Králičí maso

KRÁLÍK


Bylinkový králík

Potraviny:
1 králík, 50g slaniny, 1 cibule, 1 mrkev, 1/4 celeru, 3 stroužky česneku
marináda: 3 lžíce oleje, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžička oregana, 1 lžička šalvěje, sůl

Postup:
Králíka rozdělíme na porce, které potřeme ze všech stran marinádou, připravenou smícháním všech přísad. Necháme do druhého dne odležet.
Druhý den na kostičkách slaniny zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme očištěnou a na kousky pokrájenou zeleninu a nasekaný česnek. Vložíme králíka, podlijeme a pečeme do měkka. Podle potřeby podléváme vodou.

Přílohy:
vařené brambory, rýže

Citrónový králík

Potraviny:
1 králík, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce piniových oříšků, 200ml bílého vína, 1 citrón, šťáva ze 2 citrónů, 1 lžička oregana, 125ml masového vývaru z kostky, 400g brambor

Postup:
Králíka naporcujeme, osolíme a opepříme. Česnek jemně posekáme a smícháme s 2 lžícemi oleje a piniových oříšků. Porce králíka zprudka opečeme na 2 lžících oleje, přidáme piniové oříšky a česnek a krátce opékáme dál. Přilijeme víno a povaříme 5 minut.
Citrón rozpůlíme, nastrouháme kůru a druhou půlku nakrájíme na plátky. Kůru smícháme s citrónovou šťávou a oreganem a přidáme k masu. Přilijeme vývar a dusíme přikryté poklicí 45 minut. Brambory vaříme asi 25 minut v osolené vodě.

Dušený králík

Potraviny:
1,4kg králíka, 3 větší cibule, 8 středních rajčat, 2 stroužky česneku, 1 dlouhou červenou feferonku, 4 lžíce oleje, sůl, bílý pepř, 1/4 l bílého vína, 1 lžička šalvěje

Postup:
Králíka omyjeme a rozdělíme na 8 kousků. Rajčata rozčtvrtíme. Cibule oloupeme a nakrájíme na špalíky. Česnek oloupeme a usekáme najemno. Feferonku pokrájíme na tenké kroužky.
V hlubším pekáčku rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Osolíme a opepříme, přidáme rajčata, cibuli, česnek a feferonku. Podlijeme 1/8 l bílého vína a 1/8 l vody, přikryjeme poklicí a necháme 1 hodinu dusit.
Po 30 minutách přilijeme zbývající víno a přidáme šalvěj.
Hotový pokrm ochutíme solí a pepřem.

Přílohy:
bílý chléb

Chalupářský králík

Potraviny:
králík, sůl, pepř, plnotučná hořčice, cibule, olej

Postup:
Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a potřeme ze všech stran hořčicí. Vložíme do pekáče, bohatě posypeme nasekanou cibulí, zalijeme olejem a necháme přes noc uležet.
Druhý den pečeme v troubě, je li třeba přidáme trochu vody.

Přílohy:
brambory, hlávkový salát

Králík na smetaně

Potraviny:
rozporcovaný králík (stačí jen určité části), čerstvá paprika, 2 lžíce sterilovaného zelí, cibule, mrkev, kousek květáku (můžeme přidat, ale není nutný), olej, uzený bůček

Postup:
Do pekáče připravíme jednu papriku nakrájenou na proužky, dvě lžíce sterilovaného zelí, cibuli nakrájenou nadrobno, mrkev na nudličky, lze přidat i kousek květáku. Na zeleninu položíme porce králíka a zalijeme olejem. Podléváme vodou. Pokud nemáte rádi suché maso, pečte králíka současně s plátkem uzeného bůčku.

Přílohy:
brambory, bramborová kaše, knedlík a zelí

Králík na tymiánu s fazolkami

Potraviny:
2 králičí hřbety, olej, máslo, tymián, bílý pepř, sůl, 200ml bílého vína, 2 sáčky mražených zelených fazolek

Postup:
Hřbety osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme olej a maso na něm osmahneme ze všech stran. Přendáme do pekáče, posypeme lžičkou tymiánu a pečeme v předehřáté troubě za občasného podlévání asi 45 minut. V průběhu pečení maso stále podléváme a obracíme. Mezitím fazolky dáme do pařáku a necháme vařit v páře 10 minut. Po upečení hřbety vyjmeme a uložíme na teplé místo. Šťávu z králíka nejprve zředíme vínem a potom necháme na ohni odpařit do zhoustnutí. Odstavíme a nakonec ještě zjemníme kousky chlazeného másla. Promícháme s fazolkami.

Králík s hruškami

Potraviny:
2 králíky, sůl, pepř, 100g margarínu, 400ml růžového vína, tymián a rozmarýn, 4 lžíce zavařených brusinek, 8 hrušek

Postup:
Každého králíka rozdělíme na 8 dílů, okořeníme. Na tuku opečeme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Vypečenou šťávu zalijeme vínem. Přidáme bylinky a asi 45 minut dusíme. Maso vyjmeme. Přidáme brusinky. Omáčku okořeníme. Oloupané hrušky rozpůlíme a asi 5-10 minut dusíme. Podáváme s masem a omáčkou.

Králík s jablky

Potraviny:
1 králík, kolik váží králík-tolik vezmeme jablek, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička soli, 1/2 lžičky curry, 1 lžička oleje, česnek, kečup, polovina menšího celeru

Postup:
Králíka nakrájíme na kostičky, jablka, česnek a celer nastrouháme, přidáme koření a vše podusíme do měkka.

Přílohy:
bílé pečivo, rýže

Králík se šafránem a rozinkami

Potraviny:
1 králík, sůl, kayenský pepř, 500g cibule, 8 lžic olivového oleje, 7 stroužků česneku, na špičku nože šafránu, 250ml bílého vína, 50g rozinek, 4 bobkové listy

Postup:
Králíka rozporcujeme, jednotlivé kusy potřeme solí s kayenským pepřem.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V pekáči rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Poté je vyjmeme a odložíme stranou. Česnek oloupeme a pokrájíme na jemné plátky.
Spolu s cibulí ho přidáme do pekáče, kde obojí na tuku krátce osmahneme. Porce králíka vložíme zpátky a pokryjeme polovinou opečené cibule. Přilijeme bílé víno s rozmíchaným šafránem. K masu přidáme rozinky a bobkový listy a vše dusíme přikryté asi 40 minut.

Přílohy:
rýže

Mican nejmilejší

Potraviny:
králík, slanina, sušené houby, cibule, česnek, estragon nebo tymián, zázvor, trochu másla, 1/2 kostky masoxu

Postup:
Králíka osolíme a posypeme zázvorem. Slaninu nakrájíme na kostičky, lehce ji necháme v pekáči rozškvařit a na ni vložíme králíka. Přiklopíme pekáčem a pečeme v rozpálené troubě.
Teplotu ztlumíme, když se začne připalovat, podlijeme ho namočenými sušenými houbami, které jsme předtím povařily ve vývaru z masoxu. Až bude nutné další podlití učiníme tak bílým vínem.
Po hodině přidáme několik malých na čtvrtky pokrájených cibulek a několik stroužků česneku. Když je králík červený, přidáme estragon a lžičku másla.

Přílohy:
bramborový knedlík, přelitý necezenou omáčkou