Recepty 1

KUŘECÍ RYCHLOVKA

 

Suroviny:

 

3 kuřecí prsíčka

150 g strouhaného eidamu

1 větší cibulka

150 g žampionů

1 smetana

sůl, grilovací koření

 

 

Postup:   

 

Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, rozklepeme, posolíme a posypeme grilovacím kořením. Sýr nastrouháme, cibulku nakrájíme najemno a žampiony na kostičky - vše promícháme v míse. Do zapékací mísy vrstvíme maso a připravenou směs. Končíme masem, které posypeme lehce strouhaným sýrem. Zalijeme smetanou a necháme v lednici přes noc proležet. Druhý den zapékáme asi 45 min. v troubě.

Po mírném vychládnutí rozkrájíme na kostky a podáváme s vařenými bramborami. Můžeme polít šťávou, která se vypeče z masa a žampionů.

Je to rychlé a výborné jídlo.

 

 

CIKÁNSKÁ KUŘECÍ MŇAMKA

 

Suroviny:

 

2 kuřecí prsa nakrájená na plátky a rozklepaná

syrové brambory nakrájené na tenčí kolečka

2 zakysané smetany + prolisovaný česnek + grilovací koření (rozmícháme v misce)

 

Postup:

 

Do zapékací misky nebo pekáčku vrstvíme kuřecí maso, které potřeme směsí zakysané smetany, česneku a grilovacího koření, opět maso a smetana. Až nahoru naklademe hustě brambory nakrájené na kolečka, posolíme a zalijeme zbytkem smetany. Zapékáme v troubě 30-40 minut.

Zkoušela jsme brambory prokládat s masem a taky je to výborné, pouze se to celé musí péct o něco déle, aby se brambory dobře propekly.

 

 

PROVENSÁLSKÉ KUŘE

 

Suroviny a postup:

 

Strouhanou mrkev, celer a petržel (podle chuti) dáme na dno pekáčku, přidáme olej a zalijeme hrnkem vody. Na směs zeleniny poklademe naporcované, osolené, opepřené a očesnekované kousky kuřete (výborná jsou i kuřecí stehýnka). Přidáme 2 rajské protlaky a 1 celý malý ostrý kečup. Posypeme provensálským kořením. Necháme přes noc uležet a na druhý den pečeme asi 1h a 15 min.

 

PAŘÍŽSKÝ KUŘECÍ ŘÍZEK

 

Suroviny:

2 kuřecí prsíčka

1 vejce

2 lžíce hladké mouky

1/2 dcl mléka

sůl, tuk na smažení

 

Postup:

 

Řízky naklepeme a osolíme. V hrníčku si připravíme těstíčko z mouky, vejce a mléka, mírně posolíme. Řízečky v těstíčku namočíme a hned pozvolna smažíme dozlatova. Do těstíčka můžete přidat lisovaný česnek či grilovací koření - řízečky budou pikantnější.

Jsou křehoučké a jemné.

 

 

KUŘECÍ VŠEHOCHUŤ DO ZAPÉKACÍ MISKY

 

Suroviny:

 

2 velké cibule, nakrájené na měsíčky

300 g slovenského točeného, nakrájeného na kostičky

3 kuřecí prsa, nakrájená na kostky

1 sklenička leča

2 tavené sýry s romadúrem rozmíchat v troše mléka

100 g strouhaného sýra nebo nivy

sůl, Vegeta

 

Postup:

 

Všechny nakrájené suroviny smícháme v zapékací míse, zalijeme rozmíchanými sýry, posypeme strouhanou nivou nebo eidamem (niva je lepší) a pečeme v troubě asi 40-50 min.

Podáváme s těstovinami nebo opékanými bramborami.

 

 

ŘÍZKY V SÝROVÉ PEŘINCE

 

Suroviny:

 

4-8 ks kuřecích řízků (podle počtu osob)

300 g strouhaného eidamu

1 šlehačka, sůl

těstíčko z vajec, hladké mouky a mléka

 

Postup:

 

Maso naklepme, osolíme, obalíme v těstíčku a osmažíme na pánvi, pak naskládáme vedle sebe do pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Dáme zapéct do trouby.

Toto jídlo se výborně se hodí, když čekáte více hostů.

 

 

KUŘECÍ ČTVRTKY NA MORAVANCE

 

Suroviny :

 

4 kuřecí čtvrtky

2 skleničky Moravanky (nebo jiné, obdobné sterilované zeleninové směsi)   

sůl, mletá paprika, grilovací koření, česnek

 

Postup:

Kuřecí čtvrtky okořeníme klasicky - jako pečené kuře (kdo je jak zvyklý). Do pekáče dáme 3 Moravanky i s nálevem a na zeleninu poklademe kuřecí čtvrtky. Pečeme asi 1 hod. 10 min.

