Pomazánky tvarohové

Tvarohová pomazánka s mrkví
************************************
Univerzální tvaroh
Základem mnohých pomazánek a krémových náplní je tvaroh. Výbornou a zdravou tvarohovo- mrkvovou pomazánku získáte jednoduše
smícháním 100 g jemného tvarohu (žervé nebo lučiny) se 100 g pomazánkového másla. Přidejte jednu větší najemno nastrouhanou mrkev, sůl, bílý pepř.
Na dochucení tvarohových pomazánek jsou ideální různé směsi sušených nebo čerstvých bylinek.

Chlebíčky s tvarohovo-ořechovou pomazánkou
******************************************************
Ingredience: 2 lžíce Flory nebo Ramy, 6 lžic měkkého tvarohu, pepř, sůl, 100 g drcených jader lískových oříšků, 1 nastrouhaná hruška, hrušky a šunka na ozdobu
Postup přípravy: Všechny přísady promícháme. Namažeme na plátky veky, ozdobně rozvrásníme vidličkou a zdobíme dílkem hrušky a kornoutkem šunky.

Šunková pomazánka s tvarohem
**************************************
Suroviny
130 g šunky
100 g Ramy
50 g měkkého tvarohu
30 g čerstvého křenu
1 jablko
sůl
Postup
Ramu ušleháme s tvarohem, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, nastrouhaný křen a jemně nastrouhané jablko. Podle chuti přisolíme. Mažeme na veku či chléb.
Poznámky:
Pro levnější variantu stačí použít šunkový salám. Nemáme-li křen, můžeme použít "krenex" (v tomto případě stačí 1 lžíce). Pomazánka je lehká, chutná, osvěžující.

Pažitková pomazánka
**************************
Suroviny
3 sýry Lučina
1 malá majolka
1 cibule
6 lžic krájené pažitky
4 lžíce jemně nasekaných jader vlašských ořechů
2 stroužky česneku
1/2 lžičky drceného zeleného pepře
sůl
Postup
Lučiny utřeme v misce s majolkou, nasekanou cibulí, pažitkou, ořechy, lisovaným česnekem, zeleným pepřem a solí. Promícháme a mažeme na chlebíčky nebo plátky rohlíků. Ty můžeme ještě ozdobit snítkou pažitky nebo kouskem ořechu.
Poznámky:
Dnes ne příliš levnou lučinu můžeme nahradit polotučným tvarohem (asi 150 g), majolku lze nahradit bílým jogurtem. Pomazánku také nemusíme třít, můžeme ji ušlehat ve šlehači. Je potom lehká, jemná.

Bílá pomazánka
*******************
Suroviny
200 g tvarohového sýra (Lučina, Imperial)
100 g šunkového salámu
2 vejce natvrdo
1 kyselá okurka
1 lžíce plnotučné hořčice
30 g Ramy
1 malá cibulka
sůl
pepř
mléko dle potřeby
Postup
Nejdříve si dáme uvařit vejce natvrdo (8 minut od doby varu). Do misky si dáme lžíci Ramy, žloutky z uvařeného vejce, tvarohové sýry a lžíci hořčice a třeme vařečkou, až vytvoříme hladkou a mírně napěněnou hmotu. Je-li během tření hmota příliš hustá, přidáme jednu či dvě lžíce mléka. Do utřené směsi zamícháme nakrájený salám, vaječný bílek, cibuli, kyselou okurku, sůl a pepř. Mažeme na pečivo, můžeme přizdobit sezónní zeleninou.
Poznámka:
Pomazánka je poměrně hustá, lze ji použít i jako náplň housky dětem na školní svačinu.

