Pomazánky na topinky

Jitrnicová pomazánka
**************************
Ingredience: 2 jitrnice, 1 velká cibule, 150 g míchané zeleniny, 1 dcl mléka, 3 stroužky česneku, 3 roztlučené kuličky nového koření, 1 lžička kari, pepř, sůl, půl kostky kvasnic, trošku strouhanky

Postup přípravy: Nakrájenou cibulku osmažíme, vmícháme vymačkané jitrnice, nastrouhanou zeleninu a krátce orestujeme. Zvlášť na trošce oleje osmažíme kvasnice, přidáme utřený česnek a mléko. Promícháme s jitrnicovou směsí, okořeníme, osolíme a ještě chvilku orestujeme.
Výborná je na topinkách.

Houbová paštika
********************
Ingredience: 250 g hub (žampionů), 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, petržel, 200 g krémového sýra,sůl

Postup přípravy: Houby důkladně nasekáme na maličké kousky. Rozehřejeme na pánvi olej a usmažíme houby spolu s česnekem, dokud nám houby nezměknou. Necháme vychladnout v pokojové teplotě. Poté dáme houby do misky a smícháme s krémovým sýrem a špetkou petržele. Pořádně promícháme a podáváme na toustech.

Čertův mls
*************
Suroviny
150 g měkkého salámu
5 lžic rajčatové chilli omáčky (Salsa)
1 cibule
1 rajče
sůl
chilli koření
topinky
Postup
Cibuli, rajče a salám drobounce pokrájíme ( nebo rozsekáme v robotu na malé kousky ). Do směsi přidáme omáčku a ochutíme solí a chilli. Pak už jen mažeme na topinky.

Ďábelská pomazánka na topinky
**************************************
500 g pečeného vepřového masa, 3 velké cibule, 1 kg paprik,1 kg rajčat, 3 palice česneku, 1 a 1/2 sáčku Deka.
Všechny suroviny umeleme a vaříme 90 minut.Směsí naplníme skleničky a uložíme v chladu.Nebo vaříme jen 30 minut a potom sterilujeme 20 minut při 85°C.

Ďábelská směs na topinky
*******************************
Suroviny: 1 kg cukety, 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 3 velké cibule, 10 feferonek nebo 4 paličky česneku, 1 kg mletého masa nebo 2 konzervy vepřového ve vlastní šťávě, 1/2 balíčku Deka.

Postup: Maso orestujeme na velké pánvi, všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku, přidáme Deko a 90 minut dusíme do zhoustnutí. Nakonec směs osolíme a přikořeníme. Plníme do menších skleniček, ihned zavíčkujeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Ďábelská topinková směs-bez masa
******************************************
Ingredience: 3 kg paprik, 4 feferonky, 3 cibule, 3 dcl oleje, 2 dcl octa, 60 g soli, 140 g cukru, 2 rajčatové protlaky

Postup přípravy: Papriky, feferonky a cibule dvakrát pomeleme na masovém strojku. Poté vše smícháme v hrnci a vaříme cca 20 minut. Plníme do sklenic a dalších 20 minut sterilujeme.
Doporučuji pomazat topinky taveným sýrem a potřít touto směsí. Lze použít i při přípravě masa a masových směsí, fantazii se meze nekladou.

Ďábelské toasty-směs
***************************
Ingredience: 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 1/2 kg cibule, 1 větší hlavička česneku, 1 kg libovějšího bůčku, feferonka, sůl, pepř, pálivá mletá paprika

Postup přípravy: Papriky, rajčata, cibuli a česnek očistíme, trochu překrájíme, trochu osolíme a dusíme ve vlastní šťávě do měkka. Bůček vaříme v papiňáku cca 1,5 hod. ve slané vodě s přidáním feferonky. Po uvaření všechno umeleme na masovém strojku, dosolíme, přidáme pepř, pálivou papriku a koření dle vlastní chuti, promícháme a necháme ještě přejít var. Pak plníme do malých skleniček a necháme sterilovat cca 1 1/4 hodiny.
Vydrží neskutečně dlouho - pokud je dříve nesníte, jsou vynikající na topinky a tousty. Také je to skvělá zásoba do rezervy pro případ nenadálých návštěv.

Toustová pomazánka s masem
************************************
1kg zelených paprik 1kg rajčat, 3 feferonky,5 stroužků česneku.1 dcl oleje 4 velké cibule. Na oleji osmažíme cibuli přidáme pomleté papriky,rajčata a feferenky + česnek.Dusíme 30 minut.
Za stálého míchání přidáme 2 vepřové konzervy ve vlastní šťávě + l hovězí konzervu ve vlastní štávě a půl balíčku Deka bez kuliček.Vše dusíme a mícháme dalších 20 minut.Necháme vychladnout.
Nakonec přidáme 30 dkg strouhaného sýra a zamícháme.
Plníme do skleniček a zavaříme 20 minut při 80 stupních.Nebo skleničky/obsah 330 ml/ dáme do mikrovlnné trouby- 5 skleniček a zapneme na 13 minut na nejvyšší výkon mikrovlnky. Jak uvádím v návodu na zavařování (rubrika rady)- http://ekucharka.net/recepty/ekucharka-forum/
Kdo nemáte důvěru v masové konzervy jak upečte maso a 75 dkg tohoto masa umelte a přidejte místo konzerv.Ještě poznámka:pokud chcete dát sýr musí být směs studená, ale sýr se přidávat nemusí.