Naložíme na talíř kuřecí maso, kupku zeleniny a vařené brambory.

 

 

KUŘECÍ NUDLIČKY NA CELERU

 

Suroviny :

 

2 velká kuřecí prsa

1/2 celeru

2 velké cibule

4 stroužky česneku

grilovací koření, sůl

 

Postup:

 

Cibulku nakrájíme nadrobno a orestuje na troše oleje, přidáme nahrubo nastrouhaný celer, krátce podusíme a přidáme kuřecí maso nakrájené na jemné nudličky. Posypeme lehce grilovacím kořením a osolíme, pak přidáme lisovaný česnek. Lehce podléváme vodou a dusíme do změknutí. Zaprášíme asi 2 lžícemi polohrubé mouky.

Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami.

 

 

KUŘECÍ PLÁTEK ZAPEČENÝ SE SÝREM A SLANINOU

 

Suroviny :

4 kuřecí řízky

200 g nivy

300 g eidamu

300 g anglické slaniny

hořčice, sůl, pepř, alobal

 

Postup:

 

Kuřecí řízky nařízneme tak, aby vznikl co největší plát masa, který lehce naklepeme, posolíme, opepříme a potřeme mírně hořčicí. Zprudka osmahneme na pánvi. Osmahnuté maso přendáme na plát alobalu, na maso dáme plátek slaniny, poklademe plátky nivy, opět překryjeme plátky anglické slaniny a zasypeme vydatně strouhaným eidamem. Alobal mírně ohneme, aby nevytekla šťáva, ale neuzavřeme úplně. Dáme zapéct do trouby na 30-40 min.

Podáváme v vařenými bramborami a zeleninovou oblohou. Příprava je poměrně rychlá a hodí se na slavnostní oběd pro více osob.

 

RAŽNIČÍ Z TROUBY

 

Suroviny:

 

600 g vepřové pleci

nakrájené na kostky

anglická slanina

klobása nakrájená na kolečka

cibule, červená i zelená paprika

žampiony nakrájené na kousky

sůl, pepř, koření Gyros

 

Postup:

 

Všechny suroviny, nakrájené na menší kousky smícháme ve velké míse, osolíme, opepříme a posypeme kořením na Gyros. Směs nasypeme v jedné, rovnoměrné vrstvě na plech, podlijeme šálkem vody a upečeme do růžova.

Příprava je jednoduchá, pohodlná a rychlá - výborně se hodí, když čekáte více strávníků. Vepřové maso můžete samozřejmě podle potřeby nahradit masem krůtím či kuřecím a přidat můžete i jiné dobrůtky, které běžné dáváte do ražničí.

 

 

KOTLETY PEČENÉ NA HLÁVKOVÉM ZELÍ A MRKVI I S PŘÍLOHOU

 

Suroviny:

 

6 plátků vepřové kotlety

½ hlávky zelí

(nakrájeného na větší kousky)

400 g mrkve

(nakrájené na větší kolečka)

2 cibule, česnek

sůl, pepř

syrové, umyté brambory i se slupkou

 

Postup:

 

Na dno vyššího plechu na pečení dáme nakrájenou mrkev, zelí, cibuli a česnek, promícháme a mírně posolíme. Na zeleninu naklademe naklepané, osolené a opepřené kotlety. Brambory dobře umyjeme a i se slupkou je nakrájíme na měsíčky, poklademe do volných míst mezi masem, posypeme kořením na americké brambory a osolíme dle chuti. Podlijeme 1 dcl vody a vše najednou pečeme asi 1 h. 30 min. v troubě na 180° C (délka pečení závisí na druhu zvoleného masa). Celý oběd máte hotový najednou (maso, přílohu i zeleninovou oblohu) a výborně chutná. Vepřové kotlety lze podle chuti obměnit za kuřecí řízky, plátky vepřové pleci nebo kuřecí čtvrtky. K masu dělám ještě takovou jednoduchou náhražku tatarky. Smíchám 1 zakysanou smetanu light s 1 nadrobno nasekanou cibulkou a 2 strouhanými kyselými okurkami, posolím, opepřím a přidám trošku grilovacího koření.

 

 

 

 

BRAMBORY ZAPEČENÉ S MLETÝM MASEM A LEČEM

 

Suroviny:

 

1 kg brambor vařených ve slupce

0,5 kg mletého vepřového masa

1 cibule + 1 lžička mleté papriky

1 zeleninové lečo

3 vejce + 2 dcl mléka

100 g strouhaného eidamu

  

Postup:

 

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme mleté maso a se solí a paprikou dusíme 20 min. Pak přidáme lečo a vaříme ještě asi 5 min. Ve velké míse smícháme s bramborami a dáme do vymazaného vyššího pekáčku zapéct do trouby. Zapékáme asi 15 min. Pak zalijeme směsí rozšlehaných vajec v mléce a strouhaného sýra. Zapečeme dalších 15-20 min.

