Přílohy různé

PŘÍLOHY


Banány na medu

Potraviny:
4 banány, 4 lžíce tekutého medu, 4 lžičky citrónové šťávy

Postup:
Oloupané banány podélně překrojíme a vložíme do zapékací mísy. Med rozmícháme s citrónovou šťávou a touto směsí banány potřeme. V předehřáté troubě zapékáme asi 10 minut

Přílohy:
vhodné ke steakům

Bavorské knedlíky

Potraviny:
8 housek, 1/4 l mléka, 3 lžíce másla, 1 velká cibule, svazek petrželky, 4 vajíčka, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce mouky, sůl, muškát

Postup:
Housky nakrájíme na kostičky. Polovinu nakrájených housek namočíme do mléka, zbytek housek osmažíme s najemno nakrájenou cibulí a petrželkou. Smícháme housky namočené v mléce a opečené dohromady a přidáme vajíčka, strouhanku, mouku, sůl a muškát. Zamícháme vše dohromady a s polévkovou lžíci tvoříme malé knedlíčky. V lehce osolené vodě vaříme 12 minut na malém stupni.

Knedlíky chutnají velice dobře pokud je ještě jemně osmahneme na másle.

Bramborové knedlíčky do hovězí polévky

Potraviny:
50g másla, 2 vejce, 250g vařených brambor, strouhanka, polohrubá mouka, zelená petrželka

Postup:
Máslo utřeme s vejci, potom přidáme vařené nastrouhané brambory, hrst strouhanky a polohrubé mouky a posekanou petrželku. Tvoříme menší knedlíčky, které dáme zavařit do polévky.

Bramborové knedlíky

Potraviny:
1 kg vařených brambor, 220g solamylu, 2 vejce, 110g krupice, 4 rohlíky, sůl

Postup:
Přísady zaděláme v míse. Tvarujeme podlouhlé knedlíky a vaříme ve vroucí osolené vodě 20 minut.

Brambory na kyselo

Potraviny:
700g brambor, 80g špeku, 30g másla, 10g polohrubé mouky, 1 lžička pískového cukru, 1 šálek masového vývaru, 2 lžíce octa, 1 lžička hrubě mletého pepře

Postup:
Uvařené brambory nakrájíme na silnější plátky. Na kostičky nakrájený špek vyškvaříme na másle, přidáme mouku, a když začne zlátnout, přidáme cukr, vývar a vaříme, až je vývaru jen malinko. Vlijeme ocet a vložíme brambory- vaříme, dokud se vývar nevyvaří. Hotové brambory posypeme drceným pepřem a podáváme k uzenému masu nebo k sekané.

Česnekové brambory

Potraviny:
1-1,5kg brambor, 8 stroužků česneku, 3 lžíce sádla, kmín, sůl, sádlo na vymazání pekáče

Postup:
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na plátky asi půl cm silné a část jich rozložíme do sádlem vymazaného pekáčku. Pokmínujeme, osolíme a zalijeme částí rozehřátého sádla smíchaného s prolisovaným česnekem. Postup opakujeme do spotřebování surovin. Pekáč vložíme do trouby a upečeme dozlatova.

Domácí chléb

Potraviny:
1kg hladké mouky, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce soli, 50g droždí, 1 lžíce mouky a 1 kostka cukru na kvásek, 5-6dl vody, tuk a voda na potření

Postup:
Z droždí, cukru, mouky a malého množství vlahé vody se připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylou část vody, kmín, sůl a vypracujeme tužší těsto. Necháme jej na teplém místě vykynout, pak vytvarujeme šišku, dáme na plech a opět necháme vykynout. Před dopečením chléb potřeme vodou. Pečeme asi 1 hodinu a během pečení jej potíráme vodou a rozehřátým tukem.

