Hovězí maso

HOVĚZÍ


Biftečky

Potraviny:
1 kg svíčkové, 250g drůbežích jater, 50g cibule, sůl, pepř, 5 vajec, 25g šlehačky, 100g eidamu, 50g sterilovaných kapií, 50g oleje, 50g másla

Postup:
Drůbeží játra pokrájená na nudličky orestujeme na části másla s drobně nakrájenou cibulkou. Vložíme do malé omeletky, kterou jsme připravili z jednoho vejce zředěného smetanou.
Biftek opečeme na oleji, na něj položíme omeletku, posypeme nudličkami kapie a překryjeme plátkem sýra. Pokapeme zbývajícím máslem a v grilu zapečeme.

Přílohy:
hranolky

Guláš z lišek a hovězího masa

Potraviny:
500g předního masa, 500g lišek (možné použít i jiné tvrdé houby), 3 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžíce hladké mouky, 0,7l vody, 1 zeleninový masox, sůl, petrželka

Postup:
Hovězí maso opereme , odstraníme blány a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme v kastrolu na rozpáleném oleji. Přidáme papriku, nakrájené maso, přiklopíme a krátce podusíme. Pak je zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vlažnou vodou, přidáme kostku masoxu, osolíme a za stálého míchání přivedeme do varu.
Houby omyjeme, překrojíme na čtvrtky a přidáme k masu.
Během vaření omáčku často mícháme, případně ještě přilijeme horkou vodu.

Přílohy:
těstoviny, houskové knedlíky

Hovězí curry na pórku

Potraviny:
500g hovězího masa, 4 lžíce sójové omáčky, 4 pórky, 4 lžíce oleje, sůl, 2 lžičky curry koření, 1 lžička práškového cukru, 1/2 lžičky glutasolu, 1 sklenka vodky, 1 šálek hovězího vývaru

Postup:
Maso nakrájíme na nudličky a v misce zalijeme sójovou omáčkou.
Zatím si nakrájíme pórek na delší nudličky. Na rozpáleném oleji opražíme maso, a když se šťáva vydusí, osolíme a přidáme curry, cukr a pórek. Stále mícháme a po chvíli přidáme glutasol, vodku a vývar. Zamícháme a hned podáváme.

Přílohy:
rýže

Hovězí guláš s dýní

Potraviny:
750g hovězího masa na guláš, 350g cibule, 200g nakládané dýně, 3 lžíce másla, sůl, pepř, 1 kostka masoxu, 250ml červeného vína, 4 lžíce kysané smetany

Postup:
Maso nakrájíme na kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme jí na kousky. Slijeme dýni. V kastrolu rozpustíme máslo, nasypeme na něj cibulku a osmahneme dozlatova. Po částech přidáváme maso a opékáme. Pikantně okořeníme. Maso přelijeme 125ml vařící vody, přidáme masox a podlijeme vínem. Přikryté dusíme asi 60 minut. Hotovou omáčku zjemníme kysanou smetanou. Přidáme dýni a prohřejeme. Podle potřeby dochutíme.

Přílohy:
těstoviny

Hovězí na česneku

Potraviny:
špalíček zadního hovězího, česnek, cibule, olej nebo sádlo

Postup:
Maso odblaníme a prošpikujeme česnekem.
Na sádle zpěníme cibulku, přidáme maso, které trochu osolíme. Pečeme v remosce nebo přikryté v troubě. Podlijeme vodou a pečeme, přibližně asi 1 - 1 1/2 hodiny. Při pečení poléváme sosem na dně remosky. Před dopečením maso vyndáme, rozkrájíme na plátky, přidáme ještě česnek a dopečeme.

Přílohy:
bramborové knedlíky a špenát

Hovězí na hořčici

Potraviny:
hovězí plátky, pepř, sůl, plnotučná hořčice, sádlo nebo olej, cibule, hladká mouka, masox

Postup:
Plátky osolíme a opepříme, po obou stranách potřeme hořčicí a opečeme na rozpáleném tuku (asi 3 minuty jedna strana). Plátky vyndáme a na oleji zpěníme cibulku.
Potom plátky vložíme zpátky, přidáme vodu a kostku masoxu a dusíme do měkka. Když je maso měkké zahustíme omáčku hladkou moukou rozdělanou ve vodě.