Tvarohové pomazánky
**************************
250 g tvarohu, 100 ml kysané smetany, sůl
50 g paprikového salámu, 20 g másla
mletá paprika, 30 g sterilované papriky;
50 g žampionů, 20 g másla, 50 g taveného sýra
sojová omáčka, pórek;
70 g uzeného masa nebo šunky
mletý kmín, česnek, pažitka
(4 porce, 15 minut)

Základem pomazánek je měkký tvaroh rozmíchaný se solí a kysanou smetanou. Do něho pak přidejte v prvním případě jemně, na nitky nakrájený paprikový salám a dále v másle rozetřenou sladkou mletou papriku a drobně posekané sterilované papriky.
Druhou variantu pomazánky vytvoříte z oloupaných a na másle krátce podušených žampionů spolu s jemně posekaným pórkem. Celou chuť pak doladí smetanový tavený sýr a pár kapek sladké sojové omáčky. Výraznou tvarohovou pomazánku připravíte docela snadno z kvalitního a chutného uzeného masa a česneku. Maso je třeba velmi jemně posekat a česnek rozetřít se solí a mletým kmínem.
Velmi dobrý je v pomazánce třeba kvalitní česnekový uzený bok.

Brynzová pomazánka
*************************
Ingredience: 200 g brynzy, 1 pomazánkové máslo (nebo Lučina), 6 ředkviček

Postup přípravy: Ředkvičky nastrouháme na jemno, přidáme brynzu a pomazánkové máslo a všechno dohromady vyšleháme. Brynza je dost slaná a chuťově výrazná, takže není třeba solit ani kořenit.
Podáváme na tmavém pečivu.

BRYNZOVÁ POMAZÁNKA II
**********************************
Ingredience: 250 g brynzy, 2-3 lžíce mléka nebo smetany, svazek pažitky, 1-2 lžíce červené mleté papriky, sůl

Postup přípravy: Brynzu vyšleháme s mlékem a paprikou, dosolíme (pokud je potřeba) a vmícháme nakrájenou pažitku. Pomazánku mažeme na chléb a podáváme s mlékem (i kyselým) nebo ozdobíme zeleninou.

Brynzová pomazánka se zeleninou
*****************************************
Ingredience: brynza, máslo, rajčata, zelená paprika, cibule, sůl, pepř, mletá paprika
Postup přípravy: Brynzu smícháme se změklým máslem. Papriku, rajčata a cibulku nakrájíme na drobno. Vmícháme k brynze s máslem a dochutíme kořením.

Čerstvý domácí sýr
***********************
Čerstvý krémový sýr vyrobíme sami doma tak, že dáme hrnek sladké a hrnek kyselé smetany do dobře uzavřené nádoby a asi 4 minuty s ní silně protřepáváme. Pak ji necháme přes noc odpočívat při pokojové teplotě.

Křenová pomazánka
************************
1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu, 1 měkký tvaroh, 3 lžíce majolky, sůl, pepř
Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, sůl, pepř a pořádně promícháme.

Tvarohová pomazánka s křenem
*************************************
-25 dkg měkkého tvarohu ve vaničce (červeného, plnot.)
-5 až 10 dkg šunky
-2 vrchovaté lžíce majolky
-2 vejce natvrdo
-3 vrchovaté lžičky křeníku nebo krenexu apod.
-sůl, pepř podle chuti
Do tvarohu si zamícháme nadrobno rozsekanou šunku a vejce. Přidáme ostatní suroviny, zamícháme a dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s pečivem.

Pikantní pomazánka
*************************
1 tvaroh, 2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření.
Utřený česnek promícháme s tvarohem, sýrem, solí a kořením a podle hustoty přidáváme tatarku.

Hospodská pomazánka k pivu
************************************
Suroviny: 250 gr měkkého tvarohu, 80 gr másla, 100 gr pivního sýra, mléko nebo smetanu.

Postup: Máslo utřeme do pěny, přidáme prolisovaný tvaroh, strouhaný sýr a za postupného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku. Nemusíme solit, protože sýr je dostatečně slaný. Mažeme na krajíčky chleba.

