druhu zeleniny - celerová, mrkvová,...

Smažené kuřecí medailónky s mandlemi a medem
Kuřecí maso upravené na menší plátky osolíme, okořeníme kořením Tabasco a necháme chvíli odležet.
Zatím spaříme mandle, oloupeme a buď je nahrubo semeleme nebo nastrouháme na obalování. Odležené medailónky balíme nejdřív v medu, pak v mandlích, Solamylu, vejcích a strouhance. Zvolna usmažíme na Plantě.
Jako příloha jsou vynikající pečené brambory: Brambory vydrhneme kartáčkem, trochu předvaříme ve slupce (asi 10 minut), pak každý zabalíme do alobalu + 1/2 cm soli a pečeme v troubě 10-15 minut. Rozkrojit do kříže - zmáčknout.

Tusculum - kuřecí steak
Kuře vykostíme a rozdělíme na 4 plátky. Plátky masa osolíme, opepříme a na každou porci dáme: plátek šunky nebo šunkového salámu, plátek tvrdého sýra, pórek nakrájený na kolečka, pokapeme sojovou omáčkou. Přehneme na polovinu, spíchneme k sobě a obalíme v trojobalu. Usmažíme a dáme do remosky, nebo do trouby změknout.
Příloha: brambory, hranolky, bramborová kaše, atd. + zeleninový salát

Kuřohus
Větší baculaté kuře osolíme a důkladně posypeme kmínem. V pekáčku podlijeme asi 1 dcl vody a pečeme zakryté v předehřáté troubě. Asi po půl hodině pečení odkryjeme a při dalším pečení přeléváme černým pivem(asi 4 dcl), aby vznikla krásná dozlatova vypečená kůrčička. Nakonec vylepšíme výpek trochou rostlinného tuku.
Příloha: zelí červené nebo bílé (nebo oboje), bramborové knedlíky.

Krůtí řízek v mandlovém těstíčku
Krůtí maso rozporcujeme na plátky, ty posolíme, opepříme a poprášíme moukou.
Pomoučněné plátky obalíme v rozšlehaném vejci , obalíme v mandlích nakrájených na nudličky, osmažíme na tuku.

Plněná kachna
Kachnu vykostíme - nejdřív oddělíme od páteře, potom kosti stehenní a přední kousek kosti necháme, aby kachna držela formu). Celou vykostěnou kachnu počesnekujeme.
Nádivka: nakrájená houska, drůbeží játra, petrželka, česnek, mléko, 2 žloutky, máslo
Kachnu naplníme, sešijeme tak, aby držela tvar a upečeme. Upečenou rozkrojíme podél na 2 poloviny, a pak napříč.

K R Á L Í K
Králík po čínsku
Králičí stehna a hřbet vykostíme, nakrájíme na proužky, osolíme, pokapeme worchestrem, přidáme lžičku hořčice, Vegetu speciál, trošku oleje a opepříme. Promícháme a necháme proležet. Prudce opékáme na oleji, asi po 2 minutách přidáme na proužky nakrájená králičí játra a pórek také na proužky. Za stálého míchání opékáme ještě 2-3 minuty.
Podáváme s hranolky a zeleninovým salátem.

Paštika z králíka
Králičí předek, hlavu a játra uvaříme v osolené vodě se zeleninou. Maso obereme, játra nakrájíme na kostičky.
Přidáme 15 dkg tučného syrového bůčku a 1 menší cibuli. Umeleme.
Ke směsi přidáme:1 syrové vejce, 6 dkg strouhanky, 1 dcl vývaru z králíka, 1 dcl smetany, játra na kostky, 10 dkg slaniny na kostky, sůl, pepř
Dobře vyšleháme, plníme do formy vymaštěné sádlem nebo do sklenic (asi 1/3 nabude). Vaříme ve vodní lázni asi 80 minut.

S Ó J A
Bifsteak ze sojových plátků
Steak-sojové plátky povaříme 15 minut ve vývaru z ½ l vody a jedné kostky bujónu. Pak vymačkáme a lehce potřeme česnekem.
Připravíme si těstíčko : 1 lžíce vody, strouhanka, vejce. Steaky obalíme, usmažíme a potřeme hořčicí. Na rostlinném másle podusíme sekanou sojovou šunku se žampiony a směs poklademe na připravené steaky. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.