Houbová směs na topinky
******************************
Ingredience: 2 kg hub, 1,10 kg paprik - nejlépe kapie, 0,75 kg cibule, 1 ostrý kečup - malý, 1 cikánská omáčka, 0,25 l octa, 0,25 l oleje, 200 g cukru, 1 lžička mletého nového koření, 2 lžičky mletého pepře, 3 lžičky soli

Postup přípravy: Houby pokrájíme na menší kousky a povaříme 10 min. ve vodě. Cibuli orestujeme bez sádla. Vše necháme vychladnout, pomeleme na masovém strojku. Přidáme ostatní přísady, dobře promícháme a plníme do sklenic. Sterilujeme 30 min při 85 °C.
Kdo má rád ostřejší, přidá chilli nebo pálivou papriku.

Houbová směs na topinky
******************************
Ingredience: 400 g čerstvých hub, 200 g papriky, 150 g rajčat, 150 g cibule, 1 palička česneku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce hořčice, 1 kostka masoxu, 200 g šunky, 2 lžíce sádla, pepř, sůl, chléb

Postup přípravy: Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriky a kostku masoxu. Za častého míchání dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Před dokončením přidáme kečup, hořčici, sojovou omáčku a dochutíme. Topinky opečené nasucho potřeme česnekem a hořčicí, položíme plátky šunky, pokryjeme a směsí a podáváme.

Hermelínka
*************
Ingredience: 3 Hermelíny, sladká mletá paprika, pepř, 1 velká cibule, 2 lžíce hořčice, 150 g másla nebo Ramy, 3 lžíce sekané pažitky, pivo dle potřeby

Postup přípravy: Hermelín rozmixujeme s máslem, hořčicí a pivem na hladký krém, okořeníme, přidáme sekanou cibuli, pažitku a promícháme. Mažeme na očesnekované topinky a zdobíme plátky libovolné zeleniny.

Francouzské škvarečky
****************************
Ingredience: 150 g vepřového ořezu, 3 lžíce vepřové vypečené šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 bageta, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a petrželky, smítka tymiánu, čerstvý mletý pepř

Postup přípravy: Ořez z vepřové krkovičky upečeme. Měkké maso dáme na prkénko přikryjeme mikrotenovou folií a paličkou na maso roztlučeme. Maso vložíme do mísy přidáme vypečenou šťávu olivový olej, pepř a nasekané bylinky a zamícháme. Nakrájenou bagetu na plátky opečeme na sucho na pánvi z obou stran potřeme hořčicí a lžicí klademe pečenou směs. Nakonec ozdobíme vrch snítkou tymiánu nebo petrželky. Lze doplnit i rajčaty a kolečky jarní cibulky.

TIP: na opečené bagety můžete dát plátek hermelínu lezce zapéct v troubě na grilu
200 °C a teprve pak vršit masovou směs.


Tatarák z brambor (na topinky)
************************************
0,5 kg vařených brambor, 4 stroužky česneku, 2 lžíce plnotučné hořčice, 10 lžic kečupu /může být jemně pálivý/, 1 lžička worcester. šťávy, 1 větší cibule, 5 lžic oleje, sůl a pepř podle chuti.
STUDENÉ brambory nastrouháme jako na bramborák, cibuli jemně nakrájíme, česnek vymáčkneme, přidáme ostatní suroviny a zamícháme. Podle chuti osolíme a opepříme.
Není to sice jako masový tatarák, ale je to dobré na topinky, nebo opečený toust. chléb. A hlavně je to dost rychlé.

Falešný tatarák
******************
Tři větší vařené brambory jemně nastrouhejte, vmíchejte 100 gramů oleje, po půl lžičce sladké a pálivé papriky, nakrájenou cibulku, 5 rozmačkaných stroužků česneku, kečup, sůl, pepř, drcený kmín, vegetu.
Bramborový tatarák servírujte na topinkách.

Sýr Kastelán - na topinky
******************************
1 Hermelín nahrubo nastrouhaný
3 lžíce bílého jogurtu
1 lžička gulášového koření (sladká paprika, cibule, česnek, kmín, pepř černý, nové koření)
sůl
1 velká cibule
Nakrájíme cibuli najemno a smícháme se všemi ingrediencemi. Nejlepší je nechat tuhle pomazánku uležet do druhého dne. Je výborná na topinky z obyčejného tmavého chleba.

Čertí pomazánka na topinky
*********************************
Ingredience: 300 g masitého paprikového boku, 2 lžíce hořčice (možno i více), pálivá paprika, 3-4 stroužky česneku, sůl

Postup přípravy: Bok umeleme, přidáme prolisovaný česnek, hořčici, sůl, papriku a dobře promícháme. Mažeme na horké topinky a zapíjíme pivem.