Knedlíky

Jemné žemlové knedlíčky
******************************
Ingredience: 1 celý toustový chleb, 10 g másla (lžicka), 2 žloutky, 2 bílky, sůl, muškátový oříšekek, pažitka, petržel, kudrnka

Postup přípravy: Na kostičky nakrajeny toustový chléb opečte v troubě při teplotě 140 °C. Vyjměte a opatrně smíchejte s máslem, solí, muškátovým oříškem, se žloutky a čerstvou pažitkou a nakonec přidejte ušlehaný sníh. Zpracujte zlehka těsto a vytvarujte malé knedlíčky, které vařte v páře 5-20 minut podle velikosti.

Knedlíky z mikrovlnky
*************************
Ingredience: 1,5 hrnku hrubé mouky, 2 žloutky, 1,5 hrnku vody nebo mléka, 1 lžička kypřícího prášku, 1,5 rohlíku na kostičky, sníh ze 2 bílků

Postup přípravy: Vše smísíme a dáme do 5-ti 250 ml vymazaných hrníčků, na 8 minut do mikrovlnné trouby na max. teplotu (700). Hrníčky plníme do 2/3 a po 4 minutách otočíme, aby se knedlíky dobře provařily.

Knedlíky z mikrovlnky II
****************************
Ingredience: půl prášku do pečiva, hrnek mouky (dle komentáře-polohrubá), 1 vejce, trocha krupice, hrnek mléka, rohlíky (dle komentáře 2 ), sůl

Postup přípravy: Velmi dobře promícháme půl pytlíku prášku do pečiva s hrnkem mouky, přidáme necelý hrnek mléka, jedno vajíčko a umícháme na kaši. Trochu posolíme a pokud je kaše moc tekutá, přidáme hrst krupice. Nesmí to být těsto jako na knedlíky, spíše bahno. Přidáme na kousky nakrájené rohlíky a promícháme. Vypláchneme hrníček studenou vodou a necháme ho mokrý a dáme do něj hmotu. Hrnek by měl být naplněn více než z poloviny, ale ne víc jak ze tří čtvrtin. Dáme do mikrovlnky na 2 min. 30 sec. Mezitím naplníme tím samým způsobem další hrníček ať nelelkujeme a hned, jak se dovaří první, je prohodíme.
Vyklepneme na talíř a nakrájíme nití. Umyjeme hrnek, zchladíme, necháme mokrý a naplníme...

Mělo by vyjít celkem asi na tři hrnky, to je kolem 12-15 koleček knedlíků. Asi se vám nepodaří hned napoprvé, každá mikrovlnka jinak hřeje a musíte si lehce zaexperimentovat s poměrem mléka a mouky. Doba v mikrovlnce by měla zůstat dvě a půl minuty.

Bramborovo-houskové knedlíky
************************************
Ingredience: 1 kg brambor, 150 g dětské krupičky, 150 g solamylu, 6 rohlíků, 2 vejce, sůl

Postup přípravy: Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor. Potom utvoříme válečky a 15 min. vaříme v osolené vroucí vodě.

Kulaté houskové knedlíky
******************************
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
500 g hrubé mouky
půl balíčku prášku do pečiva
2 uvařené brambory
1 žloutek
sůl
250 ml vody
3 žemle
Postup:
Mouku dobře promíchejte s práškem do pečiva a prosejte na vál. Přidejte postrouhané brambory vymíchané se žloutkem, vodu, osolte a vypracujte tužší těsto. Housky pokrájejte na kostičky, na pánvi je nasucho opečte a vychladlé zapracujte do těsta. Mokrýma rukama tvarujte z těsta knedlíky. Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a knedlíky uvařte. Vyjměte je a nakrájejte nití.

Bavorský knedlík
********************
Ingredience: 4 syrové brambory, 4 vařené brambory, 350 g hrubé mouky, 1 vajíčko, 2 rohlíky, lžička soli, lžíce oleje

Postup přípravy: Syrové a vařené brambory nastruháme, přidáme vajíčko, mouku, sůl a olej, řádně promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Namočenýma rukama uděláme koule, dáme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut.
Příloha k jakémukoliv masu a zelí.