Salát ze sekané šunky
Obsah krabičky SEKANÁ ŠUNKA spaříme vařící vodou, chvilku necháme stát, pak scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a necháme vychladnout. Po vychladnutí smícháme s pórkem nakrájeným nadrobno, salátovou okurkou a rajčaty nakrájenými na kostičky. Přidáme mraženou benátskou směs a dál už podle fantazie (kyselá okurka, kukuřice), citrónová šťáva, jogurt nebo majonéza (nebo obojí), kopr, sýr.
Na ozdobu: plátek citronu, oliva. Je lepší, když necháme salát trochu proležet.
Příloha: brambory, chléb, rýže

Sója na čínu
Pekingské kostky (jsou na čínu nejvhodnější) povaříme 1/4 hodiny ve vývaru bujónu. Do vývaru můžeme přidat sójovou omáčku. Kostky vymačkáme, necháme vychladnout.
Přidáme: vejce (nebo jen bílek), škrob, ostatní ingredience dle chuti - usmažíme na rozpáleném oleji.
Příloha: rýže
R Y B Y
Kapr na žampionech
4 porce kapra, 15 dkg žampionů, olej, 1 lžička hladké mouky, citrónová šťáva, kmín, sůl
Kapra zakapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Žampiony nakrájíme na plátky, osmahneme na lžíci oleje a osolíme. Porce kapra osušíme, osolíme, poprášíme moukou a zvolna opékáme po obou stranách na oleji. Těsně před změknutím přidáme žampiony a kmín, dohotovíme.
Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Kapr - „podkova“ (specialitka)
Rozpis: (na dvě porce podkov), 4 dkg slaniny, 3 dkg žampionů, ½ cibule
Kapra staženého z kůže nakrájíme na podkovy (každá o váze asi 10 dkg). Podkovy nasolíme, uvnitř vytřeme hořčicí a vyložíme plátky slaniny. Do plátku slaniny zabalíme směs ze žampionů a cibule, vložíme do podkovy a podkovu sevřeme. Potom podkovy smažíme na másle a podléváme bílým vínem.

Kapr s jablky /R/
Misku z ohnivzdorného skla vyložíme plátky anglické slaniny, nebo česnekové slaniny, poklademe kousky kapra, kterého jsme osolili, pokmínovali a trošku posypali červenou paprikou.
Další vrstvu tvoří jablka, nakrájená na kolečka, kapie červená, žlutá a zelená nakrájené na proužky, přidá se pár zrnek nového koření, kousek bobkového listu. Navrch dáme kousek másla a upečeme pod pokličkou.
Příloha: krokety, pečené brambory,...

Pečení pstruzi
Pstruhy osolíme, lehce obalíme v mouce a pečeme na másle po každé straně asi 15 minut. Vybereme je na nahřátou mísu, do šťávy přidáme kousek čerstvého másla, sekanou petrželku, zakápneme citronem. Na každého pstruha můžeme pro ozdobu položit čtvrt plátku citronu za sebou jako malé vějířky. Na jejich špičky kápneme trochu rajského protlaku, doplníme snítkou petržele.
Příloha: chléb nebo banketky, křen i křenová majonéza

Uzená makrela smažená
Makrelu na hřbetu nakrojíme, odkrojíme ocas a hlavu, stáhneme kůži a vyndáme páteř a kosti. Dle potřeby přisolíme. Obalíme v mouce, vejci a strouhance a osmažíme.
Příloha: chléb nebo chléb s pomazánkou z rajského protlaku a česneku.



Žabí stehýnka na víně (možno nahradit kuřecími)
Žabí (kuřecí) stehýnka předem trochu uvaříme, nasolíme, nakrájíme na nudličky, okořeníme kari kořením a naložíme do znojemského vína asi na 2 hodiny.
Pak vymačkáme, orestujeme a postupně přidáme: nasekané mandle, pak víno a flambujeme, potom cibuli a kapii a nakonec česnek.

