Pomazánky masové

Škvarková pomazánka
**************************
Budete potřebovat:
250 g škvarků
1 stroužek česneku
50 g vepřového sádla
1 čerstvou kapii (může být i sterilovaná)
1 lžíci sekané pažitky
1 lžíci hořčice
1 lžičku vegety
mletý pepř
Postup:
Škvarky a česnek umelte na masovém strojku, přidejte sádlo a kapii nakrájenou na drobné kostičky. Ochuťte hořčicí, vegetou, mletým pepřem a důkladně promíchejte. Tmavý chléb nakrájejte na plátky a potřete pomazánkou. Ozdobte sekanou pažitkou.

Pomazánka s kuřecím a uzeným masem
************************************************
Budete potřebovat:
200 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa
50 g vařeného uzeného masa
2 lžíce ochucené majonézy (případně tatarské omáčky)
1 lžičku kremžské hořčice
4 rajčata
2 sterilované okurky
100 g rostlinného pomazánkového másla
nadrobno nasekaný kopr
sůl
Postup:
Kuřecí a uzené maso umelte na masovém mlýnku a dejte do mísy. Přidejte máslo, hořčici, sterilované okurky nastrouhané nahrubo, majonézu a sůl podle chuti. Z připravených surovin vymíchejte hladkou pomazánku. Skvěle chutná na opečených plátcích pečiva. Před podáváním posypejte sekaným koprem a ozdobte kolečky čerstvých rajčat.

Bůčková pomazánka
************************
Ingredience: 1,5 kg bůčku, 400 g eidamu, 4 vejce natvrdo uvařená, 3/4 sklenice sterilovaných okurek, plnotučná hořčice podle chuti, sůl a pepř podle chuti, kmín na pečení bůčku

Postup přípravy: Osolené a pokmínované maso dáme péct obvyklým způsobem, až je měkké. Necháme vychladnout, a nakrájíme na kusy, které se vejdou do masomlýnku. Semeleme spolu s vejci, sýrem a okurkami. Promícháme, podle chuti přidáme hořčici, popř i trochu nálevu z okurek, osolíme, opepříme, a necháme vychladit.

Pomazánka z kuřecího masa s jablkem a křenem
Kouzlo pomazánek spočívá nejen v jednoduché a rychlé přípravě, ale i v možnosti využít suroviny, které máte právě po ruce. Nabízí se možnost nápaditých kombinací.
Zbyl vám kousek kuřete (200 g) od oběda, nadrobno ho nasekejte, je jedno, zda maso bude vařené, pečené nebo grilované, smíchejte s oloupaným a nadrobno nakrájeným zeleným jablkem a šesti lžícemi křenu v majonéze. Nakonec osolte a opepřete.
Získáte tak expresní chuťovku k aperitivu.

Pomazánka z králičího masa
**********************************
Ingredience: 300 g dušeného (nebo zbylého pečeného) králičího masa, 2 lžíce šťávy z masa, 100 g ( nebo zbylého pečeného s králíkem) vařeného uzeného masa, sůl, pepř, worchester, 50 g másla

Postup přípravy: Máslo napěníme se solí a pepřem. Obě masa i se šťávou rozsekáme v robotu. Vše smícháme a ochutíme worchestrem. Mažeme na plátky veky či bagety, zdobíme sterilovanou kapií, červenou cibulí a pažitkou.

Dobroučká kuřecí pomazánka
***********************************
Ingredience: 1x kuřecí prsa, cibule, máslo (nebo margarín), majolka, koření dle chuti
Postup přípravy: Kuřecí prsíčka omyjeme a osmahneme na trošce oleje. Po vychladnutí rozsekáme na drobné kousíčky (v robotu se to dělá nejlépe). Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, popř. ji můžeme rozsekat společně s masem. Přimícháme máslo a majolku - množství záleží na chuti, jak kdo chce pomazánku hustou, kdo chce jemnější, může majolku nahradit bílým jogurtem. Vymíchanou pomazánku osolíme a okořeníme dle vlastní chuti (pepř, paprika, grilovací koření atd...).
Výborná je jak na tmavé, tak na bílé pečivo. Úplně nejradši ji máme na domácím chlebu.

Bůčková pomazánka
************************
Ingredience: 1 kg bůčku, sůl, cibule, česnek

Postup přípravy: Bůček zbavíme kůže, osolíme a dáme do pekáče. Mírně podlijeme, posypem nahrubo nakrájeným česnekem a cibulí nakrájenou na kolečka. Cibuli dávám i vedle bůčku do pekáče, může jí být opravdu hodně. Bůček v troubě upečeme, necháme trochu vychladnout, vykostíme, nakrájíme na kousky a semeleme i s veškerou cibulí a šťávou. Promícháme, podle chuti dosolíme a necháme vychladnout v ledničce. V uzavřených skleničkách vydrží v ledničce i delší čas. Mažeme na chleba.

Pomazánka z pečeného vepřového masa
***********************************************
Suroviny
300 g pečeného vepřového masa
1 cibule
3 lžíce hořčice
1 lžíce majolky
pepř
pažitka
Postup
Pomazánka se velmi dobře hodí v situaci, kdy potřebujeme spotřebovat zbytky pečeného vepřového masa. Maso umeleme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, hořčici, majolku, trochu mletého pepře a dobře promícháme. Mažeme na tmavý chléb a sypeme nasekanou pažitkou.

Bůčková chuťová pomazánka
**********************************
Ingredience: 1/2 kg upečeného bůčku s výpekem, 1 větší cibule nakrájená na jemno, 2 vejce natvrdo, 1 lžíce hořčice, 1 obdélník sýru apetito, sůl, pepř, chléb, červená kápie nebo paprika

Postup přípravy: Z upečeného bůčku odstraníme kůrku. Poté bůček pomeleme nebo rozmixujeme. Přidáme sýr, cibuli, hořčici, sůl a pepř a nakonec opatrně vmícháme vejce nastrouhaná na jemném struhadle. Dochutíme výpekem z předem upečeného masa. Natíráme na chléb a ozdobíme na kolečko nakrájenou červenou kápií nebo paprikou.