Pro ještě lepší chuť můžete mléko nahradit smetanou.

Podáváme posypané petrželkou a jako příloha se hodí například rajčatový salát.

 

 

PLOVDIVSKÉ MASO S HRÁŠKOVOU RÝŽÍ

 

Suroviny:

 

500 g vepřové kýty

2 velké cibule

mletá  paprika sladká

trošku grilovacího koření

sůl

1 větší rajský protlak

mouka na zahuštění

 

Postup:

 

Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce podusíme na troše oleje. Vepřové maso nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli, osolíme a až zrůžoví přidáme papriku a grilovací koření (vznikne něco jako základ na guláš) podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa (v tlakovém hrnci je to rychlovka - za 15 min. je hotovo). Až maso změkne, přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zahustíme trochou mouky, rozmíchané ve vodě a povaříme ještě asi 5 min.

Masíčko je výborné s hráškovou rýží - tu připravíme tak, že vařenou rýži smícháme se sterilovaným hráškem a posypeme strouhaným eidamem. Celé dozdobíme kolečky krájené cibule.

 

ŘÍZKY SE SNĚHOVOU ČEPICÍ

 

Suroviny a postup:

 

Kuřecí prsní řízky (počet dle počtu strávníků) naklepme, osolíme, opepříme a zprudka osmažíme na pánvi. Naskládáme do vymaštěného pekáčku, zakryjeme kopečkem sněhu z bílků a zasypeme strouhaným sýrem. V troubě zapečeme.

BRAMBORY ZAPEČENĚ SE ZELENINOU V ALOBALU

 

Suroviny:

 

1,5 kg syrových brambor nakrájených na drobné kostičky

350 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)

cibule a pár kyselých okurek - vše nakrájené na drobné kostičky

klobása nakrájená také na kostičky

(může a nemusí být pár plátků anglické slaniny rovněž na kostičky)

sůl, pepř, olej, alobal

 

Postup:

 

Všechny nadrobno nakrájené suroviny smícháme ve velké míse, osolíme a mírně opepříme. Alobal nastříháme na půlmetrové kusy, každý uprostřed potřeme lehce olejem a klademe porce směsi. Dobře zabalíme a balíčky uložíme na plech. Upečeme v troubě asi na 180-200°C 35-40 min.

 

„BRAMBORIZZA"

 

Suroviny:

4 středně velké brambory

1 menší cibule

1 rajče

1 menší paprika

1 kyselá okurka

1 vejce

strouhaný sýr

provensálské koření, sůl

 

Postup:

 

Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na druhou stranu - opět posolíme, poklademe salámem, rajčaty, paprikou, nakrájenou kyselou okurkou, cibulí na kolečka a zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a necháme smažit. Až začne vonět a brambory budou zespodu upečené, zasypeme strouhaným sýrem a dochutíme provensálským kořením. Ještě na chvíli přikryjeme a necháme 1 minutu zapéct sýr. Podáváme s kečupem a tatarskou omáčkou nebo jen tak.

Do pokrmu lze přidat i další suroviny podle toho, co zrovna máte doma (třeba pár koleček salámu atd.). Je to dobrota! Něco mezi bramborákem a pizzou.

 

KROKETY I.

Suroviny:

400 g brambor vařených ve slupce (nechat vychládnout a nastrouhat)

1/2 šálku hrubé mouky

100 g strouhaného sýra

sůl

 

Postup:

Všechny suroviny zpracujeme v těsto a z připravené směsi vypracujeme kuličky, které obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance a usmažíme ve fritéze.

BROKOLICE ZAPEČENÁ SE ŽAMPIONY

 

Suroviny:

 

200 g brokolice

150 g žampionů

2-3 vejce

50 g strouhaného eidamu

sůl, kmín

 

Postup:

 

Brokolici rozebereme na růžičky a chvíli povaříme. Nakrájené žampiony orestujeme na oleji na pánvi. Přidáme najemno nakrájenou brokolici, osolíme a okmínujeme. Chvíli dusíme. Zalijeme rozšlehanými vejci, smíchanými se strouhaným sýrem, přikryjeme a necháme chvíli zapéct.

Podáváme samostatně nebo s vařenými bramborami.

 

 

UTOPENCI

 

Suroviny:

 

Na nálev:

 

3 a 1/2 dcl vody

1 (nebo 1 a 1/2) dcl octa

4 kuličky pepře

4 kuličky nového koření

1 bobkový list 

1 čili paprička (či feferonka)

sůl