Babiččiny knedlíky bez mouky
************************************
Ingredience: 1,40 kg syrových brambor, sůl, hladká mouka na obalení

Postup přípravy: 800 g brambor nastrouháme na nejjemnějším struhadle nebo umixujeme - ne na nudličky. Vylisujeme co nejvíce - skoro do sucha. Vodu necháme ustát, potom použijeme pouze škrob. Zbylé brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, prolisujeme. Obě části smícháme dohromady, osolíme, utvoříme knedlíky velikosti tenisáku, obalíme v hladké mouce a dáme do vařící slané vody.
Podáváme se zelím a pečeným masem.

Obdoba těchto knedlíků je: na větší syrový brambor najemno nastrouhaný dát 2 rohlíky, osolit, důkladně prohněteme, zaváříme do vroucí slané vody.

Chlupaté knedlíky
********************
Ingredience: 1 kg oloupaných syrových brambor, sůl, 1 vejce, 100-150 g hrubé mouky, 60 g strouhanky

Postup přípravy: Brambory jemně nastrouháme, vyluhovanou vodu z části slijeme a smícháme s vejcem, solí, moukou, strouhankou. Hodně promícháme, lžící nabíráme těsto a v ruce ho trochu vytvarujeme. Hážeme hned do vařící vody, trochu osolené, vaříme 8-10 minut.

Chlebové knedlíky
*********************
Ingredience: 6 krajíců chleba, 400 g polohrubé mouky, asi 0,25 l vlažné vody, 1 prášek do pečiva

Postup přípravy: Chléb nakrájíme na kostičky, necháme oschnout, osolíme a v míse smícháme s moukou a práškem do pečiva. Zalijeme vlažnou vodou a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Vyválíme 2 knedlíky a vaříme ve vroucí vodě 20-25 minut. Během vaření knedlík obrátíme. Do knedlíků můžeme zapracovat dle chuti jemně krájenou petrželku. Knedlík je vhodný ke všem druhům gulášů.

Hrnkové knedlíky
********************
Suroviny
4 housky (rohlíky)
2 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky mléka
4 vajíčka
sůl
olej
Postup
Housky pokrájíme na kostky, přidáme mouku, mléko, vajíčka, sůl a utvoříme hustší těsto, které přendáme do olejem vymazaných a moukou vysypaných hrnečků. Těsto plníme asi do ¾ výšky hrnku ( knedlík nabude ). Hrnky dáme vařit do hrnce, kde je necháme ponořit jen tak, aby bublající voda nenatekla do hrnků. Vaříme 30 minut. Poklici při vaření máme nakloněnou do prázdného místa, aby sražená pára nestékala do hrnečků.
( Tento rozpis je na 5 hrnků.)
Knedlík se hodí k pečenému masu nebo ke gulášům.

Hrnečkové knedlíky
***********************
odměřujeme hrnečkem o obsahu 1/4 l !!!!!
-1 a půl hrnku hrubé mouky
-2 vejce
-1 a půl hrnku mléka
-1/2 až 3/4 lžičky soli
-1 a půl rohlíku nebo housky
-1 lžička prášku do pečiva
-máslo na vymazání hrnečků
-hrubá mouka na vysypání hrnečků
ŽLOUTKY, nakrájené pečivo a ostatní suroviny smícháme dohromady. Směs nebude hustá. Přimícháme do ní dobře ušlehaný sníh z bílků a nandáme do dobře vymazaných a moukou vysypaných hrnků (3). Hrnky vymazejte až nahoru, těsto nabyde a tak hrnky těstem naplňte jenom do tři čtvrtě.
Do hrnce nalijeme vodu, aby sahala do výšky hrnečků asi 3 cm. Nikdy nedáváme hrnky na dno hrnce, ale dáme si tam nějaký pařáček.!!!
Přikryjeme pokličkou a hrnečky o průměru 7,5 cm od doby varu vaříme cca 25-28 minut. Hotový knedlík vyklopíme, zkusíme jeden a potom vyndáme ostatní. nezapomeneme propíchnout, aby vyšla pára.