Domácí nudle

Potraviny:
200 g polohrubé nebo hrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 5 žloutků, 1 lžíce olivového oleje

Postup:
Mouku a sůl prosejeme na vál. Uprostřed uděláme důlek a dáme do něj žloutky a olej. Z přísad uděláme těsto. Těsto hněteme, až je hladké, vláčné, lesklé a nelepí se na prsty. Pokud je těsto příliš tuhé, zapracujeme do něj několik kapek vody. Je-li příliš měkké, přidáme po lžičkách mouku. Z těsta utvoříme bochánek a zabalíme ho do fólie. Dáme na 1 hodinu odpočinout při pokojové teplotě. Bochánek rozdělíme na 2-3 díly a na lehce pomoučněném vále z nich vyválíme plát. Mírně oschlý plát pevně sbalíme jako palačinku a ze svitku krájíme nudle. Nebo těsto rozdělíme na díly, každý upravíme naplocho a protáhneme strojkem na nudle.

Drožďové nočky

Potraviny:
40g droždí, 20g másla, cibule, 5 lžic strouhanky, 1 vejce, mléko, sůl, pepř

Postup:
Rozdrobené droždí opražíme na zpěněné cibuli do růžova, zalijeme asi 3 lžícemi mléka, osolíme, opepříme, přidáme strouhanku a vejce. Těstíčko vymícháme a vaříme asi 4 minuty

Houskové knedlíky

Potraviny:
10 včerejších housek, 250ml mléka, 1 cibuli, 40g másla, 3 vejce, 3 lžíce petržele, sůl, strouhaný muškátový oříšek, pepř,1 lžíce mouky

Postup:
Housky nakrájíme na plátky a pak na kostičky, svařeným mlékem přelijeme. Cibuli oloupeme a nasekáme, v pánvi rozpálíme máslo a cibuli v něm necháme zesklovatět. Cibuli, petržel, mouku, vejce a koření přidáme k houskám a vše spojíme v jednu hmotu.. Dobře osolenou vodu přivedeme v hrnci do varu, vytvoříme knedlíky(jako míčky), a necháme povařit při mírnějším ohni cca 20 minut

Houskové knedlíky s mrkví

Potraviny:
600g polohrubé mouky, sůl, 1/4 prášku do pečiva, asi 500ml sodovky nebo vody, 1 vejce, 1 žloutek, 1 jemně strouhaná mrkev, 4 starší housky

Postup:
Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, sůl, promícháme. Přidáme vejce, žloutek, mrkev a přelijeme vody tolik, aby vzniklo těsto. Vmícháme na kostičky pokrájené housky a důkladně vypracujeme tužší, ale vláčné těsto. Povrch posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout, než začne voda vřít. Z těsta vytvarujeme dvě stejné šišky, vložíme do hrnce s vroucí vodou, vaříme 10 minut po jedné straně. Pak knedlík otočíme a opět vaříme 10 minut. Vyjmeme na prkénko, překrojíme napůl, abychom zjistili, zda je knedlík uvařený. Potom nakrájíme ostrým nožem na plátky.

Přílohy:
k vepřovému masu, pečené huse, omáčkám

Houstičky

Potraviny:
500g polohrubé mouky, 50g droždí, 1 vejce, 60g měkkého másla, sůl, 250ml mléka, žloutek na potření

Postup:
Ze všech přísad zaděláme na těsto, necháme vykynout a tvarujeme různé tvary houstiček. Pečeme v předehřáté troubě na 190 st.

Hrníčkové knedlíky

Potraviny:
250ml hrubé mouky, 250ml mléka, 1 žloutek, 2 bílky, 1 a 1/2 rohlíku, sůl, tuk

Postup:
V osoleném mléce dobře rozkvedláme žloutek, přidáme mouku, vmícháme tuhý sníh z bílků a nakonec na malé kousky pokrájené rohlíky. Hrníčky dobře vymastíme tukem, naplníme směsí těsta do 3/7, přikryjeme alobalem a vaříme ve vodní lázni na mírném ohni 30 minut. Voda by měla dosahovat asi do necelé poloviny hrnečků. Špejlí zkusíme, zda jsou uvařené a těsto se nelepí. Nožem opatrně uvolníme okraje, knedlíky vyklopíme a nakrájíme.