Přílohy:
rýže, brambory

Hovězí plátky na zázvoru

Potraviny:
600g zadního hovězího masa, 80g slaniny, 2 stroužky česneku, 150g cibule, zázvor, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 1 šálek smetany

Postup:
Hovězí maso nakrájíme na menší plátky, nařízneme na okrajích a naklepeme. Plátky osolíme a okořeníme zázvorem. Slaninu rozkrájíme na drobné kostičky a masové plátky opečeme po obou stranách na rozškvařené slanině. Přidáme jemně nastrouhanou cibuli a utřený česnek. Vše zlehka osmahneme na slanině a podlijeme vodou nebo vývarem. Pod pokličkou dusíme zvolna do měkka.
Když je maso měkké, vysmahneme základ do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme a podlijeme vodou. Přilijeme smetanu a dobře provaříme (šťávu necedíme).

Přílohy:
dušená rýže, houskový knedlík

Hovězí řízky

Potraviny:
zadní hovězí maso, česnek, sůl, vejce, hladká mouka, strouhanka

Postup:
Zadní hovězí nakrájíme na plátky. Maso naklepeme, potřeme rozetřeným česnekem se solí a obalíme jako klasické řízky. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

Přílohy:
brambory

Hovězí svíčková v obalu z listového těsta

Potraviny:
1kg hovězího filetu, sůl, pepř, 2 lžíce tuku Omega
nádivka: 5g sušených hub, 50g nakrájené šunky, nasekané bylinky, 2 lžíce hořčice, špetka nahrubo mletého pepře, 1 žloutek, 2 lžíce strouhanky
těstový obal: 600g listového těsta, 1 vejce, 400ml hovězího vývaru, 2 lžíce škrobové moučky, 200g zakysané smetany

Postup:
Maso osolíme, opepříme, a v horkém tuku ze všech stran opečeme. Poté vyjmeme a výpek zachováme.
Houby namočíme. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme v horkém tuku. Přidáme houby, šunku nakrájenou na kostičky, osolíme a opepříme. Necháme zchladnout. Smícháme s pepřem, hořčicí, nasekanými bylinkami, žloutkem a strouhankou.
Necháme roztát listové těsto. Oddělíme bílek od žloutku (1 vejce). Kousek těsta odložíme na ozdobu, zbývající pláty vyválíme na velikost asi 30 x 35 cm. 1/3 náplně dáme doprostřed jednoho plátu, na ni položíme maso a potřeme je ze všech stran zbytkem nádivky. Těsto přehneme přes maso a spoj přitiskneme a potřeme bílkem. švem dolů položíme na plech.
Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Ze zbývajícího těsta vypícháme různé tvary na ozdobení a bílkem je přilepíme k těstu. Pečeme asi 20 min, poté těstovinový obal potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme dalších 10-20 minut.
Výpečky spolu s vývarem zahřejeme, krátce povaříme, přidáme zahušťovadlo omáček a nakonec zakysanou smetanu, dochutíme.

Jednoduchá svíčková

Potraviny:
1/2kg hovězího zadního masa, větší celer, 3 petržele, 4-6 mrkví, velká cibule, slanina, smetana, půlka citrónu, bobkový list, celý pepř, nové koření, špetka soli, cukr, olej, hladká mouka

Postup:
Maso prošpikujeme slaninou. Cibuli, mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostky a na oleji orestujeme. Přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran. Zalijeme vodou, přidáme koření, sůl a dusíme do měkka.
Měkké maso vyndáme a nakrájíme na tenké plátky, zeleninu rozmixujeme do hladka. Rozmixovanou zeleninu dáme zpět do hrnce a přidáme vodu.
V hrnku rozděláme 1 lžičku hladké mouky s vodou, přilijeme to do omáčky a necháme povařit. Asi po 10 minutách omáčku odstavíme z ohně a přidáme smetanu. Podle chuti osolíme, osladíme a přidáme několik kapek citrónu (nebo octa).

Přílohy:
houskové knedlíky

Kotlíkový hovězí guláš

Potraviny:
400g předního hovězího masa, 4 lžíce oleje nebo sádla, 2-3 cibule, mletá sladká i pálivá paprika, drcený kmín, majoránka, sůl, hladká mouka, 4 brambory, 2 rajčata, 2 sterilované okurky, 2 stroužky česneku

Postup:
Maso nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a osmahneme. Okořeníme, osolíme a zalijeme vodou nebo vývarem. Přiklopíme pokličkou a dusíme.
Když je maso skoro měkké, vydusíme základ na tuk, poprášíme jej moukou, osmahneme a zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme na kostky nakrájené brambory, rajčata (sloupnutá) a na nudličky nakrájené okurky. Vše společně podusíme a dochutíme.

Přílohy:
pečivo, chléb

Kotlíkový hovězí guláš II.