Jemný knedlík v hrnku
**************************
Ingredience: 2 hrnky hrubé mouky, 2 žloutky, 2-3 rohlíky, 2 hrnky mléka, sůl, máslo, 2 bílky

Postup přípravy: Mouku, sůl, zaděláme mlékem se žloutky, vypracujeme těsto, přidáme nakrájené rohlíky a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hrnky vymažeme máslem - vysypeme moukou. Plníme jen do 3/4 hrnku, postavíme do hrnce s vodou a vaříme přikryté pod poklicí 3/4 hodiny. Raději vaříme déle, potom jdou pěkně vyklopit.

Houbové knedlíčky se slaninou
************************************
Ingredience: 200 g čerstvých hub, 5 rohlíků, 3 vejce, 3 dcl mléka, 3 lžíce polohrubé mouky, 100 g slaniny, zelená petrželka, sůl

Postup přípravy: Rohlíky nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozvedlali vejce, necháme stát, dokud se mléko nevsákne. Slaninu nakrájíme na kostky a rozškvaříme na pánvi. Přidáme nakrájené houby, krátce je na slanině osmahneme a promícháme s rozmočenými rohlíky. Přidáme nasekanou petrželku, mouku, osolíme a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta děláme malé knedlíčky, vaříme v osolené vodě asi 15-20 minut, dokud nevyplavou na povrch. Hotové knedlíčky posypeme osmaženou cibulkou.

Horácké knedlíky
********************
Ingredience: 400 g syrových oloupaných brambor, 50 ml mléka, 150 g hrubé mouky, 3 housky, 2 vejce, sůl, sekaná pažitka

Postup přípravy: Brambory nastrouháme na jemném struhadle, necháme odstát a přebytečnou vodu slijeme. Přidáme mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce, sůl, mouku a zpracujeme. Do těsta přidáme malé kostičky housky a sekanou pažitku a propracujeme. Tvarujeme kulaté knedlíky a vaříme v osolené vodě 25-30 minut. Podáváme s různými druhy pečení a s omáčkami.

Hildiny rakouské knedlíky
******************************
Ingredience: 6 housek nebo rohlíků (včerejších - lépe se krájí), 2 cibule, 2 vejce, cca 1/4 l mléka, cca 50 g hrubé mouky (může být i polohrubá), zelená petrželka nebo pažitka, sůl, pepř, olej

Postup přípravy: Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy, cibulku nakrájíme a osmažíme na oleji do zlatova. Až cibulka trochu vychladne, tak nalejeme do mísy na nakrájené housky. Přidáme ostatní ingrediene - vajíčka, nakrájenou prtželku nebo pažitku, osolíme, opepříme a přidáme mouku dle potřeby, aby se těsto dobře zpracovávalo. Zpracujeme a tvoříme kouličky asi o velikosti tenisového míčku. Vaříme v osolené vroucí vodě asi 12 minut. Já je vařím od oka, jsou uvařené za chvilku, můžeme zkontrolovat, když jeden knedlík vyndáme a rozkrojíme.
Hotové knedlíky rozkrojíme na půlky a podáváme například s kuřetem, králíkem, nebo s jakýmkoli pečeným masíčkem a se zelím. Jsou rychlé a je to zas něco jiného než kynuté knedlíky nebo bramborové. Navíc spotřebujeme staré housky. Já většinou vařím z dvojité dávky rohlíků.Upraveno dle komentářů.