Přílohy:
k omáčkám, špenátu

Chlebové placky se salátem

Potraviny:
2 rajčata, 1 salátová okurka, 300g bílého zelí, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř, 4 chlebové placky (pita,alžírský nebo libanonsky chléb), 300g jogurtu, 1 lžička sladké papriky

Postup:
Rajčata a okurku pokrájíme na kostičky. Bílé zelí nakrouháme. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kolečka. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Pokrájená rajčata a okurku, zelí a kolečka cibule smícháme. Pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Placky ohřejeme v troubě. Jogurt rozmícháme s prolisovaným česnekem a mletou paprikou, podle chuti osolíme a opepříme. Chlebové placky naplníme trochou salátu. Podáváme se zbylým salátem a jogurtovou omáčkou

Přílohy:
masové špízy

Chlupaté knedlíky

Potraviny:
6 velkých syrových brambor, 1 vejce, 1 lžíce solamylu, 3 starší rohlíky, sůl

Postup:
Nejprve nakrájíme rohlíky na kostičky. Potom oloupeme syrové knedlíky, nastrouháme na nejjemnějším struhadle, přidáme vejce, sůl, solamyl a vmícháme pokrájené knedlíky. Těsto nenecháváme stát, aby nepustilo vodu. Z této dávky těsta hned vytvarujeme 6 kulatých knedlíků a vkládáme je do většího množství vroucí vody. Vaříme přesně 16 minut, a to bez promíchání a obracení, aby se nerozvařily. Chlupaté knedlíky podáváme se zelím a osmaženou slaninou nebo uzeným masem.

Chlupaté knedlíky II.

Potraviny:
4 a půl syrových brambor, 1 a půl vařených brambor (pokud možno stejně veliké), 1 vejce, hrubá mouka, sůl

Postup:
Oboje brambory nahrubo nastrouháme, smícháme s hrubou moukou a osolíme. Těsto dobře prohněteme a dáme na chvíli odpočinout do lednice.
Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a osolíme. Lžící tvarujeme knedlíky a házíme je do vařící vody. Když vyplují, povaříme je ještě několik minut. Knedlíky vylovíme sítem, přelijeme studenou vodou a podáváme.

Přílohy:
skopové maso

Jemný knedlík v ubrousku

Potraviny:
40g másla, sůl, 3 vejce, 300ml mléka, 200ml smetany, 500g polohrubé mouky, 3 housky z předešlého dne, petrželka, tuk

Postup:
Máslo utřeme se solí a žloutky. Pak střídavě přidáváme mléko, smetanu a mouku. Na kousku tuku osmahneme na kostky pokrájené housky a spolu s petrželkou je vpracujeme do těsta. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Plátěný ubrousek namočíme, vyždímáme a z jedné strany potřeme rozpuštěným tukem, aby se těsto nepřichytilo. Pak jej naplníme těstem, zabalíme, okraje ubrousku nepříliš těsně zavážeme nití, aby se pak horký ubrousek lehce otevřel. Takto připravené těsto vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou. Knedlík pomalu vaříme pod pokličkou 45 minut. Pak jej obrátíme a necháme ještě z druhé strany vařit 15 minut. Uvařený knedlík vyndáme (sejmeme ubrousek) a nakrájíme na plátky.

Přílohy:
vhodný ke svíčkové na smetaně

Kapustové knedlíčky do polévky

Potraviny:
1 vejce, 1 lžíce másla, 1 cibule, 50g slaniny,, 200g kapusty, sůl, muškátový oříšek, strouhanky

Postup:
Na drobně pokrájené slaniny osmahneme cibuli, přidáme drobně nakrájenou kapustu, trochu podlijeme vodou a dusíme do měkka. Vejce utřeme se solí, strouhaným muškátovým oříškem a máslem, přidáme vychladlou kapustu a vše zahustíme strouhankou.
Tvoříme knedlíčky, které vaříme v polévce, dokud nevyplavou, asi 6 minut.