Potraviny:
4 lžíce oleje nebo sádla, 2-3 cibule, 400g předního hovězího masa, mletá sladká i pálivá paprika, drcený kmín, majoránka, sůl, trochu hladké mouky, 4 středně velké brambory, 2 rajčata, 2 menší sterilované okurky, 2 stroužky česneku

Postup:
Na tuku zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a osmahneme. Poprášíme mletou paprikou, okořeníme, osolíme a zalijeme vodou nebo vývarem. Přiklopíme pokličkou a podusíme. Když je maso téměř měkké, vydusíme základ na tuk, poprášíme jej moukou, osmahneme, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme na kostky nakrájené brambory, pokrájená rajčata (před krájením je nutno je sloupnout) a nudličky sterilovaných okurek. Vše společně podusíme a dobře dochutíme.

Přílohy:
chléb, bílé pečivo

Rolky

Potraviny:
hovězí plátky, anglická slanina, neuvařená rýže, sušené houby, sůl, pepř, olej, cibule, sladká smetana, hladká mouka

Postup:
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme suchou rýží, sušenými houbami a poklademe plátky slaniny. Srolujeme je a omotáme nití.
Na oleji zpěníme cibulku, vložíme rolky a osmahneme. Zalijeme vodou a dusíme do měkka. Pak maso vyjmeme a šťávu zahustíme smetanou a moukou.

Přílohy:
houskový knedlík

Rostbíf na křenu po italsku

Potraviny:
1kg roštěnce, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička šalvěje, sůl, pepř, 100ml olivového oleje
křenová omáčka: 4 kyselejší jablka, 1 křen, šťáva ze 2 pomerančů

Postup:
Maso osolíme, opepříme a posypeme kořením. Pokapeme olejem a necháme chvíli odležet.
Mezitím si připravíme omáčku. Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme a v trošce vody rozdusíme na pyré. Sejmeme z ohně, přidáme jemně nastrouhaný křen, pomerančovou šťávu, promícháme a necháme vychladnout.
V pekáčku rozehřejeme olej, odležené maso na něm po všech stranách opečeme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20-30 minut při 200 stupních. Upečené maso vyndáme a necháme vychladnout. Podáváme nakrájené na plátky a podlité křenovou omáčkou.

Roštěná na víně a ginu

Potraviny:
4 roštěnky, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, cibule, bílá část z pórku, 50g sterilované kapie, lžíce másla, 2 lžičky hladké mouky, 1,5 dl bílého vína, na každou porci 2 cl ginu

Postup:
Roštěnky naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a po obou stranách prudce v oleji opečeme. Maso vyjmeme a odložíme na teplo.
Do výpeku dáme máslo, mouku, osmahneme, zalijeme vínem, přidáme jemně sekaný pórek a cibuli, větší čtverečky kapie, mírně podusíme, dochutíme a směs rozložíme na roštěnky, které nakonec přelijeme ginem (lze i flambovat).

Roštěnky na pivě

Potraviny:
plátky roštěnek, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1/2 hrnku piva, sůl, pepř, 1 lžička hladké mouky

Postup:
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na sádlo zprudka osmahnout. Opečené je vyjmeme a na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Roštěnky vložíme zpět, podlijeme je pivem a dusíme do měkka, pokud bude potřeba lze dolít trocha vody. Maso vyjmeme ze šťávy, šťávu vydusíme do tuku a zaprášíme moukou. Dobře zamícháme, zalijeme vodou a ještě povaříme. Roštěnky vložíme zpět prohřát.

Přílohy:
rýže, houskový knedlík

Roštěnky na víně s višňovou omáčkou

Potraviny:
4 plátky roštěnek, 1 větší cibule, 2dl červeného vína, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička solamylu, 3 lžíce oleje, 2 lžíce višňové zavařeniny, 1 lžíce kečupu, vývar z masoxu nebo voda, pepř, sůl, lžíce proužků syrové papriky, zelená petrželka

Postup:
Očištěné roštěnky po obvodu nařízneme, poté je tence naklepeme. Osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji po obou stranách dobře opečeme. Maso vyjmeme, do téhož tuku dáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Podlijeme vínem a trochou vody a krátce povaříme. Přidáme roštěnky a za občasného podlévání dusíme do měkka. Potom je vyjmeme a odložíme do tepla, šťávu zaprášíme hladkou moukou, přidáme višňovou zavařeninu, kečup a ještě 5 minut za stálého míchání povaříme. Nakonec rozšleháme solamyl v trošce studené vody, vlijeme do směsi, promícháme a zahuštěnou omáčku necháme krátce přejít varem. Roštěnky vrátíme do omáčky a necháme je v ní proležet.
Zdobíme na talíři paprikou a petrželkou.