Šunkové knedlíky
*********************
400g suchých kostek (ze žemle nebo rohlíků)
600g syrových oloupaných brambor
200g šunky (či libového uzeného)
2 vejce
sůl, muškátový květ
petrželová nať

Nastrouhejte brambory, osolte je, přidejte vejce, muškátový květ a sekanou zelenou petrželku a také na kostičky nakrájenou šunku. Vše důkladně promíchejte.
Potom přidávejte suché, tvrdé kostky nakrájené ze žemle, chvíli promačkávejte a jakmile na sebe žemle natáhne vlhkost a vše zpevní, tvořte kulaté knedlíky. Ty obalte v hrubé mouce. Vařte je ve vroucí osolené vodě podle velikosti asi 15 minut.
Podávejte jako přílohu nebo jako samostatný pokrm například se smetanovou křenovou omáčkou, špenátem s vejci a smetanou nebo třeba i s gulášovou šťávou. Pochopitelně, že jsou tyto knedlíky dobré i s klasickým nebo pikantním dušeným zelím.

Tyrolské knedlíky
*********************
1 veka nakrájet na kostky 1 pokrájená cibule usmažená na másle zelená petrželka 3 vejce (z bílků sníh) 230-250 ml mléka 2 lžíce hladké mouky 2 lžíce strouhanky šunka pokrájená na malé kostičky sůl pepř Děláme větší kulaté knedlíky, které vhazujeme do klokotající vroucí slané vody, pak už vaříme mírněji cca 15 minut.

Kynutý houskový knedlík
*****************************
40 dkg hrubé mouky, 3 dkg droždí, 1 lžička soli, 1 lžička cukru krystal, 1,5 rohlíku nebo housky, 1 celé vejce, 250 ml mléka. Odebereme trochu vlažného mléka do kterého zamícháme cukr a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Nakrájíme si pečivo nejlépe den staré na kostičky a v míse ho polijeme zbytkem mléka ve kterém rozmícháme vejce. Kostičky necháme nasáknout. Přidáme mouku, sůl, kvásek a vypracujeme těsto. Můžete mít menší housky a těsto bude řídčí, nevadí zapracujete ještě trochu mouky. Těsto přikryjeme a necháme vykynout. POŘÁDNĚ pak Vám nebudou praskat. Z vykynutého těsta uděláme tři knedlíky, které necháme ještě asi 15 minut dokynout. Knedlíky vložíme do osolené vody a z každé strany vaříme cca 7 minut, potom jeden knedlík přepůlíme a když je už vařený, vyndáme ostatní a nebudeme-li je krájet, tak je propícháme, aby z nich vyšla pára.

Houskový knedlík s práškem do pečiva
*********************************************
-30 dkg hrubé mouky
-1/2 prášku do pečiva
-1 lžička soli
-2 dcl mléka
-1 žloutek
-1 rohlík nebo houska
Pečivo den staré nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem ve kterém je rozmíchaný žloutek a nalijeme na pečivo. Na nasáklé pečivo nasypeme hrubou mouku ve které rozmícháme prášek do pečiva, přisypeme sůl a VELMI dobře propracujeme.
Uděláme dva slabé knedlíky, dlouhé cca 22 cm. Silné nedělám, protože mi velmi často praskly.
Knedlíky necháme ještě 15 minut odpočinout (určitě to dodržte) a pak je dáme do vroucí osolené vody vařit. ( Slyšela jsem, že když se knedlíky těsně před vařením polijou studenou vodou, tak neprasknou. Nezkoušel to někdo? ) Po sedmi minutách je otočíme, ale když uidíme,že je knedlík naprasklý, otáčíme průběžně. Po čtrnácti minutách jeden knedlík zkusíme a vyndané knedlíky buďto nakrájíme, nebo propícháme špejlí, aby vyšla pára.

Knedlík s práškem do pečiva (z PH mouky)
***************************************************
Suroviny:
vlažná voda
vejce
sůl
polohrubá mouka
prášek do pečiva
starší rohlík

Houskové knedlíky
**********************
60 dkg hrubé mouky, 3 vejce, 1/2 litru mléka, 4 - 6 housek,sůl.
Nakrájíme 6 housek, smícháme hrubou mouku, 3 vejce, mléko a osolíme. Zpracujeme řídké těsto, když se začnou dělat puchýře, přidáme nakrájené housky a vytvarujeme 2 knedlíky. Necháme půl hodiny až hodinu odpočinout a rukou namočenou do studené vody vhodíme do vroucí osolené vody, necháme vařit 15 minut, otočíme a vaříme dalších 15 minut.