V Š E H O CH U Ť
Buřty v pivu
Špekáčky podélně nakrojíme a do řezu vložíme plátek slaniny a kolečko cibule. Takto naplněné špekáčky rozložíme vedle sebe na pekáči, podlijeme černým pivem a zapečeme.
Obměna: je možno vylepšit zapečením nastrouhaného tvrdého sýra.

Kočičí tanec
Základem je kysané zelí, které vymačkáme a osmažíme na tuku.
Uvaříme noky : polohrubá mouka + vejce + tuk + sůl, dáváme lžičkou do vařící osolené vody, vařené popícháme vidličkou, aby se nesrazily. Zelí a noky smícháme a přidáme uzené nebo vepřové maso nakrájené na kostičky. Odkryté necháme odpařit.

Myslivecké špagety s ovocnou omáčkou
špagety, anglická slanina, pórek, houby, mléko, vejce
Na omáčku: brusinkový kompot, džem z černého bezu, hřebíček, červené víno
Špagety vaříme v dostatečném množství osolené vody. Po uvaření propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Anglickou slaninu, kapii, houby a pórek nakrájíme na kostičky a orestujeme. (Místo slaniny možno použít špek, klobásu, nebo na bezmasé zeleninu, houby). Smícháme se špagetami, okořeníme tymiánem a mysliveckým kořením (speciální koření na steak), případně dochutíme. Pekáček vymastíme, vysypeme strouhankou a naplníme připravenou směsí. Zapečeme a na 2x zalijeme vejcem osoleným a rozšlehaným v mléce.
Omáčka: Prohřejeme brusinkový kompot, přidáme ostatní ingredience a ještě trochu přihřejeme.

Rýže v omeletě
Rozpis: 2 hrnečky rýže, 2 ¼ hrnečku vody, 1 lžíce másla, 1 velká cibule, 1 stroužek česneku 1 zelená paprika, 10 dkg šunky, sůl, pepř, 6 vajec, trochu mléka, l lžíce mouky, rajčata a petrželka na ozdobu
Rýži udusíme doměkka a necháme trochu vychladnout. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, papriku a šunku. Směs smícháme s uvařenou rýží, osolíme a opepříme. Z vajec, mléka a mouky připravíme řidší těstíčko, ze kterého pečeme tenké omelety (na osobu počítáme 2 kusy).
Na každou omeletu dáme rýžovou náplň a zavineme. Zdobíme rajčetem a petrželkou.

Rýžové placičky se salámem
3 šálky dušené rýže, 30 dkg salámu, 3 vejce, sůl, pepř, paprika, tuk
Salám rozsekáme nadrobno a promícháme s dušenou rýží a vejci. Osolíme, okořeníme. Namočenou rukou tvoříme placičky, které smažíme dorůžova.

Tygří dráp
(trampské jídlo - čínská specialitka za 15,00 korun)
¼ metru točeného salámu, ½ malé hlávky zelí, 2 cibule, 2 červené kapie (nemusí být), ½ kostky masoxu, sádlo
Salám nakrájíme na kolečka, zelí nahrubo a cibuli najemno. Orestujeme na sádle, trochu podlijeme vodou, přidáme masox a chvíli dusíme. Nakonec zalijeme zálivkou: 3 lžíce sojové omáčky, sůl, cukr (asi 3 špetky), 3 polévkové lžíce dezertního sladkého vína, worchester, glutasol, solamyl. Příloha: rýže nebo chleb

Tlačenkové rizoto
Na pánvi zpěníme cibulku, na ni dáme tlačenku a prohřejeme, až se rozpadne na jednotlivé kousky. Okořeníme dle chuti a smícháme s uvařenou rýží. Vznikne, dle Petra Novotného, velice dobré rizoto.

Zelňáky (Naďa Konvalinková)
sáček kysaného zelí nebo zelí sterilované, polohrubá mouka, 1 vejce, kmín, sůl, uzenina, olej, pepř, česnek, majoránka
Zelí trochu pokrájíme, dáme do mísy i se šťávou, přidáme mouku, aby vznikla hustota těsta jako na bramborák, přidáme vejce, kmín, sůl a uzeninu na kostičky. Palačinky velké jako dlaň na oleji, povrchu ještě pokmínujeme a smažíme dozlatova.
Podáváme jako přílohu k vínu, pivu atd.