Přílohy:
špagety

Sladkokyselé masové nudličky

Potraviny:
400g hovězí roštěné, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená a žlutá paprika, 2 naťové cibulky, 1 cuketa, půlka hlávky čínského zelí, 1 mrkev, 100g bambusových výhonků, 1 červená chilli paprička, 3 lžíce oleje, kajenský pepř, mletý zázvor, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce octa, trocha cukru

Postup:
Maso nakrájíme na tenké nudličky. Oloupeme cibuli s česnekem. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, česnek nasekáme. Papriky, naťové cibulky, cuketu, čínské zelí i mrkev očistíme. Slijeme nálev z bambusových výhonků. Chilli papričku nasekáme, všechnu ostatní zeleninu drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a osmahneme na něm česnek s cibulí. Přidáme maso a za stálého míchání ho prudce opečeme. Vysypeme je do misky. Do pánve nalijeme zbývající olej. Osmahneme na něm chilli kousky papriky vyjmeme a vyhodíme. Do ochuceného oleje nasypeme pokrájenou zeleninu a opečeme ji. Jakmile začne měknout, přidáme k ní maso. Ochutíme kajenským pepřem, zázvorem, sójovou omáčkou, octem a cukrem. Podáváme ihned.

Přílohy:
rýže

Telecí řízky po asturijsku

Potraviny:
4 telecí řízky, 2 lžíce mouky, 10 lžic oleje, šálek hovězího vývaru, velká cibule, 4 střední rajčata, sůl, pepř

Postup:
Opláchnuté a osušené řízky osolíme, obalíme v mouce a opečeme na pánvi s polovinou dávky oleje po obou stranách dozlatova. Potom vlijeme vývar a pod pokličkou je na mírném plameni dusíme.
V jiné nádobě zpěníme na zbývajícím oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dílky rajčat, osolíme, opepříme, zvolna rozdusíme a nakonec prolisujeme cedníkem.
Telecí maso zalijeme připravenou omáčkou až na talířích.

Přílohy:
Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.

Texaské chilli s rýží a paprikou

Potraviny:
750g kostek zadního hovězího, 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, sůl, 1 lžíce oregana, na špičku nože kmínu, 1 lžíce drcených papriček chilli, 1 lžíce škrobu, 800ml hovězího vývaru z kostky, 1 červená, žlutá a zelená paprika, 200g rýže

Postup:
Kostky masa opékáme na rozehřátém oleji zprudka asi 12 minut. Česnek oloupeme a prolisujeme k masu. Osolíme, okořeníme oreganem, kmínem a chilli papričkami a opékáme další asi 2 minuty.
Škrob rozmícháme ve 125ml vody a přidáme k masu. Přilijeme hovězí vývar. Pokrm dusíme asi 25 minut. Papriky pokrájíme na kostičky a přidáme k masu. Dusíme dalších cca 30 minut.
Mezitím během 15-20 minut vaříme ve 400ml osolené vody rýži, dokud se tekutina nevsákne. Dáme na talíře s masem a podáváme.

Texaský guláš

Potraviny:
600g hovězího masa, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 200g mrkve, 500g brambor, řapíkatý celer, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, kajenský pepř, 2 lžíce mouky, 1 bobkový list, 425ml konzervovaných rajčat, 1 kostka masoxu, 100g hrášku

Postup:
Maso nakrájíme na kostky. Oloupeme cibuli s česnekem. Česnek nasekáme, cibuli nakrájíme na špalíčky. Mrkev pokrájíme na hranolky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celer oloupeme a nakrájíme na kousky. V kastrolu rozpálíme olej a osmažíme na něm cibuli s česnekem. Po částech přidáváme maso a opečeme. Poprášíme moukou, přidáme koření, masox, rajčata a podlijeme vodou. Guláš vaříme asi 60 minut. K masu přidáme pokrájenou zeleninu a dusíme ještě 25 minut. Před koncem přisypeme hrášek.

Přílohy:
těstoviny

Volyňské kručeníky

Potraviny:
plátky masa, vařené zelí, slanina, rajský protlak, mouka, žampiony

Postup:
Hovězí plátky naklepeme, naplníme vařeným zelím s rozškvařenou slaninou a rajským protlakem. Vytvoříme závitky a dusíme do měkka.
Závitky vyjmeme a vysmahlou šťávu zaprášíme moukou, přidáme protlak a šťávu dobře povaříme. Přidáme dušené žampiony a hotové závitky.

Přílohy:
brambory