Houskové knedlíky - jistota
********************************
Ingredience: 1000 ml polohrubé mouky,400 ml vlažného mléka, 800 ml housky na kostičky, dvě vejce, zarovnaná čajová lžička soli, jeden kypřící prášek do pečiva.
Postup přípravy: Vše v mililitrech uvádím z důvodu, že né vždy je váha po ruce a pokud se uvádí hrnkové množství, né každý hrnek je obsahově totožný (jinak množství odpovídá 2,5 ,,větším,, hrnkům mouky, jednomu ,, většímu,, hrnku mléka a dvěma ,, větším,, hrnkům nakrájené housky)Mouku nasypeme do mísy společně s práškem do pečiva a solí, přidáme na kostičky nakrájenou housku (může být použit toustový nésladký chléb, normální i kmínový chléb, žemle atd.). Housku doporučuji před přidáním nechat v mikrovlné troubě(cca 5 až 20 minut - nutno vyzkoušet) tak dlouho pokud trochu neztvrdne. Nahradí to osmahnutí na oleji - je to zdravější, rychlejší a potom se z houskou při zadělávání těsta lépe pracuje. Mouku s houskou a vejci zaděláme vlažným mlékem a vypracujeme těsto, kreré rozdělíme na dvě až tři části (podle toho jak veliký máte hrnec). Já dělám knedlíky v ubrousku, mám vyčleněnou jednu bílou utěrku, do kreré zabalim z každé strany jeden váleček testa, kraje utěrky ohnu a vložím na dvacet minut do vroucí vody. Knedlíky jsou krásně stejnoměrné a nejsou rozvařené. Knedlíky je dobré hned po vyndání s vody nakrájet nití na kolečka.Celá příprava i s vařením trvá pouhých třicet minut.

Bramborové knedlíky
************************
3/4 kg vařených brambor /nejlepší den předem/, 50 dkg dětské krupičky, 2 vejce, sůl podle chuti, 5 lžic oleje.Brambory nastrouháme na jemném struhadle a vypracujeme těsto. Uděláme knedlíky asi průměr 7 cm, které hodíme do vařicí vody a vaříme 20 – 25 min. Hotové propícháme párátkem, aby vyšla pára.
Tip od Daniely: aby knedlíky nebyly oslizlé, přidává do vody 1 – 2 lžíce octa.
Tip od Renči: než dá knedlíky do vody, obalí je v solamylu a nejsou potom oslizlé.

Bramborové knedlíky
************************
Suroviny
800 g brambor uvařených ve slupce
100 g hrubé krupice
200 g hrubé mouky
1 vejce
1 lžíce octa
1 lžíce soli
Postup
Uvařené brambory, nejlépe ještě teplé, oloupeme a jemně nastrouháme (prolisujeme). Dáme na vál nebo do mísy, přidáme mouku, krupici, sůl, ocet a vajíčko a rukama zpracujeme na těsto. Rozdělíme na 3 díly a vytvoříme tři válečky - knedlíky. Vaříme ve velkém kastrolu. Knedlíky vkládáme do vařící osolné vody, po vložení je lehce podebereme vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu. Od doby varu je vaříme 10 až 15 minut (záleží na velikosti knedlíků). Horké krájíme kráječem nebo nití na plátky. Poznámky: Z tohoto těsta můžeme připravovat i krokety, které smažíme (nejlépe ve fritovacím hrnci).