Tvarohové pomazánky *
**************************
Tvaroh a máslo (nebo rostlinný tuk )vždy vyšleháme a přidáme na jemno nakrájené , nastrouhané nebo pomleté ostatní přísady .
DOBRÁ TVAROHOVÁ .
75 g másla , 250 g měk.tvarohu , 50 g šunkového salámu , 50 g tvrd.sýra , 2 vejce uvař. natvrdo , 2 lžíce sekané pažitky , sůl , ( mléko , jogurt nebo smetana ).
LIPTOVSKÁ.
250 g měk.tvarohu , 150 g másla , 1-2 lžíce mléka , 60 g cibule , 10 g ml.papriky , 10 g sardel.pasty , 1 lžička hořčice , sůl.
DIETNÍ.
250 g měk.tvarohu , 125 g čerstvé karotky , 50 g loupaných jablek , citr.šťáva.
BUDAPEŠŤSKÁ.
100 g másla , 250 g měk.tvarohu , 2-3 lžíce mléka , 150 g steril.kapií , 50 g cibule , 1 lžička ml.papriky , sůl.
S NIVOU A EMENTÁLEM.
50 g másla , 200 g měk.tvarohu , 2 lžíce smetany , 100 g nivy , 50 g ementálu , 1/2 lžičky ml.papriky , 1 lžička sek.pažitky , sůl.
PALIVEC.
250 g měk.tvarohu , 120 g másla , 5 cl piva , 50 g cibule , 30-50 g feferonek , ml.paprika , drc.kmín , sůl.
TVARŮŽKOVÁ.
60 g másla , 150 g měk.tvarohu , 2 balíčky olomouc.tvarůžků , 50 g smetany , 50 g cibule , 1 lžička pažitky , 50 g oloupaných jablek , ml.paprika.
SE SARDINKAMI.
50 g rostl.tuku , 250 g měk.tvarohu , 2 lžíce bíl.jogurtu , 125 g olejovek , 75 g cibule , 75 g steril.okurek , 1 lžíce hořčice , pepř , sůl.
SE SÓJOU.
70 g rostl.tuku , 250 g měk.tvarohu , trochu mléka , 150 g steril.sójových bobů , 1 lžíce sek.pažitky , drcený kmín , sůl .
NÁMOŘNICKÁ .
50 g rostl.tuku , 250 g m´ěk.tvarohu , 2 lžičky sardel.pasty , 2 lžičky hořčice , 3 vejce vař.natvrdo(nastrouhat) , 50 g cibule , ml.pepř , sůl.

Tvarohové pomazánky**
**************************
Základ:
1 tvaroh, 100 g rostlinného tuku nebo másla, podle potřeby mléko nebo jogurt, sůl

Pažitková pomazánka:
přidáme hrst nasekané pažitky

Řeřichová pomazánka:
přidáme hrst nasekaných lístků řeřichy

Pomazánka s vejci:
do základní pomazánky vmícháme nadrobno nasekanou jarní cibulku a nasekaná vajíčka

Papriková pomazánka:
do základní pomazánky nasypeme lžičku mleté červené papriky a nasekanou čerstvou papriku

Zeleninová pomazánka:
do základní pomazánky přidáme jemně nastrouhanou mrkev a celer

Univerzální tvarohová pomazánka ***
*******************************************
Suroviny
1 tučný tvaroh ve vaničce
1 pomazánkové máslo bez příchuti
4 malé trojúhelníčky taveného sýra(Javor, Veselá kráva a pod.)
sůl
Postup
Vše ušleháme do pěny a pak už jen záleží na naší fantazii. Např.
1) přidáme hrst nasekaných čerstvých bylinek (pažitka, cibulová nať, kopr, řeřicha)
2) přidáme 1 vejce uvařené a nastrouhané, 5 dkg salámu (trvanlivý, dietní, šunkový, prostě co je po ruce), trochu nastrouhané čerstvé mrkve pro barvu
3) přidáme zavařenou nakrájenou kapii