Zelňáky II.
1 kg kysaného zelí, ½ kg polohrubé výběrové mouky, 1 - 2 vejce, sůl, 25 dkg tuku (Hera)
Na vále zpracujeme těsto, které vyválíme na placku. Rádýlkem vykrajujeme buď čtverečky (5 x 5 cm) nebo obdélníčky. Dáme na vymazaný plech a pečeme. Když začnou zelňáky růžovět, otočíme je a dopečeme z druhé strany.
Výborné a rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu, můžeme podávat k vínu.

P Ř Í L O H Y

Jogurtová omáčka k masu na jehle
1 jogurt, 1 malý rajčatový protlak, švestková povidla, cibule, kečup, pepř, sůl, worchestr
Nadrobno nasekanou cibulku zpěníme na oleji a hojně zaprášíme zázvorem. Přidáme rajčatový protlak rozmíchaný s trochou vody, 2 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce kečupu a za stálého míchání krátce povaříme.Po vychladnutí vmícháme jogurt, osolíme, ochutíme worchestrem, pepřem, popř. kečupem. Před použitím můžeme ohřát.
Jako přílohu podáváme rýži.

Ořechovojogurtový krém příloha k masu
10 dkg vlašských ořechů – nasekaných, bílý jogurt, utřený česnek, 5 lžic oleje, sůl, pepř
Smícháním všech těchto surovin vznikne „špičková“ omáčka např. k masovému fondue.

Pikantní omáčka
Smícháme kečup s hořčicí a přidáme jemně nakrájenou, nebo nastrouhanou cibulku. Můžeme dotvořit dle vlastní chuti.

Bramborové pusinky
3/4 kg vařených brambor propasírujeme nebo pomeleme, přidáme 8 dkg másla, opět přistavíme na oheň a mícháme než se máslo rozpustí. Pak odstavíme z ohně, přidáme: sůl, muškátový oříšek, 2 žloutky a 1 vejce
Sáčkem s největší hubičkou stříkáme na dobře vymaštěný plech spirálově pusinky (4 x 4 cm), potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v mírné troubě dozlatova.
Podáváme jako přílohu.

Brambory pečené
Brambory řádně omyjeme, necháme ve slupce, nakrájíme na kostičky a dáme do pekáče, který jsme předtím vyložili alobalem. Osolíme, okořeníme bazalkou a dáme trochu oleje, aby se nepřipalovaly. Přiklopíme alobalem, který jsme pro ten účel nechali větší, aby se dala udělat stříška. Upečeme. Po změknutí dopečeme odkryté, aby brambory pěkně zrůžověly.

Celestýnské nudle
1/8 l mléka, 2 vejce, polohrubá mouka, sůl, petrželka
Ze všech surovin uděláme těsto - řídké jako na palačinky a necháme chvilku (asi 10 min.) odpočinout. Potom usmažíme palačinky, ještě horké srolujeme a necháme srolované vychladnout. Vychladlé nakrájíme na nudle.
Když se druhý den nudle osmaží na troše tuku, vzniknou nudle filigrátové.

Nočky (mamka)
polohrubá mouka, 1 vejce, špetka soli, mléko v množství, aby vzniklo středně tuhé těsto.
Vypracujeme a přidáme olej a znovu vypracujeme. Malou lžičkou vykrajujeme nočky a zavařujeme do vařící vody.

Knedlíky „hradní“
Housku nakrájíme na kostky a k ní nastrouháme jeden středně velký brambor. Osolíme. Dobře propracujeme, uděláme váleček a vaříme v osolené vodě. Krájíme na plátky. Výborné k pečeni a zelí.

Knedlíky
4 nakrájené rohlíky, 2 vejce, 1/8 l mléka, sůl. Vejce rozkvedláme v mléce, přidáme ostatní suroviny, řádně promícháme a necháme 10 minut stát. Potom přidáme: celkem 4 lžíce hrubé mouky a krupice. Možno do těsta přidat petržel a anglickou slaninu.Děláme kulaté knedlíky a vaříme. Hodí se i k omáčkám.

Pavézky
Plátky bílé veky namočíme v mléce, potom v rozšlehaném vejci, nakonec ve strouhance. Osmažením na rozpáleném oleji vznikne velmi chutná příloha.