Karlovarský knedlík v MT
*****************************
1 hrnek mléka (1/4 l)
1 hrnek hrubé mouky
sůl
2 vejce
hrst sekané petržele nebo trošku sušených "bylinek do polévky"
2 rohlíky na kostičky
(na špičku nože kypřícího prášku)

V míse smícháme prvních pět ingrediencí na těstíčko. Pokud dáme prášek, který není nutný, poprášíme jím rozkrájené rohlíky a vmícháme je do těsta, které ihned vlijeme do silikonové formy na chlebíček (obdélníková) a vlníme 7 minut na 800 W. Po vypnutí necháme 2 minuty dojít v MT, vyklopíme a nakrájíme nožem na plátky.
Pokud nemáme formu, lze knedlíky s úspěchem připravit v hrnečcích vymazaných máslem nebo sádlem. Pokud nemáme MT, můžeme hrnečky přikryté alobalem vařit v hrci se třemi cm vody.

Berlínské špekové knedlíky
********************************
Ingredience: 1 kg vařených brambor, 100 g hrubé mouky, 100 g hrubé krupice (může být i dětská), 100 g slaniny (i více), 3 housky, 2 vejce, muškátový květ, sůl

Postup přípravy: Uvařené brambory nastrouháme, osolíme, přidáme mouku, krupici, vejce a muškátový květ a vypracujeme těsto. Housky a slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme je na plechu v troubě do křupava. Po částečném vychladunutí zapracujeme do těsta. Mokrýma rukama tvoříme menší kulaté knedlíky a vaříme je buď na páře (cca 15 minut, ale lze i déle, nerozvaří se) nebo v osolené vodě (8-10 minut). Na talíři rozkrojíme na polovic a poléváme osmaženou cibulkou.
Jako příloha by nemělo chybět dušené kysané zelí.

Špekové knedlíky
*********************
200 g uz. bůčku
50 g uz. slaniny
5 rohlíků
2 vejce
10 lžíc hrubé mouky
1 lžíci solamylu
sůl
ml. pepř
muškátový květ
1/4 l mléka
trocha nakrájené pažitky nebo zelené petrželky
Uz. bůček a slaninu nakraji na kostičky a osmahnu. nasuchu opeču rohlíky nakrájené rovněž na kostky. Z ostatních surovin připravím těstíčko. V míse smíchám rohlíky s osmahnutým bůčkem a slaninou, přidám těstíčko, propracuji a nechám 10 minut odpočinout. Pak navlhčenou rukou tvořím kulaté knedlíky, které obalím v solamylu. Vkládám do vroucí osolené vody a vařím dokud nevyplavou. Po vhození do vody je zlehka promíchám, aby se nepřilepily ke dnu. Vpichem špejle, poznám, zda jsou uvařené. Hned je podávám spolu s kyselým zelím. Knedlíky omastím rozpuštěným sádlem s osmaženou cibulkou. Zbylé knedlíky po vyjmutí z vody okamžitě propíchám špejlí.

Lahůdkové špekové knedlíky
*********************************
10 včerejších rohlíků či housek (po 43 g, tj. 430 g), může být i veka (360 g) + 1 houska
6 lžic hrubé mouky
sůl
4 žloutky
375 ml mléka (1,5 šálku)
250 g slaniny nebo 200 g uzeného + 50 g sádla
Slaninu nebo maso nakrájíme na kostičky a rozpečeme.
Housky nakrájíme na kostičky (1 cm) a nasypeme na ně vysmažené maso a přilijeme i tuk. Až zchladne, posypeme moukou.
V mléce mezitím rozšleháme žloutky s trochou soli a zalijeme jím housky. Párkrát housky obrátíme lžící, aby rovnoměrně nasákly. Pak zpracujeme rukama, a jakmile se těsto spojí, ukoulíme z něj knedlíky, které oválíme v mouce. Je jich 8-10, menší neděláme. Vaříme je v osolené vodě asi 20 minut. Uvařené knedle nožem rozkrájíme na půlky. Proto oschnutí můžeme omastit kouskem sádla.
Jsou výborné se zadělávaným masem (ragú) i se zelím nebo špenátem (v takovém případě je dobré poněkud posílit podíl masa v těstě).