Přílohy:
hodí se do vývarů, krémových zeleninových polévek

Krupicové noky

Potraviny:
1 vejce, máslo a krupice tolik co váží jedno vejce, na špičku nože prášku do pečiva, sůl, voda

Postup:
Vše dobře utřeme. Pak lžičkou vykrajujeme nočky do vroucí polévky. Hodně nabudou

Krupicový knedlík

Potraviny:
250ml krupice, 250ml mléka, 1 vejce, sůl, 6 žemlí

Postup:
Krupici polijeme vařícím mlékem a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi zapracujeme celé vejce, sůl a žemle pokrájené nadrobno a osmažené. Namočíme ubrousek do studené vody, těsto na něj vylijeme, zavážeme a 1 hodinu vaříme.

Kynuté bramborové krokety

Potraviny:
600g vařených brambor, sůl, 1/8l mléka, 1 vejce, kvásek ze 40g droždí, máslo, 280g hrubé mouky

Postup:
Nastrouháme vařené brambory, osolíme, přidáme mléko, do kterého jsme rozšlehali 1 vejce, kvásek z droždí, trochu másla a hrubou mouku. Vypracujeme tuhé těsto a necháme vykynout. Pak uděláme vdolky a necháme ještě 10 minut kynout. Smažíme na oleji.

Přílohy:
vhodné jako příloha k masu

Máslové nočky do polévky

Potraviny:
50g másla, 1 vejce, muškátový květ, sůl, 100g hrubé mouky nebo krupičky

Postup:
Měkké máslo, vejce, trochu muškátu a sůl utřeme. Přidáme hrubou mouku nebo krupičku. 10 minut necháme odpočinout. Pak lžičkou vykrajujeme noky a vhazujeme do vroucí polévky

Nočky do polévky

Potraviny:
krupice, máslo, mléko, sůl, vejce, strouhaný sýr nebo šunka

Postup:
Z krupice, másla, mléka a soli uvaříme hustou kaši. Po vychladnutí vmícháme vejce. Vaříme asi 3 minuty. Do těsta můžeme přidat strouhaný sýr nebo nadrobno pokrájenou šunku a pažitku.

Noky

Potraviny:
250g krupice, 1 vejce, trocha mléka

Postup:
Vytvoříme těsto, vykrajujeme a vkládáme do vařící vody. Vaříme asi 6 minut.

Noky do polévky

Potraviny:
1 malá cibule, 20g másla, 2 lžíce polohrubé mouky, bílý pepř, muškátový květ, 2 vejce, 2 lžíce strouhanky, 100g šunky

Postup:
Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a na másle necháme zpěnit. Přidáme mouku, umícháme světlou jíšku a necháme ji vychladnout. Vejce smícháme s pokrájenou šunkou a strouhankou a přidáme k cibulové jíšce. Nakonec okořeníme a lžící děláme nočky, které vaříme v zeleninové polévce.

Ostrá bramborová kaše

Potraviny:
1kg brambor, 1 cibule, 1 červená chilli paprička, 1 rajče, 2 lžíce másla, 1 lžička hořčičných semínek, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli, 2 lžíce citrónové šťávy, 250ml vody

Postup:
Brambory vaříme ve slupce zhruba 30 minut v osolené vodě. Mezitím oloupeme cibuli, očistíme chilli papričku a obojí nadrobno posekáme. Rajče omyjeme, rozpůlíme, vybereme zrníčka a dužinu pokrájíme na kostičky. Na másle opražíme hořčičné semeno. Přidáme cibuli a papričku a podusíme 3 minuty. Vmícháme kurkumu a sůl. Zalijeme citrónovou šťávou a vodou. 3 minuty povaříme. Brambory scedíme, ještě horké oloupeme a rozmačkáme. Vmícháme rozkrájená rajčata a okořeněnou směs a dobře prošleháme do hladké kaše.

Přílohy:
vhodná k mletým masům

Papriková bramborová kaše

Potraviny:
750g brambor, 2 červené papriky, 2 stroužky česneku, půl lžičky mletého kmínu, půl lžičky sladké papriky, 1 lžička octa, 100ml olivového oleje, sůl

Postup:
Brambory oloupeme a vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Papriky očistíme vykrojíme semínka. Opečeme je v troubě, poté stáhneme slupku a lusky pokrájíme na drobné kostičky. Oloupeme česnek a nadrobno ho posekáme. Poté smícháme s kmínem, sladkou paprikou, octem a olejem. Pokrájené paprikové lusky zamícháme do zálivky. Brambory prolisujeme, prošleháme s ochucenými paprikami, osolíme

Přílohy:
vhodná k mletým masům

Rychlé knedlíky

Potraviny:
3 brambory, 1 vejce, 3-4 rohlíky, 5 stroužků česneku, majoránka, 2 lžíce hrubé mouky, sůl

Postup:
Nastrouháme brambory, přidáme vejce, na kostičky nakrájené rohlíky, utřený česnek, majoránku a hrubou mouku, sůl. Necháme zatáhnout vodu, pak tvarujeme kulaté knedlíky, velké jako dlaň. Vaříme asi 25 minut, uvařené rozkrojíme na půlku.

Slaninové knedlíky

Potraviny:
6 starších rohlíků, 250ml mléka, 3 vejce, 200g anglické slaniny, 1 lžíce sekané petrželky, 240g hrubé mouky, špetka muškátového oříšku, 1 cibule

Postup:
Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme na kostky nakrájené rohlíky a společně osmažíme. Přendáme do mísy, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vejce se solí. Nakonec přidáme mouku, nasekanou petrželku a necháme těsto 20 minut odpočinout. Z těsta tvarujeme kulaté knedlíky, dáváme je do vroucí slané vody na 15-20 minut vařit. Podáváme sypané osmaženou cibulkou.

Slovácké brambory

Potraviny:
20 větších brambor, 3-4 žloutky, půl lžičky soli, 1 lžička mouky, na špičku nože prášek do pečiva, olej

Postup:
Oloupeme a nastrouháme brambory. Dáme je okapat. Poté je smícháme se žloutky a solí. Z bílků ušleháme sníh, přidáme mouku a prášek do pečiva a vmícháme do směsi. Na pánvi rozpálíme olej a do zlatova pečeme malé hromádky těsta.

Špekové knedlíky

Potraviny:
400g uzeného masa, 6 rohlíků, 300g hrubé mouky, 200ml mléka, 4 vejce, sůl, pepř, muškátový květ, cibule, sádlo

Postup:
Vychladlé uzené maso pokrájíme na malé kostky. Rohlíky také na malé kostky a usušíme v troubě. Smícháme maso, rohlíky, potom přidáme mouku a mléko s vejci, sůl, muškát a pepř. Na sádle osmažíme posekanou cibulku. Všechny přísady smícháme a necháme chvilku stát. Pak tvoříme kuličky asi 150g velké. Vaříme půl hodiny a hotové vidličkou natrháme.

Přílohy:
zelí a vyškvařená slanina coby omastek

Škvarkové bankety

Potraviny:
1kg hladké mouky, plná miska škvarků, 100g měkkého másla, 70g droždí, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, 1/8l bílého vína, sůl, kefír

Postup:
Zaděláme kefírem, těsto musí být husté. Propracujeme a necháme kynout. Potom z toho vytvarujeme bankety, pomažeme vejcem, posypeme solí a kmínem a pečeme.

Tvarohové knedlíky

Potraviny:
250g měkkého tvarohu, 3 lžíce strouhané housky, 2 lžíce dětské krupičky, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíce hrubé krupice, 1 vejce

Postup:
Propracujeme všechny suroviny. Z těsta uděláme asi 5 knedlíků, které se nechají asi 10 minut odpočinout. Vaříme ve vroucí osolené vodě 15 minut.

Tvarohové noky

Potraviny:
2 vejce, 1/8 tvarohu, máslo, polohrubá mouka, pažitka

Postup:
Na 2 vajíčka, 1/8 tvarohu, kousek másla. Polohrubou mouku té dáme tolik, aby vzniklo husté těsto jako na noky. Nakonec přidáme nasekanou pažitku. Vaříme v osolené vodě dokud nevyplavou na povrch.